Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 05-01-2011, 09:52 PM   #31
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Default Re: Monitori i 2000 E :D

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
Jok, pa kazem, S8R je prebrutalna kutija! Manje od soma po komadu...

Adam.. Jebi ga, ipak je to 7 ica, ne moze on da istera 13hz... Ali svakako u onoj ceni je opasna kutijica...
pa ona vec na 50-60 hz krchi i to previse, moji stari Alesis M1Mk2 nisu krcali a 6ice su :d

Drugo, kod 8ica koje su 9'' membrana kazu da je port noise jos veeeci, tako da 8-ice otpadaju

EDIT: Jos jedna stvar, ja inace nisam bass manijak, sta vise previse mi je bassa sto mi A7x daje pa sam smanjio pozadi na shelfu za bass jednu crtu nazad, znaci ne tripujem se da ima port noise nego ga ima Toliko da sa dugim 808 kick-ovima i subovima ne moze da se radi glasno, ali dok su solo, cim se pusti ostali frekvencijski spektar port noise nestaje

Last edited by Jan; 05-01-2011 at 09:58 PM.
Jan is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2011, 04:25 AM   #32
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by Jan View Post
pa ona vec na 50-60 hz krchi i to previse, moji stari Alesis M1Mk2 nisu krcali a 6ice su :d
relativna stvar... mozda su imali HP filter.
Quote:
Drugo, kod 8ica koje su 9'' membrana kazu da je port noise jos veeeci, tako da 8-ice otpadaju
Port noise postoji u svakom slucaju... smanjuje se pogodonom konstrukcijom porta (povecanje poprecnog preseka i zaobljavanjem ivica)
Quote:
EDIT: Jos jedna stvar, ja inace nisam bass manijak, sta vise previse mi je bassa sto mi A7x daje pa sam smanjio pozadi na shelfu za bass jednu crtu nazad, znaci ne tripujem se da ima port noise nego ga ima Toliko da sa dugim 808 kick-ovima i subovima ne moze da se radi glasno, ali dok su solo, cim se pusti ostali frekvencijski spektar port noise nestaje
A7 je premali zvucnik... bass reflex konstrukcija... daleko veca ekskurzija na rezonantnoj frekvenciji pravi problem ako ne moze da se pomeri nize ili ako nema hp filtra za to... zato mislim da ne treba traziti od malog zvucnika bass nego midrange i "najavu" bassa... a bass ostaviti necemo sto to moze uverljivije da reprodukuje.
EDIT:
Kompresiona konstukcija (NS 10) se daleko bolje nosi sa ekskurzijama ispod radnog opsega zvucnika, ali na zalost, obicno ne mozete napraviti kompromis prilikom kupovine... te obicno uzimate zvucnik koji vam vise odsvira na niskim frekvencijama bez obzira sto nece moci to da uradi i dovoljno GLASNO!

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)

Last edited by boggy; 06-01-2011 at 04:28 AM.
boggy is offline   Reply With Quote
Old 06-01-2011, 05:26 AM   #33
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy View Post
relativna stvar... mozda su imali HP filter.

Port noise postoji u svakom slucaju... smanjuje se pogodonom konstrukcijom porta (povecanje poprecnog preseka i zaobljavanjem ivica)

A7 je premali zvucnik... bass reflex konstrukcija... daleko veca ekskurzija na rezonantnoj frekvenciji pravi problem ako ne moze da se pomeri nize ili ako nema hp filtra za to... zato mislim da ne treba traziti od malog zvucnika bass nego midrange i "najavu" bassa... a bass ostaviti necemo sto to moze uverljivije da reprodukuje.
EDIT:
Kompresiona konstukcija (NS 10) se daleko bolje nosi sa ekskurzijama ispod radnog opsega zvucnika, ali na zalost, obicno ne mozete napraviti kompromis prilikom kupovine... te obicno uzimate zvucnik koji vam vise odsvira na niskim frekvencijama bez obzira sto nece moci to da uradi i dovoljno GLASNO!

pozdrav

bogi
Ja sam taj problem resio koriscenjem dodatnih zvucnika koji su dobri u basu, dok nearfielde koristim za slusanje ostatka.Bogi mi ovo nije savetovao da uradim, ali kako stvari stoje, zadovoljan sam. Trenutna prostorija u kojoj radim je dimenzija 4x3.8m tako da ti nearfildi od 7" nestaju u njoj... E sad da li je to po PSu i politicki ispravno - ne znam, ali radi posao - za sada... Sigurno moze bolje, ali svakako, bez tih zvucnika, po mom misljenju - jeste gore.
Old 06-01-2011, 05:35 AM   #34
boggy
Moderator

boggy's Avatar

U maloj sobi nema preterano prostora da se pozicionira ni jedan par zvucnika a kamoli dva,... ne daj Boze tri...
To je najveci problem...

Mislim da je u maloj prostoriji dovoljno imati jedan par zvucnika koji moze SVE, ali ... uvek mora da se ima i jedan par "sa strane" kao kontrola... ne mora na poziciji... u obliku nekog sony boom box-a ili cega vec.

pri tom .. par zvucnika koji moze SVE ( ceo cujni opseg ali i GLASNO)... nije jeftin, neophodni akusticki tretman takodje nije jeftin... pa se vracamo na pocetak...

pozdrav
bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
Old 06-01-2011, 10:56 AM   #35
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:

Nije u pitanju A7 nego A7x, koji drugacije svira od A7, i za razliku od A7 koji je 6.5" , A7x je 7'' membrana i duplo snaznije pojacanje ima od njega, i hvalili su se time kako ima vise basa i tralala od A7ice...Meni ima i previse da sam na samim monitorima smanjio bass za dva podeoka, generalno ja ne uzivam da miksam kad imam puno bass-a, vise volim kako da se izrazim "plochast" sound, i glasan port noise nije problem samo na A7x, kako korisnici kazu na A8x koji je 9'' zvucnik je port noise jos veci, iz tog razloga sam se ja odlucio da A8x ne uzimamo u buducnosti ...

Boggy, slusao sam male zvucnike, male Genelec-e, ja sam imao male m-audio na kojima sam proveravao mikseve, slusao sam PMC-e koji su 6'', KRK-ove, Dynaudio BM5a, BM5 pasivne, i takav jeziv port noise nisam cuo kao na A7x (a sve kutije koje sam naveo su za inch-dva manje od A7x), za taj port noise na AX seriji nisam ja jedini koji se zali, zali se gotovo svaki korisnik, i iz Adama su najavili flanges (predpostavljam da su to chepovi) koji bi trebalo da ublaze taj port noise.

Na mom paru to i nije tako strasno, na paru kog ima chlan Komplex, toliko je glasan port noise da kutija fakticki zvuci neispravno, nijedan sintetizovani kick drum ne mozemo da cujemo bez port noise-a koji je daleko izrazeniji od samog zvuka.Ja se ne razumem u zvucnike i to, tehnicki aspekat me ne zanima ako meni nesto zvuci kako treba i kad sam radio na njima mislio sam da su kutije pokvarene dok nisam saznao da se 80% kupca Ax serije zale na port noise i dok nisam cuo kako port noise zvuci, reko sam tu si Pustio sam i na svojima sine na 40Hz i vec na 45-50% snage (ako ne i manje) i moji daju jeziv port noise koji totalno maskira sam zvuk...

Kao sto sam rekao, o tehnickom aspektu ne znam nista, to prepustam ljudima koji su strucni za to, ali ako niste jos culi Ax novu Adamovu seriju, treba da cujete kakav je to port noise, slazem se da je prisutan, ali ovde govorimo o nuszvuku koji skoro totalno maskira koristan zvuk

EDIT: Sta vise, pokusavao sam da iza na low shelfu dodatno jos smanjim basove, i vise od ta dva podeoka koliko sam smanjio dok radim, koliko bih god smanjio low shelf, port noise je i dalje bio tu.
Koliko ce ti "flanges" resiti taj port noise, videcemo...

Last edited by Jan; 06-01-2011 at 11:08 AM.
Old 06-01-2011, 11:09 AM   #36
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Nije u pitanju A7 nego A7x, koji drugacije svira od A7, i za razliku od A7 koji je 6.5" , A7x je 7'' membrana i duplo snaznije pojacanje ima od njega, i hvalili su se time kako ima vise basa i tralala od A7ice...Meni ima i previse da sam na samim monitorima smanjio bass za dva podeoka, generalno ja ne uzivam da miksam kad imam puno bass-a, vise volim kako da se izrazim "plochast" sound, i glasan port noise nije problem samo na A7x, kako korisnici kazu na A8x koji je 9'' zvucnik je port noise jos veci, iz tog razloga sam se ja odlucio da A8x ne uzimamo u buducnosti ...
sta god.. promena precnika sa 6.5" na 7" donosi neko povecanje maksimalnog SPL, ali ne duplo... za duplo mora da se poveca barem membrana duplo ili da se poveca hod (excursion) duplo... a ako ovo drugo ne diramo, onda dupliranje povrsine dobijamo ako precnik povecamo za 41% ili ofrlje za pola... te bi za duplo veci SPL trebalo 9.2" a ne 7" u odnosu na 6.5". Ako su promenili i motor i povecali nesto membranu, onda je glavni uzrok potencijalno vecem SPL-u povecan hod membrane a ne precnik...
Ovo pricam zato sto SuperMEE ima i nestandardno veliki hod membrane +/-10mm i 7" mu je precnik... ali i dalje, ljude povuce da pojacaju... posto im se svidi ali hoce glasnije... te tu nema pomoci... jedino ga preseci na 150Hz i dodati dva subwoofera od 12" ispod i onda mozes da ga ocepis koliko hoces.... dok ne krene krv na usi.. ali to onda prevazilazi budzet nekoliko puta... zato bolje slusati usima a manje citati sta pise proizvodjac... barem u ovom slucaju..
Uglavnom povecanje precnika za toliko malo ne znaci nista preterano.
Dvosistemac moze da se napravi da fino odsvira opseg od interesa, ali ne moze to da uradi na 110-120dB koliko nekad treba... ne moze bez barem dva ozbiljna subwoofer drajvera od 12" sa hodom od +/-25mm u maloj prostoriji.
Quote:
Boggy, slusao sam male zvucnike, male Genelec-e, ja sam imao male m-audio na kojima sam proveravao mikseve, slusao sam PMC-e koji su 6'', KRK-ove, Dynaudio BM5a, BM5 pasivne, i takav jeziv port noise nisam cuo kao na A7x, za taj port noise na AX seriji nisam ja jedini koji se zali, zali se gotovo svaki korisnik, i iz Adama su najavili flanges (predpostavljam da su to chepovi) koji bi trebalo da ublaze taj port noise
pa to je onda dizajnerska greska ADAM-a i opet nema veze sa sirotim 8" koje stvarno ne zvuce nista gore od 6.5-7" na bass reflex dizajnu...
Takodje treba imati u vidu da je BM15 u stvari dvosistemac sa 10" "mid-woofer" drajverom.....

EDIT:
A da probas da naguras "carapu" u cev bass refleksa pa da probas... svakako mislim da bi bilo manje drasticno nego taj shelving filter koji ceprka i po necemu sto ti nije od interesa, a ne utice na port noise. Neke faze miksa mozes tako da radis ako zelis da te port noise ne dekoncentrise

pozdrav

bogi

Last edited by boggy; 06-01-2011 at 11:19 AM.
Old 06-01-2011, 11:23 AM   #37
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:

pa to je onda dizajnerska greska ADAM-a i opet nema veze sa sirotim 8" koje stvarno ne zvuce nista gore od 6.5-7" na bass reflex dizajnu...
Takodje treba imati u vidu da je BM15 u stvari dvosistemac sa 10" "mid-woofer" drajverom.....

pozdrav

bogi
Pa je, nista drugo no dizajnerska greska, A8x su 9'' a ne 8", ja ne znam kojom logikom na celoj seriji sto je veca membrana, veci port noise, jer sam za sad video da se samo A7x i A8x korisnici zale... I Boggy ne govorim ja o ne znam kojoj glasnoci pri kojoj se javlja port noise, ne mogu da ti dam brojku u DB-u, ali to nije neka glasnoca kad se port noise javi... Laicki ti mogu reci, da Adam-ov volume pot stoji na sredini a izlaz iz karte je na -19 DBfs. Tako je kod mene, kod prijatelja na jos tisem nivou se javlja noise.

Ja ne chuh da su se korisnici P22A zalili na port noise, a A8x bi trebalo da bude naslednik a i bolji zvucnik od P22A

A sto se tice snage, ne znam koliko to utice predpstavljam da ne uopste, ali sam hteo da kazem da su A7 navodno 2 x 50 W a A7x 2 x 100 W

Last edited by Jan; 06-01-2011 at 11:25 AM.
Old 06-01-2011, 11:57 AM   #38
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
EDIT:
A da probas da naguras "carapu" u cev bass refleksa pa da probas... svakako mislim da bi bilo manje drasticno nego taj shelving filter koji ceprka i po necemu sto ti nije od interesa, a ne utice na port noise. Neke faze miksa mozes tako da radis ako zelis da te port noise ne dekoncentrise

pozdrav

bogi
E ovo sam hteo da vas pitam, nego mi je bilo glupo Tek sad sam video EDIT , razmisljao sam da stavim neku vatu ili nesto u portove ali sam se plasio da nesto ne pokvarim, jer u uputstvu pise da se stritkno ne sme nista stavljati u portove, pa sam se plasio da se nesto ne dogodi

EDIT: Vratio sam low shelf na 0 i nagurao sam charape u portove da vidim sta ce da se desi i prvo nema ni p od port noise-a, ja ga barem ne cujem, drugo ima manje bass-a, taman onoliko kolko se meni svidja, trece nekako su mi detaljniji srednji sto mi se isto svidja :S
Jedino se plasim da slucajno ne pokvarim zvucnik sa charapama u portovima:S

Last edited by Jan; 06-01-2011 at 12:07 PM.
Old 06-01-2011, 12:16 PM   #39
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
Pa je, nista drugo no dizajnerska greska, A8x su 9'' a ne 8", ja ne znam kojom logikom na celoj seriji sto je veca membrana, veci port noise, jer sam za sad video da se samo A7x i A8x korisnici zale... I Boggy ne govorim ja o ne znam kojoj glasnoci pri kojoj se javlja port noise, ne mogu da ti dam brojku u DB-u, ali to nije neka glasnoca kad se port noise javi... Laicki ti mogu reci, da Adam-ov volume pot stoji na sredini a izlaz iz karte je na -19 DBfs. Tako je kod mene, kod prijatelja na jos tisem nivou se javlja noise.
Ni ne mislim da tripujes... znam da je tiho, i znam da se ne moze izmeriti...
Quote:
Ja ne chuh da su se korisnici P22A zalili na port noise, a A8x bi trebalo da bude naslednik a i bolji zvucnik od P22A
Ok
Quote:
A sto se tice snage, ne znam koliko to utice predpstavljam da ne uopste, ali sam hteo da kazem da su A7 navodno 2 x 50 W a A7x 2 x 100 W
Ne... to ne utice na port noise... snaga pojacala je irelevantna

pozdrav

bogi

Old 06-01-2011, 12:19 PM   #40
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:
Ni ne mislim da tripujes... znam da je tiho, i znam da se ne moze izmeriti...

Ok

Ne... to ne utice na port noise... snaga pojacala je irelevantna

pozdrav

bogi
A ne rece mi za charapu u portu sto sam vas pitao u prethodnom postu?

Pozdrav
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules