Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 02-12-2012, 12:52 AM   #11
sorceress
Junior Member

Default Re: Koji MIDI kontroler kupiti?

Hvala. Poznat mi je taj model ali ga nisam na?la u novosadskom Artistu, trebalo bi sledeće nedelje da idem u Beograd pa ću ga potra?iti.
sorceress is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2012, 12:47 PM   #12
Takovac
Junior Member

Takovac's Avatar

Quote:
Originally Posted by sorceress View Post
Htela bih da pravim instrumentale a po?to sviram klavir i vrlo je neudobno 'svirati' na kompjuterskoj tastaturi razmi?ljam o kupovini MIDI klavijature. Muzika bi trebalo da bude neki pop-rok fazon, mo?da malo d?eza, ambijentalno...u su?tini, treba mi klavijatura na kojoj će biti moguće ?to vernije odsvirati ?ičane i duvačke instrumente, dakle, ne tra?im klavirske dirke a opseg bi recimo trebalo da bude 4 oktave. Rado bih i vi?e ali je finansijski neizvodljivo. E sad, ne znam da li mi je bolje da za svoje potrebe tra?im neku klavijaturu sa dinamičkim dirkama (velocity, aftertouch) ili da uzmem ne?to samo za unos podataka a posle to doterujem u MIDI editoru. Svejedno ću morati da učim i jedno i drugo. Bud?et mi je oko 300 evra, mo?da 50-100 evra vi?e. I?la sam po sajtovima i prodavnicama i nisam ne?to odu?evljena ponudom, većinom su to M-Audio modeli koji se meni lično ne sviđaju jer dirke deluju kao da će se očas posla polomiti. Akai MPK 49 mi se donekle dopao (mada mislim da ima daleko vi?e funkcija nego ?to je meni potrebno) ali sam čitala negde da je velocity baziran na nekom principu koji uop?te nije na fazon pijanista - tj. dirke reaguju na to koliko se brzo pritisnu a ne koliko jako. Bilo kakav savet ili informacija od ljudi koji imaju vi?e iskustva u tome su mi dragoceni. Pozdrav!
Sto se tice akai-a ja imam mpk25 i prezadovoljan sam... Ako ces da pravis muziku kao sto si pomenula onda preporucujem 49-ku. Dirke su polu otezane i reaguju na jacinu ne na brzinu. Uredjaj je jedan od najkvalitetnijih na trzistu i tu nema raspravke. Sto se tice duvackih instrumenata imas isto Akai EWI kontroler iskljucivo za duvacke instrumente. Ali kvralitet instrumenta ne zavisi od kontrolera nego od plugina koji imas i od master programa koji ces koristiti. Preporucujem Ableton kao master program i Reason kao slave (Rewire). Reason po meni ima najbolje duvacke i string instrumente sam po sebi... mozes da koristis i east west VST isto je odlican za gudala i duvacke...
Takovac is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2012, 01:35 PM   #13
fix3r
Member

Ja sam skoro trazio dobar master za ne-velike pare. Za kvalitet same klavijature, tj. neki solidan synth action, stvar se svela na par Rolanda (A500/800) i Novation SL mkII modele. Matore klavijature sam izbacio iz razmatranja - iako imaju (verovatno) bolju dirku, treba neko da brine o baterijama, dugmadima koja crkavaju nakon svih tih godina, nema USB porta (= moram da vucem i MIDI interfejs), itd. Dobra dusa ovde na forumu mi je odala tajnu da Blofeld klavijatura ima dirku kakvu trazim pa se sad koncentrisem na to (OK, to je dosta izvan budzeta, ali se makar ovde polovne mogu naci za 300-350 funti).
Ako hoces da *sviras* na tom masteru onda nemoj da stedis na kvalitetu samih dirki. I probaj ako mozes pre kupovine. Ako ti master treba da "otprilike" uneses note pa posle to da krpis u MIDI editoru onda uzmi bilo sta - ja za tu priliku imam malu Arturia Analog Player klavijaturu (koja je doduse dosla sa Arturia sintovima i napravljena je ko (mali) tenk).
fix3r is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2012, 02:59 PM   #14
BlasterMaster
Senior Member

BlasterMaster's Avatar

evo moj savet posto sam i ja u fazi kupovine pa sam probavao razne modele u klasi... maudio (axiompro) ima brzinu u radu super, akai mpk ima dosta opcija, ali novation impulse ima za taj rang najbolje dirke... za padove i da ne govorim... da me neko pogresno ne razume ne kazem da su drugi losi, svi modeli imaju po nesto super i svakom je nesto bolje...maudio mozda prelake za semiweight, akai tek model od 88 dirki ima prave hamer dirke, ovi modeli sa manje dirki jesu super i jednom kvalitetnom individualcu sasvim dovoljne, ali posto i ja dajem veci znacaj dirkama nego opcijama (a da pritom ima i automapping i kontrolu vst-a a i padove koji su daaaleeeko bolji od mpk,i aksioma)pala je odluka na impulse (sa 61dirkom sasvim prihvatljiva cena) Ja sam duze vreme zagrejan za jedan od ta tri modela da dodam kao glavni midi kontroler u mom setup-u, sa semiweight/aftertouch dirkama i sa sustain pedalom, impulse mi je zbog dirki ispred ostalih... pozdrav i srecno s kupovinom
BlasterMaster is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2012, 04:19 PM   #15
"7"
Pro Member

"7"'s Avatar

Ako ti treba Midi klavijatura tj. master klavijatura, od CME UF-60 (50, 80) bolje nema sto se tice dirki i samog osecaja + ima svasta drugo na njoj, kontrole, transport i uradjena je extra kvalitetno... + sutradan moze da se dokupi modul i da postane sintisajzer... vrhunska sprava za "male pare", pogledaj obavezno i ako mozes, idi je vidi negde uzivo i probaj...
Pozz
Old 04-12-2012, 05:22 PM   #16
sorceress
Junior Member

Quote:
Originally Posted by fix3r View Post
Ako hoces da *sviras* na tom masteru onda nemoj da stedis na kvalitetu samih dirki. I probaj ako mozes pre kupovine. Ako ti master treba da "otprilike" uneses note pa posle to da krpis u MIDI editoru onda uzmi bilo sta
Savetovali su me da uzmem nešto solidno jer je krpljenje u editoru noćna mora. A i ja solidno sviram tako da mi više odgovara da najveći deo stvari uradim u realtime-u na samom kontroleru. Međutim, kako je budžet u međuvremenu počeo da mi se klima počela sam da razmatram i kontrolere od 25 dirki kao što je npr. Novation Impulse 25. Jedino ne znam - može li se na njemu odsvirati neka legato fraza preko dve oktave bez prekidanja (aktiviranjem transpose dugmeta u toku fraze)? To jeste gnjavaža ali ako ne bude bilo para nemam izbora.

Last edited by sorceress; 04-12-2012 at 05:39 PM.
Old 04-12-2012, 05:28 PM   #17
sorceress
Junior Member

Quote:
Originally Posted by Takovac View Post
Ali kvralitet instrumenta ne zavisi od kontrolera nego od plugina koji imas i od master programa koji ces koristiti.
Moja predstava o tome je da će kvalitetniji kontroler moći bolje da iskontroliše instrument tj. da pošalje što preciznije MIDI podatke da kasnije ne bih morala mnogo da popravljam. Računam da će meni kao pijanisti biti lakše i brže da odsviram frazu nego da je crtam u programu (tako mi se bar čini). Inače za sada imam Kontakt 5 kao plugin u Reaperu - mada ću ako uzmem Novation morati preći na Cubase ili Ableton Live. Međutim nisam se previše udubljivala tj. eksperimentisala sam malo sa snimanjem i MIDI editorom ali bez klavijature je prilično frustrirajuće.

Last edited by sorceress; 04-12-2012 at 07:07 PM.
Old 04-12-2012, 05:45 PM   #18
fix3r
Member

Quote:
Savetovali su me da uzmem ne?to solidno jer je krpljenje u editoru noćna mora. A i ja solidno sviram tako da mi vi?e odgovara da najveći deo stvari uradim u realtime-u na samom kontroleru. Međutim, kako je bud?et u međuvremenu počeo da mi se klima počela sam da razmatram i kontrolere od 25 dirki kao ?to je npr. Novation Impulse 25. Jedino ne znam - mo?e li se na njemu odsvirati neka legato fraza preko dve oktave bez prekidanja (aktiviranjem transpose dugmeta u toku fraze)? To jeste gnjava?a ali ako ne bude bilo para nemam izbora.
Ja imam jedan kontroler od dve oktave (pomenuti Arturia Analog Player, ili kako se vec zvase). Takve stvarcice su uglavnom dobre za neke moderne varijante ("dve note, ali dobro odabrane"), definitivno neces moci da se preterano rasviras sa tim. Na bilo sta preko dve oktave na takvim spravama, a da je iole brze, zaboravi.

Na kraju krajeva, ako budzet sada pocinje da predstavlja problem, ipak pogledaj neki polovni sint tipa Roland U20, JV30, XP10... ultra-jeftine sprave (moraju biti manje od 200e) sa pet oktava i pristojnim dirkama a izdrzljive i ne uzasno glomazne poput starih korgova i yamaha (imao ih sve). Iako nisam za tu varijantu, mozda se pokaze najboljom u konkretnom slucaju.
fix3r is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2012, 06:47 PM   #19
sorceress
Junior Member

Quote:
Originally Posted by fix3r View Post
Ja imam jedan kontroler od dve oktave (pomenuti Arturia Analog Player, ili kako se vec zvase). Takve stvarcice su uglavnom dobre za neke moderne varijante ("dve note, ali dobro odabrane"), definitivno neces moci da se preterano rasviras sa tim. Na bilo sta preko dve oktave na takvim spravama, a da je iole brze, zaboravi.
Hvala. Moraću onda ipak da idem na bar 4 oktave. Razmatram i opciju sa klavijaturama ali kao početnik mo?da je bolje da uzmem novu spravu pa ako ispadne da nisam za to biće je lak?e prodati.
Old 04-12-2012, 08:10 PM   #20
Filip_
Pro Member

Filip_'s Avatar

Talking Re: Koji MIDI kontroler kupiti?

Quote:
A i ja solidno sviram tako da mi vi?e odgovara da najveći deo stvari uradim u realtime-u na samom kontroleru.
Onda moras dobro obratiti paznju na latency koji bi imala, odnosno bice bitna zvucna karta koja ide uz racunar (kao i sam racunar i softverska optimizacija - sto manje opterecen sistem nebitnim dodacima, programima, servisima... ), da bi postigla sto manje kasnjenje.

Nesto motam po glavi da ti nisi Pixie , elem jako slicno pitanje kao i stil pisanja.

http://soundcloud.com/mind_direction

Ko visoko leti, nisko zimi.
Filip_ is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules