Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Live Sound

Live Sound Razmenite iskustva o uredjajima za live sound koji obuhvataju opremu i rad sa zvukom uzivo.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 24-05-2012, 09:34 AM   #1
sira
Senior Member

sira's Avatar

Default Re: Tambura?i

To mi je uvijek varijanta, ali tu ne mogu ni?ta utjecat na ono ?ta ide vani osim na boju i kompletni volumen, ali valjda su neki dobri tambura?i, pa će znat sami radit dinamiku
sira is offline   Reply With Quote
Old 24-05-2012, 11:21 AM   #2
SNG
Junior Member

Default Re: Tambura?i

Iz mog kratkog iskustva i saveta jednog kolege tonca koji radi u radiju u NS dosta cesto sa tamburasima, ja mogu ovoliko da pomognem:

Ozvucavanje:

Bitno je da glavnu tamburicu (prima) ozvucis sa jednim mikrofonom.

Ukoliko se kontrabas pomera, a ozvucen je mikrofonom, onda se poprilicno oseti u zvuku. Ako ima svoj out preporucujem da ga preko njega ozvucis.

Ostalo ti je jos cetvorica - na dvojicu stavis po jedan mikrofon. Pitaj ih da li su svi "jedna grupa instrumenata" ili "dve" (valjda ce znati oni...), ako su dve onda ih ozvuci po grupama (jedan mic na jednu grupu).

Mix:

Prima treba da bude glavna ali ne primetno glasnija od drugih, ona sama lako izlazi posto ima takvu boju.

Pazi da kontrabas ne bude "trzav" i da ne iskace u niskim vec samo da "bude primetan".

Ostatak instrumenata treba da pliva zajedno sa primom i da joj ne smeta.

Ako su dobri tamburasi oni ce sami malo da se pojacavaju/stisavaju u zavisnosti od toga ko je glavni u kom delu pesme.

Ukoliko ovu cetvoricu budes ozvucio sa dva mikrofona vidi da ih malo panujes (15%-20%) jedne na jednu stranu druge na drugu.

To je sve sa moje strane, voleo bih kada bi jos neko dao svoje misljenje i komentar.

Pozz,
SNG
SNG is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules