|
Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#31 |
Pro Member
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Pro Member
|
![]()
Forte ima cak i live tester, pustis ga da simulira live nastup sa setupom koji koristis pa onda vidis koliko ima cpu dropova. A i scene u forteu su super stvar, mozes si stavit midi kontrolu na dvije tipke na klavijaturama koje ti onda mijenjaju scene.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Senior Member
|
![]()
Ja sam naveo na svom primeru sa kojim instrumentima (VST) koliko zauzima resursa kada radi. Ako meni zauzima 4-5% procesora i ako uzmemo u obzir da imam dosta jaku masinu, onda je za ocekivati da na nekom lap-topu zauzima 3, 4,... pa mozda i 5 puta vise procesorske snage (u zavisnosti od same masine) sto u konkretnom slucaju znaci do 20-25% procesorske snage. Pri takvoj potrosnji resursa ne bi smelo da bude problema na svirci - zanci, izvodljivo je koristiti ga za "live" samo ako je masina samo po sebi izdrzljiva za duge svirke.
Naravno, treba gledati pa kupiti "jaci" lap-top kako bi se moglo podici vise instrumenata i semplova u slucaju da se koristi soft sempler. Inace, sto se tice Scena u Forteu, mogu se menjati na dva dugmeta (tipa gore-dole, kao sto je naveo Maiv) ali se mogu programirati u samoj klavijaturi kao i svaka druga User postavka (Performance ili User Program) pa se pozivati preko klavijature potpuno isto kao i zvukovi iz nekog hardverskog Workstationa. Konkretno, ja koristim Technics WSA1 kao master klavijaturu u kombinaciji sa Forteom. Sve scene iz Fortea pozivam na samoj klavijaturi, dakle ne dodirujuci mis, tastaturu ili bilo sta u vezi sa kompom. Na klavijaturi sam momorisao: User Program 1 - M1 Piano User Program 2 - Hammond Organ 1 User Program 3 - Lead Synth 1 itd. redom mozes da momorises onoliko Scena koliko ti treba za svirku! Kada hocu da sviram Hammond Organ 1 ja pritisnem dugme na kom mi se nalazi User Program 2, kada zelim da cujem M1 Piano pritisnem User Program 1... Sve funkcionise kao sasvim normalna klavijatura samo sto imam mnogo vece mogucnosti. Naravno, da bi se one iskoristile, treba i dosta utrosenog vremena, znanja i podesavanja! Evo jednog primera, u kombinaciji sa Real Stratom koristim NI Guitar Rig 3 i na njemu sam na jednoj od Scena podesio da koristim Wach-Wach efekat. Na standardnim klavijaturama, koje medju hrpom efekata obicno imaju i Wach-Wach, on radi u Automatic modu, tj. programiran je na neku brzinu kojom "otvara" ili "zatvara" ton. Kod mene je situacija potpuno drugacija, u Forteu sam medju midi kontrolama podesio da moja Expression pedala, koju uglavnom koristim za Volume funkciju, kontrolise u Guitar Rig-u 3 njegov Wach-Wach pedal (ko je koristio ovaj efekat na G.Rig 3 znace o cemu govorim) i to se desava samo kada pozovem tu scenu! U vecini drugih slucajeva ona sluzi kao Volume pedala. Izmedju ostalog, medju midi kontrolama moglo se postaviti da funkciju pedale vrsi bilo koji potenciometar, knob, Pitch bender i sl. (koji podrzava midi komande). Uz dobar midi kontroler mogucnosti su ogromne! Gotovo svaku komandu na VST instrumentu ili efektu je moguce kontrolisati putem midi controlera! Last edited by akordeonista; 24-11-2008 at 09:27 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Senior Member
|
![]()
Jos jedna zanimljiva stvar u vezi Fortea je to da se moze koristiti u kombinaciji sa vise klavijatura koje ga kontrolisu!
U njemu postoji mogucnost da se odredjeni instrumenti "iskljuce" iz Scene protokola, sto znaci da oni ne reaguju na promenu Scene, tj. u njima se ne menja boja (program) promenom Scene vec se mora direktno pozvati iz samog instrumenta. Dakle, bilo bi primenljivo da se prikljuce dve klavijature od kojih jedna koristi Scene protokol a druga ne. Ona koja menja Scene ce to raditi preko samo jednog midi kanala (vise joj nece biti ni potrebno posto se u Scenama da podesiti da svi instrumenti idu na jedan midi kanal) dok ce druga (na drugom midi portu) koristiti do 16 midi kanala gde ce na svakom kanalu biti po jedan VST instrument koji nije u Scene protokolu. Ukljucivanjem ili iskljucivanjem midi kanala ce se ukljucivati i VST instrumenti. Znaci, moguce su i kombinacije tih instrumenata kao i u Scene protokolu - ako na jednom Performace-u koji podesavamo u nasoj klavijaturi programiramo da nam rade midi kanali 1, 3, 7 i 14 imacemo zvuk spojen od 4 VST instrumenta koji se nalaze na tim midi kanalima. Naravno, moramo programirati i Program Change naredbe za pozivanje zeljenih boja u samim instrumentima (izrazeno brojevima za MSB, LSB, PCG). Kada takvu postavku "zapisemo" u klavijaturu, na svirci cemo pritiskanjem dugmeta na kom se nalazi taj "Performace" dobiti upravo tu postavku! Ovo je primenljivo i u slucaju sa tri klavijature! |
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Member
|
![]()
Uh akordeonista, hvala na op?irnim postovima, ovo ću morati jo? jednom da i?čitam.
![]() I da, sa kojom zvučnom karticom radi?? |
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Senior Member
|
![]()
Konkretno ja povezujem dve a ne tri klavijature, ono za tri sam naveo samo kao mogucnost. Koristim Emu 1212m muzicku kartu a pored navedenog Technics-a WSA1 imam i el. klavir Kawai MP4 koji je dosta dobar i kao master klavijatura. Prvu klavijaturu povezujem midi kablom posto ona nema USB prikljucak na sebi a klavir ide preko USB-a.
Sto mislis da bi to na lap-topu bilo problem, pa svaki noviji lap-top ima najmanje 2,3 USB-a a i novije klavijature ga imaju. |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Member
|
![]()
?ta znam, ja sam jo? uvek tvrdokorni PC user, a laptope sam samo kampanjski koristio. Imam jednu običnu usb klavijaturu (m-audio radium 61) koja ima lo?e dirke i na njoj bih mogao samo tepihe, i imam Korg M1, koji bi naravno morao preko midija, ?to znači da bih morao da stavim i zvučnu sa midi ulazom.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Senior Member
|
![]()
Sta da ti kazem, ja sam uzeo RuDAW prvenstveno za svirku, mada u poslednje vreme gotovo da i ne sviram zbog drugih poslova. Ako imas bas stabilnu konfiguraciju, postoji mogucnost da se sve ovo oko Fortea postavi i koristi na svirci na PC-u a da nosis samo kuciste!
Forte postavku uneses u Start-Up i odmah po ukljucivanju kompjutera on se ukljucuje kao i kompletna postavka VST instrumenata u njemu. Bukvalno ti kuciste dodje kao neki modul od klavijature! Naravno, za ovako nesto ti treba jako stabilna konfiguracija. Mada postoji i mogucnost prikljucivanja nekog manjeg Touch Screen-a kojim se moze imati kompletna kontrola nad kompjuterom u slucaju nuzde! O tome ti vise informacija moze dati Diviner. Inace, kad se uzme u obzir sta se dobija u PC-u tipa RuDAW za oko 1000 eura (+ ili - 100, 200 eura u zavisnosti od varijante), uzevsi u obzir da su na nasem trzistu cene softvera priblizno jednake 0 eura i koji kvalitet instrumenata mozes da dobijes, mislim da je visestruka prednost u korist PC-a u odnosu na neku aktuelnu klavijaturu u tom cenovnom rangu. Izmedju ostalog, na kompjuteru se ne dobija samo "Syntisajzer" vec sprava na kojoj je moguce raditi sve, od muzike, snimanja, fotografije, stampe, multimedijlni uredjaj i stosta drugo da sad ne nabrajam... Ponavljam: naravno, da bi ga iskoristio kako treba, moraces da budes spreman da provedes dosta vremena podesavajuci, istrazujuci i namestajuci svoju postavku instrumenata. Nije to bas samo ukljuci i sviraj. Ovo je nesto relativno novo u svetu muzike a kod nas je gotovo sasvim nepoznato (cast izuzetcima koji su se drznuli krenuti ovim putem)! Ovde je jedan od glavnih problema sto za ovakve stvari jos uvek nemas da kupis gotovu postavku na disku, dodjes kuci, ucitas disk i sve radi kao kod Pere ili Mike sto je slucaj sa gotovo svim hardverskim klavijaturama! Ali i ovde ce jednog dana krenuti velika najezda kada neko od "poznatih" imena sa estrade pocne da radi na ovaj nacin i napravi BUM! Onda ce svi da krenu k`o muve na... med! ![]() Recimo, neki ljudi ne znaju da Korg M1 postoji i u soft varijanti samo sto u softveru dobijes i sve moguce kartice koje su ikada izasle za M1, sto retko ko ima kada je hardver u pitanju. I u hostu mozes da ga otvoris koliko zelis puta, pa fakticki mozes da imas vise M1! Usput, ovaj softver opste ne zaostaje za hardverskom spravom po pitanju zvuka! Da ne zaboravim, treba spomenuti da ovaj bolji zvuk nije tako ni jeftin u odnosu na hardver workstatione ako se uzme u obzir koja je cena legalnih softwera. Kad saberes samo par VST instrumenta brzo dodjes do cifre od 1000 eura. Naravno, na nasem trzistu je u toku "veliki popust" kad su cene softvera u pitanju! Mada ima i nama dostupnih softvera, pocev od pominjanog Fortea koji ne kosta previse a svakako ce biti stabilniji i sigurniji od "narodnog". |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
Member
|
![]()
@darkstar
500 eura na nemačkom e-bayu, mislim da za te pare može solidan laptop da se uzme. Last edited by igorxp; 25-11-2008 at 01:54 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Vrhunska svirka | Ilija Ilic | Pricaonica | 4 | 07-02-2009 01:52 AM |