|
Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#21 |
Pro Member
|
![]()
Ljudi moji,
Blago vama sto ste mladi, pa ne znate kakva je katastrofa bio taj RHODES, da ne kazem Fender... Posle svakog cimanja se rastimuje, nejednake jacine pojedinih tonova, menja boju i kad treba i kada ne treba, tezak je NEOPISIVO (imao sam, nazalost, i stage i suitcase model) mislim da se taj suitcase jos vuce negde po radio beogradu...Osim sto mora da se stimuje, glave mu se dirke, pucaju one zicice, (tines) gumice se zaglavljuju - sve to pricam o POTPUNO NOVOM instrumentu, takvom kakav sam doneo iz New Yorka, a za transport sta sam platio, ne smem ni da se setim, a posledice cimanja istog, kao i Hammonda C3 i leslija, danas itekako osecam (krsta) Man'te to "idolopoklonstvo" starim instrumentima, narocito RHODES i HAMMOND, kada sada postoje zaista veoma pristojne emulacije, i narocito "Physical modelling" koji je jos bolji nego samplovi, to vam kaze matori muzicar (50+) KOJI IMA VEOMA, VEOMA BOGATO ISKUSTVO SA TIM "STARUDIJAMA" ukljucujuci osim navedenih i Oberheim modular 4 voice, Clavinet D6, ARP 2600 (on je jos i najlaksi, ali je fuseraj do bola, i tesko se stima, mada ne tako tesko kao Mini Moog koji je bio katastrofa)...Blago vama sto zivite u "modernim vremenima" ali ne preterujte sa teorijama kako su "pravi analogni" sintovi nesto mnogo bolji nego danasnji, i slicno. Ja veoma postujem hardware sintove u odnosu na virtualne na P.C.- ima koji svi zvuce "providno" i sterilno, ali danasnji hardware sintovi su zaista odlicni, narocito kada se malo vise "odresi kesa"... Pozdrav svima, i sve najbolje...
We are not alone in the Universe... Last edited by slowstar; 25-01-2007 at 04:06 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Pro Member
|
![]()
Uzimajuci u obzir tvoje iskustvo , staz i ostale nepobitne stvari koje ti idu na ruku , slozicu sa sa vecinom gore navedenih stvari . Ali moram da primetim sledece . Rhodes koji sam dobio za " studio " je u lepom stanju , mada je jako mator . Trebalo mi je ceo dan da ga nastimujem i tonski i karakterno po uputstvima Gorana Antovica ( sa foruma ) i oda tada je proslo nekoliko meseci i nema ni jednog traga o rastimavanju , zaglavljivanju i ostalim peripetijama koje su tebe zadesile . Shvatam da ga ne cimam i ne nosim na svirke i sl , sto je sigurno velika razlika od nacina upotrebe koji si ti pomenuo , ali stvarno ( da kucnem u drvo ) nemam ama bas nikakvih problema sa tim .
S' druge strane , cesto sam se ovde sporeckao sa ljudima ( pa i sa tobom ) braneci software i sl stvari , tako da sam probao Rhodes sa svim ( koje sam imao ) software ima i vrlo kriticki uporedjivao . Po mom iskustvu , ima raznih rhodesa ( software ) koji su toliko isproducirani da bi ih i radije koristio za neku elektroniku i sl , ali ako pricamo o zvuku pravog Rhodesa , jedini koji moze prici je NI Elektrk piano . To su ( mislim ) pravi semplovi , i kad se sviraju neki polozeni akordi za balade i sl , zaista je tesko napraviti razliku izmedju dva . Medjutim , kada je bilo reci o nekom fanku , R n B ili slicnoj svirci , razlike su postale mnogo evidentnije , jer pravi Rhodes u raznim dinamikama stvarno dosta menja zvuk dok Ni radi to isto ali u mnogo manjoj meri i negde se izgubi taj " nadrkani " distorzirani momenat i prosto neda sviracu da izrazi svoj " bes " ![]() Naravno da kad radimo neke reklame i sl , ne pada nam na pamet da " palimo " Rhodes , zbog komotnosti ( kvantizacije , i sl ) ali kad se radi o svirci gde Rhodes treba da se cuje ..... stvarno se oseti tih 15 - 20 % razlike . O drugim instrumentima ne mogu da pricam jer nisam imao priliku da ih direktno uporedjujem ..... Eto , mozda ovo pisanije nekome bude i korisno ![]() Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Pro Member
|
![]()
Kada bih kupio ovaj novi Rhodes, ne verujem da bih ga nosio na svirke, osim mozda na neke vece dogadjaje/koncerte. Za manje svirke, stvarno (pored pc2, laptopa i raznih emulacija) ne vidim potrebu, osim radi lichnog uzivanja (pa ko voli - neka tegli
![]() Shto se tiche emulacija, najvishe mi se svidja Scarbee (www.scarbee.com) koji je sample-based. Od 'physical modelling' emulacija nisu loshi Rey73, emagic.. NI Elektrik mi se nikako ne dopada..shto kaze Max, eventualno za neke balade (mada je opet Scarbee najbolji IMO) ali za neku brzu svirku - nikako. |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Istina je da nista ne moze da zameni stvarni "Feel" tih dirki, kao i prenos velocity-ja na te njegove zicice, ali kada govorim o RHODESu ja iskljucivo govorim o njegovoj FUNKCIJI u mixu, u aranzmanu, u toj pominjanoj baladi, i slicno, dakle govoreci o instrumentima, govorim o njihovoj ULOZI a ne o samom instrumentu...Valjda to dodje sa godinama, da ne kazem iskustvom... Dakle, u pravu si, ali sam ja drugacije posmatrao stvar...
![]() |
![]() |
#25 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
I zapravo pricamo istu stvar gledanu sa razlicitih tacaka ! Ali u jednos stvari se nismo razumeli . Ja UPRAVO govorim o ulozi u mixu . Evo direktan primer ..... radim neki " Princoliki " funk koji ima za pevanje prilicno " domace " pop fraze , ali trenutno mixam samo matricu ..... Ziv bubanj , bas , gitara i rhodes ...... duvaci su pojacani zivim saxovima ... ali su u biti snimljeni semplovi ... E sad .... poceli smo sa NI .... i nikako da uguram tu neku clean funk gitaru u matricu ...... mucio se u nekoliko navrata , jednostavno je visak ...... zamolim drugara da odsvira Rhodes .... i sve je odjednom na mestu !!!! Cak se nisam ni ptrudio .... i prisli smo zeljenom zvuku u mixu za bar 10 % ...... Zato bas mislim da je prednost koristiti te stvari u studiju i mixu .... a mislim da se na zivim svirkama ( zbog kvaliteta razglasa i ostalih stvari koje svi znamo ) uopste ne isplati nositi pravi rhodes jer i na Motifu ima dovoljno " namudjenih " rhodesa koji i te kako vrse svoju ulogu , a sumnjam da bih na nekom nasem osrednjem razglasu mogao odmah da provalim da li je pravi Rhodes ili NI Elektrik Piano ..... Pozdrav Last edited by Max; 25-01-2007 at 01:36 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Pro Member
|
![]()
Evo i kako zvuchi novi Rhodes
http://www.gearwire.com/media/rhodes...inter-namm.mov Shteta shto nema malo dinamichnijih delova, da moze da se chuje kako bark-uje ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Junior Member
|
![]()
Ja svog Mark II sviram svaki dan, nosim i na svirke ( svako 15ak dana, nije precesto ) i tako vec zadnjih pola godine. Dosad sam ga stimao jedanput temeljito ( nakon sto sam ga kompletno restaurirao nakon kupovine ), i jedanput nadostimao jer mi se nije svidjala boja tona. Nemam nikakvih primjedbi, osim na tezinu. Al ajde, 24 su mi godine pa se i to prezivi
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
mod?rateur analogue
|
![]()
ni moj rhodes se ne rastimava tako lako od micanja. naravno treba mjenjati hammer tipove, koa i zice na gitari, samo svakih par godina, ako puno sviras. mozda je SM neletio na izuzetno losiji primjerak (bilo je i toga).
tocno je da sprava treba brigu.. ali upravo zato je vjecna. kad crkne triton ili elektro nikakva "briga" mu nece pomoci. osim novog mtherboarda, ali samo u toku onih par godina dok se proizvodi.. sto se tice tezine , i nosenja okolo, slazem se treba ocijeniti dali je za stil koji sviras rhodes toliko bitan da placas jos nekog da ti pomogne to nositi ili ne. npr brazilian funk majstori Azymuth, koje je nezamislivo slusati bez pravog rhodesa (kojeg tip "prasi" vec skoro 40 godina), imaju drugi sistem.. tamo gdje dodju iznajme rhodes i tehnicar provede 2 sata da ga malo ustima. i tako u svakom gradu gdje dodju.. dvaput sam ih gledao u ZG. djedice koje razvaljuju.. gledano iz perspektive tipicnog ex-ju glazbenika, koji dere gaze, ili prati nekog komercialnog pjevaca, i koja lova se tu uopce (ne) vrti, nositi ista drugo osim tritona ili motifa je suludo. cak je i elektro pretjeran. inace oko spekulacija o tome "dal se nesto cuje u miksu ili ne", s jedne strane, to dosta ovisi o tome sta rhodes tocno radi - ako svira house komping pa-pa-paaa i slicna sr*nja, par harmi, to je dovoljno upaliti NI Elektrik Piano. medjutim ukoliko je miks iole meksi, ima manje insturmenata, i trazi od rhodesa da solira i napravi par svojih tipicnih prohoda, tu je pravi rhodes kralj. imam i koristim sve vsti varijante. i uvijek se cuje kad snimim pravi. da ne govorim kako prodje kroz miks bez problema. imao sam isto iskustvo sa wurlitzerom na posudbi .. snimim ga, ne bas glasno, wave u nuendu tanak, pored njega snimim wurlie iz tritona istu liniju i, igrom slucaja, nagarim ga do max (debeli waveform skoro do 0dB), i onaj prvi mi se uvijek cuje u miksu, i potpuno razumije a ovaj drugi je brate .. nesto i rastopio se, pogotovo kad su usle gitare i bubnjevi. i dan danas, svaka produkcija gdje je rhodes sound vazan, iskljucivo snima pravi (lounge, brazilectro, buddha bar, acid jazz, jazz, space disco, fusion itd itd). drugo je to dal' se nama , Mirku i Slavku to da nositi i isplati stimati. ali kod pravih ploca ..gdje love i vremena ima - nema zajebancije. ja za reklame, jinglove i ostale brzo potezne stvari palim iskljucivo NI EP. za film, teatar, neki ambient, opcenito kad je ozbiljniji projekt, i ima vremena (da se navjezba, postavi twin , mikrofon i ostalo) onda samo rhodes. Last edited by clusterchord; 28-01-2007 at 11:41 PM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Junior Member
|
![]()
Apsulutno se slazem sa tobom! I ja sam bio na ovom zadnjem koncertu Azymutha, i prvo sam mislio "jebote al mu je ruzan ovaj Rhodes", da bi tek kasnije, na koncertu James Browna skuzio da taj Rhodes uopce nije bio njegov, vec je to lokalni Rhodes kojeg netko u Zg iznajmljuje za takve "velike" koncerte.
Sto se mene tice, uglavnom doma sviram nekakav fusion,acid-jazz, blues, soul,funk...tako da mi je Rhodes idealan zvuk.Sviram u 2 banda, jedan je acid-jazz,bossa,latin jazz,soul mjesavina i rhodes sjeda bas na ono pravo misto u takvom bendu. Drugi je rock cover band gdje uglavnom sviram klavir, ali s vremena na vrijeme osvjezim zvucnu sliku da izbacim klavir i sviram samo na Rhodesu ( kad mi ga se da nositi ), i opet, zvuci 100 puta bolje nego kad upalim zvuk Rhodesa na yamahi p120 ( koja btw ima odlican rhodes ). Sto se tice odrzavanja, istina, stimati Rhodes od 0 je velika pilana i traje 2-3 dana. Medjutim, kad se jednom to obavi kako treba Rhodes se rastimava pomalo, tako da je potrebno provesti znatno manje vremene kad se ponovo stima ( eventualno ton-dva svako ne znam koliko ) Poceli smo pricati o novom Rhodesu, a zavrsili na starom. Ionako je novi Rhodes ustvari isto sto i stari Mark V, samo sa novim fancy kucistem. Mehanika ista, tines isti, sve isto, samo su dodali aktivni preamp, MIDI podrsku i tremolo... |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
RE: NAMM 2009 Anaheim!!! | slowstar | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 3 | 20-01-2009 06:11 PM |
Namm 09 | darkstar | Pricaonica | 0 | 16-01-2009 12:31 AM |
Novi Kurzweil na NAMM-u | Moritz | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 19 | 07-04-2007 06:07 PM |