|
Gitarska Produkcija Snimanje, procesiranje, miksanje gitara - potrazite pomoc ovde |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#51 | ||
Junior Member
|
![]() Quote:
Quote:
![]() ![]() Ako te interesuje dosta jeftinija varijanta sa Dimbagov zvuk, Seymour je napravio njegov signature pickup koji nije puno skuplji od ostalih modela. + firma MXR je napravila pedalu DD11 Dimebag Distortion koja je radjena u saradnji sa njim. Na netu moze da se nadje za oko 100$ + postarina... mislim da bi te pedala izasla oko 120e preko music123.com, gde mislim da mozes da porucis i magnet. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#52 |
Pro Member
|
![]()
Da dam svoj skromni doprinos temi:
Postoji par stvari koje mislim da niko nije do sada pomenuo na temi (mada naravno mo?da i gre?im) Kao prvo, jedan od najva?nijih momenata u zvuku Heavy gitare je bas gitara. Ako bas ne zvu?i kako treba, ako ne funkcioni?e dobro sa gitarama, nema leba. Automatski dolazimo do stvari broj dva, a to su aran?mani pesama. ?uo sam pesme koje su bile pogre?no aran?irane tako da jednostavno gitare nisu mogle da profunkcioni?u jer je pesma i?la iz pogre?nog tonaliteta ili je bas bio previ?e samostalan. Jo? jedan momenat je zvuk bubnja. Ja ?u naravno pretpostaviti da je to sre?eno, da je bubanj, suv, tup-tak, c c onomatopejom opisano i da ni?ta nije na putu tome da gitare postanu ogromne. Ne verujem u pedale tokom snimanja, mada sam imao recimo dobro iskustvo sa Hughes & Kettner Tubeman-om. Uglavnom uvek oduyimaju definiciju i snagu, bar onako kako ja ?ujem, uvek je bolje u startu izabrati glavu poja?ala koja je ta?no namenjena toj heavy svirci. Treba probati razli?ite glave bez predube?enja. Ona pri?a o lampama ne mora da stoji. Glavne gitare sam zadnji put snimio na Marshall Valvestate glavi, i ona je imala najbolju definiciju za te pod?timovane heavy rifove, lampe su zvu?ale muljavije. Treba probati razli?ite kutije, a na tim istim kutijama svaki od zvu?nika, jer rade razli?ito, ako idete na close mic-ed 57-ica varijantu. Ja li?no NIKADA nisam bio sre?an onim ?to sam dobio na taj na?in, kad se radi o ekstremnijim heavy varijantama. Uvek idem na kondenzatorski mic udaljen dovoljno od kutije da se razviju basevi, malo van ose zvu?nika. Veoma je bitno da je prostorija mrtva da mrtvija ne mo?e biti, mo?e biti ?ak dobra ideja da se plahtama napravi neka vrsta tunela od poja?ala, kako nikakav "room" zvuk ne bibio zabale?en i da se ?to manje prime?uje "udaljenost" izvora zvuka. Naravno poja?alo je ?esto na volumenu blizu bolnog (generalno Marshalli ni ne rade kad su ti?i, pa ?ak ni te Valvestate varijante). ?to manje distorzije, (u svakom slu?aju manje nego ?to gitarista benda obi?no misli da treba ili mu prija pod prstima) i puno ?to preciznije layer-ovanih gitara. Mislim da je u intervjuu Rick Rubin pomenuo da je su za System Of Down imali 10 layer-ovanih gitara. Rammstein gitare su vrlo o?igledno ?ak i kvantizovane u komp-u. Razni preampovi koji nakon toga idu direktno u power amp tako?e mogu dobro odraditi posao. Kutija uglavnom mora da bude bar 4x12, dve kutije mogu tako?e u?initi svoje, to nije bitno ako se snima sa 57 na grlu zvu?nika, ali ako treba uhvatiti masu sa ve?e daljine onda je treba i stvoriti ne?im. ?to se ti?e izbora gitara, a la Gibson gitare (zna?i hambuckeri, mahagoni, lepljen vrat ili kroz telo) su zakon za nabijanje mase, a onda je dobro debljati ih Strat-ovima ili tele-tinom zbog definicije. (ili naravno gitarama srodne konstrukcije). Sa ovih prvih ?e povu?i masu a sa ovih drugih attack. Ko u?e u studio sa Ibanez-om ili Kramerom, odmah ga treba izbaciti napolje ![]() ?ice treba da budu ?to deblje, onoliko koliko mo?e da izdr?i gitarista, zna?i 10-ke su neki donji minimum. Ima veze u?asno. Aktivne varijante magneta mogu biti ok ali nisu nu?ne, u stvari ?ak ?esto mogu dati ton koji je nekako preterano kompresovan i ne izlazi dobro iz matrice. Probati nekoliko razli?itih kablova uop?te nije bezveze! Primetio sam da ljudi ?esto ne razlikuju instrument cable od kabla koji je namenjen povezivanju izvora zvuka sa linijskom snagom signala. Kao zadnju stvar uvek treba imati u vidu da (po?to gitare zavr?avaju u slojevima skroz levo i skroz desno u pan-u), da ?e tokom mastering-a one biti jako izlo?ene kompresovanju i izbiti gore, tako ih nije potrebno preterano glasno miksati, bitno je da su definisane i da su frekventno svuda prisutne, osim tamo gde bas i bas bubanj ?ine svoje. Ja negde uvek razmi?ljam o Basu kao o zvu?noj ekstenziji gitare kad je re? o heavy svirci i tako ga treba aran?irati u pesmama i zvu?no pakovati. I zadnja stvar je nau?ena od jednog mog prijatelja koji je sjajan snimatelj, a to je da je u miksu ne?to veliko uvek u odnosu na ne?to drugo. Ako se poku?ava dobiti da je sve veliko, ne ide. Zna?i u startu treba ve? tokom snimanja postavljati odnose tako da je bubanj ta?kast i da je bas jako nisko sa naravno nekim peak-om u srednjim radi definicije, da bi gitare mogle da budu dominantne u odnosu na ne?to. To su bili mojih 50 cents ![]()
![]() |
#53 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
![]()
![]() |
![]() |
#54 |
Pro Member
|
![]()
ups :oops:
![]() |
#55 |
Pro Member
|
![]()
Ah da, dobrodosao na forum Van Halen-e.
Spremao sam ti poziv na rumski nakon sto dobijem "posiljku", ali nevermind, dobrodosao ovde sa svojim znanjem. @offtopic ne rece mi za onaj snimak iz '92 jel ti znaci nesto? ![]()
![]() |
#56 |
MAO
|
![]()
Elem
Danas zavrsismo sa gitarama i predjosmo na pevanje. 5150 se spakovao i ceka vlasnika da ga pokupi. U celini uzev, nisam razocaran, niti mislim da nesto tragicno, samo sam imao veca ocekivanja. Zvuk je generalno lose definisan, narocito u visokim gde metalmasterov rad kolje svaku zelju za ekvalizaciju. Da se razumemo - MetalMaster nije uopste losa pedala, cak sam cuo dosta pohvala o istoj. Izbor izmedju njega i 5150ovog drajva je pao iz razloga sto 5150 drajv kao da ima cudniji odnos distorziranja originalnih frekvencija, pa je jako tezak za kontrolu. Izmedju srednje i krajnje vrednosti njegovog drajva, na obicnom zvuku dobijes tek nesto gusce visoke, al retko i tesko pogura srednje frekvencije. Mada, ruku na srce, taj isti Peavey je uz ESP/EMG njegovog vlasnika (zice 12ice i drop D stim), zvucao kao nesto sto treba drzati u kavezu. Mislim da nas je ovde vise zeznuo izbor gitara, mada sad filozofirati i ne vredi, doneli smo sve sto nam je bilo moguce naci. Bilo kako bilo, zvuk je tu, ima ga manje vise u svim delovima spektra, i sad mi ostaje da u zavisnosti od aranzmana i gorepomenutog tonaliteta pesme radim equalizaciju na mixu. Ovako subjektivno, cini mi se da ce mi kompresori i pametna equalizacija donjih srednjih freqvencija biti odlucujuci. Cak planiram da se malko igram i sa kompjuterom (ako i kada skupim pare za EMU), pa da reampujemo, farbamo i sl. Neki NI-ov guitar rig mi mozda na raspolaganju, pa cemo i to videti. Cak mi se cini da smo u vecem problemu sa clean zvukovima na albumu, mada se za njih najmanje brinem, njih ce komp definitivno srediti. Problem je bio sto su oba pojacala (Peavey 5150, Fender TwinReverb), imala dosta shuma i shishtanja i pri malim vrednostima snage i gain-a, tako da smo na kraju vecinu cleanova snimili diretkno preko pomocnog Mackijevog mixera, koji je bio sasvim pristojan sa nivoom shuma. Ne bi me to toliko mucilo da te clean deonice nisu na uglavnom najtishim mestima u pesmi, ili na uvodima, ili potpuno samostalni, pa se shum iznenadjujuce mnogo cuje. No dobro. Voleo bih da sam na guitargeek.com naisao na pocetku snimanja gitara a ne danas, tacno po zavrsetku, mada, ponavljam, ovaj session je najvise odredila nemogucnost nabavljanja adekvatnijeg setup-a. Eto , to vam je to pa do sledeceg snimanja... P.S: Oggy- tvoje podsecanje na 45 stepeni shurke mi je dosta pomoglo u jednom momentu, kada sam po 30ti put menjao polozaj mic-a. D112 mi pod 90 nije mnogo pomogao u dubljim frekvencijama, mada je na zanimljiv nacin snimio visoke, pa sam i te kanale sacuvao za mix. Pozdrav! |
![]() |
![]() |
![]() |
#57 |
Pro Member
|
![]()
@Arthur
" Mada, ruku na srce, taj isti Peavey je uz ESP/EMG njegovog vlasnika (zice 12ice i drop D stim), zvucao kao nesto sto treba drzati u kavezu." Ako mozes da postavis negde ili na mail neki snimak da cujem tu "zivotinju" ako je moguce? @offtopic Pre par godina je burazer uzeo Marshall-a super lead 100w. Ja poneo mog sveze kupljenog Ibaneza i to prikljicili sa jos Boss-ovim procesorom. Odvrnuli Marshall-a, i ja krenuo da se "izivljavam", ali "izivljavam" sa flojd rouz-om. Stanem, i primetim kroz prozor njegovog komsiju izlazi iz kuce na ulicu i gleda levo, desno. Otvorimo prozor i pitamo ga:"Komsija sta je bilo?". A on:"Ma neznam, ucini mi se kao da sam cuo da neki bageri, buldozeri prolaze kroz ulicu !!!!" ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#58 |
MAO
|
![]()
ehm
zvucace glupo, ali je istinito - taj album jos nije gotov, a sav materijal se nalazi backupovan na digitalne trake, znaci velika komplikacija da se podigne/okaci i sl. Cuces, ocekuj album BG grupe YOBO pocetkom sledece godine... kako sad stoje stvari mixacemo paralelno ta dva albuma.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#59 |
Pro Member
|
![]()
OK. Cekamo. 8)
![]() |
#60 |
Moderator
|
![]()
U potpunosti se slazem sa Dushanovim postom. Ono za bass kao donji nastavak gitare je takodje tacno i izuzetno bitno, a ja sam prevideo u svom prethodnom postu.
@Dushan Ono za 57... Pa lepo sam rekao da cesto se igram i sa kondenzatorom, tj, da ga treba imati na snimku, ali kako ti rece, glave, kutije, gitare, sve radi razlicito i mora se detaljno isprobati, kako instrumenti, tako i mic-ing. Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Gitarski pedalboard | zadresar | Gitarska Produkcija | 11 | 20-03-2009 11:18 PM |
gitarski rekording vol. 2 | duck | Gitarska Produkcija | 25 | 07-02-2005 12:39 AM |
-= Gitarski setup =- | ProkDu | Gitarska Produkcija | 5 | 05-12-2004 04:10 AM |