Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 13-09-2006, 09:30 PM   #21
nenad
Senior Member

nenad's Avatar

Default Re: Shta se dobija debljim zicama?

Quote:
Originally Posted by Oggy
0.08 su za devojcice koje pocinju da sviraju, pa da ih ne bole prstici.
0.09 su za mamine sinove
A od .10 pa navise su prave muskarcine, pa kome je kita duza...

a zamisli velika mu kita a jos pa sviri na 0.08 !!
ili pak ne mozes da zamislis !!!
nenad is offline   Reply With Quote
Old 14-09-2006, 10:44 AM   #22
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Evo, ja ne mislim da je debljina žica toliko bitna. Tj, mislim da zavisi. Žice su samo jedna stvar u dugom nizu elemenata koji utiču na zvuk. Koji su to elementi i koja je svirka drastično utiče na to koliko žice imaju veze. Recimo kod neke ekstremnije HM svirke, debljina žica može imati na kraju mnogo više veze sa time da je nezgodno svirati složene ritam gitare na mekanim žicama jer beže i ne pružaju adekvatan otpor. Ja recimo zato pičim 9 - 46 hibrid, da bi mi basevi pružali veći otpor. Što se tiče solo-a, što je više distorzije, sve manje ima veze debljina žice, i to je jedan od razloga zašto će neki blues svirač uvek svirati u proseku deblje žice nego rock svirač. Dobar primer relativnosti cele priče su svirači koji imaju zaista masivan ton (koliko god ga neko ne voleo Yngwie je uvek imao lead ton kao kuća a stavljao je čak osmice u nekim fazama). Ton će recimo jako zavisiti od toga koliko su visoko žice, i mislim da je za lep lead mnogo bitnije da se malo žrtvuje to da su žice nisko, pa da se dignu da bi žica slobodnije oscilovala, nego da se stave deblje, a niže uz vrat. Takođe, debljina žica je besmislena ako počinje da biva problem... U normalnom štimu je sve preko 10-ke preterano i nepotrebno za recimo neku tehnološkiju svirku, a opet, sve tanje od 10-ke je besmisleno za neku udaračku rokersku svirku. Stavljanje različite debljine žice ima svoju svrhu, i to treba tako gledati a ne kao neko dokazivanje lične snage, jer ako ćemo realno, lakše bi mi bilo da sviram na 11-icama nego na 8-icama, jer osmice beže i ne mogu da ih artikulišem (ako ćemo o tome šta je teško a šta nije)

Quote:
Originally Posted by zvincic
bapske price....

evo....SRV...i cuveni mit kako je koristio 13-ske i stimao se u Es....

malo morgen...covjek bi na turneji zavrsio na devetkama....jedino je wound zice imao deblje, ali njih ne benda toliko

zvuk, IMO ovdje uopce nije bitan posto na njega utjece nekoliko drugih faktora, bitnijih od debljine zica...

onaj tko zna, zvucat ce jednako masno na devetkama kao i na 12-kama...
Upravo tako... Nego ovo za SRV, ja sam imao Guitar World specijalac posvećen njemu, i mislim da se dobro sećam da je na početku karijere koristio 13-ice, ali je posle prešao na tanje žice, ali definitivno nije koristio 9-ke, nego nešto tipa 11-ice u Es. Takođe je bila priča (isti guitar world) da je sa strane bine stajao guitar tech sa super lepkom (ovo ne bih verovao da mi je neko ispričao, ovako pretpostavljam da su oni dovoljno ozbiljan časopis da ne objavljuju gluposti) i oblepljivao mu vrhove prstiju jer se koža odvajala od mesa. Zato je kasnije prešao na nešto tanje žice. Ali definitivno mislim da je njegov ton dolazio iz te njegove sumanute energije, i da bi isto zvučao i sa 9-kama.

Last edited by Dushan_S; 14-09-2006 at 10:49 AM.
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 14-09-2006, 03:37 PM   #23
MD
Senior Member

MD's Avatar

Quote:
Ja recimo zato pičim 9 - 46 hibrid,
Također koristim hibrid pakete.

"Easiest way to turn defeat into a victory is to put on the enemy's uniform" - Number One

Last edited by MD; 14-09-2006 at 03:40 PM.
MD is offline   Reply With Quote
Old 14-09-2006, 08:46 PM   #24
TOSHO
Member

TOSHO's Avatar

Ja drapam po desetki jer mi du?e traju tj. ne slomim ih tak brzo
TOSHO is offline   Reply With Quote
Old 14-09-2006, 09:27 PM   #25
stigma
Member

stigma's Avatar

Superslinky devetke, "ljube" prste

Nije siromasan onaj koji ima nego onaj koji nema...
Nevjeruj zenama koje lazu
MySpace
Myspace II

stigma is offline   Reply With Quote
Old 15-09-2006, 07:11 PM   #26
radsoul
Member

Svirao sam 9-tke dugo vremena,probao da predjem na 11-ke i brzo se navikao,kada sam ponovo stavio 9 ke,a ono veliko razocarenje, i ponovo vratih 11-ke! Nema onog udaranja o pragove i svaki ton je jasan,pogotovo kod hvatova! Mada opet mislim da to dosta zavisi od gitare i same navike coveka!Sto se tice ritam sekcije glas dajem za deblje zice!
radsoul is offline   Reply With Quote
Old 15-09-2006, 07:34 PM   #27
Klon
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Dushan_S
Evo, ja ne mislim da je debljina žica toliko bitna. Tj, mislim da zavisi. Žice su samo jedna stvar u dugom nizu elemenata koji utiču na zvuk. Koji su to elementi i koja je svirka drastično utiče na to koliko žice imaju veze. Recimo kod neke ekstremnije HM svirke, debljina žica može imati na kraju mnogo više veze sa time da je nezgodno svirati složene ritam gitare na mekanim žicama jer beže i ne pružaju adekvatan otpor. Ja recimo zato pičim 9 - 46 hibrid, da bi mi basevi pružali veći otpor. Što se tiče solo-a, što je više distorzije, sve manje ima veze debljina žice, i to je jedan od razloga zašto će neki blues svirač uvek svirati u proseku deblje žice nego rock svirač. Dobar primer relativnosti cele priče su svirači koji imaju zaista masivan ton (koliko god ga neko ne voleo Yngwie je uvek imao lead ton kao kuća a stavljao je čak osmice u nekim fazama). Ton će recimo jako zavisiti od toga koliko su visoko žice, i mislim da je za lep lead mnogo bitnije da se malo žrtvuje to da su žice nisko, pa da se dignu da bi žica slobodnije oscilovala, nego da se stave deblje, a niže uz vrat. Takođe, debljina žica je besmislena ako počinje da biva problem... U normalnom štimu je sve preko 10-ke preterano i nepotrebno za recimo neku tehnološkiju svirku, a opet, sve tanje od 10-ke je besmisleno za neku udaračku rokersku svirku. Stavljanje različite debljine žice ima svoju svrhu, i to treba tako gledati a ne kao neko dokazivanje lične snage, jer ako ćemo realno, lakše bi mi bilo da sviram na 11-icama nego na 8-icama, jer osmice beže i ne mogu da ih artikulišem (ako ćemo o tome šta je teško a šta nije)

Upravo tako... Nego ovo za SRV, ja sam imao Guitar World specijalac posvećen njemu, i mislim da se dobro sećam da je na početku karijere koristio 13-ice, ali je posle prešao na tanje žice, ali definitivno nije koristio 9-ke, nego nešto tipa 11-ice u Es. Takođe je bila priča (isti guitar world) da je sa strane bine stajao guitar tech sa super lepkom (ovo ne bih verovao da mi je neko ispričao, ovako pretpostavljam da su oni dovoljno ozbiljan časopis da ne objavljuju gluposti) i oblepljivao mu vrhove prstiju jer se koža odvajala od mesa. Zato je kasnije prešao na nešto tanje žice. Ali definitivno mislim da je njegov ton dolazio iz te njegove sumanute energije, i da bi isto zvučao i sa 9-kama.
Definitivno prelazim na deblje zice,
Dushan_S je ovde debelo nadglasan tako
da cu poslushati vecinu.
Hvala puno,dobri ljudi!
Klon is offline   Reply With Quote
Old 15-09-2006, 10:20 PM   #28
Dushan_S
Pro Member

Dushan_S's Avatar

Pazi, ?ta god ja ili drugi mislili, definitivno ako te zanima, uzmi pa stavi deblje ?ice, d?aba da ti bilo ko priča. Proba? pa stekne? utisak ?ta ti odgovara. Jer nije samo do tona, neki ljudi jednostavno i vole da je ?ica deblja i da im pru?a malo otpor, da se bore. Praksa rulz!
Dushan_S is offline   Reply With Quote
Old 16-09-2006, 02:40 AM   #29
MD
Senior Member

MD's Avatar

Stavljaj, isprobavaj, vidi sam, otkud ta nepisana pravila sad?

Radi i sviraj na onome ?to ti najbolje odgovara i onako kako ti najbolje odgovara.
Do toga će? doći preko sistema poku?aja/pogre?ki.

Ja sam danas kupio devetke hibrid i sve da mi bog gitare poruči da su jednaestice super stvar ja ih ne bi stavio jer mi ne odgovaraju.

Danas sam kupio i za elektroakustaru 11-ke, ali to je potpuno druga stvar i tu bi preporučio deblje.

Kupio sam i za bas, 050-105, znači ne ba? pretanke.

"Easiest way to turn defeat into a victory is to put on the enemy's uniform" - Number One
MD is offline   Reply With Quote
Old 16-09-2006, 11:29 AM   #30
MUzzY
Pro Member

MUzzY's Avatar

Quote:
Originally Posted by KIRK
A zamislite neshto tipa Satriani sa ogromnim bendinzima sa 13-ticama
On inace od skora svira na .10
MUzzY is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules