Go Back   Rumski Forum > Muzika/Glazba > Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere...

Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova....

Closed Thread

Thread Tools Display Modes
Old 15-03-2012, 06:21 PM   #61
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: DJ Umjetnost??

jao kakvo filozofiranje...

Ale evo...Guetta. Kad mu padne neka tema (od 2 note) na pamet...on je verovatno snimi na laptopu i onda (ali nemora da znaci uvek) to preuzme nekoliko producenata / muzicara / programera / tekstopisaca i sta vec i proba da oko toga napravi pesmu. Nekad Guetta pozove nekoga kga e upoznao / cuo / ceni njegov rad, itd...pa zapocnu zajedno neku pesmu, koja opet posle prodje kroz nekoliko producenata da "ikleshu" produkciju od toga.
Na njega se racuna da zna sta ce da klkne sa slusaocima !! On to iskustvo vuce sa nebrojenih zurki gde pusta mnogo muzike i moze da vidi kako ljudi reaguju na pesme...

Najbolje - procitaj intervju sa JR Rottem-om u zadnjem Sound on Sound-. Lik je sve objasnio.. On je inace mega keyboard player, ali u zadnje vreme je uradio tonu pesama za raznorazne pevace. Prica kako je danas pop muzika totalno bazirana na singlovima. Nema vise albuma, i svaka pesma MORA da bude dobra za radio. iz tog razloga se desava da jednu pesmu radi 4-8 ljudi.

On recimo, uradi glavne akorde, ali gitarista doda temu koja postane glavni hook pesme. Vec su dva kompozitora...onda dodje lik koji radi melodije za pevanje i mozda ga pomogne i neki tekstopisac..i eto vec ih je cetvorica!
Onda posalju pesmu Rihanni, i njena ekipa promeni nesto u pesmi + ona se dopise i dok si reko "keks' - eto 6-7 kompozitora!! A svako je "producirao svoj deo muzike i tako eto 2-3-4 ++ producenata!

Pop muzika se vise ne radi sa jednim producentom. Label ima 100% kontrolu i moze da zove koga hoce da "poradi" na pesmi ako misle da ce da pomogne da pesma bude hit! A "miksera" uposljavaju samo za sinlove. Album tracks uglavnom miksa producent koji je radio..za radio treba neko ko ima "radio pedigre

Primera radi - Rick Rubin (!) je dobio da izproducira par demo snimaka za Adele ( sa zadnjeg albuma) . Nikome se nije svideo njegov fazon kako je video pesme i samo su trazili od originalnog producenta da malo poboljsa taj demo !! Nekad cak ni ime ne garantuje nista !!

Tako je i sa Guettom, i sa ostalim.

Danas je timski rad u pop muzici velika stvar....svi imaju samo jedan cilj - da pesma bude hit!
E sad sto ih je puno...lik kaze...bolje je i 20% od hita nego 100% od nicega !!

nevezano za teme..kaze da je u zadnjih nekoliko godina uradio 3-4 hiljade pesama..od tih par hiljada nekoliko stotina je snimljeno i izaslo na plocama a od tih par stotina imao je oko 15-ak hitova !!!
DaBear is offline  
Old 15-03-2012, 06:47 PM   #62
VukP
Moderator

VukP's Avatar

Quote:
Originally Posted by Plonk View Post
pozz..povremeno dolazim na rumski forum....i svaki put izgleda jedno te isto haha...ne mogu da verujem cime se ljudi sve bave...ko je DJ..ko je muzicar, ko je umetnik????
Bave se necim sto se zove konverzacija, pri cemu neko posmatra neku temu na jedan nacin a neko na drugi. Onaj kome se tema ne svidja ili je ne razume ili vredja njegovu religiju nije prinudjen da ucestvuje.

Quote:
Ljubitelj sam elektornske muzike vec nekih 16 godina, i veliki broj ljudi koje volim i postujem iz te oblasti cu uvek nazvati muzicarima, umetnicima, cak i genijalcima,
Kakve veze ima elektronska muzika sa ovom pricom? DJ moze da pusta i britanski metal iz 70-ih a elektronskom muzikom mogu da se bave i savremeni klasicni(umetnicki, ozbiljni - kako ko vec to zove) kompozitori. Medij kroz koji se plasira neka ideja ne menja zanr - ili da pojednostavim: Rise up je pop pesma bez obzira na to da li je prezentovana elektronskim zvucima ili rege bendom - nece postati haiku zato sto je neko promenio aranzman.

Quote:
jer oni za mene licno to i jesu...sto ko drugi misli on njima apsolutno mi je nebitno..tako je uvek i bilo..
Ocigledno ti je bitno cim si se ukljucio u razgovor.
VukP is offline  
Old 15-03-2012, 06:54 PM   #63
VukP
Moderator

VukP's Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
Nadao sam se da su prosla vremena kada se pojam filozofije koristio u pezorativnom smislu.
VukP is offline  
Old 15-03-2012, 07:26 PM   #64
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Pa aj' kad kažeš. A ovo dole što si napisao NIJE "filozofiranje" ?

Quote:
(...)jednu pesmu radi 4-8 ljudi.

On recimo, uradi glavne akorde, ali gitarista doda temu koja postane glavni hook pesme. Vec su dva kompozitora...onda dodje lik koji radi melodije za pevanje i mozda ga pomogne i neki tekstopisac..i eto vec ih je cetvorica!
Onda posalju pesmu Rihanni, i njena ekipa promeni nesto u pesmi + ona se dopise i dok si reko "keks' - eto 6-7 kompozitora!! A svako je "producirao svoj deo muzike i tako eto 2-3-4 ++ producenata!
Hehe, hehe, "our best men are working on the solution". Hehehe. Ajde more... i onda na kraju svi ti silni stručnjaci naprave pesmu koja ne uspeva da preživi duže od dva meseca.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 15-03-2012 at 07:33 PM.
awacs is offline  
Old 15-03-2012, 07:37 PM   #65
sira
Senior Member

sira's Avatar

Ja sam se nekad bavio tom problematikom pa sam čak i izmislio tablature za DJ-eve koji ?ele napredovati:

sira is offline  
Old 15-03-2012, 07:50 PM   #66
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by sira View Post
Ja sam se nekad bavio tom problematikom pa sam čak i izmislio tablature za DJ-eve koji ?ele napredovati:
Prepisano iz "notne" sveske jednog bubnjara:

STRUTUGA
STRUTUGA
DTGA
CSSS
Old 15-03-2012, 07:52 PM   #67
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Pozdrav,

Vasa
Old 15-03-2012, 10:18 PM   #68
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

E ovo je remek delo.

@vuk, odgovor na tvoje poslednje pitanje on topik, sam vec izrazlozio, jbg, ne mogu da se ponavljam, a i na mobu sam :P
Arthur is offline  
Old 15-03-2012, 10:24 PM   #69
VukP
Moderator

VukP's Avatar

Ma ok. DaBear je odgovorio na ono sto je i bilo pitanje ove teme.
VukP is offline  
Old 15-03-2012, 10:27 PM   #70
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by Arthur View Post
E ovo je remek delo.
I ovo:

Rambo Amadeus

Jeste li ikad bili na Dj party ?
Ja sam bio jedno vece...
pojavi se neki kreten na bini
i vazda jedno isto prica...
ali zato ispred klozeta
njegov drug prodaje tablete
pa kad suknes dva komada
sve ti je veselo u pizdu materinu

Everybody dance now.... x 10

I tako omladina po 5 - 6 sati...
a sjutra vece drugi plakat
nije vise DJ ovaj no DJ onaj
dodjem ja opet da vidim
mozda je nesto drugo...
kad ritam je potpuno isti
ali je sasvim novi orginalni tekst

Everybody move your body now... x2

Rekoh... sto ste originalni
pa to je moj đed radio:

Oj đevojko skoci, skoci
da ti vidim crne oci.... x5

Everybody dance now....

I svaka moda traje godinu - dvije pa prodje
ali nema dok pjevac se ne pojavi
pa ne zapjeva iz svega glasa

Everybody dance now....

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules