Go Back   Rumski Forum > Audio produkcija > Audio Produkcija - Tehnike

Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-01-2005, 12:23 AM   #21
zmaj
Stara Rumski Elita 2003.

zmaj's Avatar

Nego...skapirao sam i konacno podesio ovog mog Helicon-a u Korgu...i mogu reci da sam promenio misljenje :oops: Sve mi se vise i vise svidja...i dalje stoji da su mu preseti ruzni i da ima puno posla oko njega ali se na kraju isplati...recimo terca koju mi peva je kao da jos jedan Ja stoji i peva iza mene i to ne isto kao ja nego jos bolje sa sve vibratom i tim cudima...odlicno
zmaj is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2005, 10:22 AM   #22
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Quote:
Originally Posted by SandRob
Quote:
Originally Posted by Eon
E kad smo kod cistog vokala prekjuce sam slusao presete sa helicona u Artistu. Ono je ljudi ludo skroz, radi kao da je otpevan vibrato ili pitch ili ne znam ni ja vise, ali je prejaka spravica. Samo 1800 evra

za 1800? mos snimit 100 pjesama sa najbojim backovima u zemlji. :P
Korcula brate, korcula, raj na zemlji
Old 09-01-2005, 11:00 AM   #23
puRe
Administrator

puRe's Avatar

Quote:
Originally Posted by zmaj
Nego...skapirao sam i konacno podesio ovog mog Helicon-a u Korgu...i mogu reci da sam promenio misljenje :oops: Sve mi se vise i vise svidja...i dalje stoji da su mu preseti ruzni i da ima puno posla oko njega ali se na kraju isplati...recimo terca koju mi peva je kao da jos jedan Ja stoji i peva iza mene i to ne isto kao ja nego jos bolje sa sve vibratom i tim cudima...odlicno

izvini....zamislio sam te na bini kako pevas narodnjake.....
Old 09-01-2005, 11:02 AM   #24
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Originally Posted by Eon
Korcula brate, korcula, raj na zemlji
ma nije to bas tako. to su backovi iz splita i oni nece doc radi jedne ili dvi pisme na korculu. zato ja cekan da mi se nakupi, pa ih zoven za vise pjesama i to se (bude desetak stvari) snimi u jedno popodne u nekih do 20 minuta po pismi.

e, ali ja san u principu protiv toga heliona. ok, ok za zive svirke i neke bezvezne produkcije, jingleove, reklame i sl. ili ako se bas zeli taj nekakav zvuk, ali za popravo trebaju bit pravi backovi i tu nema alternative.

pa ja ne virujen da se u kraljevu, banja luci... a da ne govorin u beogradu, novemu sadu... ne mogu 'odgojit' neki backovi. pa nije jedina u srbiji ta aleksandra?!

ja iman u korculi (korcula nema ni 4000 stanovnika) dvi cure sa kojima radin sve jingleove, demoe, reklame... i njima to ide sve bolje i bolje i mislin da ce one vrlo brzo 'propjevat' prave backove.
naravno, sa njima treba potrosit malo vise vrimena i treba im ispisat aranzman, ali isplati se jer nema sanse da to dobijes heliconom. pa cak da on savrseno slaze te backove, opet neko mora vrhunski otpjevat onaj osnovni glas ili ako je vokaliza, onaj 'uuuu', 'aaaa', 'mmmm'... ma bas bi voli cut tega halicona kako se nosi sa malo slozenijim harmonijama i aranzmanima.
dakle, ja curama u slusalice stavim onaj glas koji pjevaju odsviran na klaviru. obzirom da one nisu 100% tocne, kod snimanja koristin jedan trik. slusam ih uvik kroz auto tuner tako da odma znan sto ce se dogodit u slucaju da neke djelove trebam intonativno popravljat i rezultat bude odlican. 8)
ma, kakvi helikoni, kakvi helikopteri. to su price za malu dicu :P
Old 09-01-2005, 11:08 AM   #25
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Ma normalno Sandro ne moze nikakav hardware da zameni dobar vokal ali neverovatno je koliko je to blisko odradjeno, skini demo i sa demoa nekih 20% kvaliteta oduzmi jer je poznato da je demo najkvalitetnije moguce odradjen posao, tj. ono sto ne mozes nikada skoro izvesti.
Old 09-01-2005, 11:25 AM   #26
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Originally Posted by Eon
Ma normalno Sandro ne moze nikakav hardware da zameni dobar vokal ali neverovatno je koliko je to blisko odradjeno, skini demo i sa demoa nekih 20% kvaliteta oduzmi jer je poznato da je demo najkvalitetnije moguce odradjen posao, tj. ono sto ne mozes nikada skoro izvesti.
ma, pazi! ako tebi osnovni glas ne valja onda nema sanse da na njega slozis zbor helikonon. kod losih pjevaca se i snimaju backovi da ga 'spase', pa se u mixu solist stisa koliko je moguce da ne iritira a naprdu se backovi.
ako ti je pjevac super, e taj ce sebi i backove snimit bez problema, puuuuno bolje nego ce to ucinit ijedna sprava. osim toga, kod ozbiljne produkcije nece backovi pjevat cilo vrime zajedno sa pjevacem.

dakle, ako je los pjevac od demoa oduzmi 95%, a ako je super pjevac onda ne koristi taj helikopter i dodaj 300%.
Old 09-01-2005, 11:30 AM   #27
Oggy
Moderator

Oggy's Avatar

To sa stimerom je odlicna fora i ja to uvek radim u kriticnim momentima. Stavim Autotune na slusanje kanala i to sa blagim podesavanjem da ga ne zateze previse i ako je tu sve OK, bice dobro i u kasnijoj obradi. Ovo, naravno vazi samo za pratece, a za glavni, "mucim" glavnog dok ne bude sve kako treba. Joj sto me ljudi mrze...
Oggy is offline   Reply With Quote
Old 09-01-2005, 11:39 AM   #28
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

Quote:
Originally Posted by SandRob
Quote:
Originally Posted by Eon
ma, pazi! ako tebi osnovni glas ne valja onda nema sanse da na njega slozis zbor helikonon. kod losih pjevaca se i snimaju backovi da ga 'spase', pa se u mixu solist stisa koliko je moguce da ne iritira a naprdu se backovi.
ako ti je pjevac super, e taj ce sebi i backove snimit bez problema, puuuuno bolje nego ce to ucinit ijedna sprava. osim toga, kod ozbiljne produkcije nece backovi pjevat cilo vrime zajedno sa pjevacem.

dakle, ako je los pjevac od demoa oduzmi 95%, a ako je super pjevac onda ne koristi taj helikopter i dodaj 300%.
Nije helicon samo za backove nego i za sredjivanje samog lead vocala sa odlicnim granulacijama koje-kakvim efektima koji ne zvuce sirovo vec odlicno lezu na Tikijev ruzni glas
Old 09-01-2005, 11:49 AM   #29
STUDIOTON
Ivan Lekic

STUDIOTON's Avatar

Quote:
Nije helicon samo za backove nego i za sredjivanje samog lead vocala sa odlicnim granulacijama koje-kakvim efektima koji ne zvuce sirovo vec odlicno lezu na Tikijev ruzni glas

@Sandro

Znas kako kazu .. Pricaju samo oni koji nisu probali .. Ovaj Helicon od 1800 eur i dobijes dve Aleksandre Radovic , po meni najbolji zivi back vocal u EX-YU ..

Old 09-01-2005, 01:17 PM   #30
zmaj
Stara Rumski Elita 2003.

zmaj's Avatar

Totalno se slazem sa Sandrom...Za live varijante i za doterivanje lead vokala moze,ali za studio nikako...ne zato sto on to ne moze,nego nije to to...pevaljka je pevaljka,a masina je masina i tu se prica zavrsava-veoma jednostavno...Vokal ti je kljucni deo pesme i kao takav mora da bude i najbolje odradjen...danas ljudi gledaju da sto vise snime...cak i jednostavne solo deonice na gitari gledaju da snime iako mogu da to sempluju,a kamoli vokal "plastificirati"...to nikako.Na kraju krajeva,nije ni jednostavno dobiti prave rezultate sa njim...za svaki vokal drugo podesavanje+midi,itd...Mnogo je lakse snimiti pravi back.
zmaj is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules