Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 13-02-2011, 08:01 PM   #11
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: Kako napraviti hardware na bazi vst-a?

Quote:
Originally Posted by disco violence View Post
...Jer mozda je ovaj plug jedna od retkih stvari gde jedan tako naizgled jednostavan softwer zvuci bolje od gimile hardwera za koji znam tu ubrajam gomilu gitarskih distorzija koje su tu negde ali to nije to.Ovaj plug je to i nema potrebe za boljim,bar po meni.
Stani, polako... Ja ne razumem samo, da li ti hoces da napravis *bas takav* plugin - samo hardver, ili jednostavno hoces da napravis hardversku distorziju za koju bi nasao neku shemu na netu ? Mislim da je skoro pa nemoguce po softveru napraviti hardverski - narocito analogni uredjaj. Ako i dalje imas zelje da krenes da se bavis time, mogu ti ponuditi neke reference ka nekim sajtovima.

Napravices neku distorziju, imaces mogucnost da probas da je izmenis, da se igras elementima (dok ne spalis iste, ili jos gore - uredjaj na koji je vezana), ali tako se pocinje. Ja sam svoj prvi rucni rad pojacala povezao na izlaz sa Amige500, koju sam kupio prodajuci delove tela, ali proradilo je A moglo je i da ne proradi... Da mi sprzi "prijateljicu 500" Ko zna, mozda na kraju i dobijes ono sto si hteo, ali treba ti velika zelja i strpljenje, malo predznanja i srece. Dan danas koristim svoje DIY pojacalo za slusanje muzike u kuci... A dosta se i nauci usput.

Quote:
Originally Posted by disco violence View Post
Nisam se uopste bavio pravljenjem PCBova ali bi zeleo da saznam malo vise o tome.
Ako i dalje zelis da nesto naucis oko PCBa, nacina izrade u kucnim uslovima i slicno, mozes pogledati ovde

Postoje razne DIY metode, od crtanja markerom do foto postupka. Ja licno volim foto postupak, jer jedino tako - skoro da moze da se napravi stampa za maticnu plocu ! Ostale metode su malo neprecizne...

Nije toliko komplikovano kako izgleda, foto sprej se da lako nabaviti, zivina sijalica takodje, u nekoj radnji elektro instalacija i ne mora da ide preko prigusnice, ne mora da se razbija, samo je malo duze vreme ekspozicije i to je to. Trebace ti laserski stampac, paus, foto lak, zivina sijalica, stona lampa, sona kiselina, hidrogen, kausticna soda za razvijanje foto laka (oprezno s ovim, nagriza kozu kad je koncentrovana), mala rucna modelarska busilica 1mm, lemilica, kalaj...

@Kravadinka - Svaka cast na trudu - to ja zovem entuzijazmom

Last edited by psionic; 13-02-2011 at 08:18 PM.
psionic is offline   Reply With Quote
Old 13-02-2011, 08:42 PM   #12
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Hvala, ima i entuzijazma, ali u pitanju je biznis.
Uredjaji postoje i rade, sad je samo jos marketing ostao da se zavrsi...

Postoji platforma koja je na bazi Widnows-a i koja moze da sluzi za nesto sto autor teme zeli, kostace oko 120 Eura, bice mala i prenosiva, moze da se spakuje u 1U 19', a moze i manje.

www.dynamix-audio.com
kravadinka is offline   Reply With Quote
Old 13-02-2011, 09:01 PM   #13
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by kravadinka View Post
Hvala, ima i entuzijazma, ali u pitanju je biznis.
Uredjaji postoje i rade, sad je samo jos marketing ostao da se zavrsi...

Postoji platforma koja je na bazi Widnows-a i koja moze da sluzi za nesto sto autor teme zeli, kostace oko 120 Eura, bice mala i prenosiva, moze da se spakuje u 1U 19', a moze i manje.
Pa ne mora da bude 1000 komada. Ako ostvarite dobru cenu po komadu i ako je stvar dobra, ako se dobro marketinski upakuje - prodaja ce doci sama po sebi...

A o kakvoj je to platformi rec ? Cemu bi sluzila (uglavnom) ?
Old 13-02-2011, 11:29 PM   #14
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Pa to sto si rekao da se dobro upakuje i da se dobro izreklamira vec nosi gomilu troskova, pa samim tim i cena mora da ide dole da bi bilo cost efective, a onda se isplati samo na veliko...

Ovo drugo sto sam pomenuo moze da sluzi za LIVE, lako je za prenosenje, kompaktno je, mogu da se koriste pojedini virtual alati, problem je samo snaga i ogranicenost u tom smislu, ali zato je cena ta kakva jeste.
Moze se ici na vise snage, ali ce kostati vise.

Ovo je mnogo isplatljivije od laptopa, pritom nije potreban monitor, a moze se koristiti mali 7 inch display, kao i PCI zvucne kartice.
Sve se moze zapakovati u jednu manju kutiju, cak i rack i tako nositi na nastupe.

ideja je da se na ovoj masini podigne jedan Kontakt sa bankom semplova i 16 kanala, ili eventualno Guitar Rig, TH2, ili nesto slicno za gitariste, ili Audiomulch i recimo 4 audio kanala sa SSL Channel pluginom na svakom.

Sve vec postoji i koriste pojedini, ali pitanje je samo kako smanjiti troskove, nemati monitor i mis u toku svirke, kao i jednostavno ukljucivanje uredjaja i da se on sam podigne, a opet da sve to bude crash-free...

www.dynamix-audio.com
Old 14-02-2011, 01:18 PM   #15
disco violence
Pro Member

disco violence's Avatar

Quote:
Originally Posted by psionic View Post
Stani, polako... Ja ne razumem samo, da li ti hoces da napravis *bas takav* plugin - samo hardver, ili jednostavno hoces da napravis hardversku distorziju za koju bi nasao neku shemu na netu ? Mislim da je skoro pa nemoguce po softveru napraviti hardverski - narocito analogni uredjaj. Ako i dalje imas zelje da krenes da se bavis time, mogu ti ponuditi neke reference ka nekim sajtovima.
Ja bi hteo da napravim bas takvu distorziju.
disco violence is offline   Reply With Quote
Old 14-02-2011, 04:25 PM   #16
mekonin
Member

Quote:
Originally Posted by kravadinka View Post
Pa to sto si rekao da se dobro upakuje i da se dobro izreklamira vec nosi gomilu troskova, pa samim tim i cena mora da ide dole da bi bilo cost efective, a onda se isplati samo na veliko...

Ovo drugo sto sam pomenuo moze da sluzi za LIVE, lako je za prenosenje, kompaktno je, mogu da se koriste pojedini virtual alati, problem je samo snaga i ogranicenost u tom smislu, ali zato je cena ta kakva jeste.
Moze se ici na vise snage, ali ce kostati vise.

Ovo je mnogo isplatljivije od laptopa, pritom nije potreban monitor, a moze se koristiti mali 7 inch display, kao i PCI zvucne kartice.
Sve se moze zapakovati u jednu manju kutiju, cak i rack i tako nositi na nastupe.

ideja je da se na ovoj masini podigne jedan Kontakt sa bankom semplova i 16 kanala, ili eventualno Guitar Rig, TH2, ili nesto slicno za gitariste, ili Audiomulch i recimo 4 audio kanala sa SSL Channel pluginom na svakom.

Sve vec postoji i koriste pojedini, ali pitanje je samo kako smanjiti troskove, nemati monitor i mis u toku svirke, kao i jednostavno ukljucivanje uredjaja i da se on sam podigne, a opet da sve to bude crash-free...
Znam par njih koji bi bez razmisljanja uzeli tako nesto, cak bi se i ja razmislio. Prijatelj je organizovao svoj live nastup oko mac mini kucista koje automatski podize sistem sa Kontakt-om, hardverski midi sekvencer kontrolise Kontakt i to je to.
mekonin is offline   Reply With Quote
Old 14-02-2011, 09:16 PM   #17
Matoree
Member

totalno je besmisleno praviti analognu distorziju po ugledu na vst plugin.. Koliko bi u stvari kesa i sati rada trebao da potrosis na prototip?(5k+ evra/sati? )
Ono sto tebi treba je V-Machine
Matoree is offline   Reply With Quote
Old 14-02-2011, 09:59 PM   #18
kravadinka
Pro Member

kravadinka's Avatar

Quote:
Originally Posted by mekonin View Post
Znam par njih koji bi bez razmisljanja uzeli tako nesto, cak bi se i ja razmislio. Prijatelj je organizovao svoj live nastup oko mac mini kucista koje automatski podize sistem sa Kontakt-om, hardverski midi sekvencer kontrolise Kontakt i to je to.
Eto neka se jave, imam spremnu masinu za njih...

www.dynamix-audio.com
Old 14-02-2011, 11:30 PM   #19
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Quote:
Originally Posted by Matoree View Post
totalno je besmisleno praviti analognu distorziju po ugledu na vst plugin.. Koliko bi u stvari kesa i sati rada trebao da potrosis na prototip?(5k+ evra/sati? )
Dobro nemojmo preterivati, bas 5k evra i ne bi, vise bi bilo oko 100-150e maksimum da sve uzme top class... Jedino ako ne bi poceo da se bakce nekakvim DSP platformama. Ako bi isao na skroz analognu distorziju, prosao bi pilicno jevtino. Ali ponavljam, tesko da bi zvucala bas kao plagin. Prvo ne znam koju vrstu distorzije taj plagin pravi, drugo da li je samo distorzija, ili je nekako obojena na izlazu, koji tip distorzije, i tako dalje... Znaci morao bi da mu neko prvo dizajnira shemu za bas takav efekat. Pravljenje i nije problem.

Vec sam rekao da je distorzija jedan od najlaksih efekata za DIY. Evo jednog nasumicnog primera - nazvali su je "Stratotrasto". Meni bi za ovo trebalo 20 - 30e (najskuplje ovde su neki bolji potenciometri) i jedno slobodno popodne... Nemam pojma kako bi zvucalo.

Primer distorzije:

Ali posto covek hoce BAS istu takvu distorziju kakvu daje taj doticni plugin - najpametnije je upotrebiti taj v-machine i imao bi isti taj efekat - on stage. Samo, ne bi izbegao digitalni deo, i dalje bi bilo slicno kao da je uzeo laptop i povezao ga... Ili sto da ne, mozda i kravadinkovu platformu (kravadinkinu ?!) ? Mogao bi i ceo NI GUITAR RIG da potera ?

Last edited by psionic; 14-02-2011 at 11:35 PM.
psionic is offline   Reply With Quote
Old 15-02-2011, 07:21 AM   #20
disco violence
Pro Member

disco violence's Avatar

Quote:
Originally Posted by Matoree View Post
Gitaristi jos uvek vise vole analogiju,ja sam ubedjen da bi se uz dobar marketing,u danasnje vreme je to gotovo vaznije od samog proizvoda.Mada kad malo bolje razmislim to bi ipak moralo da bude pojacalo koje bi imalo zvuk takav kakav treba da ima.Napraviti takvu distorziju i zvuk bi se razlikovao od pojacala do pojacala.Ne znam koje bi pojacalo moglo da bude transparentno da se u odnosu na njega pravi ovakva distorzija?Ili ono odredis jedno pojacalo pa u odnosu na njega pravis sta si naumio.
disco violence is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules