|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Tada nije bilo mogucnosti "real time" i "undo"(mozda ja nisam znao za to) i sve smo stavljali, sto se kaze,
[.[/quote] 95' tripleDAT,cw,real time efekti !!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Pro Member
|
![]()
Nije ba? da mi je jasno to da ste "Morali da printujete efekte"?
![]() Moj ortak je isto radio na nekoj ?klopociji od celera II na 433Mhz. Ostavi se kopija suvog vokala kako je usnimljen u originalu. Zatim se onako mu?ki izkompresuje i to se uveze kao drugi kanal. Zatim se uzme neki reverb koji bi po logici trebao da radi pa se uveze kao tre?i kanal. Koliko se doda onaj drugi kanal toliko vokal po?inje da zvu?i kompresovanije (to se ina?e ?esto i ovako radi kao ?tos, umesto da se kompresor stavlja na originalni kanal gde je snimljen vokal) A zavisno od toga koliko je onaj 100% wet kanal poja?an, toliko ima i reverba. Ako ba? ispadne da je reverb pogre?an, ni?ta, opet off line procesing drugom vrstom reverba pa se to uveze u pesmu umesto prve varijante. Ja sam svojevremeno bio u situaciji da na ma?ini od 700Mhz radim neki komplikovaniji aran?man i svi reverbi su mi bili bounce-vani na odvojene kanale, jer mi je sav raspolo?ivi procesing treba za EQ i kompresore po kanalima.
![]() |
#3 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Meni licno smeta kad cujem da je neko pevao duplex, deluje mi kao chorus, mada i to moze dobro da zvuci ali to sigurno najvise zavisi od pevaca. To sa kopiranjem vokala je prava stvar, deluje prirodno i mocnije. Tako i sam radim, jedino sam u dilemi da li da malo reverba stavim na centralni ili na one panirane... :roll:
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
VIP Member
|
![]()
Pricao sam o radu na PC-u sa 133Mhz, i sa nekom prostom audio karticom....kasnije je dosao PC 233Mhz ali i na njemu je bilo mucenje. CW je u to vreme za mene bio misaona imenica.....Lako je sad pricati o tome
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Banned
|
![]()
Ja bih posao od onog sto se najcesce koristi : dupleks ( dva glasa na sredinu , ili jedan (polu)levo - drugi (polu)desno , ili tri glasa : 1. usredinu , druga dva tise jedan (polu)levo - drugi (polu)desno , napomena : dva glasa znaci dva puta otpevati ( ne kopirati ) ; tri glasa znaci tri puta otpevati ( ne kopirati ) .
Smatram da niko ne koristi dupleks sto ga voli , vec sto manje lose zvuci |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Ali mi nije jasno u daljim replikama koje su neki naveli da snimis "stereo vokal" Kako snimiti stereo vokal? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Member
|
![]() Quote:
Stereo vokal mo?e? snimiti i s dva mikrofona, nekom od mnogih stereo ili pseudo-stereo tehnika. Opet, koliko je tako dobivena stereo informacija zbilja upotrebljiva, stvar je shvaćanja, koncepcije, filozofije.... Drugim riječima efekt je prilično suptilan, čuje se samo kao vrlo blagi ambijent i uglavnom se gubi u malo gu?ćem aran?manu. Ukoliko takav trud oupće ima smisla, onda je to pod uvjetom da soba zvuči dobro. U protivnom bi se "efekt" mogao čuti i u miksu, ali od toga ne bi bilo veće sreće. Ne znam točno na ?to je ciljao OP, ali ono ?to u određenim situacijama ima smisla u sferi stereofonije jest nasnimavanje pojedinačnih vokala stereo tehnikom, pomoću dva mikrofona na fiksnoj poziciji u sobi. Neovisno o tome da li se nasnimava jedna te ista linija ili čak jedan te isti pjevač, prava stereo informacija dobija se ciljanom promjenom pozicije pjevača kod svakog nasnimavanja (take-a). Lijevo-desno, naprijed natrag. I tu treba biti oprezan jer se svakim novim parom usnimljenih kanala gomila prostorna informacija, ali u dobroj se sobi i s jednim pjevačem mo?e dobiti prilično realističan, iako pone?to genetski modificiran, dvodimenzionalan pjevački zbor. Predrag
~~~~~ Biomix Last edited by Predrag Trpkov; 05-11-2005 at 09:46 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
ton magistar
|
![]()
pitanje je sto je uoopce stereo snimanje. po meni je streo snimanje ono kad se snima sa dva mikrofona. recimo ovo sto predrag kaze. znaci, namistis dva mikrofona u neku stereo tehniku i onda pomices pjevaca, od takvih stereo traka simuliras stereo zbor u prostoru.
medjutin, ako snimas vokale (tejkove) sa jednim mikrofonon koje paniras u mixu, ili ako snimas klapu i svakomu pjevacu stavis zaseban mikrofon pa ga u mixu paniras to nije stereo snimanje. na primjer, stereo sampelovi solo gudaca i sl. koje koristimo, nisu snimani sa jednim mikrofonom pa panirani u prostoru, nego sa dva mikrofona a instrument je pomaknut u odnosu na njih i misto u orkestru di se taj instrument nalazi. to je stereo.
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
vokali-usnimavanje, mix, itd... | gorjan | Ogi Radivojević | 10 | 28-03-2008 08:54 PM |
Vokali | komsho24 | Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... | 11 | 29-12-2007 02:52 PM |
Vokali u refrenu and more | Blaze | Audio Produkcija - Tehnike | 17 | 05-12-2005 01:04 AM |
drumagog ili drugi trigger u praksi? | dr.Ru | Audio Software | 9 | 12-09-2005 08:08 AM |