Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 20-04-2011, 09:56 PM   #21
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Default Re: Sta kad ti se zgadi materjal...?

Quote:
Originally Posted by sira View Post
mi svi ovdje mislimo da vi imate jaku i utjecajnu rock i ostalu "urbanu" scenu, a kod nas je zadnji "veliki" bend koji se pojavio tbf, a i oni su se pojavili prije 15 i vi?e godina, jo? su u "prvoj ligi" majke, hladno pivo, let 3 sve bendovi stari desetlječima i dinosauri tipa parni valjak prljavo kazali?e, a pod "rock" jo? prolaze i svakakvi idioti kao npr. Thompson
pa uvek je kod komsije zelenija trava !! Hehehee...
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 20-04-2011, 09:59 PM   #22
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Quote:
Originally Posted by sira View Post
Huljić i co. grabe lovu.
Trebalo bi koju kunu da podeli sa Makartnijem (Balkanskom ulicom prolazim = Ob-la-di-ob-la-da), Don Meklinom (Pi?i, pi?i mi = Starry, starry night), itd...
Old 20-04-2011, 11:58 PM   #23
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Jel moze neki post bez Bitlsa? Evo skontali smo, najaci su ikad...!

I Znak je autor, pa se bori za bolji mjuz, samo daj da cujemo to...!!!!

Veliki pozdrav za Znak-eta!

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 21-04-2011, 12:39 AM   #24
VukP
Moderator

VukP's Avatar

Iz moje perspektive problem miksa nastaje mnogo pre samog miksa. Sama svirka ne bi trebalo da predstavlja toliki problem u miksu, bar ne u onoj meri u kojoj je to cesto predstavljeno - neki sjajni snimci i sjajne pesme su, blago receno, skromno odsvirane. Ono na sta ciljam je, naravno, aranzman - tj. izuzetno mali broj ljudi osposobljenih da isplaniraju i postave isti. Ako je aranzman diletantski - a uglavnom je tako - onda ni Majkl Brauer ne pomaze u miksu. Dve najproblematicnije stvari koje primecujem na domacoj sceni, u ovom kontekstu su:

1) Pretrpani aranzmani
a) bezbroj napotrebnih detalja koji popunjavaju sav prostor - cesto se zaboravlja da je i pauza deo muzike. Neverovatno je da bas svaki aranzman ima popunjenih 80 kanala i da je na svakom od tih kanala novi instrument koji svira liniju bitnu za pesmu i smislenu u datom kontekstu. Da ne ulazim previse u besmislenost nepostojanja aranzmanske dinamike, pretpostavljam da je takvo nesto izuzetno tesko smiksati - cak i u uslovima blizu idealnih.

Naravno, ovo ne znaci da smatram da je kvalitet aranzmana obrnuto proporcionalan broju muzickih desavanja - primera ima mnogo, od Aerosmith do Gibonnija ili od Bj?rk do EKV, kako kome vise godi. U svim slucajevima u pitanju su gusti aranzmani ali sa kontrolisanom distribucijom desavanja.

b) svaka deonica je visestruko udvojena svim mogucim i raspolozivim instrumentima - ovo je nesto sto ne razumem i nije mi objasnjivo ni neznanjem ni nemuzikalnoscu - ipak, pojava je cesta na nasoj sceni. Mozda je ovo najmanje zlo za iskusnog miks inzenjera ali doprinosi neozbiljnosti ukupnog zvuka.

2) Akusticki pogresno postavljeni aranzmani
Cesto klijent(izvodjac, kompozitor, aranzer) pokusava da kompenzuje svoje tehnicke nedostatke kroz miks sto je moguce samo u izvesnoj meri ali odnosi uspostavljeni vestackim putem, jednostavno ne deluju i uvek zvuce kao da nesto nije u redu. Vecina publike koja slusa muziku je u stanju da registruje da nekakav nedostatak postoji ali nije u stanju da ga identifikuje, a to je nesto sto bi profesionalac morao da zna. Najcesce se desava da je instrument ili nedovoljno ili previse prodoran u nekom trenutku ili cak da je u jednom momentu nedovoljno prisutan a vec u sledecem da pravi buku. To se onda resava automatizacijom i slicnim pomagalima, koja su korisna i dragocena ali u ovom slucaju sluze kao stake.

Ovaj opsirni uvod je sluzio samo da objasni moj stav da su miks majstori najmanje krivi za zvucnu sliku koja dolazi iz Srbije (naravno, mislim na profesionalce - pocetnicima ne bi ni trebalo uzeti za zlo greske).

Quote:
Originally Posted by sRce View Post
...Kad budete dostigli kvalitet mixa kakav je u svetu prihvatljiv onda vas niko nece nervirati jer ce te biti veliki...
Mozda nije na meni da pricam o tome jer se ne bavim miksom ali zaista sam ubedjen da nivo miksa o kome pricas ne moze da se dostigne bez odgovarajuceg nivoa aranzmana i u odredjenoj meri svirke, bez uplitanja kvaliteta samih pesama u pricu. Postoji izvestan broj domacih izdanja snimanih u zemlji a miksanih u inostranstvu koja i dalje zvuce kao i skoro sve ostalo sto se radi ovde.

Ukoliko nekakva kolektivna krivica postoji ona je na onima koji prave kompromise i izlaze u susret svakoj zelji klijenta, ma koliko ta zelja bila protivrazumska - na zapadu je, barem prema legendama koje kruze - producent Bog u studiju. Iz ove perspektive, mozda je najveci nedostatak u domacoj produkciji - nedostatak autoriteta.
VukP is offline   Reply With Quote
Old 21-04-2011, 01:56 AM   #25
Arthur
MAO

Arthur's Avatar

sve stoji, samo želim da napomenem da aranžmani sa malim brojem kanala i dešavanja, stoje samo ako je sam usnimak urađen propisno.. pravi instrument, prava farba, izbor mikrofona i preampa i uvodna EQ, i naravno, valjano nađeno mesto u mixu, tako da samostalno stoji za sebe i može biti "veliko" a da nikom ne zvuči jeftino.
Arthur is offline   Reply With Quote
Old 21-04-2011, 03:37 AM   #26
VukP
Moderator

VukP's Avatar

Ne bih voleo da ispadne da sam zagovornik nekakvog aranzmanskog minimalizma, samo sam konstatovao da megalomanske projekte od aranzmana imaju najcesce oni koji se ne snalaze u tome.

@Arthur: posao sam od pretpostavke da je sve usnimljeno korektno. Mada, kad razmislim, vecina aranzmana o kojima sam govorio su vst, programirani bubanj i raznorazni amp-simulatori, tako da usnimavanja ima zaista malo. Ukoliko je neko spreman da plati sve sto snimanje nosi sa sobom, verovatno je spreman i da plati aranzman i muzicare i onda dobijemo one (ovde) retke snimke na kojima je sve u redu i jedino o cemu moze da se debatuje je da li ti se ploca svidja ili ne.

Ne bih voleo ni da neko pomisli da sam kivan na srpsku produkciju, akusticki lose postavljene aranzmane mozemo cuti na VH1 - posebno u R'n'B produkciji, samo sto je to, naravno, bolje snimljeno/otpevan/odsvirano, bolje osmisljeno a takodje, najvaznije - pesme su uglavnom bolje. A imaju i jednu sjajnu naviku - svako se bavi svojim poslom - ne verujem da Rijana ima izgradjeno misljenje o kolicini reverba i koje deli sa svojim producentima koji onda popravljaju svoj miks prema tome. Enivej, kako u Srbiji 2011-e kulturno objasniti nekome da je to sto zeli zapravo glupost koja ne postoji ni u jednoj relevantnoj produkciji nigde na planeti? U bilo kom stadijumu - od aranziranja, preko snimanja, do miksa...
VukP is offline   Reply With Quote
Old 21-04-2011, 11:44 AM   #27
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by VukP View Post
Enivej, kako u Srbiji 2011-e kulturno objasniti nekome da je to sto zeli zapravo glupost...

Lepo - Srpski...

Svako pocne prvo da radi boraniju, pa vremenom, kad te ljudi traze jer znaju da vredis, onda ti diktiras.
A kad se pojave majmuni, odjebes ih ili im das kanale ,pa neka sami idu "kod drugara na komp"...

Old 21-04-2011, 01:42 PM   #28
cAAc
Banned

pa verovatno svako ko dodje u studio ima u glavi neku ideju kako bi zeleo da mu to sto radi zazvuci i ne znam sta je tu cudno ..mozda da ljudi imaju para na bacanje bi dozvolili da ti smiksas (bez njegovog mesanja) pa da on uzme ili baci
Normalno je saslusati autorove zelje ,ako ti se ne svidjaju ideje lepo i kulturno kazes i pozdravis se..ni ne zapocinjes ..sve ostalo je filozofiranje ,foliranje i muza ...Kod tih Bogova kad neko ode zna sta moze da ocekuje ,zna da ce biti saslusan i zna da ce dobiti iskren odgovor odmah ..posle toga i nema sta da se bilo ko mesa ./
a kod drugara na komp bi otisao prvi dan kad bi se nasao u slicnoj situaciji
cAAc is offline   Reply With Quote
Old 21-04-2011, 03:11 PM   #29
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Ne radi se ni o kakvim Bogovima, jednostavno - Jasna je razlika kad neko kaze sta zeli ili kada neko jede nesto sto se ne jede!
A pri tome ni instrument mu ne stima......ali zna da je to meni "dva klika" posla...

More bre...!

Old 22-04-2011, 02:32 AM   #30
cAAc
Banned

sad je malo jasnije ..jbga neki ozbiljniji razgovor ,proba ,dogovor..upoznas malo klijente kako bi izbegao slicne situacije ..nisam hteo nikog odredjenog da napadam ..ne bavim se tim poslom ali sam hteo da kazem da takve situacije mogu da se izbegnu (u vecini slucajeva) i da bi to koristilo i producentu(u proslom postu sam pisao 'ti') i klijentu ..
cAAc is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules