Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 06-12-2006, 07:38 AM   #11
Gmile
Member

Gmile's Avatar

Default Re: Mic ???

Thoman SCT800, odlican cijevni mikrofon, mislim da je nesto vise od 300 eura. Vise od godinu dana sam ga koristio i bio prezadovoljan. Sad sam presao na SCT 2000. Mikrofoni za preporuku. Koristim preamp Focusrite Platinum Penta.
Pozdrav...
Gmile is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2006, 08:53 AM   #12
Manley
Pro Member

Manley's Avatar

imas na ebay-u polvne Audio Tachnika AT4050 to je odlican mikrofon za te pare
Manley is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2006, 01:20 PM   #13
"7"
Pro Member

"7"'s Avatar

Quote:
Originally Posted by Manley
imas na ebay-u polvne Audio Tachnika AT4050 to je odlican mikrofon za te pare
Na ebay-u samo nov i kosta 420$ + shipping + porezi, carina... mnogo para.
Old 06-12-2006, 03:20 PM   #14
davormen
Member

davormen's Avatar

Quote:
Originally Posted by Oggy
I cisto za tvoju informaciju, SM 58 je mikrofon koji je mnogo "poznatiji" od mikrofona iz ove jeftine klase i vazi za vokalni standard kada je live svirka u pitanju, a cak i u studiju kada je pevac malo "cvrsci".

Kondenzator ti pokrece pitanje pristojnog preampa, fantom napajanja i poskupljuje pricu najmanje za jos 100 evra, pa navise.
veoma tacno - mnogi svetski poznati vokali su snimljeni sa SM 58, ali sa odlicnim preampima...

neko moje (skromno) iskustvo jeste da su dinamicki mikrofoni malo osetljiviji na kvalitet preampa nego ovi jeftini kondenzatorski... mislim da to ima veze sa impedansom i sa cinjenicom da proizvodjaci sa svojim jeftinim (i ugradjenim u svasta) pretpojacalima ciljaju na grupu korisnika koja ce koristiti i jeftine kondenzatorske mikrofone, pa optimizuju dizajn da isti zvuce sto bolje kroz njih...

a da ne spominjemo i pitanje suma i izoblicenja, posto dinamicki mikrofoni zahtevaju vise gain-a...

http://www.talesofdark.org
http://www.nekropolis.net
davormen is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2006, 03:23 PM   #15
Manley
Pro Member

Manley's Avatar

Quote:
Originally Posted by mrkizoni
Na ebay-u samo nov i kosta 420$ + shipping + porezi, carina... mnogo para.

pojuri malo...najbolje je da pratis jedno 10-tak dana ebay.

tip...potrazi pod audio i hifi-mikrofoni...tu ima svasta, a ovi sa muzickih instrumenata ne zalaze tamo jer je navodno kineska karaoke roba...ja sam skoro kupio dva REVOX M5500 za 50.- CHF negde oko 30 evra

Last edited by Manley; 06-12-2006 at 04:24 PM.
Old 06-12-2006, 03:24 PM   #16
Manley
Pro Member

Manley's Avatar

Quote:
Originally Posted by davormen
veoma tacno - mnogi svetski poznati vokali su snimljeni sa SM 58, ali sa odlicnim preampima...

neko moje (skromno) iskustvo jeste da su dinamicki mikrofoni malo osetljiviji na kvalitet preampa nego ovi jeftini kondenzatorski... mislim da to ima veze sa impedansom

tu si 100% u pravu...ko ima variabilno stelovanje impedance na pre-u, neka proba, cuda cini
Old 06-12-2006, 03:42 PM   #17
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
tu si 100% u pravu...ko ima variabilno stelovanje impedance na pre-u, neka proba, cuda cini
Mozda ispadnem glup... ali, jer neko probao da dinamicki mikrofon direktno "zabode" u AD konvertor...

Evo zasto, na 24bita (teoretski 144dB dinamickog opsega), tesko da i jedan mikrofon moze da prevazidje tu dinamiku... ako i ispadne tiho, moze se kasnije "pojacati", suma pri tom mora biti manje, jer nedostaje ceo jedan uredjaj u lancu, koji samo moze da poveca sum (ako gledamo samo sum) i ne moze da ga smanji...

Drugim recima, mozda to moze nekada da pomogne, ako covek nema novca za kvalitetan pre amp, i mozda je tada bolji NIKAKAV preamp... eto, ako neko to bude probao... nek javi rezultate.

Mi inace za merenja uspesno koristimo kondenzatorski mikrofon BEZ preampa (najveci broj nema "obicaj" da im gain ne varira sa temperaturom), i samo sa fantomskim napajanjem, doduse sam mikrofon (Earthworks M30) nam izuzetno uspesno drajvuje 6m kabla, i svestan sam da to verovatno ne moze svaki... (pogotovo da "sruci" u AD konvertor oko +18dBu kada "dobije" 150dB SPL )

To drugim recima znaci da nam je gain na nasem "preampu" 0dB (sto ni jedan skoro nema, pri tom ne mislim na MUTE, nego na 0dB), a prakticno mikrofon "vozi" ulazni buffer na AD konvertoru...

Za dinamicki mikrofon je jos lakse... ne treba mu fantomsko napajanje.

Jedino treba paziti da kabl ne bude predugacak (uticace na karakter razlicita duzina)... ako jos ko ima neku sugestiju... slobodno... mozda ipak samo previse "podrazumevam"

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2006, 04:09 PM   #18
Manley
Pro Member

Manley's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy
Mozda ispadnem glup... ali, jer neko probao da dinamicki mikrofon direktno "zabode" u AD konvertor...

Evo zasto, na 24bita (teoretski 144dB dinamickog opsega), tesko da i jedan mikrofon moze da prevazidje tu dinamiku... ako i ispadne tiho, moze se kasnije "pojacati", suma pri tom mora biti manje, jer nedostaje ceo jedan uredjaj u lancu, koji samo moze da poveca sum (ako gledamo samo sum) i ne moze da ga smanji...

Drugim recima, mozda to moze nekada da pomogne, ako covek nema novca za kvalitetan pre amp, i mozda je tada bolji NIKAKAV preamp... eto, ako neko to bude probao... nek javi rezultate.

Mi inace za merenja uspesno koristimo kondenzatorski mikrofon BEZ preampa (najveci broj nema "obicaj" da im gain ne varira sa temperaturom), i samo sa fantomskim napajanjem, doduse sam mikrofon (Earthworks M30) nam izuzetno uspesno drajvuje 6m kabla, i svestan sam da to verovatno ne moze svaki... (pogotovo da "sruci" u AD konvertor oko +18dBu kada "dobije" 150dB SPL )

To drugim recima znaci da nam je gain na nasem "preampu" 0dB (sto ni jedan skoro nema, pri tom ne mislim na MUTE, nego na 0dB), a prakticno mikrofon "vozi" ulazni buffer na AD konvertoru...

Za dinamicki mikrofon je jos lakse... ne treba mu fantomsko napajanje.

Jedino treba paziti da kabl ne bude predugacak (uticace na karakter razlicita duzina)... ako jos ko ima neku sugestiju... slobodno... mozda ipak samo previse "podrazumevam"

pozdrav

bogi

mkh800 160 dB SPL-a....izgubio si
Old 06-12-2006, 04:14 PM   #19
boggy
Moderator

boggy's Avatar

Quote:
mkh800 160 dB SPL-a....izgubio si
:o
jbg!

Koliki nivo daje pri tom?

Salu na stranu, znam da M30 nije "najjaci" ( da ne govorim o DPA primercima koji idu do 200dBSPL, doduse ne koriste se, bas, za muziku )... samo sam hteo da predlozim da, ako se nema para za dobar preamp, mozda je ipak bolje bez "icega", nego s nekim "shushkom"... no ako vam to ne radi posao... ok... mogu ja da zivim s tim saznanjem

pozdrav

bogi

--"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded)
boggy is offline   Reply With Quote
Old 06-12-2006, 04:18 PM   #20
Manley
Pro Member

Manley's Avatar

Quote:
Originally Posted by boggy
:o
jbg!

Koliki nivo daje pri tom?

Salu na stranu, znam da M30 nije "najjaci" ( da ne govorim o DPA primercima koji idu do 200dBSPL, doduse ne koriste se, bas, za muziku )... samo sam hteo da predlozim da, ako se nema para za dobar preamp, mozda je ipak bolje bez "icega", nego s nekim "shushkom"... no ako vam to ne radi posao... ok... mogu da zivim s tim saznanjem

pozdrav

bogi
jesi li probao tvoj earthworks na dobosu....fenomenalan je

probaj kod nekoga, imaces jos vise respekta prema mik-u
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules