Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 08-01-2006, 01:48 AM   #1
sixstringer
Junior Member

Question Zvucnik za gitarsko pojacalo

Pozdrav ljudi! Moram da pitam nekog, a najbolje vas...
Upokojio nam se zvucnik sto je ziveo u gitarskom pojacalu... Pojacalo je malo, kucna varijanta, ne mogu da se setim koja je firma, uglavnom, nista "babarogasto", mali tranzistorac. Zvucnik je, bogdamudusuprosti, bio jos uvek mali, svega 8"... Sad bi trebalo kupiti drugi, ali ja sebi postavljam pitanje: da li otici na novobeogradski buvljak i uzeti osmoincni zvucnik kod Mileta iz bloka ili kupiti neki "firmirani" zvucnik? U stvari, ima li bitne razlike u kvalitetu (shvatam da postoje i hi-end zvucnici, ali ovo je kucno pojacalo koje pri tome nije neki vrh vrhova) i gde traziti zvucnik? Koje cene da ocekujem? Bezveze sam se raspitivao u prodavnici koja prodaje auto-tehniku, Pioneer 8" im je oko 2K dinara... Rizikovacu da ispadnem smesan, ali, ima li smisla stavljati npr takav zvucnik u pojacalo?
Na konto prethodne dileme, da li postoji razlika izmedju zvucnika za gitarska i za bas pojacala? Shvatam da je razlika u samim pojacalima sto se tice frekventnog opsega, ali da li se to odnosi i na zvucnike?
Izvinjavam se moderatorima ako tema nije postavljena na odgovarajuci podforum, ovde mi se cinilo najlogicnije da je stavim...
Pozdrav!

Last edited by sixstringer; 08-01-2006 at 01:52 AM.
sixstringer is offline   Reply With Quote
Old 08-01-2006, 01:56 AM   #2
zvincic
Pro Member

zvincic's Avatar

Default Re: Zvucnik za gitarsko pojacalo

postoji razlog zasto se u gitarska pojacala stavljaju gitarski zvucnici.

mada ne znam sta da ti preporucim za 8'' zvucnik....vjerovatno ni pojacalo nije nesto narocito

jebiga, sad si me zajebo...ja vec pripremio standardni govor u korist vintage 30
Old 08-01-2006, 02:18 AM   #3
sixstringer
Junior Member

:o Uh, planirao sam da proverim da li je stigao neki odgovor tek sutra uvece, ovde sam ponovo svratio greskom... :o

Da, pojacalo nije nista posebno, a i da, mali je zvucnik, zato i ne znam sta da radim...
Old 08-01-2006, 02:39 AM   #4
zvincic
Pro Member

zvincic's Avatar

Quote:
Originally Posted by sixstringer
:o Uh, planirao sam da proverim da li je stigao neki odgovor tek sutra uvece, ovde sam ponovo svratio greskom... :o

Da, pojacalo nije nista posebno, a i da, mali je zvucnik, zato i ne znam sta da radim...
ne znam sta da ti kazem....mada...imam jedan prijedlog.

kanibaliziraj pojacalo i napravi neku kutiju za veci zvucnik... u koju ces npr. smjestit [tadaaaam] vintage 30

kasnije kad nabavis nesto bolje pojacalo, vec imas jedan dobar zvucnik za njega
Old 08-01-2006, 02:56 AM   #5
sixstringer
Junior Member

Pazi, svima nam je pala na pamet ideja koja je ukljucivala prvi deo tvog predloga (kanibalizovanje), i to jos pre nego sto se malisa upokojio, ali smo odustajali jerbo bismo morali tu da stanemo... Studentarija, sta da pricam dalje... Sto se tice Vintage 30ice, ne bismo u skorije vreme skupili ni za onaj 30 deo... tako da nam je ova varijanta jedna od dve opcije... Druga opcija je da ne koristimo drugu gitaru ili da ide preko razglasa...
Old 08-01-2006, 03:13 AM   #6
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Zdravo sixstringer,
Quote:
Originally Posted by sixstringer

Pazi, svima nam je pala na pamet ideja koja je ukljucivala prvi deo tvog predloga (kanibalizovanje), i to jos pre nego sto se malisa upokojio, ali smo odustajali jerbo bismo morali tu da stanemo... Studentarija, sta da pricam dalje... Sto se tice Vintage 30ice, ne bismo u skorije vreme skupili ni za onaj 30 deo... tako da nam je ova varijanta jedna od dve opcije... Druga opcija je da ne koristimo drugu gitaru ili da ide preko razglasa...

Uuuh, mislim da je najbolje da taj problem resite onako kako jedino mozete, znaci jeftino, i da nastavite da svirate...
Nemam puno iskustava sa zvucnicima za gitarska pojacala, ali mogu da kazem par generalnih saveta, a ako negde gresim, neko ce me vec ispraviti.

Koliko sam video, kod gitarskih zvucnika je zajdnicko da svi imaju papirnu membranu i "tvrdo vesanje" za spoljni ram. To su obicno sirokopojasni zvucnici, koji sviraju dosta visoko. Ako imas mogucnosti, probaj ga pre kupovine.

Papirnu membranu ces lako prepoznati po izgledu i zvuku kada je "cuknes" lagano prstom. Vesanje je kod najveceg broja zvucnika, gumeno ili od presovanog sundjera... no tebi treba nesto sto lici na talasasto formiran papir (deo membrane do rama) koji lici na meh harmonike...
Naravno, moras paziti da se gadjaju impedanse starog zvucnika i novog,...
Mislim generalno moze 4ohm na mesto 8ohm u najvecem broju slucaja, ali s obzirom da nista ne znas o "mogucnostima" svog pojacala... najbolje je tu ne eksperimentisati... uzgred, da li si siguran da ti je crkao zvucnik a ne pojacalo?

ne znam da li sam ti pomogao, i ako ti nije nesto jasno slobodno pitaj.

pozdrav
bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules