Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Computer Hardware

Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 01-06-2007, 01:03 AM   #41
diviner
Administrator

diviner's Avatar

Default Re: Veceras Instalisan ruDAW U Xxl Studiu

Quote:
Originally Posted by roginator View Post
...vrte lose BUGOVITE windowse...
Negdje smo vec spominjali...Kada bi poredili OSX i Windows direktno (kao operativne sisteme...pretpostavljam da kad svi vi kazete bugoviti windowsi, uzimate kao repera Mekintosh operativne sisteme), a pri tom uzimali u obzir platforme na kojima rade, imamo nekoliko konstatacija:

Windows XP je veoma stabilan OS...Zasto to kazem???

Pa uzmite u obzir da Win radi na milion (ali bukvalno toliko, milion) razlicitih hardverskih konfiguracija, sa isto toliko velikim brojem originalnih i piratskih aplikacija...Ja ne znam koliko ti poznajes problematiku operativnih sistema, ali ako pak ne poznajes dovoljno, reci cu ti da je ovo fucking spektakularno za jedan OS...Kada se sredi na odredjenoj platformi (usklade drajveri, optimizuje sistem za isti, hardver se tjunira sa odredjenim firmware-ima, BIOSom, koriste adekvatne verzije sto piratskog sto originalnog softvera) moze da bude 99% apsolutno stabilan...

OSX je, koliko sam za sada uspio primjetiti, usko specijalizovan za odredjen tip i kombinaciju hardvera, tjunira se fabricki prema istim, i time se zaista moze dobiti nenadjebiva stabilnost. Ali, ne lezi vraze : probajte instalirati OSX na prvi PC na koji naidjete, pola stvari nece raditi (ako uopste i uspijete da ga instalirate), rushice se sve redovno. Takodje, probajte naci (piratskog) softvera za isti...Ici ce nekako, ali 10 puta je teze uposliti MAC-a raznim korisnim softverima (jer je do istih tesko doci) sto mu svakako u startu smanjuje upotrebnu vrijednost...Slazem se jedino da je na polju muzike ipak za nijansu (ali samo za nijansicu) bolje rjesenje, ali samo kada se ne gleda ukupna cijena kostanja. Dobar MacPro zajedno sa originalnim audio softverom ce sigurno raditi mnogo stabilnije, nego kombinacija PC+Piratski softver, ali ce biti i 10 (i rjecima deset) puta skuplja. Znaci, ponavljam: Na jednoj strani imate za malu nijansu nestabilniju platformu ali od 2 do 10 puta jeftiniju (zavisno da li koristite originalni ili piratski softver), a sa druge strane imate za nijansu stabilniju platformu u audio (a cini mi se svakako i u video) domenu po visestruko visoj cijeni...Daleko od toga da je PC nestabilan, i to mogu tvrditi samo ljudi koji su ili isfrustrirani losim PC racunarom (i onda donose generalan sud), ili jednostavno slabo poznaju PC kao platformu uopste. A svakako se ne moze osporiti cinjenica da morate znati mnogo oko samih PC racunara, da bi mogli raditi muziku, sto je svakako minus, jer alat treba da ubrza posao, a ne obrnuto (a tu onda uskace rumski sa ruDAW-om, u pomoc )...

Quote:
-MIDI TAJMING
Midi tajming je opet posledica razlicitosti samih hardverskih konfiguracija...Tvrdim da adekvatno slozen PC moze po pitanju MIDI tajminga da bude izuzetno tacan, i stabilan...

Quote:
-KVALITETA ZVUKA
No comment...Imacemo uskoro na rumskom laboratorijske testove audio opreme, a medju prvim stereotipima/mitovima/tvrdnjama, koji ce biti u takvim strogo kontrolisanim uslovima raskrinkani, ili potvrdjeni u visestrukim blind testovima, ce biti upravo da li postoji razlika u zvuku...

Quote:
-IZUZETNO LOSE MIJESANJE ITB
???

diviner is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2007, 02:34 AM   #42
lesha
Vibrator

lesha's Avatar

Quote:
-IZUZETNO LOSE MIJESANJE ITB
moguce da je mislio na softversko sabiranje..
lesha is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2007, 09:37 AM   #43
roginator
MCI Master

roginator's Avatar

ajde super...
malo diskusije

Za ona s windowsima si u pravu....
tu bi se slozio s tobom ali je cinjenica da je windows bugovit!!!

MIDI TAJMING....

pa neznam koliko ti imas iskustva ali od ataria, preko PCa, pa sad do g4 imao sam sve kombinacije midija s MOTU , UNITOR, MIDIQUEST i MIDEX midi periferijama....prije 10 godina na atariju je sve radilo super tocno...priblizio sam se tome tek na g4 s unitorom....

imam 40 tak midi hardwarea(sinteva)...i cinjenica stoji da sve radio jako dobro ITB kada trigamo plugove, ali komunikacija prema externim midi masinama je PAKAO...
MIDI NA PCu PLIVA..i TOCKA.

i to na losim i na vrhunskim Konfiguracijama...naravno da negde vise i negde manje ali PLIVA

+ ako cemo iskreno CUBASE je jedan problem u tom lancu STEINBERG NIJE DOBRO URADIO MIDI od kad je prezentirao SX i NUENDO...sad se na sav glas hvale da je to rijeseno u SX4 ali ja im nis ne vjerujem pa pobogu sto su radili 5 godina i maltretirali narod bugovitim alatom.....

KVALITETA ZVUKA:

NO KOMENTO PREMA VAMA.
ocete uporedne testove recimo :
arturija prophet ili NI pro 53 vs. Prophet 5 rev 2 ili rev 3
NI FM8 vs DX7
Minimonsta vs. MINIMOOG
arturija CS 80 vs yamaha CS 80
ili bilo koja druga kombinacija

mislim da i moji klinci s 5 godina cuju tu razliku..i na BLIND TESTU
to sto se tice sinteva, a zatim sve drugo....
ne kazem da je to neiskoristivo ali .....kao sekundarna sirovina IN THE MIX
recomo test VRHUNSKOG red 3 na tulsima i HARDWAREA RED 3...

+ konverteri ...NAJBITNIJA STAVKA NA DAW MASINAMA....
a tu se da pricat puno

IZUZETNO LOSE SABIRANJE IN THE BOX....i stojim iza toga...

POZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ
roginator is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2007, 12:29 PM   #44
diviner
Administrator

diviner's Avatar

Quote:
Originally Posted by roginator View Post
ajde super...
malo diskusije

Za ona s windowsima si u pravu....
tu bi se slozio s tobom ali je cinjenica da je windows bugovit!!!
Cinjenica je da je svaki veliki i kompleksan komad softver (velik i kompleksan komad bilo cega) podlozan bagovima, greskama. I boing 747 je kompleksan , pa i pored toga sto se stalno unapredjuje (tu cak postoji motivacija ili dvije vise, bas zato sto se radi o ljudskim zivotima), bas to sto je sastavljen iz stotine ili hiljade funkcionalnih cjelina (kao i operativni sistem) nazalost prouzrokuje njegovo rushenje (jer se ipak ne mogu predvidjeti sve okolnosti u kojima ce 747, a u nasem slucaju OS raditi i funkcionisati). Da je Mac + OSX za nijansu (ponavljam, u pitanju je samo jedna manja nijansa, i to je upravo implikacija otvorene arhitekture PC-a) cvrstci i stabilniji od win+PC, to je tacno, ali je i daleko manje fleksibilan + ekstra skup...

Quote:
MIDI TAJMING....

pa neznam koliko ti imas iskustva ali od ataria, preko PCa, pa sad do g4 imao sam sve kombinacije midija s MOTU , UNITOR, MIDIQUEST i MIDEX midi periferijama....prije 10 godina na atariju je sve radilo super tocno...priblizio sam se tome tek na g4 s unitorom....

imam 40 tak midi hardwarea(sinteva)...i cinjenica stoji da sve radio jako dobro ITB kada trigamo plugove, ali komunikacija prema externim midi masinama je PAKAO...
MIDI NA PCu PLIVA..i TOCKA.

i to na losim i na vrhunskim Konfiguracijama...naravno da negde vise i negde manje ali PLIVA
Iskreno, imam malo iskustva na tom polju, ali svoje misljenje sam naucio da pravilno gradim (i u tome uglavnom uspjevam) na racionalnom razlucivanju onoga sto logicki jeste, i logicki nije, kao i da selektivno iz tudjih iskustava izvlacim realno stanje stvari...Drugim rjecima, a na konto tvoje price, svi koji koriste PC u studiu (na osnovu svega do sada izreceno sa tvoje strane) su blago receno mazohisti...A to se drastivno ne podudara sa elementarnom realnostcu....Moguce je da postoji problem sa midi tajmingom, i niko to ne spori...Ja sam samo rekao da postoji, i moguce je napraviti PC koji ce biti jednako stabilan kao i pomenuti G4 (zapravo, cijela frustracija i bjezanje od PCa je pocelo sa proizvodnjom mikinih i zikinih, perinih custom/sklepanih PC-a)...vjerujem da je prica skroz drugacija kada se radi o brendiranim DEL, HP, IBM racunarima...

Quote:
KVALITETA ZVUKA:

NO KOMENTO PREMA VAMA.
ocete uporedne testove recimo :
arturija prophet ili NI pro 53 vs. Prophet 5 rev 2 ili rev 3
NI FM8 vs DX7
Minimonsta vs. MINIMOOG
arturija CS 80 vs yamaha CS 80
ili bilo koja druga kombinacija

mislim da i moji klinci s 5 godina cuju tu razliku..i na BLIND TESTU
to sto se tice sinteva, a zatim sve drugo....
ne kazem da je to neiskoristivo ali .....kao sekundarna sirovina IN THE MIX
recomo test VRHUNSKOG red 3 na tulsima i HARDWAREA RED 3...
Ma nema potrebe za persiranjem ...
Tvoji klinci (cestitke na potomstvu ), takodje vjerujem da takodje vec znaju da ne treba mjesati babe i zabe...Nismo se dobro razumjeli, jer sam ja prevashodno mislio na mit ili tvrdnju (za koju ne kazem da je laz...kao sto rekoh, bice provjereno u striktno kontrolisanim uslovima) oko toga da postoji razlika u zvuku koji izlazi iz Mac-a i PC-a sa istim audio interfejsima...Razlika u zvuku izmedju hardverskih i softverskih synthova naravno da postoji jer je srz i bit istih potpuno razlicita. Kao sto postoji meso, i sojino meso koje preferiraju vegetarijanci, oboje su nutritivno slicna jela, postizu isti cilj (nutritivno zadovoljavanje organizma odredjenim hranljivim materijama, u ovom slucaju prevashodno proteinima), a bazirani su na potpuno razlicitim stvarima koncepcijski.

Quote:
+ konverteri ...NAJBITNIJA STAVKA NA DAW MASINAMA....
a tu se da pricat puno
Tacno...ali ne vrijedi ici u daljnju diskusiju, jer se i ovdje sve svodi na ukuse, a o ukusima ne vrijedi raspravljati.

Quote:
IZUZETNO LOSE SABIRANJE IN THE BOX....i stojim iza toga...

POZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ
Kao sto rekoh, da je tako, svaki mix koji izadje iz softvera i PC-a bi bio izuzetno los, gotovo neupotrebljiv...To je naravno daleko od istine (a demanta imas svuda oko sebe i u svijetu...). Kao sto rekoh, rumski ce, nadam se u bliskoj buducnosti, staviti tacku na sve ovakve i slicne nedoumice...Barem se nadam da cemo imati sredstava, a volje sigurno nece nedostajati ...

Eto toliko...Poz

diviner is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2007, 12:33 PM   #45
Max
Pro Member

Quote:
Originally Posted by diviner View Post
Kao sto rekoh, da je tako, svaki mix koji izadje iz softvera i PC-a bi bio izuzetno los, gotovo neupotrebljiv...To je naravno daleko od istine (a demanta imas svuda oko sebe i u svijetu...). Kao sto rekoh, rumski ce, nadam se u bliskoj buducnosti, staviti tacku na sve ovakve i slicne nedoumice...Barem se nadam da cemo imati sredstava, a volje sigurno nece nedostajati ...

Eto toliko...Poz

Potpuno se slazem .... a i bio sam svedok nekoliko ovakvih tvrdnji , gde na kraju , kad cujes mix coveka koji to tvrdi nije ni blizu razlici u sumi , nego su greske daleko kardinalnije pre toga ( ovde ne mislim na roginatora , jer nisam cuo ni jedan njegov rad) . Ali mislim da je razlika u sumama toliko mala , da ljudi pre pogrese na nekim osnivnijim stvarima ( usnimavanje , kompresija eq , struktura mixa ) ....

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2007, 02:05 PM   #46
roginator
MCI Master

roginator's Avatar

pa to je ok

BTW moji svi strojevi su bili ALR,gateway, DELL i na hraju HP..se je to ista stvar!!!manje-vise

a glede boinga..kad bi se boing rusio koliko i PC s toliko gresaka..hmmmm
roginator is offline   Reply With Quote
Old 29-06-2007, 12:49 AM   #47
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Ja sam dugogodisnji korisnik vindowsa, sad ce skoro decenija i u poslednjih 5 godin, svaki put kada bi se nesto desilo shvatio bih da sam ja kriv za to.

Potpisujem, da na mom laptopu, koji ima nalepnicu da je pravljen za XP, XP jednako stabilan koliko i OS X na macbook.
Takokdje sam probao OS X na svom laptopu i rusio se, a imam identican hardver kao noviji mac book (c2d). Dzaba brand name hw i os ako na njega nabacate 500 crackovanih plugina. Koliko sam uspeo da primetim, mnogo cesce na winu pucaju same aplikacije, nego sam win. Nije mi jasno zasto ljudi za to krive win. Instaliraju drajvere i hw, od kojih pola ne prodje microsoftov digitalni potpis, cak se i bune i kazu da je monopolisticki sto je microsoft to uveo, kao hoce da dozvoli samo odredjenima da prodaju hw za njih, a onda im odjednom win kriv sto ne radi sa svakom kombinacijom koju su ljudi mogli da izmisle

U nasoj zemlji je prvo losa struja, ljudi stavljaju napajanja od 5 eura, memoriju od 10 i ploce od 15 evra, a sve to zapakuju u kuciste u kome je protok vazduha jednak nuli, na to pera i mika "nasteluju" windows, natrpaju sve programe za koje su ikada culi i udri
Pa pravo cudo je sto taj OS uopste radi.
Ja mislim da ne postoji stabilnost ili nestabilnost Windowsa. On moze da ima bagove ali ne tolike bagove da se sistem rusi ili gubi podatke radi toga. Mislim da nestabinost moze jedino doci iz nestabilnog hardvera i nestrucnog rukovanja.

Najsmesniji su mi ljudi koji za BSOD krive Windows!
Win vidi u cemu je problem, ispise im, a oni nepismeni ne znaju da procitaju sta nije u redu i onda im win kriv sto im je sve zasvakao ali oni ne znaju da procitaju

Aj da ne davim vise ...

Jedno bih mogao izvuci kao zakljucak svoga iskustva, a to je da je za coveka koji ne zna sa racunarom bolji MAC, dok je za nekoga ko zna, potpuno svejedno na cemu radi. Naravno ne pricam ovde o HW/SW razlikama.

Sto se tice testa, voleo bih da uzmem aktivno ucesce u organizaciji i realizaciji ukoliko bude bilo mesta. To bih mogao iskoristiti za projekat na faksu, bas bi mi koristilo ...

Last edited by SumAnuT; 29-06-2007 at 01:05 AM.
SumAnuT is offline   Reply With Quote
Old 30-06-2007, 11:10 AM   #48
zmaj
Stara Rumski Elita 2003.

zmaj's Avatar

Primetio sam da ljudi u stvari pricaju napamet i na osnovu onoga sto su culi ili procitali na netu...svako ko je vise od dva puta kliknuo misem na meku vise se nikada nije vratio na pc...problem je u tome sto vecina ljudi kod nas u stvari pojma nema sta je mac i kako to radi,na zalost...Ja verujem da je Divinerov Pc opaka masina i da je puno paznje i truda ulozeno u taj projekat,a kada je tako rezultati ne izostaju,ali postoji nesto sto ne moze ni on niti bilo ko drugi da izmeni a to je Windows koji je bolestina od OS-a...Bas mene briga sto je on kompatibilan sa milijardom harverskih komponenti (sto i nije pohvalno,obicno onaj ko bije na deset frontova gubi na svih deset).Kada meni padne sistem ili se iz nekih neobjasnjivih razloga izdebilise ja necu reci:"Da,sjebo mi je projekat,ali on je zato kompatibilan sa milion miseva i monitora...".Pc se jos moze urediti ali Windows je Windows i tu nema sta da se prica...Opet,i na njemu ljudi rade,i ne kazem da je nemoguce raditi na PC-u,ja kod mene radim na PC-u,ali ne zato sto sam njime fasciniran nego zato sto jos uvek nemam Mac
zmaj is offline   Reply With Quote
Old 30-06-2007, 12:38 PM   #49
SumAnuT
Pro Member

SumAnuT's Avatar

Ajde ako vam nije tesko, napisite kako i kada vam se to zadebilise windows?
Naravno da ne dovodim u pitanje da li se to desava, znam da se desava skoro svima, samo me interesuje kakve i kolike su te greske koje se desavaju?
SumAnuT is offline   Reply With Quote
Old 30-06-2007, 08:50 PM   #50
Max
Pro Member

Quote:
Originally Posted by zmaj View Post
Primetio sam da ljudi u stvari pricaju napamet i na osnovu onoga sto su culi ili procitali na netu...svako ko je vise od dva puta kliknuo misem na meku vise se nikada nije vratio na pc...........Opet,i na njemu ljudi rade,i ne kazem da je nemoguce raditi na PC-u,ja kod mene radim na PC-u,ali ne zato sto sam njime fasciniran nego zato sto jos uvek nemam Mac

Evo imam 2 PC a i Mac book pro .... i klikcem i klikcem taj mac ..... i opet radim n aPC u ?

Znaci ne pricam na pamet ni ne citam po netu i kliknuo sam dva puta ...... da li to znaci da gresis ?? Ili pricas na pamet ? Ili ...????

Pozdrav
Max is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules