|
Tutorijali Mala skola upotrebe hardvera i softvera, tehnika snimanja vokala, gitara i bubnjeva, koriscenje VST instrumenata i semplova...... forum obuhvata razlicite nivoe znanja |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
Moderator
|
![]()
Zdravo Anita,
Dokument je odlican, nasao sam ga sa search... retko ko moze da ocekuje toliko detaljnu analizu na Forumu. Ono sto mene zanima nije objasnjenje i analiza jittera, koliko borba protiv njega i suzbijanje posledica, mada je analiza preduslov za to. Zahvaljujuci digitalnim telekomunikacijama, jitter je skoro iskorenjen, ili barem nema znakova vece "epidemije". Nevolja je najveca nacin na koji se jitter drzi pod kontrolom i informacije koje su dostupne proizvodjacima i korisnicima u tom smislu... Zanimljivo je da se jitter u digitalnom audiu "otkriva" prilicno posle ustanovljavanja CD standarda... samo primecujem. Julian Dunn bi se mogao nazvati prvim prilicno GLASNIM "aktivistom pokreta otpora". Par tekstova koje je stigao da napise i objavi se mogu naci na nanophon sajtu, ostali su na aes.org. Ako nije prevelik problem, zanimalo bi me misljenje o dokumentu AES11-2003: AES recommended practice for digital audio engineering - Synchronization of digital audio equipment in studio operations. (Revision of AES11-1997) koji se moze kupiti(!) na http://www.aes.org/publications/standards/ izgleda da su izbacili opciju courtesy copy... bilo je besplatno. Prevashodno je zanimljiv Annex B, koji prica o Word Clock. Nadam se da neko na Forumu ima pristup tom dokumentu i da je raspolozen da prodiskutuje o tome. Smatram da bi diskusija o tome pomogla ostalim korisnicima da shvate bolje probleme sa jitter-om, koje mogu imati svakodnevno. pozdrav bogi
![]() |
#12 |
Member
|
![]()
genijalno!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Evo sada da ti ispricam dogadjaj pa prokomentarisi. Moj drugar je sa Audio Precision (valda se tako pise) merio radni klok (pre par godina) nekih Dat masina jedan Tascam je imao 44,287 drugi 44,356 a Panasonik 43,964. I onda mi je covek rekao, da jedini uredjaj koji je sreo i da ima tacan klok u trecij decimali (44,100) Sonic Solution. A odavno sam shvatio da je to jako vazno za rezanje finalnog diska! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | ||
Moderator
|
![]() Quote:
Quote:
Tacnu frekvenciju za rezanje audio CD-a propisuje standard, ne znam tacno koliko sme da bude odstupanje za rezanje i za citanje audio CD-a. Nasim jezikom, nije problem toliki to sto frekvencija nije bas mnogo tacna, nego da li je KONSTANTNA u vremenu, odnosno vazno je da ne varira ni zbog kakvih razloga (jitter) Izgleda da su ljudi mnogo manje osetljivi na malo ODSTUPANJE frekvencije samplinga, ako je odstupanje konstantno i stabilno, nego na haoticno i relativno brzo variranje frekvencije semplinga u vremenu (jitter). Ovo se cesto desava da ljudi proveravaju tacnost sampling ratea... i svakojake brojeve izmere. Ali tacnost frekvencije samplinga (ako je frekvencija konstantna to je uglavnom ok.) i jitter nisu iste stvari. Isto kao kada imas DC napon (konstantan) na jednom uredjaju 12.1Vdc a na drugom 12.2Vdc, ali te to ne zanima puno, nego te zanima kolika je talasnost tog napona (brum, sum i ostale prirodne lepote) ili kolika je naizmenicna komponenta tog napona. Sto se tacnosti sample ratea tice, tih koje navodis, definitivno bi bilo lepse da su tacniji... pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#16 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Pravi master klok koji moze da opravda smisao ulaganja u njega je preskupa naprava, i sam razvod sinhronizacije je poprilicno kompleksna prica, koju ne moze resiti samo kupovina neke sprave. Mislim da je za tvoju konfiguraciju (mala i skromna) najbolje drzati se kvalitetnih konvertora sa vec kvalitetnim sklopovima za sinhronizaciju i/ili kvalitetnim sopstvenim master clockom... Ako nisi siguran ili ako uocavas da ti nesto smeta, onda je najbolje resenje da koristis sinhronizaciju preko nekog od AES/EBU kanala a ne preko word clock. Odaberes da ti je recimo glavni AD konvertor master, jedan od njegovih AES/EBU kanala uzmes za referencu, i kazes svima ostalim uredjajima da njega koriste za sinhronizaciju. Prilikom "nasledjivanja" sinhronizacije treba isto biti pazljiv... Inace 50% kvaliteta Lavry Eng. konvertora su generatori takta i sinhronizacija. Resenje koje je preuzeo je staro i poznato resenje iz telekomunikacija, zahteva vise ulaganja (nije ultra cheap) ali se to i cuje... barem ljudi pricaju da se to cuje. Ako imas poseban AES/EBU (cannon) samo za sinhronizaciju, onda ga upotrebi za to... Zasto AES/EBU sinhronizacija? Pa tu mogu i da spekulisem, i pricam napamet.... Najvise zato sto se sinhronizacija tuda obavlja preko za to specijalno razvijenih cipova i oni moraju da zadovolje neke standarde koje propisuje AES ili EBU, inace ih niko ne bi kupovao (cipove). Za word clock sinhronizaciju nema preciznog standarda, pa samim tim nema ni cipa kojim bi neki inzenjer ogrezao u analogni audio hardver (i bez neophodnog iskustva oko dizajna sinhronizacije za digitalni prenos podataka u realnom vremenu) uspeo da resi nocnu moru sa sinhronizacijom na jednostavan nacin.... uglavnom su sva resenja razlicita i nekompatibilnost je moguca. Losa sinhronizacija je mnogo gora od "naizgled nikakave"... i to je dovoljno da se zapamti kada govorimo o digitalnom audiu. O kojim spravama je rec? mozes i PM. pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#18 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
U svakom slucaju hvala. Imam Comp 2 x Motu HD 192 i to je to. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Vazno je da znas da je po AES preporuci svaki AES3 digitalni audio output (AES/EBU ga takodje zovu, cannon konektor) takodje izlaz za sinhronizaciju i to precizno definisanu standardom. Word clock je nastao u histEriji razvoja digitalnog audia (kao i ADAT interfejs) i cak nije moguce ni retroaktivno ga standardizovati. Takodje nije moguce ni izbaciti ga sa sprava, jer ga kupci ocekuju... inace nece da kupe spravu. Inace ako te zanima ozbiljna sinhronizacija za digitalni audio u ozbiljnom i velikom studiju ili broadcast kompaniji onda je kljucna rec za to DARS (dodaj i digital audio, da ne bi svasta dobio na google)... postoje dve klase u toj hijerarhiji sinhronizacije (DARS 1 i 2) i ne retko se prva klasa sinhronizuje preko GPS. pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#20 |
Pro Member
|
![]()
Znam sta je AES/EBU, i moji karte imaju tu konekciju!
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Jitter - jos malo na tu temu, ovaj put prakticno! | boggy | Tutorijali | 3 | 09-08-2007 11:26 AM |