Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 07-01-2006, 12:10 PM   #11
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Default Re: Expert studio

Da da to si u pravu usi su najmerodavnije ali tu nam je upravo sve ok. Ovo je cisto slikoviti prikaz onoga kako cujemo u redu nekih 70% istinitosti na slici.

Ono sto se cuje je u referentnoj tacki po mom subjektivnom misljenju diglo inace lose proglasene monitore behringer diglo za bar dve stepenice vise. Kao sto sam i gore rekao srednji su se procistili i pojacali. Problem ovih monitora je bio jak bass i high frekvencijski odziv dok je sada sve relativno ravno.

odo da prepravim slike

p.s. evo gledajuci slike sve se vidi samo treba zumirati ili te nisam skontao?

Last edited by Eon; 07-01-2006 at 12:12 PM.
Eon is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2006, 12:16 PM   #12
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Eon
Da da to si u pravu usi su najmerodavnije ali tu nam je upravo sve ok. Ovo je cisto slikoviti prikaz onoga kako cujemo u redu nekih 70% istinitosti na slici.
Najvaznije je da budete zadovoljni onim sto cujete
Quote:
Ono sto se cuje je u referentnoj tacki po mom subjektivnom misljenju diglo inace lose proglasene monitore behringer diglo za bar dve stepenice vise. Kao sto sam i gore rekao srednji su se procistili i pojacali. Problem ovih monitora je bio jak bass i high frekvencijski odziv dok je sada sve relativno ravno.

odo da prepravim slike

Ok, pogledacu jos jednom, cini mi se da su bile nejasne.... mozda da ih otvorim posebno u novom prozoru... videcu.

Inace vazi jedno jako ostro pravilo, dobar zvucnik zvuci dobro i u losem prostoru, a los zvucnik ne zvuci dobro nigde.

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2006, 12:29 PM   #13
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Eon
....

Pogledao ponovo white noise test, i slike su razmrljane, povecaj kvalitet jpeg kompresije posto su sada svi detalji razbijeni...
Takodje, ponovi svoja merenja sa samo levim i samo desnim monitorom, posto ne znam odakle dolazi comb-filtering u srednjim... akustika se ne testira "na stereo", posto levi i desni monitor jedan drugog ponistavaju na nekim frekvencijama u tacki slusanja, bolje je uraditi jedan pa drugi. Takodje ne znam odakle dolazi prilicna "dolina" u donjem mid-u.... to je sve sto sam bio hrabar da napisem gledajuci nejasnu sliku... iako nemam pojma cime ste snimali i koji ste mikrofon koristili... obican za pevanje nije bas dobar za te namene, mozda onaj jeftini (50EUR) Behringer merni mikrofon moze biti dobro resenje, nije skup a verovatno je ravan (kao i sve Behringer naprave, ako rade rade, ako ne rade... nema pomoci)

Zbog svega ovoga, da ne bih pisao dalje nesto sto moze biti glupost, poslusaj test koji sam ti preporucio, isto prvo levi pa desni zvucnik... da ne bi imali ponistavanja, posto su levi i desni kanal identicni u testu, pa ces videti sam.

Ako volite da snimate, snimite i wavelet test mernim mikrofonom na tacki slusanja, otvorite snimljeni fajl u editoru pa pogledajte sta tamo treba da bude a sta imate u sobi... sve se vidi. (opet prvo jedan pa drugi zvucnik)

pozdrav
bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 07-01-2006, 01:02 PM   #14
Ad Fines
Stara Rumski Elita 2003.

Ad Fines's Avatar

Sta treba svirati dok se snima?
@Eon
Gdje si kupovao "spuzvu" i po kojoj cjeni?
Ad Fines is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2006, 01:11 PM   #15
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Ad Fines
Sta treba svirati dok se snima?
...
Nisam siguran da razumem...
pa pusta se test signal (xvid avi, sa nekompresovanim zvukom), recimo sa levog zvucnika, i sinhrono se snima mernim mikrofonom.... u sobi mora biti tiho, nivo SPL treba da bude neki normalan i ne preglasan. Najbolje je pokrenuti snimanje i izaci iz sobe.... ako se ne moze biti miran... zbog svega ovog nije bas jednostavno uraditi snimanje sobe na ovaj nacin, posto dugo traje... skoro dva sata za ceo test... ali do 100Hz nije problem.. to ne traje dugo...

Kada se gleda u editoru,... i ako se otvori i avi negde... moze se videti gde je koja frekvencija... grubo se moze videti i frekventni odziv sobe, kada je zoom tako namesten da se vidi ceo snimljeni fajl... kada se zumira svaki "talasic" posebno... moze se videti refleksija, rezonancija... itd.
Ako je nivo postavljen u editoru na linearan... sve sto je primesa je najverovatnije cujno... a ako se namesti nivo na logaritamski... tek se onda moze videti svasta... ali tu ne mora biti sve cujno.

pozdrav

bogi

Old 07-01-2006, 01:21 PM   #16
Ad Fines
Stara Rumski Elita 2003.

Ad Fines's Avatar

....ja vec pomislio da treba neku mjuzu pustit,pa mi nije imalo logike,pa reko da pitam.
Old 07-01-2006, 03:39 PM   #17
bezsmisla
Member

bezsmisla's Avatar

koliko kosta neki bolji merni mikrofon i gde bi mogao da se nabavi?
bezsmisla is offline   Reply With Quote
Old 07-01-2006, 03:58 PM   #18
Ad Fines
Stara Rumski Elita 2003.

Ad Fines's Avatar

Dal bi se mjesto mjernog mogao upotrijebit neki drugi mikrofon?
Old 07-01-2006, 03:59 PM   #19
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by bezsmisla
koliko kosta neki bolji merni mikrofon i gde bi mogao da se nabavi?
Otprilike 1000EUR pa navise... ne znam gde bi mogao da se nabavi.

Evo par proizvodjaca onih boljih:
Br?el & Kj?r
DPA Microphones
ACO Pacific
Earthworks Audio (ovi su nesto jeftiniji, njihovi mikrofoni su se relativno skoro pojavili)

pozdrav

bogi

Old 07-01-2006, 04:05 PM   #20
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Ad Fines
Dal bi se mjesto mjernog mogao upotrijebit neki drugi mikrofon?
Uvek se za sve moze upotrebiti "nesto drugo"... pitanje je samo sta onda mi merimo, mikrofon ili sobu, ili i jedno i drugo smuckano?

Svi ne-merni mikrofoni imaju (veoma) neravnu frekventnu karakteristiku, i po tome kakva je ta karakteristika, i mikrofoni se razlikuju... skoro da ne znam da se ijedan mikrofon sa ravnom frekventnom karakteristikom koristi za snimanje zvuka u smislu produkcije muzike... mislim da se njegov "zvuk" nikom ne svidja.... mada kolege sa Foruma koji se bave snimanjem, bolje znaju to od mene.

Generalno, na kraju krajeva, odgovor je: Ne.
Ali u nedostatku iceg boljeg, probaj pa vidi... ko ti brani?

pozdrav

bogi

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules