|
Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... Oaza za "stvaratelje" pjesama... pričajmo o izvorima inspiracije, razradi ideja, strukturiranju pjesama, instrumentaciji, tehnikama aran?iranja, pisanja tekstova.... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 02-04-2009 at 03:13 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
pozz
![]() |
![]() |
#13 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
![]() ![]() ![]() ![]() Ponajmanje kapiram pitanje "da li je dobar intro stvar tehnike ili inspiracije?" Ja sve ne?to mislim da tu mora da bude i jednog i drugog (kao uostalom u svemu ?to se tiče muzike), al' mi glupo da to pi?em... A eto ipak sam napisao ![]() Pozdrav
![]() |
![]() |
#14 |
Pro Member
|
![]()
"da li je dobar intro stvar tehnike ili inspiracije?"
Ma da awacs. Ja sam to sebi preveo kao : "da li je dobar intro (uvod pjesme) stvar rutine ili inspiracije". Tako sam i posmatrao. Znam da je veoma va?an i da mu se mora posvetiti du?na pa?nja u cijeloj priči oko aran?mana. Pravila nema i treba ga sa?iti kao bilo koji drugi dio pjesme (čak mo?da i pa?ljivije nego neki drugi dio pjesme ; isto je sa finalom, mada se kod nas u zadnje vrijeme najvi?e poklanja pa?nja solima, prolazima i sl - bar mi se čini da je tako) : - nema instrumentalnog uvoda : http://www.susjed.com/video/video/OY...adjan-lovac-ja http://www.youtube.com/watch?v=Wqsx8...eature=related - uvod je refren (ili njegova varijacija) : http://www.youtube.com/watch?v=99FW8...eature=related - uvod je pa?ljivo smi?ljen dio aran?mana koji oslikava temperament - kompletne pjesme i prati njen tekstualni dio (u primjeru : a'la francuska ?ansona u na?oj 'modernoj' lalinskoj dvojki ![]() http://www.youtube.com/watch?v=k69BC...eature=related - vrlo, vrlo pa?ljivo urađen, samo 'na oko' jednostavan uvod / varijacija harmonije maju?nog dijela melodije : http://www.youtube.com/watch?v=tilsaUZun0g - ... , ... , ... - svako na svoj način : http://www.youtube.com/watch?v=pBDZU...eature=related http://www.youtube.com/watch?v=JRc_j...eature=related ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
Sto se miksa tice - ne znam koju si verziju slusao (DVD, CD ili Pinkov broadcast)... DVD i CD je miksao Niksa Bratos, secam se da su skoro svi "popravljali" neke numere u studiju (u novom Pinku) - iako po mom misljenju nije trebalo... Sloba Markovic je zeleo da se istakne kao "dobar Titov pionir koji zna gradivo", pa se potrudio da "presvira" sve - ne bi li i dalje zvucalo kao da je snimano '72. Cak je osim svojih deonica "popravio" i sve moje, koje sam namerno svirao kako sam svirao... Prenos koji je isao na Pinku je u reportaznim kolima miksao Vlada Negovanovic (ne mogu da se setim, ako nisam u pravu - neka mi ne zamere pravi akteri)... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Junior Member
|
![]()
Hvala svima koji su se uključili na ovu temu, mada ni?ta konkretno novo nisam saznao.
Razlog zasto sam otvorio ovu temu je frustracija činjenicom da nemam problema u trenu da formiram pjesmu melodijski, testualno, ritam i osnovni aran?man, ali sa uvodom se znam mučiti i nedeljama bez uspjeha. Upoznao sam momka koji je na samo jedno moje sviranje pjesme trenutno odsvirao odličan intro za koji znam da ja ne bih uspio ni za godinu. On je s druge strane bio fasciniran mojim slaganjem rima i pjesmom uop?te. Dakle, definitivno pitanje glasi, da li su komponovanje i aran?iranje dva različita kvaliteta, koja mogu, ali če?će i ne moraju, biti objedinjena u jednoj ličnosti ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Pro Member
|
![]()
komponovanje i aranziranje su uslovljeni jedno drugim... a koliko ce to ljudi raditi to sve zavisi... ako se dobro uklapate, pa radite jel vam neko brani? uvijek je najbitnije da je proizvod najbolji moguci. ovo sad sto sam pokrenuo vec zalazi u domen produciranja...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | ||
Pro Member
|
![]() Quote:
Quote:
ali je, po mom shvatanju, bolje da muziku uradi jedna osoba, a aranžman druga. Razlog : ideje, poznavanje žanra u kojem melodija (tekst) treba biti smještena, ... Ako te ne mrzi, pogledaj malo preglede jugoslovenskih festivala prije, recimo, 1990. godine ; primjetićeš da je većinu melodija komponovao jedan autor, a aranžmane uradio drugi (tekst treći). Također ćeš primjetiti da su se kompozitori pojavljivali u obadvije uloge, ali npr. da je jednom komponovao melodiju, a drugi kompozitor mu je radio aranžman, - i obratno. Primjetićeš i da ima odličnih autora melodije ali se ne javljaju kao autori aranžmana i obratno. (nadam se da imaš toliko godina da se možeš otisnuti u ovu blisku prošlost). Ovo što se danas događa nije naopako. Takav je vakat, takva tehnička sredstva, a i znanje mnoštva 'autora'. Sad, je li O.K. ili nije ; znaju li ili ne ; je li kvalitet ili ne ; ... ; roba se ipak prodaje (tamo gdje se ne može prodati od piraterije, idu koncerti, diskoteke, ..., i sl.). To što ti, kako sam te razumio, nemaš dar da uradiš aranžman, (po tvom ukusu) ili makar uvod, onako kako misliš da bi trebalo biti - ništa za to ! Ima ko to radi i može. Isto kao što imaju naše kolege nadareni za snimateljski dio, imaju i oni koji dobro znaju sašiti : aranžman, melodiju, tekst, ... , danas i oni koji znaju režirati dobre spotove, osmisliti dobre scenske nastupe na koncertima i sl. Imao sam priliku npr. slušati zabilješke jednog našeg vrhunskog visokotiražnog i već decenijama uspješnog pjevača, koji je mom kolegi donosio te zabilješke snimljene na običnim kućnim kasetašima, i to tako da često nismo mogli valjano ni čuti šta on to mumla i kao 'svira' na nekakvoj raštimanoj 'mini' ili 'tango' drvenjari. Međutim, gospodin - maher,koji je radio aranžmane, je od g***** ipak napravio pitu ; ti kvalitetni aranžmani, u najmanju ruku, su jednako nosili kvalitet te produkacije - makar koliko tekstovi i melodije, odn. interpretacija tog pjevača. Kada se sluša današnja produkcija - o, ima se tu svačega dobrog čuti - čak i u T-F. Mali primjer mog drugara (T-F) : http://www.youtube.com/watch?v=825E862-qvo A onog lošeg je uvijek bilo, pa ne vrijedi ni pominjati. ![]() Last edited by alfom; 03-04-2009 at 03:39 PM. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Junior Member
|
![]()
ja mislim da je najbolji intro ono sto ti prvo padne na pamet. kod mene je to ponekad samo blagi uvod cinelicama,mozda jedan takt ili dva, dva stiha iz strofem,pa da glas samo uleti na vec postojecu melodiju, ponekad mi je to ona izmenjena vokalna linija iz refrena, a imam i par pesama gde je intro deo koji se po svemu ( osim po akordima ) razlikuje od cele pesme, onda to ubacis u jos jednom delu u pesmi,pre poslednjeg "referenta" i eto ti hita
![]() naravno,moje idealno resenje je originalan sample od npr osam taktova , koji se ponavlja kroz ceeelu pesmu,a menja se samo aranzmanski bubnjevima i oslaim k-palcima, pri cemu se i vokalna linija,naravno, menja kroz pesmu. uradi sve,neka intro i ostane za kraj, uzmi brigde, neki c deo, deo iz refrena ili sampocetak strofe,malo izmani,modifikuj, nesto okreni naopacke, isprati akorde a odsviraj novu melodiju , igraj se sa delovima svoje pesme i mozes da dobijes milion varijacija. ja to nekada toliko puta uradim, da imam uradjene dve pesme koje se mogu malte ne pevati jedna preko druge,isti tempo, isti akordi - razlicita melodija i zanrovi,moze se reci,snimio je isti decko a pesme su totalno razlicite. s tim sto je jedna nastavak price iz one prve ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | ||||
Banned
|
![]()
On samo omoguci da se cuje to sto treba da se cuje. Los aranzman pokvari pesmu. Dobar arazman je neutralan 100%, omoguci da izadje u prvi plan kad sta treba izadje i da se cuje. To mu je sva svrha.
Uvodi su dobri za izbegavati. Uglavnom gomila nedorecene i besmislene gluposti. Quote:
A) mozes B) ne mozes Kada se nesto napise, treba na tom raditi dobro, dugo i krvavo. Niko se ne budi nocu i u trenutcima zanosa pise... To je najgnusnija budalastina, koju svi uzimaju zdravo za gotovo. Nesto poput deda- Mraza, samo je uzrast drugi, bar fizicki. 99% je stvar tehnike. Ali moras imati ideju sta radis, a to mozes ili ne mozes. Ako mozes za par godina rada ces imati svoj stil, nisu ti potreni saveti. Quote:
![]() Imas u mojih par zadnjih postova sta i kako treba/ne treba raditi u aranziranju. Quote:
Ja sam sve instrumente pisao kao 1. glas i zvuce sami, ali zajedno je konfuzno i lose. Treba vremena i discipline da se nauci zanat. Drugo, ko ne zna da pise, NIKAD nece biti dobar aranzer. Moze pisati aranzmane, ali blede. Svi ce liciti na svuk sa aranzera na klavijaturi. To nije pos'o. Quote:
Potpuno suvisna stvar. Ja sam slusao neki uvod od neke pesme koju si okcio, izbrisi taj uvod, zivota ti, bio on plod tvoje tehnike ili iskustva. Last edited by google; 14-03-2010 at 11:16 AM. |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Inspiracije, plagijati i video trake... | Mogli | Predlozi i sugestije | 3 | 26-03-2007 02:03 PM |
Stereo Tehnike | dvuckovic | Tutorijali | 2 | 30-09-2005 11:39 PM |
Vokal::: tehnike | dr.Ru | Tutorijali | 0 | 21-06-2003 08:52 PM |