|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 |
Banned
|
![]()
Oho,krevet???znaci u toj sobi ce malo i da se spava....vidi ovako,kratko i jasno....nemoj da te zmija ujede da u tu sobu uneses i parce kamene vune ako ti je do zdravlja i zivota TACKA.Sad moram da idem,nastavite slobodno,pozzzzz
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Member
|
![]()
To je ugano,tako da posluzi za spavanje samo ponekad. Al svakako sam odustao od panela s vunom. Hvala svima svakako i ovo je bilo vise nego dovoljno...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Member
|
![]()
Evo jednog novog momenta (znam da sam dosadan)
![]() Imam i taj mali atelje koji sam odavno zapostavio a pravljen je u vreme kad se malo znalo o svemu. Dakle dve su prostorije u pitanju od po 8 kv,odvojene zidom i 5,6cm vakumom izmedju njih. U tom zidu je duplo vakumirano staklo (ne pod uglom) a pored su vrata visine celog zida,od tvrdog teskog drveta i tapacirana jedno 5cm. Nasli smo ih negde na nekom otpadu i verovatno su iz nekog office-a... Bilo je groznih problema sa stojecim talasima u njemu,a i nije dugo bilo korisceno,jer sam posle nekih god,dve vec krenuo da radim u BG i onda je zapostavljeno od tada. Postavicu dve slike,na jednoj je cist nacrt rasporeda a na drugoj neka moja zamisao "tretmana"...koliko je to moguce! :/ Ako vas nisam ugusio,dajte neki savet i za ovu opciju... Tnx again. Dimenzije su: 340 sirina,200 dubina i 235 visina. Na slici sa zamisli tretmana zeleno su Trapovi/paneli i isao bih varijantu sa 10cm vune presvuceno fiberom koji bi bili montazni i stavljali se i sklanjali po potrebi,tako da dobro dodju i kasnije za neki ozb. prostor. Crveno su difuzori a plavo je rebrasti sundjer koga mi je ostalo od ranije pa kontam da ga mozda iskoristim za ispred sebe i na plafon...ne bih bas da pravim mnogo difusora,nema se i kad,pa nadam se da ti sundjeri BAR NESTO rade...?! ![]() Eto,otprilike...pozz |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Member
|
![]()
Otprilike ovako nesto: Bordo-Apsorberi,Zuto-Difusori (iza mene),Ljubicasto-rebrasti sundjer.
S tim sto iz ovog ugla gledano,jos bi i na zadnji zid isli u uglove apsorberi i jedan ukoso na plafon kao i ovaj napred. |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Ako verujes,... e pa... stojeci talasi uopste "ne vide" tvoj tretman. Ostace samo stojeci talasi, a ti ces ubiti prve refleksije i napraviti dodatno ludilo u sobi, tim potezom. Takodje se nadam da neces morati ovo da napravis, pa da "naucis" sta znaci ovo sto sam ispricao. Ozbiljni bass trapovi trebaju... 30cm debljine a i vise u uglovima... ako zelis da uopste načneš problem low end-a. EDIT: ako su "rebrasti sunđeri" u stvari tapetarski sunđer, preporučujem ti da ih NE koristiš, prve više štete nego koristi. Slobodno moze u kontejner... ionako ne vrede skoro nista.
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 09-09-2012 at 08:06 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Member
|
![]()
Razgovarao sam malopre sa prijateljem koji se bavi akustikom ,tako da upravo ovo sto ste mi i vi rekli je potvrda njegove konstatacije!
![]() Sta mislite o varijanti oduzimanja po nekih pola metra sa strane i u tom "luftu" izmedju zidova raditi vec sta je neophodno (vuna,air gap-ovi...)? Da li bi to moralo raditi na sva 4 zida il je dovoljno sa strane? Ukoliko moze samo sa strane onda i ostaje nesto prostora za normalan rad..u suprotnom bi dobio klaustrofobiju! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Moderator
|
![]() Quote:
Sto se tice modularnog akustickog tretmana, posto vidim da to predlazes... sacekacemo Nenada. Posteno govoreci, ja nikada modularnu akustiku nisam shvatao kao ekonomicno resenje, ako se zeli biti iskren prema samom sebi, i ako se zeli sredjivanje niskih frekvencija kako Bog zapoveda.
![]() |
![]() |
#28 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Situacija u kojoj se nalazi? nala?e ti da odluči? ?ta je po tebi "normalan rad" - idealni akustički uslovi (koje neće? postići) ili rad u akustički lo?im (ali humanim) uslovima za slu?anje zvučnika kombinovan sa slu?anjem slu?alica. Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#29 |
Member
|
![]()
Awacs,situacija u bilo kojoj od ove dve opcije potpuno ISKLJUCUJE koriscenje monitora za rad na muzici,tj. toliko je losa slika u oba slucaja! E sad,koliko IMA SMISLA i koliko bi kostalo ulagati u taj modularni tretman je sledece pitanje?! Sto se mene tice,tih pola metra sa obe strane (ako je to sve sto bi mi bilo oduzeto) je na granici prihvatljivog. Sva snimanja ozbiljnija,sastancenje s klijentima itd se odvija na drugoj lokaciji,ali ovaj prostor je nesto gde cu obavljati dobar deo mog kreativnog procesa,pa cak i samo finisiranje proizvoda (mix... ) sto samim tim znaci da ne mogu da provodim nekad i 8-10 sati rada na sluskama...ipak mi je to najgora solucija!!!
Ako neko zna ponesto o Modularnom Tretmanu...koliko,sta,kako...i m all ears??! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Ono što ti predlažem (a mislim da ni Bogi ni Nenad/NLP nemaju ništa protiv) je jedan pošteno iznet "workaround" - navikni se na to imaš, kupi slušalice i nauči da poređenjem jednog i drugog zvuka dođeš do nekakvih prihvatljivih rezultata. Neka ti slušalice služe za forenzički tretman zvuka, a soba (takva kakva je) za proveru kako publika to čuje u svojim sobama. Pa onda obratno - radi na zvučnicima, pa proveri na slušalicama. To je svakako spor i neudoban metod, ali će posle nekog vremena početi da daje prihvatljive rezultate. I moći ćeš da raširiš ruke sedeći za kompjuterom, a da pritom ne udariš u zid. Pozdrav, Vasa
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 09-09-2012 at 10:39 PM. Reason: metod |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Piramidalni sundjer...POMOC!!! | StevicaNish | Dizajn i konstrukcija studija | 8 | 19-12-2011 06:42 AM |
Alu sundjer | Sandzama | Razno | 0 | 05-10-2010 01:04 AM |
Vase misljenje (tapetarski sundjer) | Phono | Dizajn i konstrukcija studija | 19 | 18-03-2010 06:37 AM |