Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 05-12-2005, 02:04 PM   #1
Boskovic
Super Moderator

Boskovic's Avatar

Default Re: Koliko vjerovati mojim AKG slusalicama?

Boggy ajde i tebe da pitam...
Lomim se koje slushke da uzmem. U uzem izboru su

Beyerke DT770Pro (nisam neshto odushevljen koliko svi ostali koji ih imaju)
AKG K271s (slushao sam neke iz 240 serije i zvuchale su mi ok)
Sennheiser HD25 (ne svidja mi se shto supraural, ali ih dosta ljudi fali)

Iako imam neko polumisljenje nisam unaprijed odluchio i rad sam prihvatit josh koji savjet. Prije svega me zanimaju detalji, kao i prikaz reverba i da daju shto realniji, definisaniji i nizi bas. Takodje bi bilo dobro da shto bolje izoluju u oba smjera.
I naravno, predlozi neku svoju opciju ako smatrash za bolju a da ne koshta godishnju zaradu
Thnx!

http://www.rumski.com
Boskovic is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2005, 07:00 PM   #2
andreja
Member

andreja's Avatar

Quote:
Realno, bas u prirodi slusas i svim ostalim delovima tela, a ne samo usima...
negde sam procitao da je za ovaj deo price bitno kako rezonira nasa glava/lobanja, dok je ostatak tela mozda bitan samo sa aspekta teorije. razumem da rezoniranje glave ne moze doci do izrazaja kad se radi sa slusalicama.

mala digresija:
meni je zanimljiva jedna pojava koja ima veze sa ovim. mi kad pricamo cujemo sebe i to nije isto kao ono sto cujemo kad snimimo svoj glas pa pustimo snimak. obicno nam na snimku glas zvuci nesto tanje, da kazem "nema basa".

Quote:
Zaboravih tzv. room gain na niskim frekvencijama, koji uradi EQ onoga sto slusas na zvucnicima... "digne" niske frekvencije u nekoj meri, a to zavisi od zapremine tvoje sobe. (radi otprilike kao low-pass shelving filter, odnosno bass boost parametrickim ekvilajzerom od "neke" frekvencije u "nekom" gainu...)
hmm... pa, to i nije tako lose.

Quote:
Nesto drugacije?
Pa nema prostornih efekata osim onih koji su u samom materijalu...
htedoh da kazem da ne cujem isto reverb, delay i ostale prostorne efekte sa i bez slusalica. ne znam da objasnim zasto je to tako, ali mislim da to izmedju ostalog ima veze sa ponistavanjem zvucnih talasa levog i desnog zvucnika na putu od membrane do usiju. no, da se ne upustam u tu pricu...

pozdrav,
andreja

-----------------------------------------------

@Boskovic:

sto se tice slusalica, iskreno receno, nisam ih mnogo probao, ali pre nego sto sam kupio ove AKG 240DF proveo sam dosta vremena na netu citajuci recenzije i karakteristike...
ako sam dobro zapamtio AKG 240 je neki radijiski standard i koncept tih slusalica se nije menjao u proteklih 20-30 godina (zaboravio sam tancno kad su se prvi put pojavile). imam utisak da je ovaj model u svetu slusalica ono sto su yamaha ns10 bili u svetu monitora.

pozdrav,
andreja
andreja is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2005, 11:08 AM   #3
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by andreja

hmm... pa, to i nije tako lose.
Ne valja samo sto pocinje od najnize rezonantne frekvencije i raste prema nizim frekvencijama sa 12dB/oct... jako primetan efekat kod "gluvih" soba male zapremine...

Quote:
htedoh da kazem da ne cujem isto reverb, delay i ostale prostorne efekte sa i bez slusalica. ne znam da objasnim zasto je to tako, ali mislim da to izmedju ostalog ima veze sa ponistavanjem zvucnih talasa levog i desnog zvucnika na putu od membrane do usiju. no, da se ne upustam u tu pricu...
Hmm, reverb koji vestacki unosis ili ti unose u ono sto slusas ima za cilj da docara iluziju prostornosti tamo gde je nema ili je drugacija od onoga sto stvoritelji materijala zeleli... Na zalost, svaka soba ima svoj sopstveni reverb, i svoju sopstvenu, prirodnu "prostornost"... kako ce se to sloziti sa onoim sto je vestacki nakalemljeno na muziku, uvek je pitanje...
Drugim recima, da ponovim, sasvim je logicno kada cujes razliku u "prostornost" i "prostornost"+prostornost sa slusalicama ili bez.

pozdrav

Bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2005, 09:44 PM   #4
ANITA
VIP Member

ANITA's Avatar

Quote:
Originally Posted by Boskovic

He, ja se dvomim izmedu tvoja prva dva izbora! Imam AKG 141 Monitor vec godinama i odlicne su. Trebaju mi jos jedne za snimanje (s obzirom da je moja prostorija za snimanje u prostoru za monitoring takoder). Htjela bi da su zatvorene i odlicno mi je kod ovih akg sto imaju onaj kabel sto se da iskopcati i sto kod ne koristenja prestanu reproducirati zvuk ("ugase" se), cak ako je u pitanju i jedna slusalica, sto je izvrsno jer ne reproducira zvuk kod snimanja, a neki pjevaci vole slusati na samo jednu...

Kod Beyerki je dobro, "bolje" uvjetno receno za snimanje to sto su vise hi-fi slusalice, manje flat, pa si covjek bolje zvuci dok pjeva..... a i to je ponekad poanta. Sto su zadovoljniji time kako zvuce, to bolje pjevaju...

A kakve su te seinheiser? Njih najjednostavnije mogu nabaviti.. bez cekanja.. ali nisam ih ni stavila u uzi izbor.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: :::::::::::::::::::::::::::::::::

ROADIE....sto se tice toga koliko vjerovati AKG slusalicama? Osim sto je boogy iznio svu teoriju, pa je nepotrebno ista ponavljati (cak i onaj djelic toga koji znam ).... nekako imam dojam da ti ne mixas na monitorima, vec samo na slusalicama!! Ne znam bas kome i koliko mozes vjerovati u toj mjeri da su ti jedino na cemu provjeravas mix. Ja sam zasigurno zadovoljna njima jako, ali godinama radeci sa njima i mojim kronicnim tinitusom, gotovo da vise ne koristim slusalice osim u vrrrrrrlo rijetkim slucajevima (snimanje i provjera konacnog mixa). To preporucam i drugima. Čuvajmo svoje u?i, ljudi! Puno je jeftinije kupiti monitore nego pronalaziti lijek za tinitus (zzzzzzzzzzzzzzzz.. shshshshsshshshshshsh)... kojeg btw nema!
ANITA is offline   Reply With Quote
Old 05-12-2005, 10:19 PM   #5
kVu
Pro Member

kVu's Avatar

ne bih se slozio da beyerke imaju hifi zvuk.. meni mnoooooooooooogo pomazu kod stvari koje zvucnici ne mogu da mi izbace...

slazem da kod paniranja treba vise verovati kutijama, dok kod prostora mislim da treba naci neki balans...

boskovicu.. evo preporuka za tebe.. Grado RS-1 .. ja cu ih uzeti kad budem imao viska para
kVu is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2005, 10:10 AM   #6
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by kVu
ne bih se slozio da beyerke imaju hifi zvuk.. meni mnoooooooooooogo pomazu kod stvari koje zvucnici ne mogu da mi izbace...

slazem da kod paniranja treba vise verovati kutijama, dok kod prostora mislim da treba naci neki balans...

boskovicu.. evo preporuka za tebe.. Grado RS-1 .. ja cu ih uzeti kad budem imao viska para
Hm, moze li neko da definise, meni, neznalici, sta je to "hi-fi" zvuk?

Sto se tice Grado-a drago mi je da cujem da neko razmislja o njima, steta je sto su retkost na ovim prostorima... fale da bi "slika" bila kompletna.

Da, slusalice su licni instrument, i tu svaka subjektivnost ima smisla, zato sto nema u ovom poslu icega toliko individualnog kao sto su slusalice... ista prica kao i instrumenti. Zato ne valja ako nemate priliku da ih cujete SVE koje postoje a valjaju...

pozdrav

Bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 06-12-2005, 09:31 AM   #7
Roadie
Junior Member

Roadie's Avatar

Quote:
Originally Posted by ANITA
ROADIE....sto se tice toga koliko vjerovati AKG slusalicama? Osim sto je boogy iznio svu teoriju, pa je nepotrebno ista ponavljati (cak i onaj djelic toga koji znam ).... nekako imam dojam da ti ne mixas na monitorima, vec samo na slusalicama!! Ne znam bas kome i koliko mozes vjerovati u toj mjeri da su ti jedino na cemu provjeravas mix. Ja sam zasigurno zadovoljna njima jako, ali godinama radeci sa njima i mojim kronicnim tinitusom, gotovo da vise ne koristim slusalice osim u vrrrrrrlo rijetkim slucajevima (snimanje i provjera konacnog mixa). To preporucam i drugima. Čuvajmo svoje u?i, ljudi! Puno je jeftinije kupiti monitore nego pronalaziti lijek za tinitus (zzzzzzzzzzzzzzzz.. shshshshsshshshshshsh)... kojeg btw nema!
Kod mene stvari stoje ovako: DALEKO NAJVISE "radim" na slusalicama, a doma imam Technics komponente, dakle hi-fi sustav koji mi ponekad posluzi, ali mu ne vjerujem previse. U biti apsolutna referenca koju ponekad iskoristavam su Frankopankovi monitori u njegovom studiju, dakle kad napravim nesto sto me zanima kako zvuci, preslusam kod njega i trazim njegovo subjektivno misljenje. Inace kod mene je u planu nesto od ovoga troje u vrlo skoroj buducnosti: nova gitara, kartica (E-MU), ili monitori (Wharfedale Pro ili nesto drugo u toj klasi). Bas i nemam nekih ozbiljnih para tako da ce na kraju nesto od ovog troje pobijediti .

P.S. Nisam siguran koliko ce ti se svidjati K271 buduci da imaju osjetno vise visokih od 141, i vjerojatno manje basa (ne znam koliko basa imaju 141 Monitor, ali bilo bi logicno da zatvorene slusalice imaju manje basa od otvorenih). Opet s druge strane, vjerojatno ti i nije toliko bitno da one budu vjerne (buduci da si i sama napisala da bi ti pasale i ako su hi-fi)
Old 06-12-2005, 10:01 AM   #8
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Zdravo Boskovicu,
Quote:
Originally Posted by Boskovic

Uuuh, nisam siguran da ti ja mogu preporuciti slusalice, imam Sennheiser HD515 koje mi sluze samo za testiranja... nista posebno, imaju sinteticki tapacirung, izdrzim oko deset minuta i usi mi se "zapale".

Po meni slusalice moraju da budu IZUZETNO, TEBI UDOBNE, ako zelis da ih koristis, zvuk i detalji su vazni, samo nisu toliko, ako ti slusalice fizicki smetaju. Nema svako od nas glavu i usne skoljke istog oblika. Slusalice gube svaku svrhu cak i ako imaju odlican zvuk, ako ne izdrzis vise od desetak minuta. Slusalice su licni instrument i biraju se tako, jer imas fizicki kontakt sa njima.

Quote:
Iako imam neko polumisljenje nisam unaprijed odluchio i rad sam prihvatit josh koji savjet. Prije svega me zanimaju detalji, kao i prikaz reverba i da daju shto realniji, definisaniji i nizi bas. Takodje bi bilo dobro da shto bolje izoluju u oba smjera.
Sto se detalja tice, nije sve do slusalica.

Quote:
I naravno, predlozi neku svoju opciju ako smatrash za bolju a da ne koshta godishnju zaradu
Thnx!
Sto se slusalica tice skoro da ne poznajem nijedno komercijalno resenje koje kosta "godisnju zaradu", iako nisam siguran o kojoj cifri je rec.

Koliko su tebi slusalice vazan detalj u poslu, i koliko ce ti to sto ocekujes od njih doprineti da brze i lakse zaradis jos novca?

pozdrav

Bogi

Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules