|
Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Pre svega, kao novi član, pozdravljam sve ostale članove, kao i vlasnike i rukovodioce foruma, koji je stvarno odličan u svakom pogledu, i na veoma visoko-profesionalnom nivou. Za početak, imao bih jedno pitanje i nadam se da ćete mi pomoći da re?im dilemu. Radim sa aran?erom i dva aktivna satelita. Problem je - fali mi bas u "donjoj zoni", da je tako nazovem! Trenutno nisam u mogućnosti da nabavim subwoofer, ili dva, medjutim imam bas pojačalo, pa bi me od strane stručnijih osoba zanimalo sledeće: Ako priključim bas pojačalo na monitorski izlaz miksete, mogu li nastati problemi, po?to tu već nema skretnica i sl., odnosno bas pojačalo je limitirano na bas tonove, a preko monitorskog izlaza miksete, do njega bi i?li i srednji i visoki tonovi! Da li bi to na primer moglo da dovede i da pregori bas pojačalo? Hvala i pozdrav.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Moderator
|
![]()
Zdravo LORD,
Quote:
Neko ce ti verovatno odgovoriti kako da iskoristis standardni ekvilajzer da bi to namestio, mada ne ocekuj da ces imati neke rezultate. Pojacalo za bas gitaru nije subwoofer ni u kom slucaju, pre bi se moglo reci da mu malo fali da bude ali nije.... Vesanje membrane zvucnika takodje nije isto... ti drajveri su mnogo "tvrdji" od subwoofer drajvera. Probaj pa javi rezultate. Mozda je to vec neko probao? Sto se tice pregorevanja, nece mu se nista desiti od visokih frekvencija... ne pada mi nista na pamet zasto bi... pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
Zdravo BOGGY i pre svega - najlep?e hvala za dobrodo?licu, nadam se da ćemo i ubuduće dobro saradjivati. Hvala ti takodje za veoma precizan i detaljan odgovor koji si mi dao. Ja sam po logici i pretpostavljao da je tako otprilike, ali zna? ono - kada se čovek nadje u "knap-situaciji", a mora da se radi, hvata se i za "slamku" samo kako bi se bar delimično re?io problem i kako bi svirke zvučale ?to kvalitetnije. Ja inače imam KorgPA80 i poku?avao sam da prebacim bas gitare i Kick - na bas pojačalo, preko posebnog izlaza Korga, kao i ostale udaraljke preko četvrtog izlaza, ali tu mi fali već "stereo slika" bubnjeva, a i najiskreno - nisam probao kako to izgleda u praksi! Ako neko već radi na ovom sistemu, bio bih zahvalan da prenese svoja iskustva. Ovo znači, sa bas pojačalom preko monitorskog izlaza, mogu slobodno da odbacim definitivno kao moguću soluciju, jer izgleda da to mo?e doneti samo problema zbog nepodudarnosti i sl. Hvala jo? jednom i pozdrav.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Pri tom barem treba da bude bolje posle improvizacije... sto ovde najverovatnije nece biti slucaj. pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#5 |
Senior Member
|
![]()
Kupis jednu aktivnu skretnicu najeftiniju za pocetak,na primer Behrinnger,sa kojom ces da odseces bas na zeljenu frekvenciju,a subwoofer napravis rucno,ima nacrta na net-u koliko hoces.Tako sam ja radio kada sam pocinjao,a kad dodjes do malo para kupis aktivan Subwoofer.
Sto se tice stereo slike bubnja,sve stavis na dva kanala,osim Kick koji ide na zaseban i Bass koji takodje ide na zaseban,tako ti bubanj ostaje u stereo slici. Pozdrav
![]() |
#6 |
Junior Member
|
![]()
@STATUSBAND, zahvaljujem i tebi na odgovoru. Vidi?, ovo ?to si mi predlo?io - uop?te mi nije palo nikada na pamet! Moja gre?ka, priznajem, po?to sam uvek bio za ono - bolje da je novo i original, ali........ Ba? ću da proGooglam i da pogledam ?ta mo?e da se nadje i gde. Da objasnim jo? malo neke stvari. Za bubnjeve i za bas, kada idem stereo - sve mi je podeljeno, samo kick i bas gitara su u "sredini" i naravno - bez reverba. Kada sam "sredjivao" za 4 izlaza, bas gitaru i KICK sam stavio na 3 output, a sve ostale udaraljke na 4 output. Tu je mo?da i gre?ka! Tačno - da mi je bila bolja kontrola - expresion pedala za "desnu ruku", 4 potenciometra na mikseti, ali gubila se je stereo slika bubnjeva! A i nisam ba? siguran, opet da spomenem diskutabilno "bas pojačalo" - kada u njega idu bas gitara i kick zajedno- sa trećeg izlaza Korga, da ne nastanu i tu neki rezonantni ili drugi zvučni problemi i opterećenja! Kada smo već razvili diskusiju, da pitam i ovo: Ako se ipak stavi plus jedan ili dva subwoofera, da li će i tada biti bolja kombinacija da opet Korg ide preko 4 izlaza? /Pretpostavljam da jeste.../ Zahvaljujem i pozdrav.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Senior Member
|
![]()
Uvek na cetiri izlaza!
Pazi sada: Sve vratis kako je bilo na L i R izlaze,znaci i udaraljke vratis na L i R,zasto bi njih bacao na zaseban kanal?!Samo Kick prebacis na treci i Bass na 4 ili Kick i Bass na treci,kako hoces. Kada ti odseces frekvenciju basa skretnicom na ispod 120 Hz,veruj mi da nije bitno dali je rucno pravljen (bitno,ali ne toliko za to sto tebi treba) i koje je marke zvucnik,uzmi neki Eminence,jeftini su,sto jaci samo!!!Mozes da pozajmis od nekoga neki fini EV ili neki drugi woofer,pa odes kod stolara i on ti prekopira to,pa ti samo ubacis zvucnik,a saseces ga aktivnom skretnicom. ![]()
Gde je neznanje sreca,glupost je biti mudar ![]() Last edited by statusband; 08-12-2005 at 02:47 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
![]()
Bass pojačalo nije subwoofer!!!
?tavi?e zadatak mu je da emituje mnogo ?iri frekvencijski opseg nego npr. gitarsko pojačalo. Tako da sam skeptik kada je tvoja ideja u pitanju! Tebi trebaju frekvencije ispod 100Hz, a bas pojačalo ide i do 12kHz, tako da će? ti koristiti 5% njegovog spektra (koji je činjenica skoncentrisan u oblasti basova), ?to će rezultovati poprilično malom izalaznom snagom, izuzetno tvrdim radom i obiljem "donjeg midla" ?to ti se vjerovatno neće svidjeti. U svakom slučaju vrijedi poku?ati. ![]()
![]() |
#9 |
Junior Member
|
![]()
Sla?em se sa tobom to sa frekfencijama i to je - to, u realnosti.
A ?to ka?e? vredi bas pojačalo....Zna? koliko vredi - 100W Melodija koja se na?la - eto pri ruci...?ta da ti pričam dalje. Ali ima dodatni ekvilajzer i probao sam, ka?em - ?ta ko?ta poku?ati. Čoveče, neće? da veruje?, i pored svega ?to smo svi napisali - bukvalno razvaljuje! Evo i ja se čudim i da ovo pi?em i koristim reč "razvaljuje"! Svakako da i dalje nije to ono pravo, ali koja je razlika samo sa satelitima, i plus sa ovom kantom, ma ne mogu da opi?em - to samo treba da se čuje! A da ka?e neko - ovaj se ne razume ni?ta i pojma nema od muzike - nije ba? tako (ne bih redjao titule i iskustva, jer najvi?e od svega mrzim to, shvatate me...) E sad bojim se da ne rikne kanta, po?to nije za tu namenu, a i te?ak je za transport, kutija ima veliki volumen... U svakom slučaju, subwoofer se mora nabaviti, ali nisam ja kriv ?to ?ivim trenutno u "Zoni sumraka" gde je i Gospod rekao - laku noć, pa čovek ne mo?e da kupi niti kabel za peglu, a kamo li bilo kakav instrumenat! Nadam se da me sada bolje shvatate za?to radim ove cirkuse! Hvala Vam ljudi i kolege i najveći pozdrav. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Junior Member
|
![]()
Bogi, pozdrav i hvala ti na lepom i izdr?anom komentaru.
Taman posla ?to ka?e? off-topic, ti si kao Moderator i profesionalac najkompetentniji da uka?e? na sve ?to je potrebno. Inače, ja sam to napisao...pa čisto iz kulture prvo, kao i obzira prema svim ostalim članovima i kolegama, i to - najdobronamernije. Ne bih voleo da se bilo ko oseti povredjenim i potcenjenim, kao ?to ne bih ?eleo i da bilo ko misli da se hvalim tim spomenutim titulama. Meni su svi ljudi isti i ravnopravni, sve po?tujem i cenim podjednakvo i ovde smo po meni svi ravnopravni. Za?to bih inače i pitao za sve Va?e savete i mi?ljenja. Ipak mi to sve puno znači i po?tujem svaki savet. Hvala ti jo? jednom i pozdrav. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Izolacija woofer-a od prostorije ispod | samsara | Monitoring | 13 | 14-03-2009 08:34 AM |
Problemi problemi ! | morchant | Audio Produkcija - Tehnike | 8 | 11-08-2007 03:00 AM |
IRQ 6 problemi | pulsar 2 | Computer Hardware | 3 | 30-10-2004 03:11 AM |