|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#31 |
Super Moderator
|
![]()
razlika izmedju 96000 i 44100 ti je u brzini amplitude koja ce napraviti jedan talas "herc" znaci ona od 96000 herca ti je malo vise od duplo brza a samim tim i kvalitetnija...ljudsko uvo mislim da ne moze da cuje tu razliku...mozda i gresim ovde...ja ne mogu
Bitna stvar kod hercaza je da se ne mesa podrucje ljudskog sluha sa ovim brojkama jer je sve ovo i 96000 i 44100 i 48000 u nasem podrucju cujnosti samo sto su ove brjoke unete prikaz digitalnog signala i njegove kvalitete
![]() |
#32 |
ton magistar
|
![]()
sto se tice ciscenja magnetofonske glave i ja san taj dio procitao ali se vise na njega nisam vracao, ali pravo citatelja je i da priskace stranice - zasto ne!?
potpuno razumin da te to ne zanima ![]() btw: kompresori/imiteri i eq-i su vrlo zajebani jer preseti za njih ne vaze. ne postoji taj preset kojega ces samo ucitat i stvar ce funkcionirat. uvijek treba nesto pomaknut - barem treshold (kod limitera/kompresora). 44.1khz/16bit je standard po kojemu su napravljeni svi cedei. na kojoj god frekfenciji ili bitazi ti snima, na kraju se opet sve treba stavit u 44.1khz/16bit i tu se lome koplja - jeli bolje odma radit u tom formatu ili kasnije sve konvertirat. prilikom promjene rezolucije nastaju problemi. problemi sa bitazon o kojima je shot govori rijesavaju se ditherom, a kvalitet resampliranja iz 96 u 44.1 ovisi o algoritmu po kojemu se ono vrsi. zbog toga je mozda bolje umjesto na 96kh radit na 88.2khz, jer je onda matematika puno laksa: 88.2 : 2 = 44.1 nazalost, nasi pulsari i lune ne mogu radit na 88.2khz u master modu, pa im je potreban worldclock od neke vanjske sprave kao sto je sampler ili pretpojacalo sa digitalnim izlazom (AES/EBU, SPDIF....). ima milijun prakticnih razloga zasto 44.1/16, pogotovo tebi ko skladatelju, sugeriram da zaboravis resampliranje, dithere i ostale sprave za mucenje, te da radis na 44.1/16. i ja san dugo radi u tome formatu, a sad u zadnje vrime radin u 44.1/24 a razmisljam o 44.1/32. btw: i ne ljuti se - relax ![]() jebate, pa ta stvar vam je bila hichina samo takva :roll:
![]() |
#33 | |
Super Moderator
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#34 |
Member
|
![]()
Dopao mi se Shot-ov post, vidi se da je tu znanje. Ja imam malo drugaciji pristup, ali samo u sledecem detalju: mislim da DAW sistemi imaju prednost jer se postprodukcija moze raditi sto bi se reklo - online. Jedna od prvih stvari koje postavim su PSY Q i Optimaster kao master inserte. Waves L2 kao master insert u Cubase, iskljucivo u svrhu limitera (malo boljeg). Na ovaj nacin dobijam mogucnost da dinamicki miksam sa sve postprodukcijom, i da su mi miksevi na jednom albumu vrlo ujednaceni. Ranije kada sam na kraju radio postprodukciju, desavalo mi se da udjem u distorziju, da mi se prilikom pumpanja snimka pokvari frekventna slika, pa cak i odnosi instrumenata. Naravno, sve ovo vazi za nase uslove, kada je u pitanju strana produkcija i vrhunski studiji, onda se Sandrovom misljenju nema sta dodati, tu se postprodukcija radi na dream masinama.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Rekao bi h da ima istine u ovome sto je Milton rekao. Kad su u pitanju uslovi u kojima se mi nalazimo, mozda je bolje stvar odraditi tako da je vec cujes kako izgleda na kraju? Samo glasno razmisljam.
Inace mi nije najjasnije koliko je potrebno pojacati izlaz iz kompresora, ako to na kraju ide u L2? Da li je dovoljno da ostane na nuli, ili je nebitno. |
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Super Moderator
|
![]()
Kad pogledash sinewave od recimo 18000 Hz semplovan na 44.1 kHz, vidjecesh da ne izgleda kao sine vec vishe kao square. 44.1kHz je odredjen kao standard jer se smatra da je dovoljno da frekvencija semplovanja bude 2 puta veca od najvece cujne frekvencije za koju se uzima 20kHz. Ovih 4100Hz je kao neko osiguranje....
Prema nekom shtivu koje sam citao, problem nedovoljnosti frekv. sempl. od 44.1kHz shto sem toga shto je elementrano losha za vishe cujen frekv. maltene nikako ne sempluje tj. propushta frekv. u domenu ultrazvuka. E sad, koga zanimaju frekv. koje nisu cujne? Stvar je u tome shto se zvuk ne percepira samo ushima, vec citavim tijelom. Takodje mislim da degradacija i izostavljanje frekv. iznad 20kHz ima za posledicu uticaj na cujni dio u smislu odkidanja harmonika osnovnog tona. Stim u vezi imao sam prilike da procitam i sledecu stvar. Ako uzmete sine od recimo 12kHz, cujete samo oscilaciju na 12kHz. Ako generishete square cujete takodje oscilaciju na 12kHz, ali se ona razlikuje od prethodne sine(na dobroj opremi i sa dobrim ushima).Zashto? Zato shto square u sebi ima harmonike a prvi je tek na 12x2=24kHz, koji su opet van cujnog spektra. Takodje mislim da loshe semplovanje vishih frekvencija ima za posledicu poremecaj faze. Mali dodatak u prilog tezi da je DirectX golo govno, generishite square na 2500Hz u SoundForge-u i Test Generator-om u Nuendo2 i pogledajte kako oba signala izgledaju na Pingvinu (koji opet cita iz DirectX-a) ili na Waves PAZ u Nuendu. To je sprdnja na shta lici ovaj iz SF (ili sam ja neshto zajebo, a nisam ![]() Sve u svemu ovim vishe otvaram neka polja za razmatranje nego shto dajem egzaktne odgovore...iliti, "da znam objasnio bih" ![]() Takodje je interesantno shto koliko sam ja uspio da primijetim producenti vishe paznje posvecuju bitazi nego hercazi, u smislu da vishe podizu nivo preko CD standarda dizuci na 24bita nego na 96kHz. Mozda je tome uzrok da pri usnimavanju zvuka vishe cijene dinamiku. Eto toliko...rado bih rekao/isprobao neshto vishe ali mi Live! i ovi zvucnici (hmmm mozda i ushi) ne dozvoljavaju nishta preko 15kHz a i ovo ispod je sumnjivo. Jebote, ne pamtim kad sam se ovako raspisao.
![]() |
#37 | |
ton magistar
|
![]() Quote:
mozda najbolje da ti ja sastavim jedan optimalni setup za mastering, kojega ces ti samo prilagodjavat ovisno o pjesmi. potrudit cu se slozit pluginove na neke "srednje vridnosti" tako da tebi ostane samo namjestit tresholde. ovako je zajebano sve objasnit. cak i da sve namistis kako ti je objasnjeno moze se dogoit da umisto soft knee kompresora stavis hard knee i sjebes stvar. takodjer, danas se u modernoj pop produkciji u masterinhu koriste multyband kompresori. ja ih izbjegavan i koristim ih samo kad moram (kad je mix u kurcu), a neki producenti ne mogu zamislit zivot bez njih.
![]() |
![]() |
#38 |
Super Moderator
|
![]()
hmmm ja sam malo cackao oko multibanda i mogu reci da su zajebani i da ih treba izbegavati stim da ako se lepo nameste mogu puno da poboljsaju mix...ovde je velika prednost sto postoje preseti koji su podeljeni po vrstama muzike tako da se moze izvuci nesto uz dodatne izmene...
najbitnije od svega bitnoga :roll: jeste da mix treba uraditi sto bolje kako bi se sto manje intervenisalo u masteru... Radio sam pre 2 meseca nekom liku reperu neki mastering na njegov mix i jako sam se namucio jer je covek u mixu stavljao kompresore i gde je trebao i gde nije pa je ispalo naopako...posle je covek odradio mix ponovo i sve se resilo na brzinu...
![]() |
#39 | ||
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]() Quote:
Imam ja i Ozon i Yamahu koji nude gotove stvari, ali stvarno si u pravu da to nema pojma da se koristi. Svaka stvar je drugacija i ne moze se primeniti tako lako. Medjutim, moze da se nauci na ovaj nacin pojedinacno po komponentama. Ne kapiram koja je razlika izmedju VOxengo Soniformer-a i Voxengo Polysqasher-a? Je li to sto je ovaj prvi two-band? Bas mi se dopadaju. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
ton magistar
|
![]()
sto ne budes imao, ja cu ti poslat, nema problema.
ko sto san vec reka, nisan ni ja veliki strucnjak za mastering, ali ti mogu sastavit jednu kombinaciju od koje mozes krenut. trebat ce ti: waves linEQ lowband voxengo curve eq sonic foundry - wave hammer bbe sonic maximiser (mozda) waves l2 i jedna zlica vegete ![]() naravno da jos ima alata i kombinacija, ali mislin da bi ova mogla bit skroz ok. pogledaj sto ti fali, a u medjuvremenu malo baci oko ode - pomoci ce ti da bolje shvatis onaj headroom i jos neke stvari o cemu je shot prica. ako te odma ne baci na stranicu sa kompresorima, odaberi sa strane effects, a onda iznad compression. btw: ni ja jos nisan na cistu sa mnogima stvarima, narocito sto se dynamike i eq-a tice, pa i sam povremeno koristin shotove "intelektualne usluge" :roll: e da, neman ti pojma koji su to effekti. ma, inace ja malo koristim sve te efekte. mislin da neman ni 10 direct-x-eva instalirano u kompjuteru. vst-a iman vise, ali su to uglavnom uadovi u powercoreovi devicesi.
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
mini clip | alcohol | Promocija radova | 0 | 16-04-2005 04:48 PM |
Mali clip | zvincic | Promocija radova | 16 | 11-03-2005 01:42 AM |
Moj mali clip | Mrmot | Promocija radova | 6 | 23-02-2005 02:06 PM |