Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Gitarska Produkcija

Gitarska Produkcija Snimanje, procesiranje, miksanje gitara - potrazite pomoc ovde

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 01-12-2005, 12:23 PM   #11
alen
VIP Member

alen's Avatar

Default Re: S.o.d

Uz sve duzno postovanje prema delima Ricka Rubina,muka mi je od te MTV
komercijalizacije koje je i on deo.Pa mislim poznato je i za Slipknot i za
SOAD da su projekt bendovi,napravljeni da postoje par godina,uzmu paretine
i nestanu.Sliknot napravljen,SOAD prepravljen.
Sto se tice SOAD svidjali su mi se u pocetku kao originalni,ali kasnije
su mi se smucili.Svi ti gitaski pravci,da ih globalno sve smestim u ROCK,postoje
da bi se SVIRALI!Koja je svrha njihovih pesama da ih doteraju do savrsenstva na cd-u,
uz pomoc Ricka Rubina(koji je,uzgred,dobio grdnu lovu od nekog tate da od njih
napravi masinu para) a da uzivo zvuce OCAJNO!!!!Gledao sam najmanje
dvadesetak njihovih svirki i ni na jednoj me nisu imresionirali sviranjem,cak
suprotno.Mislim da je onom njihovom pevacu radio Melodine i Auto-Tune vise
nego ovim nasim folklorasima.Kao nagudraju se i najjaci su!
Za razliku od njih Slipknot cesto zna da odprzi
koncert za postovanje.
Muzika koju danas MTV forsira,razlikuje se od nase PINKOVE muzike samo po
kolicini para koja je ulozena u nju.

ps. ANDY SNEAP RULES !!!!!!

Last edited by alen; 01-12-2005 at 12:56 PM.
alen is offline   Reply With Quote
Old 01-12-2005, 07:53 PM   #12
yechmeny
Junior Member

yechmeny's Avatar

Slazem se velikim delom prichom o globalizaciji, i prodavanju magle, jer prosto je cela industrija izopachena, i to stoji. Takodje imam averziju prema talasu novih gitarskih pravaca.

S'druge strane mi se chini da nije sve tako crno-belo. Bez obzira na razmnozavanje pomenutih bendova, nije toliko loshe neko eksperimentisanje u smeru modernizacije pravca zestoke gitarske svirke. Svakako ce velika vecina novorodjenih bendova, koji zele biti originalni, biti sr***, ali im mozda treba oprostiti. Jako je tehko biti originalan, ali kad se tome tezi po svaku cenu, onda sve gubi smisao. Kad se ne bi deshavalo nishta novo, sve bi se vrtelo u krug, a nicali bi neki novi degradirani Maideni, Testamenti... Neka decenijama utvrdjivana pravila povodom stvaranja treba da se poshtuju, ali danas je svaka zanimljivost za pohvalu. Tako i SOAD, ma koliko bio produkt i sredstvo za ubiranje dolara, svakako deluje interesantno. U toj muzici u ima puno interesantnih deshavanja. Nekad to zvuchi usiljeno i preterano, ali u osnovi interesantno i sveze. Takodje mislim da nisu bend nekog live kapaciteta i kvaliteta, ali autorski stvari stoje drugachije.

Andy Sneap-u svaka chast. Machine Head, Testament, Stuck Mojo... Respect
yechmeny is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2005, 03:10 PM   #13
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Originally Posted by alen
Uz sve duzno postovanje prema delima Ricka Rubina,muka mi je od te MTV
komercijalizacije koje je i on deo.Pa mislim poznato je i za Slipknot i za
SOAD da su projekt bendovi,napravljeni da postoje par godina,uzmu paretine
i nestanu.Sliknot napravljen,SOAD prepravljen.
Sto se tice SOAD svidjali su mi se u pocetku kao originalni,ali kasnije
su mi se smucili.Svi ti gitaski pravci,da ih globalno sve smestim u ROCK,postoje
da bi se SVIRALI!Koja je svrha njihovih pesama da ih doteraju do savrsenstva na cd-u,
uz pomoc Ricka Rubina(koji je,uzgred,dobio grdnu lovu od nekog tate da od njih
napravi masinu para) a da uzivo zvuce OCAJNO!!!!Gledao sam najmanje
dvadesetak njihovih svirki i ni na jednoj me nisu imresionirali sviranjem,cak
suprotno.Mislim da je onom njihovom pevacu radio Melodine i Auto-Tune vise
nego ovim nasim folklorasima.Kao nagudraju se i najjaci su!
Za razliku od njih Slipknot cesto zna da odprzi
koncert za postovanje.
Muzika koju danas MTV forsira,razlikuje se od nase PINKOVE muzike samo po
kolicini para koja je ulozena u nju.

ps. ANDY SNEAP RULES !!!!!!
Aaaaaa... Pa ti su u stvari uzorni Evro Metalac, ljut na Američke Podle Prodane NUmetalce Pa ?to ne ka?e? Mo?da malo preteruje? sa tom pričom o "projekt bendovima".
Čuj ja kapiram neke takozvane "ljutine" kod muzikanata vezane za MTV produkte skrpljene uz pomoć producenta, autora pesama i kompjutera, ali ne znam ba? da li bi sad trebalo ići odreda pa svaki bend koji u USA proda malo vi?e albuma progla?avati za neku "uzmi pare i be?i" varijantu. Opet, ja pomenuh lični ukus i generalno sva ostala predubeđenja i generalizacije kao ?tetan element kad se bilo ko bavi muzikom, pa da se ne ponavljam (a bedak evo upravo sam se ponovio čim sam to pomenuo)
S.O.A.D. ne zvuče u?ivo ba? očajno. Slabije u odnosu na trenutno jako visok standard ?ive svirke, to da. Ali treba imati i to u vidu, da kad se uporedi sa dana?njim merilima, legendarni bendovi Rock-a iz sedamdesetih na svojim tada?njim live-ovima često zvuče kao da se raspadaju sve vreme, jednostavno se danas tra?i mnogo vi?e. To ?to neki bend nije fenomenalan live, opet takođe ne znači da nisu dobra kreativna ekipa i da njihov album treba potcenjivati. By the way, ja inače (da ne ispadnem sad fanboy) SOAD uop?te ne slu?am, nemam čak niti jedan album, jednostavno mi ne le?e, ali kapiram ?ta su hteli da ka?u i cenim, iako moj ukus nije takav.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2005, 05:23 PM   #14
alen
VIP Member

alen's Avatar

Nemam ja nista protiv SOAD-a,cak ih i branim pred drugarima koji su 'stari&iskusni'
metalci i koji ne priznaju nista novo.Mnogo originalnog sam cuo kod njih.Ono sto mi
smeta je razvojni put tih novih bendova na kojem se tacno vidi trenutak kad se nesto uradi na silu
i zbog para.Uporedi zadnje albume i Slipknota i SOADA sa svim prethodnim.Primecuje se jasno
komercijalizacija i pravac prema kom su krenuli ti bendovi.
Najjaci primer svega toga je bila Metallica.Secate se Black Albuma.Na njemu je Bob Rock
zapoceo rad sa Metallicom.Posle tog albuma Bob je poceo da ih komercijalizuje,uleteli
su u mashinu i mashina je pocela da ih jede.Setite se Load i Reload albuma.Dobra produkcija,sve
ok ali to nije to.Pocinje lagano pucanje.
Clanovi Metallice nisu ni bili svesni da su poceli da rade ne ono sto oni hoce,nego ono
sto neko trazi od njih.Pocinje cuvena fama oko raspada benda,tralalala da bi se
na kraju ponovo skupili i odradili album kojim objavljuju rat komercijalizaciji.Secate
se svi komentara oko produkcije njihovog zadnjeg albuma,kao lose je i ostale price.
Poenta je i bila da sve to zvuci tako kako zvuci upravo kao kontra svom tom MTV glamuru.

Mozda se to desi i SOAD-u ?!Licno,voleo bih.Momci imaju fenomenalne ideje,bilo bi
dobro da malo smanje dozivljaj i krenu da grade karijeru na mnogo cvrsim nogama.

Da nije u metalu sve receno pokazuje i novi album starih Trashera- EXODUS-a.
Po meni domaci zadatak svima koji se nazivaju metalcima.
Old 02-12-2005, 06:21 PM   #15
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Quote:
Nemam ja nista protiv SOAD-a,cak ih i branim pred drugarima koji su 'stari&iskusni'
metalci i koji ne priznaju nista novo.Mnogo originalnog sam cuo kod njih.Ono sto mi
smeta je razvojni put tih novih bendova na kojem se tacno vidi trenutak kad se nesto uradi na silu
i zbog para.Uporedi zadnje albume i Slipknota i SOADA sa svim prethodnim.Primecuje se jasno
komercijalizacija i pravac prema kom su krenuli ti bendovi.
Najjaci primer svega toga je bila Metallica.Secate se Black Albuma.Na njemu je Bob Rock
zapoceo rad sa Metallicom.Posle tog albuma Bob je poceo da ih komercijalizuje,uleteli
su u mashinu i mashina je pocela da ih jede.Setite se Load i Reload albuma.Dobra produkcija,sve
ok ali to nije to.Pocinje lagano pucanje.
Čekaj brate. Ja i dalje mislim da ne treba automatski podrazumevati da je ukus neke osobe u vezi sa nečim merilo. Na primer, ja sam zavoleo Slipknot UPRAVO zbog tog zadnjeg albuma. On za mene nije "prodaja" već najbolji, najinteresantniji, najbolje upakovan album od njih. Za mene komercijala ne znači automatski da je ne?to lo?e, dapače, nekada se ne?to mnogo proda upravo zato ?to je dobro. Tako isto i za Metaliku, iako sam ja lično u fazonu da me nakon black albuma uop?te ne interesuju, zaista sam upoznao ljude koji vole Load i Reload, i zgotivili su ih na osnovu tih albuma. Nekako mislim da je previ?e davati sebi za pravo i reći da gigant tipa Metallica opstaje 14 godina nakon Black albuma samo zbog para, i na silu, i da su svi ljudi kojima se ti albumi dopadaju konzumenti popularne muzike bez mozga. Činjenica je da su se promenili da bi opstali. Da li su opstali? Jesu. Pa zar to ne znači da je potez bio dobar, jer da nije, bili bi danas zaboravljeni a ne popularni i dalje. (kao ?to su poku?aji "komercijalizacije" nekih drugih bendova direktno vodili u propast)
Quote:
Kao ?to rekoh, postavi stvari neutralno. VOleo sam i ja Exodus, imaju fenomenalnih pesama. Ali postoji razlog za?to su oni tehnički ostali druga liga metala a neki drugi biv?i underground bendovi nisu.
Mislim nadam se da kapira? za?to sam se ovde raspisao, ne direktno zbog tebe ili ?to mislim da je ubeđivanje na internet forumu super ideja (jer je dapače glupo), već zato ?to mislim da treba reći par reči na neke stvari koje ja posmatram kao zablude:

- Puno prodatih CD-a = Bend se prodao, rade samo zbog novca, muzika ne valja vi?e (čistunski pristup, obično je takvim fanovima samo bitno da budu drugačiji od ostalih, a to ne mogu ako i drugi slu?aju ?to i oni, kriza identiteta)
- Komercijalno = Lo?e, kao čim va? kom?ija koji nije true fan kupi album nekog benda, ili klinka iz kom?iluka, to navodno svedoči da taj bend vi?e ne valja falusu. (?to je netačno, jer ono ?to je zaista iskreno i dobro skoro uvek mo?e da komunicira sa većim brojem ljudi, jer zadire duboko u emocije koje svaka osoba nosi u sebi)
- Underground = iskrenost, tj čim je neki bend nov i svira interesantnu muziku, a voli ga mali broj ljudi, to je iskreno i od srca a ne zbog para (?to je btw netačno jer je mnogo bendova krenulo odmah sa nekim stvarima upravo iz uverenja da treba raditi takvu mjuzu da bi se probilo.Na zapadu je ako neko ume biti originalan i drugačiji bolje krenuti tako tj, komercijalnije je, jer je lak?e naći publiku nego ako se svira ne?to gde je gu?va od gomile bendova istog stila)

itd itd, ima jo? mnogo sličnih stvari. Negde je cela priča o SOAD-u meni samo podsetnik koliko ljudi cene ne?to iz krajnje subjektivnih merila, a pričaju o tome kao da je najveća moguća ?iva istina. Mo?da sam ja tebe delimično pogre?no skapirao, ali eto, povod. Jer ti isti SOAD koliko god se meni lično ne sviđali mnogo, ili ne bili dobri u?ivo ili ?ta već, su brate, JAKO različiti od ostalih. Niko ne pljuje neki bend koji zvuči kao 154 varijanta nekog power metal pravca ili jo? jedan klon u fazonu Soilwork-Inflames. TO je kao u redu, biti besmislena fotokopija fotokopije nečeg trećeg. Ali Soad jesu originalni i mislim da upravo zato izazivaju dosta negativnih kritika, bar sam ja čuo da ih mnogo ljudi ne simpati?e.

I ovo se odnosi i na druge vrste muzike, jer izgleda da je postalo popularno sve ?to se pojavi na MTV-ju odmah proglasiti za budala?tinu, iako je potrebno često mnogo talenta snage i rada da bi se u moru sličnih neko izborio da bude popularan rapper ili Soul pevačica. Kao industrija ih napravila. Pa ?to ne napravi od mene tebe ili nekog trećeg? Nije to sve ba? tako jednostavno.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2005, 07:36 PM   #16
idekius
Mason

idekius's Avatar

Slazem se da je MTV komercijalan, ali poredjenja sa Pink-om bas i ne stoje...

Kad Pink produkcija zazvuci kao Cold Play - Speed Of Sound, Limp Bizkit - Behind Blue Eyes, Green Day - Wake Me Up When September Ends, Metallica - St.Anger, ovaj poslednji album U2... onda mozemo da pravimo poredjenja...

Ovo je zemlja gde je i sam Bog dig'o ruke i od muzike i od muzicara...

Cuo sam samo nekoliko pesama sa radijskog festivala... Boga mi, tesko da sam skoro cuo nesto onako ogavno...

Tacno je to da je muzika stvar ukusa, samo sto ga neki nemaju...
Nasa trenutna scena ti je u 98% slucajeva bruka za sve koji imaju bilo sta sa tim...

A jos posle dodju na forum "profesionalci" da mi pricaju price... Sve znaju... ma cudo... Samo sta uradise sa tim znanjem, a da pesma traje duze od jedne sezone i da nije bas toooliikooo odvratna?

Necu da navodim primere, nebi bilo lepo... narocito ne ljude koji vise nisu na ovom forumu... uglavnom, MTV jeste teska komercijala, ali komercijala koja ne moze da se poredi sa Pink "muzikom", takozvanim YU pop-om, koji je sve, samo ne pop, narodnjacima koje je neko prepisao od Grka, a Grci od Turaka... Od koga li prepisuju Turci? Verovatno od nas i tu se krug zatvara

Neki nasi narodnjaci (opet da ne imenujem) su najavljivali svetsku karijeru? Ha, ha... Jel' to prica za novine, ili je neko stvarno mislio da ce recimo Britanac da sedne i da slusa nekog naseg ranjenog vuka kako zavija Ako je neko to mislio ozbiljno, Boga mi, onda je to tezak slucaj neuracunljivosti Vreme je kasnije pokazalo da su ti planovi bili prazna prica...

Dakle MTV jeste lagana komercijalica i tesko da ces na njemu videti Chick Corea Electric Band, ali josuvek su oni daleeeekoooo od nas...

Last edited by idekius; 02-12-2005 at 07:39 PM.
idekius is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2005, 07:42 PM   #17
MD
Senior Member

MD's Avatar

Quote:
1. Europski metal je u jo? gorem stanju nego americki, jer se konstantno reciklira, sve dok se ugasi sam u sebi..danas je trend Andy Sneap, prije je bio Tagtgren, no njihov sound mi se nimalo ne sviđa, agresivan i tanak, pomalo naporan...
Cijel scena počiva na starim mamutima koji su dok je bilo konkurencije kaskali u drugoj ili trećoj ligi, a danas su prva, jer konkurencije ni nema..

Americki metal uvijek tu i tamo iznijedri bar nesto novo i originalno,to vise niej cisti metal, ali to je logicno jer su ljudi shvatili da je sve manje vise receno u cistom metalu i da metal jednostavno trazi utjecaje sa strane od drugih stilova glazbe, da bi uopće opstao kao produktivan ?anr....

2. Ja nisam nikad volio exodus, slu?am iskljucivo metal od 87', znaci to da nisam pravi metalac?
Ti izlizani stari bandovi..pa mislim tko moze 20 godina svirati aposlutno isti ?anr:
Ljudi se hvataju uvijek metallice, mislim da je čak i hetfield previ?e talentiran pa da trkelja po thrashu 20 godina..

?to se tiče metallice, ja sam mozda jedini kome je ST.anger njihov najkvalitetniji album
A uopće ne preferiram američki metal u zadnjih 15 godina, i svu tu modernizaciju

"Easiest way to turn defeat into a victory is to put on the enemy's uniform" - Number One

Last edited by MD; 02-12-2005 at 07:45 PM.
MD is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2005, 08:42 PM   #18
yechmeny
Junior Member

yechmeny's Avatar

Quote:
Originally Posted by MD
1. danas je trend Andy Sneap, prije je bio Tagtgren, no njihov sound mi se nimalo ne sviđa, agresivan i tanak, pomalo naporan...
Nisam slushao sva dela Andy-ja Sneap-a, ali bih za njegov sound rekao sve, samo ne tanak. Agresivan da, bash onakav kakav treba da bude. Chini mi se da postoji problem sagledavanja progresije "sounda" kroz vreme. Da ne tupim. Hocu da kazem da se napredovalo, i da je za ochekivati da ta zestoka svirka zvuchi agresivnije, chak plastichnije, sterilnije. U domenu izrazaja tih bendova, taj sound funkcionishe odlichno. Opet kazem, gotovo da sam od Sneap-ovih radova chuo samo ono shto mi se idejno i autorski svidjalo, pa je pod znakom pitanja moja objektivnost. Ali za polovinu njegovih dela mogu slobodno da kazem da zvuche odlichno, i da nemam shta da prigovorim svemu tome. Prosto svako njegovo delo treba gledati kao potpuno novu celinu, i slushati shta je hteo da postigne.

Quote:
Originally Posted by MD
Americki metal uvijek tu i tamo iznijedri bar nesto novo i originalno,to vise niej cisti metal, ali to je logicno jer su ljudi shvatili da je sve manje vise receno u cistom metalu i da metal jednostavno trazi utjecaje sa strane od drugih stilova glazbe, da bi uopće opstao kao produktivan ?anr....
Ne volim te priche o teoriji zavere, pa ne mislim da je sve toliko promishljeno, i sa predumishljajem. Bez obzira na industriju koja sluzi za obrtanje para, mislim da se ipak meshanje nekih drugih stilova sa metalom deshavalo koliko toliko spontano. I to kroz izrazaj i autorstvo. Sve to ima objashnjenje u mnogo uopshtenijoj prichi o meshanju kultura, stilu zivota, drushtvenom zivotu na planeti... Slazem se potpuno da amerika puno bolje stoji po pitanju celog pravca metala, mada bih mozda zbog nekih drugih stvari voleo da izgori u plamenu

Quote:
Originally Posted by MD
2. Ja nisam nikad volio exodus, slu?am iskljucivo metal od 87', znaci to da nisam pravi metalac?
Ti izlizani stari bandovi..pa mislim tko moze 20 godina svirati aposlutno isti ?anr:
Ljudi se hvataju uvijek metallice, mislim da je čak i hetfield previ?e talentiran pa da trkelja po thrashu 20 godina..
Ni ja neshto preterano ne volim te old school metalce. Mozda ce se uvrediti neki true metaleri, ali sve do pred kraj osamdesetih, za mene nema benda koji me odushevljava. Poshtujem ja sve te legende koje ce ostati u istoriji, ali nisam ja to skontao najsrecnjije. Chast izuzecima svakako.

Quote:
Originally Posted by MD
?to se tiče metallice, ja sam mozda jedini kome je ST.anger njihov najkvalitetniji album
Kapiram shta hocesh da kazesh, mada objektivno ni po jednoj stavci ne moze da bude najkvalitetniji, sem po kvalitetu indijanaca u bendu.
yechmeny is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2005, 08:55 PM   #19
MD
Senior Member

MD's Avatar

Da, mislio sam za Sneapa, da je preagresivan zvuk, previ?e forsiranja visokih frekvencija..meni je recimo zadnji od Maidena primjer ugodnog zvuka a opet snage..
Pa zadnji Opeth, opet agresivan, ali kvalitetno agresivan, moderan, ali i ugodan, plemenit,radjen u nekom studiju u svedskoj sa mladićem od 25. godina kao producentom, ne previ?e poznatim..

Zadnji nevermore kdo Sneapa mi je uistinu sintetski i naporan, dok recimo njegov Enemy of god od kreatora zvuči okej..

S druge strane zadnji hypocrisy od Tagtgrena mi je u?asno naporan, ali Stormblast 2005 od Dimmu, isto njegov je okej, čak i bolji od sneapa ?to se tiče tog sterilnog zvuka meni..

St. anger mi je kvalitetan jer je emotivan,cijeli album je jedna osobna priča i emocija bijesa pretočena u produkciju i glazbu, to je rijetkost, pogotovo u thrash metalu, svi trkeljaju o glupostima, rijetko se tko takne samog sebe na ovako iskren nacin kao Hetfield..

I meni je ista priča sa osamdesetima, okej volim ih, Maidene obo?avam, Judase iz 76', w.a.s.p. ali moji najbolji bandovi su ipak početkom 90 tih, kad je metal u?ao u jednu iskreniju i emotivniju fazu, a i revolucionarniju...

"Easiest way to turn defeat into a victory is to put on the enemy's uniform" - Number One
MD is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2005, 10:01 PM   #20
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

enivej, meni se cini da SOAD i dalej jesu originalni, jerbo su takve gluposti sebi dozvolili da prodju na zadnji album a da i dalje ne zvuci glupo. Na momente mi se cak cini da su pokusali da naprave metal verziju rockopere.. a mozda su i konacno sisli sa uma.
I da, ocigledno niko (ovde) ne zna sta oni koriste od opreme za koju sam pitao u pocetku

Btw, dobih i novi Rammstain, "ROSENROT".. kakvi su vasi utisci.
Meni to sve vise i vise pogadja emocije i sve mi vise prija, mada nemaju vise pesmetina kao na prvih nekoliko albuma. Produkcija mi je prezajebana..
Arthur is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Posting Rules