Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Tutorijali

Tutorijali Mala skola upotrebe hardvera i softvera, tehnika snimanja vokala, gitara i bubnjeva, koriscenje VST instrumenata i semplova...... forum obuhvata razlicite nivoe znanja

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 30-05-2006, 10:56 PM   #1
Defragment
Member

Default Humanizovanje PC mixa i produkcije

Prakticno savet/ pitanje: kako preprodukciju, produkciju i uopste kompletnu zvucnu sliku dobijenu na kompu gde su vecinom koristeni virtualni istrumenti humanizovati? NPR, jedan lik mi je rekao da se ceo mix snimi u jednom trenutku analogno i da ga ponovo obradjujem digitalno!
Koliko tu ima logike raditi destrukciju snimka? I da li mislite da to vazi i za vokal? Ili njega ne treba dirati, jer je prosao kroz dobar mic i pre-amp?

My favourites include: Cocteau Twins , Dead Can Dance, Massive Attack, Portishead, Goldfrapp, David Sylvian...
Defragment is offline   Reply With Quote
Old 31-05-2006, 08:18 AM   #2
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Default Re: Humanizovanje PC mixa i produkcije

Quote:
Originally Posted by Defragment
Prakticno savet/ pitanje: kako preprodukciju, produkciju i uopste kompletnu zvucnu sliku dobijenu na kompu gde su vecinom koristeni virtualni istrumenti humanizovati? NPR, jedan lik mi je rekao da se ceo mix snimi u jednom trenutku analogno i da ga ponovo obradjujem digitalno!
Koliko tu ima logike raditi destrukciju snimka? I da li mislite da to vazi i za vokal? Ili njega ne treba dirati, jer je prosao kroz dobar mic i pre-amp?
Pod humanizovanjem se podrazumeva postupak kojim se programiranoj muzici daju humani, odnosno ljudski elementi koji se ogledaju u nesavrsenosti, poput kasnjenja ili ubrzavanja u ritmu, delimicne disharmonije itd, a postupak koji si ti gore naveo je teznja ka dobijanju analognog, prirodnijeg, ( citaj masnijeg), zvuka! Sam gore opisani postupak se moze odraditi, ali se time nece postici neki poseban efekat, osim gubljenja vremena, prvo iz razloga sto je sam digitalni snimak dao svoju karakteristiku odmah u startu sto se svakako mora cuti i pored naknadnog prebacivanja na traku! Medjutim, najveci problem sa recimo vokalom, bi dosao tek kada bi ga analogno snimljenog vratio u digitalni oblik - tada bi traka svojim istezanjem izmenila BPM i bilo bi problema uklapanja istog tog vokala sa tajmingom ostalog digitalnog projekta! Mnogo je ekonomicnija varijanta uzeti neki od plug-inova, poput Magneto i odraditi simulaciju trake.
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2006, 10:27 AM   #3
perun
Pro Member

perun's Avatar

Quote:
Originally Posted by Mogli
Medjutim, najveci problem sa recimo vokalom, bi dosao tek kada bi ga analogno snimljenog vratio u digitalni oblik - tada bi traka svojim istezanjem izmenila BPM i bilo bi problema uklapanja istog tog vokala sa tajmingom ostalog digitalnog projekta! Mnogo je ekonomicnija varijanta uzeti neki od plug-inova, poput Magneto i odraditi simulaciju trake.
Kako to da ja te stvari ne primecujem, a vec 7 godina sve snimam iskljuchivoi na traku??? Ok, ima sitnih razilazenja, ali bar je na vokalu to lako sanirati!!! Mislim, mi bas sve snimamo analogno, a po pitanju Magneta... Teshko da traka tako zvuchi!!!

Sto se tice originalnog pitanja, finalni digitalni snimak moze dobiti dimenziju vishe, ali samo ako je sve jako konkretno smiksano, bacanjem na traku, ali bar na 1/2" 2 kanala, ili "proterivanjem kroz neku skupu analogiju (kompresor, limiter...) ili bar neki EQ izrazenog "karaktera"...

Ali ljudi u svetu svoje digitalne mikseve salju na mastering i tek u tom segmentu ih eventualno "analogno oplemenjuju".

Sve je stvar ukusa, ali po meni je digitalija i dalje daleko od skupe analogije!!! A ova pricha vazi samo za tu "skuplju" kategoriju "HUMANIZATORA"!

Pozdrav...
perun is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2006, 10:48 AM   #4
Mogli
Stara Rumski Elita 2003.

Mogli's Avatar

Moguce je da si ti radio na takav nacin, ali igrom slucaja, licno sam upoznat sa rezultatima takvih napora........... Kada se analogni signal, konkretno vokala, prebaci u digitalni, ti ga onda kao digitalni zapis prebacujes na traku i tada je, naravno, doslo do konverzije u analogni, a zatim ga ponovo prebacujes u digitalni da bi ga tamo naknadno editovao, a onda ga ponovo prebacujes u analogni da bi ga izbacio kao finalni produkt!............ Ne cini li ti se da da se sa takvim postupkom pomalo unistava zvucna slika?......AD/DA konvertori u tom slucaju moraju da budu externi i da kostaju par hiljada eura! :o
Mogli is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2006, 10:55 AM   #5
perun
Pro Member

perun's Avatar

Quote:
Originally Posted by Mogli
Moguce je da si ti radio na takav nacin, ali igrom slucaja, licno sam upoznat sa rezultatima takvih napora........... Kada se analogni signal, konkretno vokala, prebaci u digitalni, ti ga onda kao digitalni zapis prebacujes na traku i tada je, naravno, doslo do konverzije u analogni, a zatim ga ponovo prebacujes u digitalni da bi ga tamo naknadno editovao, a onda ga ponovo prebacujes u analogni da bi ga izbacio kao finalni produkt!............ Ne cini li ti se da da se sa takvim postupkom pomalo unistava zvucna slika?......AD/DA konvertori u tom slucaju moraju da budu externi i da kostaju par hiljada eura! :o
Niko ne pricha o tolikim konverzijama... Ja pilot matricu bacam na traku... Otari MX80 2" 24 kanala... Svi vokali se snime, bace se na komp preko konvertera, gde se i edituju... Nista se vise ne vraca nazad na Tape... A finalni miks se radi analogno, ali ne sa trake, vec iz kompa, na analognom stolu ( do sada TRIDENT 80B, a od jula, nadam se sve na SSL-u )... Planiramo da do kraja ove godine ili poocetkom sledece u JRF upgrade-ujemo STUDER A800 mkIII sa 1" 8 kanal na 1" 2 kanala... Takvu mashinu ima Bob Ludwig u Gatewayu, e tu vec nema zime oko konverzija... Makar i 5, jer je zapis toliko gust da je sve ostalo smeshno... Saturacija precizna, izrazena a opet, po pitanju dinamike nenadjebiva. Kazem, to je plan za sada... Polako. Tu cemo stati po pitanju analogije, tj. trake! Pricham o Mixdown Mashini, naravno!

Mislim, sve je stvar navike i tripa. Ali kao sto vec rekoh, podrazumeva se da je ceo lanac TOP!!!

Polako, moj jos nije sastavljen do kraja, ali uskoro ce biti... Od kabla do stola! Ali kazem, cak i jeftinije varijante daju bolju separaciju, ali ako se ima uslova, ako je sve top, kombinacija skupe digitalije i skupe analogije je jedini bingo... I jedina mogucnost, realno...

Pozdrav!
Old 01-06-2006, 05:00 PM   #6
zvincic
Pro Member

zvincic's Avatar

Quote:
Originally Posted by p.e.r.u.n.
Od kabla do stola!
naravno, dobar kabl je uvjet za dobar miks!

Old 01-06-2006, 09:52 PM   #7
perun
Pro Member

perun's Avatar

Quote:
Originally Posted by zvincic
naravno, dobar kabl je uvjet za dobar miks!

Naravno... A i ako se sjebes kad tad, mozes da se okachis o isti!!!:o
Old 01-06-2006, 10:05 PM   #8
zvincic
Pro Member

zvincic's Avatar

Quote:
Naravno... A i ako se sjebes kad tad, mozes da se okachis o isti!!!:o
ili kad malo previse tokom miksa mozes i da se ispraznis u isti
Old 06-06-2006, 09:33 AM   #9
submaster
Member

submaster's Avatar

Quote:
Kako to da ja te stvari ne primecujem, a vec 7 godina sve snimam iskljuchivoi na traku??? Ok, ima sitnih razilazenja, ali bar je na vokalu to lako sanirati!!! Mislim, mi bas sve snimamo analogno, a po pitanju Magneta... Teshko da traka tako zvuchi!!!
nije rec o snimAnju vec o programiranju..nacina je mnogo postoje cak i masine koje to rade...npr rolandova r 8-ca radi posoao..
ja to postizem tako sto u midi editoru rucno pomeram note,sve dok ne dobijem taj utisak.ovo je pod obavezno kad programirash hi-hat-ove..
submaster is offline   Reply With Quote
Old 06-06-2006, 10:15 AM   #10
SHIVA
Psiho

SHIVA's Avatar

"humanize" i analogna saturacija nemaju bash veze jedno s drugim. Humanize se primjenjuje na sekvencirane trake kako bi se izbjegao "sterilitet" midi fraze. Sekvenceri poput Sonicbytes ERA imaju opciju humanize koja nudi humaniziranje groove-a, velocity-a, naglashavanja prve dobe, duljinu trajanja tonova itd. Time se jednostavno simulira ljudski faktor u svirci.

Analogna saturacija zvuka koju se dobije kompresijom s trake, optichkim kompresorima, aphex aural exciter i ostalim skupim spravama se svodi na dodavanje parnih harmonika koje dozhivljavamo toplima. Digitalne sprave uglavnom proizvode neparne harmonike koi nam zvuche hladno i digitalno. No i to je pomalo stvar proshlosti. Sprave kao SpectraQ mogu dodavati i parne i/ili neparne harmonike logikom EQ-a i to bez da mjenjaju gain pojedinog band-a. Josh uvijek to nie potpuno adekvatna zamjena za traku, ali uzmemo li u obzir cjenu pristojnog trakasha i objektivnu razliku u zvuku... IMO sve se manje isplati gombanje sa ormarima trake.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules