Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 28-01-2010, 02:45 PM   #11
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Default Re: Kako oziveti zvuk soft synth-a

@Silicone

Nisam ni mislio da poredim analogiju sa VST, za to ce se popricekati jo spar godina.
Mada istini za volju poredio sam Andromedu sa Virusom Ti i razlike su primetne samo kada ih sviras jedan pored drugog dok u matrici gotovo ne mozes da prepoznas sta je sta, i da stvar bude jos zanimljivija ocekivana razlika je mnogo manja nego sto sam ocekivao na moje veliko iznenadjenje.

Razlika ja primetna, da ne bude zabune, u korist Andromede ali ako govorimo o finansijskom momentu i bang for the bucks odnosu Virus TI definitivno pobedjuje.

A sad back on topic

sto se "utopljavanja" sintova kroz externe sprave tice tu treba biti pazljiv. Moze se desiti da napravite vise stete (vise suma, distorzije, smanjenje dinamike i fazne probleme) nego koristi. Pre sam za varijantu sa nekim tube ili amp simulatorima, dobio sam savet da pokusam sa Guitar Rigom samo da pojacala ostavim na clean setingu, nisam probao ali kazu da radi jako dobro.

Last edited by Moritz; 28-01-2010 at 02:50 PM.
Moritz is offline   Reply With Quote
Old 29-01-2010, 02:32 AM   #12
clusterchord
mod?rateur analogue

clusterchord's Avatar

Moritz, možda je to tebi tako, bez ljutnje, probao sam i ja Andromedu i TI u matrici, i bez matrice, ne znam kako da kažem.. al ja bih morao bih gluh da ne cujem razliku odmah. to su razliciti sintesajzeri, i sluze za razlicite stvari. sve im zvuči različito. nema virus sa čime napraviti to što radi andromeda (i obratno).

npr uzmi neki PWM pad na andromedi odsviraj dvije glupe harme stavi u miks, i probaj to na TI, pa to je cista naučna fantastika da da mozes to ponovit. nemas na čemu; oscilatori nemaju nikakvu organičnost, niti PWM diše. rezonanca suha i gotovo nepostojeca. to uopće nije složeno na taj način u njegovom codu. micro drift i saturacija svakog pojedinog elementa u signalu svakog voice-a polifonije ponaosob, jednostavno ne postoji.

to sto TI puno kosta, kosta zbog drugih stvari. njegova cijena se na nikoji način "magično" ne preslikava u kvalitetu analognog modeliranja - TI je jednako dobar, ili loš, u tome kao što je bio B i C. nikakvog tu napretka nije bilo u tom VA segmentu. to je identičan kod. ili, digni malo rezonance, sviraj više tonove, pad kad krene škripa od aliasinga ima da te nema. i to već iznad middle C. neupotrebljivo. ko misli da je to "analogno" ponašanje, pa taj nije primiriso analogiji nikad u životu svome.

neki dan sam svirao TI po neznam koji put, i stvarno super mi je za ono sto radi, kao *eben digitalni sint za trance/ambinet i ostalo, ali svi problemi sa analognim emuliranjem su tu. da ne govorim da je Virusu bandwith ograničen u viskoim frekvencijama, u odnosu na androemdu, koja je sama za sebe vec jedan od tamnijih analogaca. strava. nisu to nikakve suptilne nijanse, ni u miksu ni izvan miksa.

mogao sam ovo da prešutim iz "političke korektnosti", al ne mogu više.

jos bi se nadovezao na tu priču o dodatnim gigaherzima koji će nešto promjeniti - to slušam već od 1995-te.. stalno isto... "za par godina"... "slijedeće generacije"... brate neće se to nikad desit. ta dva sistema su sustavno različiti, i nikad nemozes napravit 1:1 klon. samo aproksimacije. otac koji mi je citav zivot proveo dizajnirajuci digitalne filtere, i držo katedru za DSP 35 godina.. mi to objasnio jos davnih dana.

ima sinteva koji rade nešto solidniju aproksimaciju ponašanja analoognih sklopova i saturacije. al Virus nije jedan od njih. da me nebi neko shvatio krivo, meni se virusov filter upravo zato svidja... za taj sound karakter kakav je. jer jest drugačiji i poseban.

da se vratim na glavnu temu.. moje iskustvo je da je poželjno je provući VST kroz vanjski preamp, filter, bilo što, reamp, mic/amp da se pokupi malo sobe i kompresije od zraka. i sl.. NE ZATO, da bi ga se opet "magično" pretvorilo u analogni sint, već samo da mu se da malo 3dimenzionalnosti, karaktera na koji je naš mozak i uši navikle. čim nešto prodje kroz analgoji ili zrak putem mikrofona, omdah je prirodnije.. bolje se slaže u miks, sa puno takvih sličnih ITB signala. ta faza se naravno moze "preskočiti" ako se radi analogni miks, iz DAWa, pa se procesing jednostavno stavlja na inserte na konzoli.

nije štos da napraviš na VSTu neki proces koji se čuje "iz aviona", već jedna suptilna promjena koja se tek pošteno osjeti kao kumulativni efekt - kad miksas 32 kanala tako analogno procesiranih kanala, u usporedbi sa 32 kanala cistog ITB.

ja koristim stvari iz VSTa kojih nema u hardveru, i nemam s time problem, ali mi neki put jako pomogne kako mi se "lijepi" u miksu, ako ga malo provezem van i natrag. ne radim to uvijek. ovisi i o stilu glazbe i produkcije, namjeni. i vremenu koliko imas da dovrsis

PS bolja kartica ce ti pomoci da imas bolju konverziju pri usnimavanju. i ako nesto saljes van na procesing. i da tocnije cujes svoj miks. ali sama po sebi nece popraviti VA code ili nedostatke analgnih emulacije koje primjecujes.

clusterchord is offline   Reply With Quote
Old 29-01-2010, 02:52 AM   #13
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Cluster, ti imas GreatRiver preamp? Da li je jako primetna razlika kad neki vst prodje kroz njega? Ako budes ima vremena, mogao bi da okacis neki primer..ako te ne mrzi

Btw, cela prica oko analog/vst-digital. Jasno mi je da ne moze da bude 1:1, ali dizanje sample rate-a ce umnogocemu pomoci da digitalni kod bude "jaci" nego sto je sadasnja vrednost od 44k.

Dinamicki opseg nije problem vec samo uzorkovanje tj sample rate, kako u VSTi tako u pluginovima. Matematika koja ce se koristiti da bi se izguralo sve to ce biti komplikovanija, ali kazu da je najveci prob nedostatak expertskog DSP kadra koji je uglavnom izasao iz digital audio price zbog piraterije i samim tim loseg finansijskog momenta..otuda gomila loseg softa i implikacija da je digital inferioran

Nauka je u stanju da modeluje puno slozenije procese u prirodi nego sto je analog konzola ili sint, a to sto im nije fokus na audio trzistu to je druga prica..
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 29-01-2010, 09:20 AM   #14
Joyba
Member

Joyba's Avatar

Quote:
Originally Posted by Everlast View Post

Nauka je u stanju da modeluje puno slozenije procese u prirodi nego sto je analog konzola ili sint, a to sto im nije fokus na audio trzistu to je druga prica..
slazem se, stvarno nas ubi ova piraterija.
Mozda ce se kvalitet VST-ova promenti za nekih par hiljada godina kada piraterija bude stvar moralne dileme.
Old 29-01-2010, 10:30 AM   #15
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

Sledeći primjeri su snimljeni sa Access Virus, Moog Prodigy, Waldorf PPG Wave 2V, Waldorf Pulse, Waldorf microQ, DSI Evolver i besplatni soft synth1

http://www.trippler.net/music/basses/synth1.mp3

http://www.trippler.net/music/basses/synth2.mp3

http://www.trippler.net/music/basses/synth3.mp3

http://www.trippler.net/music/basses/synth4.mp3

http://www.trippler.net/music/basses/synth5.mp3

http://www.trippler.net/music/basses/synth6.mp3

http://www.trippler.net/music/basses/synth7.mp3

Hajde identifikujte koji je od ovih primjera snimljen sa softverskim sintom!
balthazaar is offline   Reply With Quote
Old 29-01-2010, 10:36 AM   #16
mekonin
Member

broj 6
mekonin is offline   Reply With Quote
Old 29-01-2010, 10:37 AM   #17
balthazaar
Banned

balthazaar's Avatar

neću još govoriti jel tačno ili nije..neka pokušaju i drugi
balthazaar is offline   Reply With Quote
Old 29-01-2010, 11:32 AM   #18
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Quote:
Originally Posted by clusterchord View Post
Moritz, mo?da je to tebi tako, bez ljutnje, probao sam i ja Andromedu i TI u matrici, i bez matrice, ne znam kako da ka?em.. al ja bih morao bih gluh da ne cujem razliku odmah. to su razliciti sintesajzeri, i sluze za razlicite stvari. sve im zvuči različito. nema virus sa čime napraviti to ?to radi andromeda (i obratno).

npr uzmi neki PWM pad na andromedi odsviraj dvije glupe harme stavi u miks, i probaj to na TI, pa to je cista naučna fantastika da da mozes to ponovit. nemas na čemu; oscilatori nemaju nikakvu organičnost, niti PWM di?e. rezonanca suha i gotovo nepostojeca. to uopće nije slo?eno na taj način u njegovom codu. micro drift i saturacija svakog pojedinog elementa u signalu svakog voice-a polifonije ponaosob, jednostavno ne postoji.

to sto TI puno kosta, kosta zbog drugih stvari. njegova cijena se na nikoji način "magično" ne preslikava u kvalitetu analognog modeliranja - TI je jednako dobar, ili lo?, u tome kao ?to je bio B i C. nikakvog tu napretka nije bilo u tom VA segmentu. to je identičan kod. ili, digni malo rezonance, sviraj vi?e tonove, pad kad krene ?kripa od aliasinga ima da te nema. i to već iznad middle C. neupotrebljivo. ko misli da je to "analogno" pona?anje, pa taj nije primiriso analogiji nikad u ?ivotu svome.

neki dan sam svirao TI po neznam koji put, i stvarno super mi je za ono sto radi, kao *eben digitalni sint za trance/ambinet i ostalo, ali svi problemi sa analognim emuliranjem su tu. da ne govorim da je Virusu bandwith ograničen u viskoim frekvencijama, u odnosu na androemdu, koja je sama za sebe vec jedan od tamnijih analogaca. strava. nisu to nikakve suptilne nijanse, ni u miksu ni izvan miksa.

mogao sam ovo da pre?utim iz "političke korektnosti", al ne mogu vi?e.

jos bi se nadovezao na tu priču o dodatnim gigaherzima koji će ne?to promjeniti - to slu?am već od 1995-te.. stalno isto... "za par godina"... "slijedeće generacije"... brate neće se to nikad desit. ta dva sistema su sustavno različiti, i nikad nemozes napravit 1:1 klon. samo aproksimacije. otac koji mi je citav zivot proveo dizajnirajuci digitalne filtere, i dr?o katedru za DSP 35 godina.. mi to objasnio jos davnih dana.

ima sinteva koji rade ne?to solidniju aproksimaciju pona?anja analoognih sklopova i saturacije. al Virus nije jedan od njih. da me nebi neko shvatio krivo, meni se virusov filter upravo zato svidja... za taj sound karakter kakav je. jer jest drugačiji i poseban.

da se vratim na glavnu temu.. moje iskustvo je da je po?eljno je provući VST kroz vanjski preamp, filter, bilo ?to, reamp, mic/amp da se pokupi malo sobe i kompresije od zraka. i sl.. NE ZATO, da bi ga se opet "magično" pretvorilo u analogni sint, već samo da mu se da malo 3dimenzionalnosti, karaktera na koji je na? mozak i u?i navikle. čim ne?to prodje kroz analgoji ili zrak putem mikrofona, omdah je prirodnije.. bolje se sla?e u miks, sa puno takvih sličnih ITB signala. ta faza se naravno moze "preskočiti" ako se radi analogni miks, iz DAWa, pa se procesing jednostavno stavlja na inserte na konzoli.

nije ?tos da napravi? na VSTu neki proces koji se čuje "iz aviona", već jedna suptilna promjena koja se tek po?teno osjeti kao kumulativni efekt - kad miksas 32 kanala tako analogno procesiranih kanala, u usporedbi sa 32 kanala cistog ITB.

ja koristim stvari iz VSTa kojih nema u hardveru, i nemam s time problem, ali mi neki put jako pomogne kako mi se "lijepi" u miksu, ako ga malo provezem van i natrag. ne radim to uvijek. ovisi i o stilu glazbe i produkcije, namjeni. i vremenu koliko imas da dovrsis

PS bolja kartica ce ti pomoci da imas bolju konverziju pri usnimavanju. i ako nesto saljes van na procesing. i da tocnije cujes svoj miks. ali sama po sebi nece popraviti VA code ili nedostatke analgnih emulacije koje primjecujes.

Sve OK, zasto bih se ljutio. Daleko od toga da nema razlike, samo ne toliko koliko sam ocekivao. Upravo kako kazes, i jedan i drugi imaju mogucnosti koje su specificne samo za njih, i da , svakiima svoju namenu i trziste.
Moja poenta je bila da, vi se nije tolika razlika u DSP based i Analog koliko je bilo ranije. Naravno svaka roba ima svog kupca i trziste i namenu.

Opet, ti se ceo zivot bavis sintovima do u sitna creva ( iznutra napolje) i sasvim je za ocekivati da ces lako cuti razliku u kom parametru, za razliku od 80 usera koji to ne mogu da cuju...cak i vise od toga.

Elem, mislim da od ove teme ne bi trebalo da se flame-uje, nego da se daju konstruktivna resenja i zakljuci ( zasnovani na iskustvu kao tvoje) .
Old 29-01-2010, 12:41 PM   #19
DaBear
VIP Member

DaBear's Avatar

Ljudi koji TREBA da slusaju tu muziku NEMAJU POJMA O CEMU VI PRICATE !!

I nema sanse da primete....ikada ..neke razlike!

I ima toliko dobre muzike koja se I PRODALA PUNO i DOBRA JE i URADJENA sa SOFT SINTOVIMA !!

To sto NEKO cuje razliku a drugi ne cuju JE TOLIKO BESMISLENO i NEBITNO da je glupo trositi vreme raspravljati se oko toga...
DaBear is offline   Reply With Quote
Old 29-01-2010, 12:45 PM   #20
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

U principu, pogledajte bilo koja remek-dela u umetnosti stvorena epohama unazad... Behu to srce, du?a, rad i... ...kraj.
Mislim, u redu je ?to se na Rumskom analogija stavlja u ring sa digitalijom, ali ja bih u nekim svojim optimističkim opservacijama najvi?e voleo kada bi na ovom mestu u budućnosti mogao da pročitam (čujem) rasprave, recimo o stilskim razlikama te kako ih prilagoditi konkretnom projektu.
Da budemo kreativci vi?e u stvaralačkom nego li tehničkom smislu.

Sorry zbog iskakanja iz teme. Napade me...
...opet!

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules