Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Gitarska Produkcija

Gitarska Produkcija Snimanje, procesiranje, miksanje gitara - potrazite pomoc ovde

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 13-12-2013, 04:26 PM   #51
boki1978
Junior Member

Default Re: The Kemper Profiling Amplifier

Quote:
Originally Posted by Matya View Post
Ajde ja malo da izminiram, ali nije mi nikako jasno kako moze da skine EQ sekciju sa odredjenog pojacala. Dakle ako vec napravim svoj ton, uradim profil sa EQ-om postavljenim na odredjeni nacin, kako ce Kemper znati da li moj amp ima jedno-dvo-tropojasni EQ, koje su frekvencije u pitanju, koji Q faktor itd. Znamo da na odredjenim pojacalima ako smanjimo sve EQ potove kao da smo smanjili master na nulu...

Na dosta, pogotovo vintage lampasa, pozicija gaina, master volume-a takodje zna drasticno da utice na boju tona. Verujem da je vecina ovde svirala na lampama, jedan Marshall na kome sam se godinama izivljavao, JVM kombo je u pitanju, sa gainom postavljenim na 100% i promenom jacine master sekcije na svakih 20% menjao je karakter, boju i kompletan frekventni spektar tona koji izbacuje. Drugim recima, ispod 60% zvucao je kao bulja

Dakle verujem da moze skinuti odredjenu fiksnu ili trenutnu sliku, ali sta je sa varijacijama na temu? Tu su ostali prilicno nedoreceni.
Nista kolega ne miniras, pitanje je dobro a evo i kratkog odgovora. Zbog takvih mogucnosti raznih pojacala, ako recimo uzmete studijski odradjene profile (dakle profi) kao npr.ja, dobijate snimak i golog ampa i preko raznih mikrofona, raznih preampa, sa razlicito podesenim EQ (recimo blago gurnut u OD, bright, fat i sl.) sa razlicitim nivoima pojacanja, razlicitim gainovima, boostovima, fatovima i sl.
Dakle, da budem sto jasniji, ukoliko imate takav amp sa mnogim podesavanjima moracete i profilisanje da radite tako u koracima manuelno i snimite.
Tek tada mozete da donesete sud da li je zvuk zaista veran,a ja cu vam kao kolega koji svira vise od 20 godina reci da je zvuk bilo preko gitarskog cab-a bilo preko FRFR monitora - izuzetno dobar!

Last edited by boki1978; 13-12-2013 at 04:33 PM.
boki1978 is offline   Reply With Quote
Old 13-12-2013, 04:30 PM   #52
boki1978
Junior Member

Quote:
Originally Posted by vasko View Post
slepljeno, operisano od dinamike, plus sterilnost... imaju oni jos puno da uce... i taj battery je produciran 1986 ili koje vec, dakle pre 30 (TRIJES) godina a ovo i dalje zvuci ko dzenan loncarevic spram originala
Samo jedno pitanje kolega, ako moze!

Da li sud recimo o gitarskoj pedali ili ampu donosite na osnovu snimaka sa interneta ili na osnovu onoga sto ste licno culi?
Postujem ako ste culi Kemper uzivo i ne svidja vam se, ali ja, koji je imao gomilu raznih pojacala i koji je i dalje vlasnik Marshall JVM 205C i Cornford Roadhouse ampa, sam iskreno, od dolaska Kempera, zaboravio kako ti ampovi zvuce
Ne da nije sterilno nego je zivahno i vatreno, bilo preko moje 212 V30 gitarske kutije bilo preko EV ZLX12p FRFR kutije.

Evo samo deo ljudi koji koriste Kemper za studijsko snimanje a i LIVE:

http://www.kemper-amps.com/artists

Impresivan spisak koji se svaki dan povecava, nema sta...

Pozz!

Last edited by boki1978; 13-12-2013 at 04:47 PM.
Old 13-12-2013, 08:26 PM   #53
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Joj Cornford... wet dream!
Ali, posto vrlo uskoro postajem vlasnik Kempera mozda i nije tako nedostizan san
MUzzY is offline   Reply With Quote
Old 17-12-2013, 08:09 AM   #54
Khan
Moderator

Khan's Avatar

Da parafraziram slobodno, Robert Fripp u jednom intervjuu rece: 'dajte mi bilo koje pojacalo, bilo koje pedale, napravicu svoj zvuk.'

U tom smislu, ne znam zasto bi smatrali ljude sa one liste gluvim ili ludim. Ocigledno je da se radi o vrlo revolucionarnom, kvalitetnom alatu, koji se da iskoristiti i to na vrlo komforan nacin!
Khan is offline   Reply With Quote
Old 18-12-2013, 01:17 PM   #55
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Mislim da je glavni "problem" shvatanja Kempera to sto ljudi ocekuju da je ovo jos jedan procesor/modeling amp. Ova sprava je prvenstveno namenjena tome da se odredjeni setup dobijen mukotrpnim izborom gitare-pedala-ampa-kabineta-sobe-mikrofona-preampa sacuva i lako ponovo iskoristi. Tu dolazimo do najveceg problema ovog koncepta a to je - gitara. Nakon sto se rig "snimi" ide deo refinement-a koji zavisi direktno od toga koja je gitara ubodena u taj setup. Zato se neki profili oznacavaju za "single coil use" a drugi humbacker. Nema pravila, neki put radi sjajno ili bolje nego sto ocekujes neki put losije ... Zato cu se truditi da napravim sto vise svojih profila sa gitarama koje koristim.
MUzzY is offline   Reply With Quote
Old 18-12-2013, 01:53 PM   #56
disco violence
Pro Member

disco violence's Avatar

Na netu ima gomila preseta koji zvuce odlicno,ali da li ce dobro zvucati kad ubodes svoju gitaru to je pitanje.Koliko sam shvatio kemper se prvenstveno koristi da zvuk snimljen u studiju zabelezis sto vernije da se ne bi cimao oko istog kad nastupas uzivo.
disco violence is offline   Reply With Quote
Old 18-12-2013, 01:55 PM   #57
disco violence
Pro Member

disco violence's Avatar

Quote:
Originally Posted by MUzzY View Post
Mislim da je glavni "problem" shvatanja Kempera to sto ljudi ocekuju da je ovo jos jedan procesor/modeling amp. Ova sprava je prvenstveno namenjena tome da se odredjeni setup dobijen mukotrpnim izborom gitare-pedala-ampa-kabineta-sobe-mikrofona-preampa sacuva i lako ponovo iskoristi. Tu dolazimo do najveceg problema ovog koncepta a to je - gitara. Nakon sto se rig "snimi" ide deo refinement-a koji zavisi direktno od toga koja je gitara ubodena u taj setup. Zato se neki profili oznacavaju za "single coil use" a drugi humbacker. Nema pravila, neki put radi sjajno ili bolje nego sto ocekujes neki put losije ... Zato cu se truditi da napravim sto vise svojih profila sa gitarama koje koristim.
Obavezno nam javi utiske kad nabavis kempera
disco violence is offline   Reply With Quote
Old 18-12-2013, 05:49 PM   #58
boki1978
Junior Member

Quote:
Originally Posted by disco violence View Post
Na netu ima gomila preseta koji zvuce odlicno,ali da li ce dobro zvucati kad ubodes svoju gitaru to je pitanje.Koliko sam shvatio kemper se prvenstveno koristi da zvuk snimljen u studiju zabelezis sto vernije da se ne bi cimao oko istog kad nastupas uzivo.
Realno, koliko je gitara toliko je i zvukova. Svaka gitara je prica za sebe, jer koliko god magneti cinili najveci procenat zvuka elektricne gitare, ipak tu ima svega jos, posebno od kojeg je drva telo, pa vrat, samim tim imamo svetlije i tamnije gitarske zvukove i sl.
Logicno je da stavi sa kojom opremom je snimao jer je gotovo sigurno da ce tada zvuk zvucati najvernije, tj.najbolje.
Dakle, ako je preset radjen sa recimo humbacker gitarom, svakako da ce zvucati drugacije ako se svira sa Fenderom koji ima singlove. Ne lose, vec mozda drugacije. Sve zavisi ko je i kako radio profile, jer se cesto mogu naci preseti i za jedne i druge vrste gitara a cesto se pise da mogu i jedne i druge gitare odlicno da rade sa tim profilom.
Amp factory je u tome otisao korak dalje, oni ne samo da su cesto radili presete za recimo Strat, Tele i LP vec su i radili odvojeno profilisanje koje se savetuje za studijsko snimanje i live sviranje ukoliko imate vise vrsta gitara, kao npr.ja. I, zaista, ja koristim upravo takve profile i moram da kazem da odlicno zvuce sa ma kojom gitarom.
A ono sto Muzzy prica, to nije pod obavezno vec je preporuka uopste da se ta pojacala sviraju uzivo sa takvim gitarama, sto ne znaci da vi to morate tako uraditi Recimo, preporuka je da se najveci broj TwoRock pojacala svira sa single coil gitarama,a koliklo sam video sviraju ih mnogi sa humbackertima.
Mesa Lonestar special daje mozda bolji zvuk sa Fenderima ali ne znaci da ce sa humovima zvucati losije. Recimo u gitarskom svetu se cesto savetuje da Triple rectifier najbolje radi mozda sa single coil gtarama, ali ne znam nijednog ko ga svira sa Stratom
Kemper i jeste smisljen ne samo za studijsko snimanje vec i za uzivo, da recimo neki muzicar ne pozajmljuje kao Bonamassa 50k$ Dumble i da strahuje da li ce mu neka budala posuti pivo, posebno za one muzicare koji sviraju na nekokoliko pojacala na turneji. U tom smislu je Kemper i smisljen, da snimite zvukove SVOJIH pojacala i instrumenata, ali zahvaljujuci ludacima koji su upadali po radnjama sirom sveta da snime mnoge eksluzive,danas imamo tu mogucnost da se bahatimo i sviramo na Kemperu sva pojacala ovog sveta, i znana i neznana i mnoge raritete cija cena cak i do 20-30 puta premasuje cenu kempera.
Old 18-12-2013, 06:02 PM   #59
boki1978
Junior Member

Jos nesto Nije toliki problem dobiti dobar i veran zvuk nekog pojacala kada snimate vec je veci dozivljaj dobiti sto bolji zvuk uzivo.
Kemper se moze vezati dakle na monitorske kutije ili miksetu pa na iste preko nje, moze se vezati i na gitarski kabinet koji se napaja pojacalom.
Sa jedne strane dobijeni zvuci preko gitarskog kabineta su APSOLUTNO FANTASTICNI i zakopali su mnoga pojacala koja sam ja posedovao ili jos uvek imam, zaista osecaj je APSOLUTNO FANTASTICAN! Dakle imate profil u Kemperus a jedne strane gde je snimljeno ponasanje odredjenog pojacala, kriva njegovoz vuka sa svim pikovima, da kazemo da je taj zvuk emulacija lampe. taj signal saljete na nezavisni power amp i preko njega na gitarski cab. Sa druge strane mozete vezati i na combo amp tako sto cete preko igre sa kablovima zaobidji njegov preamp i koristiti izlazne lampe. Rezultat je u tom slucaju NEVIDJENO DOBAR ako vam se izlazne lampe ampa slazu sa profilisanim ampom, jer recimo mesati 6l6 lampe sa ampa a da u izlazima imate El daje ne los nego drugaciji zvuk.
Ima tu svakako jedna manam, vi u stvari ne svirate bas taj profilisani amp vec recimo Dual Rectifier na svojoj gitarskoj kutiji!!! A MEsa zvuci drugacije preko 212 v30 kutija ili recimo 412...Svakako zvucace drugacije. Sta se moze desiti interesantno?
Da mnogi ampovi koji koriste iste pretpojacalske lampe zvuce jako slicno preko vaseg kabineta! Ali opet da ponovi, zvuk preko gitarskog caba je sjajanm, koliko god da je to verno prikazan izvorni amp.
Treca varijanta je FRFR (full range flat response) PA kutija. Tu su rezultati sareniliki jer zavise od mniogih faktora. Da izuzmemo damping kutije,ampa i sl.
Opet tu mozete vezati na kutiju koju napajate preko pojacala snage ili sa vec ugradjenim pojacalom. Ali ima tu dosta kvaka...Svaka kutija se drugacije ponasa, mnoge kujtije treba da se otpanje preko 50% da bi dale svoj najbolji zvuk. Opet na Kemperu imate cak 2 nivoa jacine+gain sa samomg ampa...da ne davim, cesto se desi da dobijete apsolutno fantastican zvuk na ovakvim kutijama u jendoj sobi, ali posle kada treba da otpanjite u nekoj recimo 2 puta vecoj, onda opet morate da se igrate.
Ali sa druge strane, kada pogledate, i mnogi ampovi se tako ponasaju, pocev od Trainwrecka i starijih Marshalla, daju drugaciji zvuk u drugacijim okolnostima i sa drugacijim nivoom jacine, tako da ipak mislim da nije toliki problem da izaberete nekoliko najboljih ampova koje zelite da svirate pa ih twikujete za razlicite okolnosti sa razlicitim output i EQ presetima... Nadam se da sam bar malo pomogao!
Old 19-12-2013, 08:13 AM   #60
MD
Senior Member

MD's Avatar

Quote:
Originally Posted by Reinhardt View Post
cool igračka..

gitarista sam, u studiju imam par solidnih ampova, line6, guitar rig,
al nisam siguran kome ovo u stvari ovo treba

Ne slazem se, nije to igracka nego revolucija u gitarskom studijskom zvuku koju koriste svi najjaci trenutno, bar u metalu... imam i ja POD, V-amp pro, Tonelab i jos ponesto, imam nekoliko lampaskih glava i boxeva.
Imam i Kemper.
Nisam siguran da mi treba ista osim Kempera.

I da user interface je vrlo praktican. Osnovni knobovi su svi kao na pojacalu, tone kontrole, gain , volume itd.

"Easiest way to turn defeat into a victory is to put on the enemy's uniform" - Number One
MD is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules