|
Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Pozdrav!
Nadam se da mi necete zameriti ako postavim pitanje o obradi vec usnimljenog vokala, i unapred se izvinjavam ako neka slicna tema vec postoji. Na ovaj korak sam se odlucio, sto ipak mislim da je moj problem mozda drugaciji od drugih i ne bih smeo da odstupam od njega, pa sam odlucio da otvorim novi topic. Imam gomilu usnimljenih vokala, sa poluprofesionalnim mikrofonom cca oko 100 eur, pevac odlicno zna svoj posao, pa iako smo sve to snimili u kucnim uslovima, ne zvuci toliko lose, ali ja bih ipak vokal malo jos dodatno procistio i obradio, posto je nemoguce ponovo snimiti, sada mi je ostalo samo da popravim vokal koliko god da je to moguce. Kvalitet usnimljenog vokala varira od mesta do mesta u pesmi, ali mi najvise bode usi, kada pevac peva visoko i probije, pa se nadam da je to moguce isfiltrirati makar nekim wave editorom, tipa Sound Forge. Nazalost nemam dozvolu da makar deo vokala upoadujem ovde, ali se nadam da neko ima iskustva sa tim, makar da ako mi mozete dati neki link, savet, bilo sta, jer u vokalu ima generalno malo suma, nije bio potrebam de-esser, ali je probio na par mesta i malo izgubio na dinamici. Sta da radim, molim vas? Hitno mi je jako! Hvala unapred!!!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
|
![]()
Biću malo drzak. No lepo sam najavio, pa oprosti, a i savet je u tvoju korist...jer ja svakako ne gubim...
Kažeš "poluporofesionalan mic od 100 eur"... To bi značilo da profi mic košta oko 200... Iole profi počinje na 4 cifre... Ima izuzetaka, ali iza njih (preampi i outboard) stoji opet te 4 cifre da bi to radilo pošteno... Dalje, po nekakvim autorskim klauzulama koliko znam se računa "4 takta", što može da bude duuugo, pa slobodno okači momenat greške, tipa 4-5 sekundi...nikom neće kapa sa glave pasti, pogotovo ako su registrovali pesmu (evo ja danas dobio od SOKOJ-a 2.370 din za jedno emitovanje na tv u 2013-oj...koliko li dobiju ovi što se ne skid...khm,kah,kah al da ne širim defetizam)... Dakle, ako "dropuje" (digitalna distorzija), posebnog spasa nema. Može da se mizerno ublaži...ali jbg...tu je. Ima neka pravila o snimanju, al' to je tek smor...
![]() |
#3 |
Pro Member
|
![]()
Ja sam voljan da ti pomognem, al ko sto Boki kaze, nemoguce bez snimka. Bas iz razloga sto je hitno mora se chuti sta je u pitanju pa dobijes konkretan savet.. Mozemo da tupimo do prekosutra o tehnikama itd..
![]() Al na prvu loptu ti mogu reci da pevach "probija ushi" (ne nuzno fizicki klipuje kao snimak) na frekvenciji od 2-5 khz, i da ti tu lezi jedan od problema koje imas sa snimkom Last edited by silicon science; 06-09-2014 at 08:53 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#5 |
Junior Member
|
![]()
U svemu se slazem.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Junior Member
|
![]()
@Bockie
Tacno razumem sta si ovim hteo da kazes, ali dobro znas da je ovo pitanje postavljeno od strane pocetnika, tako da nemas osnova da me toliko kritikujes i da me poredis sa nekim profesionalnim standardima, posto ja nisam profesionalac...makar ako govorimo o audio produkciji ![]() @silicon sience Hvala ti na dobroj volji. Naravno da sam svestan da je najbolje postaviti neki demo snimak, da bi tako bili efikasniji i da vam ne bi trosio dragoceno vreme, pokusacu, ali nisam siguran da li cu dobiti dozvolu za to, mada svakako da je bolje tako. Svakako pokusacu da obezbedim neki kraci snimak. @Znak Hvala puno. Ovaj alat je izgleda ono sto sam trazio. Puno si mi pomogao, pokusacu sa njim ![]() Veliki pozdrav svima i hvala jos jednom! Izotope-ovi proizvodi su neprevazidjeni, i ja zaista ne znam sta sve nema tu!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Pro Member
|
![]()
To ti mo?da mo?e pomoći da spase? neke snimke koji su malo i?li u crveno, ali ubuduće ne bi bilo lo?e da se dr?i? ovoga:
Forum je velika arhiva znanja, ako te stvarno zanima naći će? sve ?to te interesuje o snimanju i obradi zvuka, i vi?e od toga. Ako ti je smor da tra?i? onda se nemoj čuditi ?to je nekome smor da ti odgovara na pitanja.
![]() |
#8 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Senior Member
|
![]()
Bockie malo i ti pretera sa 4 cifre. Sa at4050 i sm7b se mogu napraviti HAOS dobri snimci, pod uslovom da iza njih stoji dobar preamp (koji opet ne mora biti 4 cifre).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
|
![]()
Pa ne mora...ali pričamo o "profi"...
![]()
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Problem sa nekom cudnom distorzijom u vox | seba04 | Audio Produkcija - Osnove | 2 | 15-02-2013 11:14 AM |
Kurzweil PC3K6 i rad u PC3 Sound Editoru | baltik79 | Audio Software | 2 | 21-03-2012 02:30 PM |
Obrada vokala | lirikzg | Audio Produkcija - Tehnike | 32 | 23-06-2010 03:52 PM |
Obrada vokala za radijsku emisiju | zeleni | Audio Produkcija - Tehnike | 3 | 26-02-2010 08:45 PM |
Kako raditi sa nekim ko nema sluha? | HeatMan | Razno | 71 | 28-12-2009 01:42 PM |