Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 09-04-2004, 08:48 AM   #11
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

Quote:
Originally Posted by File
Gdje se u cubaseu SX naiktava bit snimanja(16,24) i frekvencija uzorkovanja(44,1 blabla)?
sx/project/project setup.... namisti na 96/32 i radi "kvalitetnije"
Old 09-04-2004, 09:50 AM   #12
puRe
Administrator

puRe's Avatar

Quote:
Originally Posted by SandRob
Quote:
Gdje se u cubaseu SX naiktava bit snimanja(16,24) i frekvencija uzorkovanja(44,1 blabla)?
sx/project/project setup.... namisti na 96/32 i radi "kvalitetnije"
:roll:

ajde sad....192....il' 384 :roll:
puRe is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2004, 12:40 PM   #13
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

cekaj da li njemu uopste radi 96/32...kartica mu 99% to ne podrzava???
Old 09-04-2004, 01:16 PM   #14
File
Senior Member

ako je ovaj drugi broj bit onda mo?e ovo 96/24.....Ali vidim da se ne?t moje znanje kosi sa istinitim znanjem ("kvalitetnije")....pa bi bilo zgodno kad bi mi malo netko to objasnio(bit i frekvenciju uzorkovanja)...po teoriji znam ?ta je, al kako se to odnosi u konkretnom smislu i u praksi....bio bih zahvalan...
File is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2004, 01:35 PM   #15
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

bit je dubina zvuka tj.16 bit ima ilustrativno receno 16 stepenica koje mozes kontrolisati svaku ponaosob....24 ima logicno 24 stepenice,32 ima 32...

frekvencija je amplituda koja ce napraviti jedan herz ,tj. setnju od sredine pa gore pa dole pa nazad na sredinu, u jednoj sekundi...znaci sto vise herza to je kvalitetniji zvuk i naravno cistiji....valjda si razumeo jer ja ovo nisam bas nesto strucno objasnio :oops:
Old 09-04-2004, 01:55 PM   #16
puRe
Administrator

puRe's Avatar

Quote:
Originally Posted by Eon
cekaj da li njemu uopste radi 96/32...kartica mu 99% to ne podrzava???
pa retko koja kartica (osim onih najskupljih) podrzava pravih 32 bita...sve ovo sto mi imamo je floating point (valjda sam pogodio izraz) 32 bit...
puRe is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2004, 03:12 PM   #17
Eon
Super Moderator

Eon's Avatar

to sam i mislio...pulsar radi na 24bit-a ali interno efekti obradjuju zvuk 32-bitno
Old 09-04-2004, 03:27 PM   #18
presvega
Junior Member

presvega's Avatar

hm 16 stepenica , pre bih reko 2^16 stepenika.
Old 09-04-2004, 09:29 PM   #19
diviner
Administrator

diviner's Avatar

Quote:
ako je ovaj drugi broj bit onda mo?e ovo 96/24.....Ali vidim da se ne?t moje znanje kosi sa istinitim znanjem ("kvalitetnije")....pa bi bilo zgodno kad bi mi malo netko to objasnio(bit i frekvenciju uzorkovanja)...po teoriji znam ?ta je, al kako se to odnosi u konkretnom smislu i u praksi....bio bih zahvalan...
http://www.yumidi.com/forum/viewtopi...ghlight=sample

Quote:
Licno bih preporucio 48 Khz kao apsolutni minimum,96 kao optimum za snimanje, jer je odmjeravanje zvuka ipak vece, sto je mnogo bitno za pravilno prenosenje gornjeg frekventivnog opsega zvucnog spektra (realnija reverberacija, zvuk vjerniji kod reprodukcije intrumenata koji sviraju u "gornjim" oktavama, violina, hi-hat udaraljke)! Samim tim je veci broj visih harmonika koji bitno uticu na prirodnost koloracije snimka !

Zasto je bitno odmjeravanje zvuka u visokom sample rate-u, lako je objasniti! Nacrtaj sebi uvecano sinosuidu od 14 Khz koju je potrebno "digitalizovati", ali dosta uvecanu (recimo periode 3 cm)! Zatim je odmjeri signalom koji je svega tri puta gusci (44,1 Khz) , vece frekvencije, (sto znaci da je perioda 3 puta manja = 1 cm), pa onda na svakom odmjerenom mjestu povuci tanku uspravnu liniju do mjesta na kome ce ona sjeci sinusoidu! Sada spoj presjecne tacke (racunajuci pocetnu i krajnju) i vidi sta ces dobiti ! Dobices trougaoni signal, a ukoliko odmjeravani signal nije cjelobrojni umnozak odmjeravane frekvencije, i promjenu u fazi signala (jitter) !

Sada probaj odmjeriti signal sa 6-7 puta vecom frekvencijom odabiranja uzoraka (sample rate 96 Khz), vidjeces da dobijeni signal vec lici na sinusoidu (iako je vise trapezast) i shvatices u cemu je poenta!

14 Khz signal jeste skoro na margini covjekove sposobnosti raspoznavanja boja zvuka, ali nista bolja stvar se ne desava ni sa 10Khz-nim zvukom, na koji je covjek vec itekako osjetljiv!

diviner is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2004, 10:04 PM   #20
SandRob
ton magistar

SandRob's Avatar

... ali sto se dogadja kod resamplinga? po kojima algoritmima se on odvija? mozda bi bilo zanimljivo nacrtat sto se dogadja kad se sa 48 pribacuje na format audio cd-a od 44.1?
sto je sa sampleovima koji su snimjeni na 44.1? treba li i njih resamplirat u 48 (pa ih opet vratit u 44.1)?
jeli se pri tom zvuk vise razjebe ili sto smo "dobili" snimajuci na 48?

da buden jasniji, ne zagovaran ni jednu ni drugu mogucnost, ali nisan bas siguran sto je bolje. ja radin u 44.1 :roll:

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules