Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 30-01-2007, 07:29 AM   #31
milos
Pro Member

milos's Avatar

Default Re: NAMM klavijature..

Quote:
Originally Posted by mhz
imam njihov SmallStone.. sjajan PhaseShifter
NajboljiPoslusaj stare Jarreove albume
milos is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2007, 09:33 AM   #32
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

A sta kazete na to da Chick Corea svira Rhodes-a sa lap topa? I jos par drugih soft synth varijanti..? Ako on ne zna sta je dobar Rhodes sound onda niko ne zna....eh?

http://www.keyboardmag.com/story.asp...storycode=9541
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2007, 10:37 AM   #33
MHz
Pro Member

MHz's Avatar

Nisam nashao da se u chlanku pominje laptop.. Shto se tiche programminga, to je naravno ok..ali live? ne znam.. Pishe da je svirao sve svoje standardne sprave na poslednjem nastupu..

The live performance at NAMM 2007
Jeff Lorber, David Benoit, George Duke
http://rhodespiano.com/namm_info.htm

Jim Willams explains the Rhodes MK7
http://www.sonicstate.com/news/shown...m?newsid=4191#

Last edited by MHz; 30-01-2007 at 10:59 AM.
MHz is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2007, 05:55 PM   #34
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

Default o virtualnim sintevima/rhodesu..

Quote:
Originally Posted by DaBear
A sta kazete na to da Chick Corea svira Rhodes-a sa lap topa? I jos par drugih soft synth varijanti..? Ako on ne zna sta je dobar Rhodes sound onda niko ne zna....eh?
ah daBear ti se uvijek zanosis s time sto je negdje neko poznat nesto svirao na "soft". , prije toga Vince Clarke ..

diskusijica?

ako te to veseli ok, ali realno to ne dokazuje apsolutno nista, osim da njima to u tom trenutku odgovaralo iz razloga koje ni ti ni ja stvarno ne znamo (mozda i endorsment deal). to ne implicira automatski da su svi ostali koji koriste prave instrumente .. nemaju pojma. a niti da chick "ne cuje" razliku.. ( hm, a mozda i ne cuje.. mator je ).

ne samo u ona vremena, vec i danas, poplavom elektronike u zadnjih 15 godina, dosli smo do tocke gdje se hardwerski sintevi, uklj. i analogiju, u ukupnom iznosu koriste vise nego ikad u povijesti (vise nego u doba synth popa i diska). sintevi brate po svuda. cinjenice su cinjenice. broj ITB albuma je peilicno zanemariv gledano na ukupnu svjetsku produkciju. misliti da je software "isti" ne znaci nista drugo do biti in denial.

s druge strane, dao nam bog i vlastiti par usiju, sto nas briga sto koristi chick danas, mozda ga to bas sad fura. treba bit gluh da se ne cuje razlika originala i emulacije, kako kod rhodesa, tako i kod analog sinta. nekad se to jako primjeti , nekad manje.. ali razlika je uvijek tu.

bitan moment, oko koga se u biti lome koplja jest da i neki put nije sve u soundu; dali nekome odgovara VSTi u nacinu i brzini rada (total recall i sl.), ili mu se mozda jednostavno svidja VSTi farba , ili mu ukratko puca prsluk za razlike , to je druga prica.. ali ta diskusija nema nikakve veze sa "kvalitetom emulacije", vec sa personalnim ukusom, prakticnoscu ili financijama. kruske i jabuke.

npr. za reklame ja vozim NI EP, Atmo, Trilogy, bubanj vadim i sjeckam par BT loop-ova i sl. minimalizam i brzi rad.. zato jer taj medij to dozvoljava (sto ne znaci da nisam bolno svjestan kako tanko i papirnato to zvuci - ali klijenta to ne zanima..). ukratko, potpuno razumijem tvoju poziciju o "gubljenju vremena analogijom".. za nju neki put treba vremena i truda da se uklopi u miks.

u svakom slucaju, emulacije kao takve, se u startu nisu pojavile iz same potrebe recordinga, i zelja artista koji snimaju albume (daj mi bre bolji rhodes ili mini od pravog..?!?), koji imaju vremena/para, vec prvenstveno s namjerom, da se masovnom trzistu uzme lova na temelju trenutnog "hype"-a oko retro instrumenata, i slabe dostupnosti istih.

pa ne zivi industrija muz. instr. od Depeche Mode-a, Princea ili ostalih faca, pa cak ni od broadcast studija, vec od miliona klinaca i home studio hobbysta koji trose pare - jer su negdje procitali da je npr. jupiter "prava stvar", da je nick rhodes ili pero petrovic to jednom "koristio".. pa oce da imaju makar i u softveru, ili u svom fantomu/motifu. to ce im pomoci da dodju do vrha..

biznis brate, samo biznis..

Last edited by clusterchord; 30-01-2007 at 06:37 PM.
clusterchord is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2007, 07:14 PM   #35
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Ja cu samo nepretenciozno da se malo ubacim u raspravu, posto znanjem u ovoj oblasti ne mogu da vam pariram...

Da li je iko od vas svirao taj NI klavir kroz pojacalo, pa ga snimio kao sto bi snimio i pravi rhodes?
Ja mislim da tu razlike vec pocinju zaista da budu minimalne, tacnije... Razlike moraju da postoje, samo je pitanje koji ti zvuk u kojoj situaciji vise odgovara.
Malo ova rasprava lici na ono "da li je bolji kupus ili grasak?".

Odo ja...

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2007, 07:35 PM   #36
MHz
Pro Member

MHz's Avatar

Quote:
Originally Posted by Oggy
Ja cu samo nepretenciozno da se malo ubacim u raspravu, posto znanjem u ovoj oblasti ne mogu da vam pariram...

Da li je iko od vas svirao taj NI klavir kroz pojacalo, pa ga snimio kao sto bi snimio i pravi rhodes?
Nisam probao, ali mislim da to i dalje ne bi bilo to, jer je dinamichki opseg NI EP-a jednak nuli.. lako bi mogao da primetim razliku. E sad, kada bi to probali sa Scarbee-jem, mislim da bi bila druga pricha.. Jel neko od vas probao Scarbee? vidim da ga niko ne komentarishe..
Old 30-01-2007, 07:38 PM   #37
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

Quote:
Originally Posted by mhz
jer je dinamichki opseg NI EP-a jednak nuli..
Kako sad pa to mislis? Ja cujem vrlo jasno dinamicke layere...
Jesi na to mislio?
Ako nisi, na sta si?
Moram priznati da si me malo zbunio.

http://www.sunflower-fest.com/

Oggy is offline   Reply With Quote
Old 30-01-2007, 07:40 PM   #38
MHz
Pro Member

MHz's Avatar

Quote:
Jesi na to mislio?
Ako nisi, na sta si?
Naravno da ima layere, ali su daleko od dinamike pravog rhodesa. Na to sam mislio.
Old 30-01-2007, 11:39 PM   #39
zmaj
Stara Rumski Elita 2003.

zmaj's Avatar

Ja koristim scarbee i bio sam presrecan s njim,ali mi se sve manje i manje dopada...ep ne volim uopste...probao sam sve moguce emulacije rhodesa i stvarno nicim nisam zadovoljan...scarbee je ok. ako se ispostuje predlozeni eq,ali samo solo,u matrici to nije to...smesno zvuci ali suvise je detaljan da bi bio realan u prevodu pravi se ne cuje tako i bolje izlazi u matrici...inace sve emulacije provlacim kroz ono wavesovo pojacalo,tako mi zvuci naj bolje...
zmaj is offline   Reply With Quote
Old 31-01-2007, 11:52 AM   #40
Max
Pro Member

Quote:
Jesi na to mislio?
Ako nisi, na sta si?

U pravu je Mhz ...... Dinamicki layeri kod Ni su od prilike 40 % od pravog Rhodes a , doduse i Rhodes se da " nastimati " da svira neznije ili grublje . Zato sam i rekao da kad sviras neki lagani baladni pad , onda je zvuk jaaako slican ( jer je semplovan ) ali kad ga " zveknes " onda to nema veze sa pravim Rhodesom , to se manje oseti kad npr ja sviram , ali kad dodje Vasil ili npr Goran Antovic i opletu po tome , razlika je ogromna , takodje sam instrument daje sviracu odredjeni feedbasck , tako da i oni potpuno drugacije sviraju na ta ( mogu da kazem ) dva razlicita instrumenta ....

E sad , jos jednom cu ponoviti , za muziku u kojoj rhodes nije oresudan , za reklame , za pesme u kojima je sve i onako radjeno bez neke velike ambicije ( festivali i sl ) i ja cu radije upaliti Ni , jer mogu da kvantizujem , menjam , brisem i sve ostalo , sto mi je u tom momentu bitnije od razlike u zvuku .....

Isto tako ako se radi neki house , cak cu pre da iskoristim neki Logicov rhodes , nego pravi ...... sve ima svoju namenu .....

.... e da , probao sam da proteram Ni kroz pojacalo ....nista , samo ga malo zaprlja , ali on jednostavno u startu ne pusta takav zvuk .... isto tako mozes da proteras pravi Rhodes pravo u preamp ..... razlika je identicna ....

Pozdrav

Last edited by Max; 31-01-2007 at 11:55 AM.
Max is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules