|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Member
|
![]()
za neki dan mi u studio stize novi klijent, koji izmedju ostalog ima string quartet u nekoliko pesama. Nisam nikad do sada snimao kvartet, i zanimaju me vasa misljenja oko postavke, kao i pan-ovanja. Od kondenzatorskih mikrofona su mi na raspolaganju:
2 Audio-technica AT4051 2 Sony sa malom membranom (ne mogu da se setim modela) 2 TLM-103 AT 4050 M149 Shure VP88 mozda C414.. od dinamickih gomila MD421, MD441, SM57, SM58.. Ne mogu da zavisim od stereo postavke, jer je prostor mali, ali sam razmisljao o ortf paru, cisto iskustva radi. Neki predlog? Vise me ustvari interesuje kvartet u miks fazi, jer ako ih ozvucim blisko moram da ih "rasirim". Takodje moram da snimam French Horn - ako neko ima iskustva sa ovim instrumentom bilo bi lepo da ih podeli. Hvala unapred.
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
Ne mogu se pohvaliti da sam snimao jedno ili drugo, ali ovako ja razmisljam:
Za kvalitet svirke i snimka kvarteta je vrlo bitan medjusobni polozaj izvodjaca i njihov osecaj prostora i ostalih instrumenata, tako da je svako njihovo pomeranje od polozaja na koji su navikli malo rizicno. Ja bi uzeo 2xTLM103, dobar stereo preamp i dat (ili neki bolji snimac) i prosetao po gradskim salama. Jos bolje je sa nekim visekanalnim snimacem, ako eventualno zatreba pojacati npr 1. violinu nekim micom sa malom membranom. Dobar prostor je u takvom slucaju najbitniji. Onda je lakse postaviti stereo par i dobiti prirodno izbalansiran snimak. Za hornu postoje dva nacina snimanja - 'americki' i 'evropski'. Kod Amera, horna zvuci tvrdje, prodornije, zato sto je mikrofon ispred otvora na nekih 30tak cm (znaci, iza ledja sviraca), a u Evropi se snima ispred sviraca. Za izbor mikrofona ne znam, ali bi u prvom slucaju probao sa md421, a u drugom sa nekim kondenz. sa velikom membranom
![]() |
#3 |
Moderator
|
![]()
Za snimanje gudaca ti je najbitnije da ih snimas odjednom, a ne separatno, jer na taj nacin im omogucavas da u medjusobnoj interakciji kreiraju zvuk. Nisi zanrovski odredio gde ih ubacujes jer od toga u mnogome zavisi kako bi ih snimao.
Samo paniranje ne mora puno da znaci ako ne snimas bas klasican gudacki kvartet koji izvodi neku baroknu kompoziciju, vec ces to prilagoditi situaciji i potrebi (koju nisi naveo). Mozes da postavis jedan stereo par kao ambijent i da na svakom uradis jos preventivni close miking (ne znam sa koliko inputa raspolazes). Hornu snimi sa Elektrovoice Re20 i da vidis cuda... Naravno, ako nemas, stavi 149-ku i daj joj nekih -10 db (ako budes morao) Ja sam bez problema snimao brasove sa Rode Classic 2 i to je zvucalo mnooogo bolje nego sa dinamickim mikrofonima. Cak sam skoro i dobos poceo tako da snimam jer zvuci mnogo bolje.
![]() http://www.sunflower-fest.com/ Last edited by Oggy; 27-10-2005 at 10:56 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Member
|
![]() Quote:
Imam Re20, pa cemo videti kako ce to ispasti. Verovatno cu da postavim neki LDC jedno metar od izvodjaca. Radije bih snimao kondenzatorskim, ali sam blago paranoican zbog dinamike.. iako je moje misljenje da je horna prilicno bezazlena. Videcu pa cu proceniti. Ne znam kakva vrsta muzike je u pitanju.. Session mi je onako prostacki uvaljen jutros, nemam cak ni kontakt sa klijentima - samo cekam da me pozovu. Hvala na odgovorima.
![]() |
![]() |
#5 |
MAO
|
![]()
ja bi se za ambient igrao sa TLMovima i C414 ako se nadje.. za close sta god.. sad sam veoma uspesno snimio akusticnu gitaru closemikingom sa C451.. jako dobro radi.. Ortak uspesno snima akustaru sa md421 i tome sl..Te audiotehnike stvarno ne poznajem, dajem ti preporuku na osnovu nekog iskustva... Ako ti nesto znaci, u udzbeniku od B.Guzine violina se snima sa C414 visoko iznad.. a i za ostale gudace daje tu preporuku...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Moderator
|
![]()
Ne postoji samo jedan nacin za usnimavanje instrumenata, pa tako i violine. U mnogome to zavisi od same potrebe za odredjenim ton, te ako budes snimao muziku gde je bitno da se istaknu gudaci, snimaces ih mnogo bogatije, a opet, ako se oni provlace kao pad kroz pop matricu, snimices ih oskudnije da ne bi ugrozavali glavnicu snimka. Ovo raskosnije i oskudnije mislim na sam zvuk koji hvatas, te automatski i na pozicioniranje mikrofona.
Ako imas Re 20, gurni njega close, a 149 stavi malo dalje. Nema potrebe da se bojis zbog dinamike jer, ako mu oboris pad na -10, nema sanse da ti probije ni truba, a kamoli horna. Treca stvar, sa hornom moras biti oprezan jer ona se samo cini da nije energicna poput drugih brasova, ali to je samo privid. Ona jedino nema toliko visokih u svojoj boji koji bi joj dali definiciju, ali je zato nabijena donjim midlom, koji itekako nosi masu. AT mikrofoni nisu losi, ako ti treba neutralan snimak. Njihov zvuk je potpuno korektan, ali za moj ukus malkice sterilan. Itekako mogu naci svoju primenu tamo gde "obojeni" mikrofoni zakazu.
![]() |
#7 | |
Member
|
![]()
Hvala vam. Jos uvek cekam da me zovu..
Quote:
![]() Upravo zbog te neutralnosti bih stavio AT4051 prve kao spot mikrofone na violine. Hvala jos jednom.
![]() |
![]() |
#8 |
Junior Member
|
![]()
Ako ne snimas u dvorani sa odjekom RT 1.5 do 2 sekunde sve ostalo je veliki kompromis, odi na ORTF stereo oko 1.5 - 2m u visinu i udaljenost s tim da kapsule uperis u visinu tijela 2 violine i viole. Ne znam kakva je prostorija gdje snimas ali mislim da ti dodatni ambient mic nece zadovoljiti, radje idi na dobar convolution. Za gudace su najbolji omni ili wide cardioidi, zvuk gudaca je ustvari zvuk prostora i ne mozes ga secirati kardioidom, uvijek zvuci tanko i ostro. npr.decca tree stereo sa tri omni mikrofona u boljoj prostoriji daje puno prirodnije rezultate, mekse - dublje itd. samo nazalost omni je za dvoranu a ne sobu. Takodjer spektakularni rezultati za gudaci kvartet su sa blumlein stereom sa dve osmice pod 45 stupnjeva u dobroj dvorani.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Member
|
![]() Quote:
Razuman izbor. Samo pazi da su ?to dalje od violina/gudača. Ako ne ide u visinu, onda u daljinu, ali nikako close miking. Predrag
![]() |
![]() |
#10 |
Junior Member
|
![]()
Za klasicnu hornu i studio drzim fige, naime horna vapi za akustikom, cak je ponekad neprepoznatljiva u close mic situaciji bez prostora. Sto se tice odmaka od kvarteta, treba pripaziti i na visinu, treba znati da gudaci instrumenti dosta od svog zvuka emitiraju na gore. Treba realizirati topli puni zvuk bez skripanja, a to je ponekad nemoguce sa kardioidima i gluhim studijom. Kod violine i opcenito u gradnji dobrih koncertnih violina tendencija je sto vise alikvota u podrucju do 3 kHz, ako se pojavljuju u podrucju oko npr 7-8 samo pridonose neugodi u tonu i skripanju. Treba znati da dobre violine sa dugim valom trebaju xxx metara ispred sebe da bi se ton izbalansirao i da su gradjene za dvoranu. Mozes ti dodavati odjek ali on ne moze promijeniti neke zakonitosti oblikovanja tona samog instrumenta. Naravno za snimanje gudaceg kvarteta kao nekog background zvuka za zabavnu glazbu naravno moze proc i snimanje u studiju,moze i dobro zvucat u nekom mixu ali za klasicne stvari... naravno nikako ne studio. I sam sam gudac,najgore sto mi se moze desiti je da idem snimati u studio a ne u dvoranu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
7 string guitar - produkcija | ProkDu | Denis Mujad?ić a.k.a. Denyken | 2 | 15-04-2009 10:49 AM |
Halion string edition | STUDIOTON | Audio Software | 11 | 19-10-2008 05:47 PM |