Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-02-2012, 12:02 PM   #21
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Default Re: Paul Frindle - istine i mitovi o digitalnoj obradi zvuka

Quote:
Originally Posted by DaBear View Post
to je samo zato sto si navikao na taj zvuk i sto neko taj preset nije vec izprogramirao, pa da se uhvatis za njega kao na PCM70 !
Moguće je to za naviku. No, svaki preset koji sam probao, (ipak sam se izigrao sa spravom jer sam ustvari navikao na 224 pa poredio) je ipak zvučao daleko bolje nego bilo koji plug do tada. Šta više, šta god uradiš je dobro, samo izabereš najbolje...

Quote:
Da nije digitalna sprava pa ajde da se nadmudrujemo...samo je programiranje u pitanju !!
Da, i ja kažem to isto...! Zašto onda kad je već tako plug zvuči kako žvuči...?
EQ-ove su uradili npr, nema tu problema...

Quote:
Nije lako dobiti isti zvuk iz prostog razloga sto su pre bile losije te komponente i chipovi u digitalnim spravama, manja rezolucija, sta vec... sad je sve hi-rez, ultra clean itd..reba dobiti te prljavstine u programingu samo..
Neznam ko vise od tih velikih imena treba da kaze jos nesto da bi nas producentski narodu shvatio sta je bitno a sta nije, sta je u glavi, sta se moze a sta e nemoze (nista - sve moze ITB) !!??
Slažem se, ali ipak tvrdim da (pričam o reverbima i ITB) svaki plug koji sam probao pre ili kasnije dodje do tačke kada počne da "jede" osnovni signal i muljavi... I to sam skontao davno pre razmišljanja o ITB vs hardware...a pre nego što sam proveo 10 godina u analognom studiju sam sedeo na prvim "prljavim" i neusavršenim plagovima... ...i skoro 15 godina kasnije...isti problem sa njima.....sve "tone" u mix... I mislim da je delom i to jedan od razloge "moderne" (suve) produkcije. Ne kažem da treba da je bubanj u "katedrali" naravno, ali mislim da ima veze i sa tim, pored toga što je to eventulno trend, mada se i to menja poslednjih godina...

Quote:
Kakav marketing? Kakve zavere?
Kratko i jasno - pre su ljudu koristili to sto su imali (MALI IZBOR) i izvlacili su maksimum iz tog alata !
Slažem se i mislim da je ta činjenica uticala da mozganje, workflow i da je to imalo pozitivan uticaj, iako su se ljudi "mučili"... Nekao je mjuz "homogeniji". često i sebe ograničavam, baš sa tim ciljem. Otvorim nekoliko efekata i NEĆU da otvorim više......stvarno! I onda rokaj...ajd sad...!

Quote:
Danas 99% korisnika jedva poznaje 5% mogucnosti od svakog pluga !!! ili sintija !!!
Preseti koji dolaze sa svim spravama su obicno bez veze, ali 99% ljudi koristi njih jer ne ume ili ne zna bolje i zato je sve kao sto jeste..
Rekoh već:

Quote:
Originally Posted by Big Bockie View Post
...da svi prave mjuz, a niko ne sluša...!
Quote:
Potrebno je uloziti vreme u sve, nema veze da li plug ili hardware a danas je lako dobiti nki priblizan zvuk jako brzo i 99% ljudi je zadovoljno sa tim - jer im "lici" i ne znaju za bolje / nisu nikad bili u pravom studiju i ne primecuju razliku !!
99% ljudi ce i dalje da radi sranje zvuk i sa hardware-om, jer ne znaju i nemogu da odvoje dovoljno vremena da postignu pravi rezultat...
Quote:
Quote:
I najvaznije - 99% ljudi nece da prizna da su u stvari netalentovani za muziku / studijski posao i produkciju..nemaju dar za to - dzabe oprema kad su u startu hendikepirani !!

Quote:
Quote:
A sto se tice filmskog sveta - malo si zaostao u pracenju. U pravom filmskom svetu , pogotovo audio deo - odavno je sve digitalno, cak i snimanje na lokacijama !! Nisu svi presli, kao sto nisu ni svi prestali da ih proizvode...
Ne kažem da nije, već samo ono što sam i rekao, sve ono se još pravi,prodaje i koristi u velikoj meri...!

Ne raspirujem ITB/OTB dreku, ok, radi se kako se radi, to je nužno zlo, toga ima u svim sferama i zanimanjima,već upravo ovo što čika Arthur veli.

I opet kažem, mi sada ne bi pričali o ovome da je sat rada ostao iole plaćen ...!

No, ipak mi je drago da ste svi reagovali, i hvala, prava,kvalitetna diskusija, kao na pravom forumu... Živeo rumski!

Poz'

Last edited by Bockie; 09-02-2012 at 12:51 PM.
Bockie is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2012, 12:52 PM   #22
Jan
Pro Member

Jan's Avatar

Quote:

Slažem se, ali ipak tvrdim da (pričam o reverbima i ITB) svaki plug koji sam probao pre ili kasnije dodje do tačke kada počne da "jede" osnovni signal i muljavi... I to sam skontao davno pre razmišljanja o ITB vs hardware...a pre nego što sam proveo 10 godina u analognom studiju sam sedeo na prvim "prljavim" i neusavršenim plagovima... ...i skoro 15 godina kasnije...isti problem sa njima.....sve "tone" u mix... I mislim da je delom i to jedan od razloge "moderne" (suve) produkcije. Ne kažem da treba da je bubanj u "katedrali" naravno, ali mislim da ima veze i sa tim, pored toga što je to eventulno trend, mada se i to menja poslednjih godina...
Bockie, nemam iskustva preteranog sa hardware reverbima kao ti.
Ali sam jednu stvar zapazio. VST vremenski efekti, reverbi, delay-evi imaju slab wet signal, zasto ne znam. Recimo, ovako, ja dosta volim vremenske efekte i dosta ih koristim, i uvek imam problem sa tim da kad dodam delay ili reverb na vokalu mislim da ga matrica guta i onda dodajem po malo po malo, da ne bude previse u neskladu sa modernom produkcijom (to sto kazes da je danasnja produkcija suva, cesto imam i zahteve da skinem reverb i delay sa glasa recimo ili dobosa). I imao sam to misljenje da soft reverbi nekako tonu.
E onda sam skinuo neke multitrekove nekih vrhunskih produkcija sto iz zadnjih godina, sto iz 90-ih (golden age muzike kojom se mahom bavim) i video sam koliko je tu zapravo nakrcano mnogo reverba na nekim elementima, mnogo vise nego sto ja doziram dok miksam, od tad se ne plasim da saljem malo vise na signala send i mirna Backa
Jan is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2012, 12:59 PM   #23
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by Jan View Post
Bockie, nemam iskustva preteranog sa hardware reverbima kao ti.
Ali sam jednu stvar zapazio. VST vremenski efekti, reverbi, delay-evi imaju slab wet signal, zasto ne znam. Recimo, ovako, ja dosta volim vremenske efekte i dosta ih koristim, i uvek imam problem sa tim da kad dodam delay ili reverb na vokalu mislim da ga matrica guta i onda dodajem po malo po malo, da ne bude previse u neskladu sa modernom produkcijom (to sto kazes da je danasnja produkcija suva, cesto imam i zahteve da skinem reverb i delay sa glasa recimo ili dobosa). I imao sam to misljenje da soft reverbi nekako tonu.

Woohoo! Nisam lud!

Old 09-02-2012, 01:02 PM   #24
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

opet ponavljam, ITB je POTPUNO nova/druga metodologija rada

najvece zabune su i uneli graficki interfejsi na kojima je nalepljen SSL, LA2A, 1176, itd

o tome Frindle i prica

poenta analognog studija i metodologije rada je potpuno drukcija od 'savremenog digital' studija

ITB pruza bezbroj mogucnosti i tu je u sustini najveci problem - ko kad dodjes u radnju i od silne ponude ne znas sta da kupis - nekad je bilo 1-2 praska za ves, a sad milion

limitiranost u izborima je u stvari koncept gde lezi sloboda - naizgled paradoxalno, ali je tako

citao sam interview sa Tim Simenon-om (Bomb the Bass) u kojem je i on objasnio zasto je imao prob da napravi album u moderno vreme, a 89-90tih je imao samo jedan sint i ritam masinu i nije imao nikakvih problema...a danas gomila svega i dolazimo do toga da je tesko raditi zbog tolikog izbora
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2012, 01:07 PM   #25
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

@Everlast,

Naravno, niko to ne spori...!

Ja sam pričao o konkretnom problemu, a ne o filozofiji digitalnog studija...

Doduše, pominjem workflow, ali je sasvim realno tako raditi i u ITB studiju i tako i radim u krajnjem...

Sad baš snimam neke dž-dž-dž heavy balade ,šta li, kod Snekija...i imam na umu da probam da nabavim 70-ku za mix, a imaću i UAD-224... I živo me zanima šta i kako će ispasti...

Last edited by Bockie; 09-02-2012 at 01:53 PM.
Old 09-02-2012, 01:20 PM   #26
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Sla?em se, ali ipak tvrdim da (pričam o reverbima i ITB) svaki plug koji sam probao pre ili kasnije dodje do tačke kada počne da "jede" osnovni signal i muljavi...
... a mo?e? i da proba? da prilagodi? svoj način rada digitalnom dobu, tj. da iskoristi? neke prednosti rada sa pluginovima. Na primer:

Nije vi?e toliko nu?no da se reverbi koriste kao AUX efekti. Čak i debelo podprosečne ma?ine poput moje (Athlon 64 X2 4200+ ) mogu da poguraju podosta instanci svakakvih pluginova.

Mo?e? recimo da insertuje? reverb na kanal dobo?a i da na kraju doda? jo? jedan kompresor. Na primer: EQ-(kompresor)-reverb-kompresor... pa da vidi? kako i "sirotinjski" ITB reverbi postanu gu?ći, a signal ne "tone u miks". Nekad bi ti za to trebala kamara para, danas je "just a few clicks away". Novo vreme, novi običaji.

Quote:
Ne raspirujem ITB/OTB dreku, ok, radi se kako se radi, to je nu?no zlo, toga ima u svim sferama i zanimanjima,već upravo ovo ?to čika Arthur veli.
Ma, to nije nikakvo zlo, a kamoli nu?no. Niko nikome ne zabranjuje da snima bend direktno na dvokanalnu traku. Ili da ide u studio i snimi i smiksa ceo album za 100-150 sati (uobičajena balkanska praksa iz 80-ih za ogromnu većinu bendova). To je odluka koju donose sami autori, i ako negde postoji neko "zlo" ono je u njima a ne u svetu oko njih.

Quote:
I opet ka?em, mi sada ne bi pričali o ovome da je sat rada ostao plaćen čak i 50? a ne 200?...!
E sad jo? da mi ka?e? kad je i gde (na "ovim prostorima") studijski sat bio 200? (ili bar 200 DM) pa da se ubijem ?to su me celog ?ivota lagali

Pozdrav,

Vasa
Old 09-02-2012, 02:04 PM   #27
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post

Možeš recimo da insertuješ reverb na kanal doboša i da na kraju dodaš još jedan kompresor. Na primer: EQ-(kompresor)-reverb-kompresor... pa da vidiš kako i "sirotinjski" ITB reverbi postanu gušći, a signal ne "tone u miks". Nekad bi ti za to trebala kamara para, danas je "just a few clicks away". Novo vreme, novi običaji.

E sad još da mi kažeš kad je i gde (na "ovim prostorima") studijski sat bio 200€ (ili bar 200 DM) pa da se ubijem što su me celog života lagali

Pozdrav,

Vasa
Ma znam, ali umesto da razmišljam onda: "aha, tamo mi je reverb" morao bi da razmišljam: "tamo mi je kompresor-reverb-kompresor" sa svim promenljivim vrednostima u procesu i to samo za jedan kanal, npr. doboš... Može, može sve, ali sama pomisao mi stvara odbojnost... I i dalje sve "tone"...!
Eto grešan sam,lenj,šta li, priznajem...

Pa dobro, ispravio sam se tamo, ali mislim da je pojenta jasna! Nek je 10€, nema veze... To je onaj čuveni početak rečenice koji je IMHO u dobroj meri sjebao posao : " A sada za iste te pare..." I ode mas' u propas'...

Poz'

Last edited by Bockie; 09-02-2012 at 02:11 PM.
Old 09-02-2012, 02:56 PM   #28
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Ma znam, ali umesto da razmišljam onda: "aha, tamo mi je reverb" morao bi da razmišljam: "tamo mi je kompresor-reverb-kompresor" sa svim promenljivim vrednostima u procesu i to samo za jedan kanal, npr. doboš... Može, može sve, ali sama pomisao mi stvara odbojnost... I i dalje sve "tone"...!
Eto grešan sam,lenj,šta li, priznajem...

Jebiga, o nečemu mora da se razmišlja. Pretpostavljam da su i snimatelji tamo negde sredinom 60-ih godina prezirali close miking bubnja jer su navikli da stave mikrofon i njime "uhvate" ceo bubanj. Ni njima nije bilo lako da se prilagode novom konceptu, pa ko ih šiša? I oni su morali da razmišljaju o novim promenljivim vrednostima u procesu o kojima do tada nisu morali da razmišljaju.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 09-02-2012 at 02:58 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 09-02-2012, 03:06 PM   #29
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

100 ?ena - 200 sisa...

Old 09-02-2012, 03:44 PM   #30
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Nostalgija i kreativnost ?ive na suprotnim stranama ulice.
Svaka ti dala za ovo!
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules