|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#2 | |
Moderator
|
![]() Quote:
To bi bilo dobro, naravno, da se to vise koristi, medjutim kao i sa svim softverima za modelovanje, potrebna je strucnost da se modeli naprave i kontrolisu, nije dovoljno samo (barem ne jos uvek) samo reci programu: evo ovo ti je moja soba i reci mi sta ne valja... Koliko nama iskustvo govori, i akustika i audio u sirem smislu ima problem sa pronalazenjem problema u realnim uslovima, sa ili bez modelovanja... znaci imamo realne uslove i realne (cujne) probleme. Iz tih razloga se nas predlog (BoZo Electronics) sastoji u sintetizovanju test signala koji ce bez neke skupe opreme i programa dati sliku slusaocu o stanju u kome se nalazi njegova akustika i oprema za obradu audio signala. Nije lose da se napomene da je u zadnjih deset godina wavelet (mali talas - talasic - wave-lette - wavelet) teorija obrade i analize signala, napredovala izuzetno, narocito u oblastima filma i slike, a napravljena je upravo za analizu prirodnih pojava a to su zvuk i slika. Test signala baziranih na principu wavelet teorije je bilo i bice, ali su morali da se kupuju kao CD izdanja, i imali su problem da prikazu slusaocu podatke o trenutnom signalu koga cuju. Mi smo napravili slicnu stvar, ali sa video titlom, i na tom principu je moguce procitati koja je frekvencija trenutno emitovana. Video deo signala je komprimovan xvid codec-om, tako da zauzima jako mali prostor, a wav deo je cist PCM signal i s obzirom na povelike pauze sa realnom tisinom, kada se spakuje opet zauzima mali prostor. Signal moze besplatno da se downloaduje i na ovom forumu postoji thread "Test zvucnika!" u kome mogu da se ispricaju utisci... Rezime cele ove moje price, je da je ideja o koriscenju softvera za modelovanje akustike dobra, samo postoji problem neophodnog znanja za njihovo koriscenje. S druge strane, ako se pokusava resavati problem precicom, onda nam modelovanje nije neophodno, jer problem vec imamo, a to je soba u kojoj vec slusamo,... ako nju uspemo da izanaliziramo, to je vec resenje pola problema ("saznanje u cemu je problem", uvek je tako bilio i bice) toliko pozdrav ![]() bogi
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 19-10-2005 at 07:46 AM. |
|
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
treba mi softver! | koki | Audio Software | 3 | 22-02-2009 04:36 PM |
Virtualno Modelovanje | Combo | DSP forum | 0 | 08-02-2009 03:49 AM |
Pro Tools softver? | GERAG | Audio Software | 7 | 27-05-2008 01:26 AM |