|
Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 |
Stara Rumski Elita 2003.
|
![]()
Meni licno smeta kad cujem da je neko pevao duplex, deluje mi kao chorus, mada i to moze dobro da zvuci ali to sigurno najvise zavisi od pevaca. To sa kopiranjem vokala je prava stvar, deluje prirodno i mocnije. Tako i sam radim, jedino sam u dilemi da li da malo reverba stavim na centralni ili na one panirane... :roll:
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
VIP Member
|
![]()
Pricao sam o radu na PC-u sa 133Mhz, i sa nekom prostom audio karticom....kasnije je dosao PC 233Mhz ali i na njemu je bilo mucenje. CW je u to vreme za mene bio misaona imenica.....Lako je sad pricati o tome
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Banned
|
![]()
Ja bih posao od onog sto se najcesce koristi : dupleks ( dva glasa na sredinu , ili jedan (polu)levo - drugi (polu)desno , ili tri glasa : 1. usredinu , druga dva tise jedan (polu)levo - drugi (polu)desno , napomena : dva glasa znaci dva puta otpevati ( ne kopirati ) ; tri glasa znaci tri puta otpevati ( ne kopirati ) .
Smatram da niko ne koristi dupleks sto ga voli , vec sto manje lose zvuci |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Junior Member
|
![]()
Zdravo svima!Vec dugo vreme pratim post oko snimanje i kompresija vokala.Sve je ok ali mi nije jasno kako sa Pitch Shifterom jer kad sam startirao Sony Soundforge 7.0 ima Pitch Shift pa u dropdown meni Fifth Up,Fifth Down,Third Up i Third Down.Jel moze neko da objasni malo detaljnije kako se podesuje Pitch Shifter za panirane vokale ako kopiramo istog vokala koji je i centralni ili da objasni detaljnije rad sa svojim Pitch Shifterom.Hvala mnogo!
Last edited by loadedmutha; 31-08-2005 at 04:03 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Pro Member
|
![]()
Zasto bi radio u SF ..... imas u nuendu opciju desno dume na misu koje si kucnuo n fajl na kome ti je vokal ..... odaberes opciju za shiftovanje vokala i pomeris ga za malo ..... a opet nisi napustio projekat ...... sto se mene tice te vrste efekta ni malo ne zaostaju po kvalitetu od SF ..... cak ako nisu malo bolji ....... e da .... dobrodosao .....
Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#16 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Ali mi nije jasno u daljim replikama koje su neki naveli da snimis "stereo vokal" Kako snimiti stereo vokal? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
Member
|
![]() Quote:
Stereo vokal mo?e? snimiti i s dva mikrofona, nekom od mnogih stereo ili pseudo-stereo tehnika. Opet, koliko je tako dobivena stereo informacija zbilja upotrebljiva, stvar je shvaćanja, koncepcije, filozofije.... Drugim riječima efekt je prilično suptilan, čuje se samo kao vrlo blagi ambijent i uglavnom se gubi u malo gu?ćem aran?manu. Ukoliko takav trud oupće ima smisla, onda je to pod uvjetom da soba zvuči dobro. U protivnom bi se "efekt" mogao čuti i u miksu, ali od toga ne bi bilo veće sreće. Ne znam točno na ?to je ciljao OP, ali ono ?to u određenim situacijama ima smisla u sferi stereofonije jest nasnimavanje pojedinačnih vokala stereo tehnikom, pomoću dva mikrofona na fiksnoj poziciji u sobi. Neovisno o tome da li se nasnimava jedna te ista linija ili čak jedan te isti pjevač, prava stereo informacija dobija se ciljanom promjenom pozicije pjevača kod svakog nasnimavanja (take-a). Lijevo-desno, naprijed natrag. I tu treba biti oprezan jer se svakim novim parom usnimljenih kanala gomila prostorna informacija, ali u dobroj se sobi i s jednim pjevačem mo?e dobiti prilično realističan, iako pone?to genetski modificiran, dvodimenzionalan pjevački zbor. Predrag
~~~~~ Biomix Last edited by Predrag Trpkov; 05-11-2005 at 09:46 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
ton magistar
|
![]()
pitanje je sto je uoopce stereo snimanje. po meni je streo snimanje ono kad se snima sa dva mikrofona. recimo ovo sto predrag kaze. znaci, namistis dva mikrofona u neku stereo tehniku i onda pomices pjevaca, od takvih stereo traka simuliras stereo zbor u prostoru.
medjutin, ako snimas vokale (tejkove) sa jednim mikrofonon koje paniras u mixu, ili ako snimas klapu i svakomu pjevacu stavis zaseban mikrofon pa ga u mixu paniras to nije stereo snimanje. na primjer, stereo sampelovi solo gudaca i sl. koje koristimo, nisu snimani sa jednim mikrofonom pa panirani u prostoru, nego sa dva mikrofona a instrument je pomaknut u odnosu na njih i misto u orkestru di se taj instrument nalazi. to je stereo.
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
vokali-usnimavanje, mix, itd... | gorjan | Ogi Radivojević | 10 | 28-03-2008 08:54 PM |
Vokali | komsho24 | Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... | 11 | 29-12-2007 02:52 PM |
Vokali u refrenu and more | Blaze | Audio Produkcija - Tehnike | 17 | 05-12-2005 01:04 AM |
drumagog ili drugi trigger u praksi? | dr.Ru | Audio Software | 9 | 12-09-2005 08:08 AM |