Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 17-04-2014, 09:40 AM   #1
Era
Member

Era's Avatar

Default oprema u Srbiji

Ustanem onako ujutru,skuvam kafu,pogledam vesti i naravno rumski forum.Posle uobicajenog pregleda ,pogledam oglase.Ne znam da li ste primetili koliko se dobre i kvalitetne opreme vrti u Srbiji.Par zadnjih oglasa od retromana,analognih vintage sprava,lexicona,manleya,neve,vrhuinskih mikrofona,preampa ...Stvarno ne znajuci situaciju kod nas,neko bi pomislio da kod nas cveta posao sa biznisom u muzici.
Era is offline   Reply With Quote
Old 17-04-2014, 10:14 AM   #2
STUDIOTON
Ivan Lekic

STUDIOTON's Avatar

Naravno da se vrti kad niko ne kupuje oglasi se obnavljaju godinama bez ijednog poziva.. tako da nemoj da te vara utisak
Old 17-04-2014, 10:54 AM   #3
fix3r
Member

Default Re: oprema u Srbiji

Jedini sajt za koji ja znam u Srbiji (i koji povremeno pregledam) je kupujemprodajem. Ako filtriras nove/reklamne oglase ne ostane bog-zna-sta. A i kad ostane cene su prilicno naduvane, narocito ako je u pitanju "profi studijska oprema".
Sa druge strane, tezgaroskih klavijatura/aranzera ima sacuvaj boze (takodje malo naduvanih uz "ali ja sam ga platio 3 'iljade maraka u Nemackoj")
Postoji li jos neki sajt u Srbiji, sem rumskog, dabome, koji valja instrumente?

Sa druge strane, eBay je makar ovde prilicno presusio. Nece ljudi da se cimaju sa njima, daleko vise i boljih stvari covek nadje na SOS-u, gearslutz-u i gumtree-u nego na fleabay-u.
fix3r is offline   Reply With Quote
Old 17-04-2014, 11:01 AM   #4
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

jeste..kod nas su neki (od prvih para) pokupovali high-end-vintage-sta-znam i posto su se vrlo brzo uverili da : 1) pesme im nisu nista bolje zbog njih, 2) plugovi rade to isto i 3) niko ne primecuje razliku - resili su da ih prodaju...ALI u medjuvremeny kod nas ponestalo para i SVI su (valjda) shvatili koliko se sta isplati i neisplati !!
I za eBay je tacno to sto kaze fx3 - svi naduvavaju cene a kad nesto prodajes , ubijaju ti cene sa smesnim ponudama kad hoce da kupe (znam, prodao sam pola studija na eBay-u)...
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 17-04-2014, 12:00 PM   #5
Filip_
Pro Member

Filip_'s Avatar

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
j1) pesme im nisu nista bolje zbog njih, 2) plugovi rade to isto
Istina. Kao mladji cudio sam se (i redovno zapitkivao zasto) u nekim studijima, u reku, Lexicon reverb, kompresori, moduli Roland i drugi, sempleri razni, a pratkicno nista nije ukljuceno u radu sa materijalom, sve u Daw-u (90% se radi VST plug-in-ovima). I danas je slicno...2 uredjaja u reku se koriste, ostalih 5,6,10 skuplja prasinu...i vizuelno lepo izgleda .

http://soundcloud.com/mind_direction

Ko visoko leti, nisko zimi.
Filip_ is offline   Reply With Quote
Old 17-04-2014, 12:35 PM   #6
VladaNS
Senior Member

VladaNS's Avatar

Quote:
Originally Posted by Filip_ View Post
Istina. Kao mladji cudio sam se (i redovno zapitkivao zasto) u nekim studijima, u reku, Lexicon reverb, kompresori, moduli Roland i drugi, sempleri razni, a pratkicno nista nije ukljuceno u radu sa materijalom, sve u Daw-u (90% se radi VST plug-in-ovima). I danas je slicno...2 uredjaja u reku se koriste, ostalih 5,6,10 skuplja prasinu...i vizuelno lepo izgleda .
ITB je skroz zavladao, i to opravdano. Evo, Arthur radi mikseve koji zvuce dobro i skupo a covek 90% radi itb. Na kraju ostade da je vredno investirati u dobar mikrofon, preamp i konverter, a ostalo mahina radi sasvim dobro ako ne i odlicno. I da, sprave u studijima zaista skupljaju prasinu. Lexicon se jos dobro drzao dok nas nisu castili sa softverskim PCM96 i 480l, sad i on ode u zaborav.
VladaNS is offline   Reply With Quote
Old 17-04-2014, 10:58 AM   #7
spartakus
Pro Member

spartakus's Avatar

Ima istine u tome shto kaze era,ali i ivan je u pravu.nash standard je tako nizak da mozemo da se merimo sa najgorima(mislim na srbiju).ali kako da ne bude kada posle svake vlasti..uh nesmem da pricham..pravila foruma..sory.,
spartakus is offline   Reply With Quote
Old 17-04-2014, 11:16 AM   #8
STUDIOTON
Ivan Lekic

STUDIOTON's Avatar

Kod nas sve sto je skuplje od 300? je ravno prodaji polarnog medveda..
Old 17-04-2014, 06:05 PM   #9
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by Era View Post
Ustanem onako ujutru,skuvam kafu,pogledam vesti i naravno rumski forum.Posle uobicajenog pregleda ,pogledam oglase.Ne znam da li ste primetili koliko se dobre i kvalitetne opreme vrti u Srbiji.Par zadnjih oglasa od retromana,analognih vintage sprava,lexicona,manleya,neve,vrhuinskih mikrofona,preampa ...Stvarno ne znajuci situaciju kod nas,neko bi pomislio da kod nas cveta posao sa biznisom u muzici.
Ta trgovina je dozlaboga jednostavan biznis ? stvari vrede onoliko koliko neko hoće da ih plati.

Pozdrav,

Vasa
Old 17-04-2014, 06:38 PM   #10
Elf
Pro Member

Elf's Avatar

Meni jedino još sintovi imaju smisla (možda je to samo moj trip), ali mnogo bolji zvuk izbacim kad sednem i igram se sa parametrima na samoj spravi nego kad klikćem mišem po plug-u. Ubije mi kreativnost. Još kad poslušam ono što sam pravio dok sam koristi Norda i K-Station, malo mi bude krivo. Smor.
Elf is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules