|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#91 | |
Member
|
![]() Quote:
![]() Ti ovde braniÅ¡ neka prava TF/narodnjaka, ali na konkretna pitanja o muzici kažeÅ¡ ti tu muziku ne sluÅ¡aÅ¡/pratiÅ¡ i da nije tvoja Å¡olja čaja (parafraziram, da sad ne tražim ovde tačno). ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Pro Member
|
![]()
Å*ta radiÅ¡ Komile, ako boga znaÅ¡?
Sad smo pukli ko bas. ![]()
![]() |
#93 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Pozdrav, Vasa
TEHNIKA NARODU! Last edited by awacs; 12-10-2017 at 10:45 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#94 | |
Member
|
![]() Quote:
Pri tom ne mislim na negativnu konotaciju pojma diletant, već na izvornu - gde se stvari rade isključivo zbog ličnog zadovoljstva ili kakvog interesa. Pitanje ukusa jeste intimno pitanje, i tu se slažem sa tobom. Ono Å¡to ljudi previđaju je da se ukus formira na dva načina: sistematski i slučajno. Sistematski podrazumeva disciplinu, učenje (čak i neprijatnih stvari) građenje temelja i to po nekakvom istorijskom redosledu. Å*to će reći - ne može prvo da se sluÅ¡a npr punk ili heavy metal, pa odatle da se vraća u Monteverdija, Bacha isl. Tako je sa muzikom, tako je sa slikarstvom, vinima, tekstilom, sa književnoÅ¡ću, politikom..tako je sa svim stvarima. Ukoliko naravno stvari žele da se 1) razumeju i 2) osete. Tek kada se ispune ta dva uslova, možemo da razgovaramo o ukusu, u pravom smislu te reči. Slučajno, to je sistem "kako mi padne". To je sistem lutanja, nabadanja i neprestanog traženja po povrÅ¡ini, bez suÅ¡tinskog i dubinskog zadovoljstva. Kao kada bi neko predstavio npr sliku jednoga Albrechta Dürera i mi stali da blenemo u nju pokuÅ¡avajući da vidimo da li nam se dopada ili ne. NaÅ¡a sposobnost "dopadanja" biće veoma slabuÅ¡nog inteziteta u odnosu na intenzitet kojeg bi imali da smo prethodno razvili sposobnost tumačenja umetničkog dela. Njenu istoriju, kontekst nastanka, eventualno stvaraoca, zatim simbole koji su koriÅ¡ćeni, tehniku, koej sve boje i zaÅ¡to baÅ¡ te boje ita itd.. U suprotnom, naÅ¡e "dopadanje" ići će veoma plitko. Isto je i sa muzikom. To ugađanje sebi svodi muziku na puku prijatnost. Za takvu publiku se onda takva muzika i pravi i onda je to jedan začarani krug iz kojeg je tečko izaći. Sistem proizvodnje i potroÅ¡nje. Pri čemu se doÅ¡lo i do hiperprodukcije i samim tim opadanja vrednosti muzičkih ostvarenja. Muzika je postala jeftina, brza..njeni konzumenti lenji i nesposobni da uživaju na pravi način. Kako možemo to sa sigurnoÅ¡ću da znamo? Tako Å¡to vidimo da je svet otiÅ¡ao u k.... Jer, da su ljudi bili disciplinovani i koristili muziku za ono za Å¡ta ona postoji, nikada toliko lenjog, sitnosopstveničkog, plitkog egoizma ne bi bilo. Da ne budem pogreÅ¡no shvaćen: ugađati sebi je prirodno i poželjno, ali..kada je muzika u pitanju, čovek treba da bude napre muzički vaspitan i osposobljen, pa tek onda da se prepusti izboru. Ovo sada Å¡to imamo je izbor zombiranih diletanata. Često tu ubrajam i sebe, prekorevajući se Å¡to nisam imao viÅ¡e discipline da odvojim kukolj od žita, nego sam kao kmača jeo svakakve splačine i zatrovao mozak nepovratno. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Pro Member
|
![]()
zilet , o ukusima ne treba raspravljati , svako ima svoj kriterijum i kool , ja kao dete sam naucen da slusam sve i svasta , folk muziku stvarno ne volim , ne nalazim se u tome , ne branim aktere turbotronika vec ga gledam kao onomad kad se pojavio BB sa rokerima s'moravu , tako gledam i ovo , svako svoje vreme ima svoje rokere s'moravu , mora da ima neku satiru ...a to da je muzika postala fast food to je , tehnologija narodu pocevsi od rucno pravljenih gitara , pojacala , mikseta , sintisajzera , semplerima koji su radili posao za manje para (rani emu i akai) pa do laptopa i tableta ...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Pro Member
|
![]()
Brate kolko ti imaÅ¡ slobodnog vremena. Pročitao sam ti prve dve rečenice i odustao. Briga me i za sistematiku i za numizmatiku. Ima da sluÅ¡am Å¡ta hoću, i Å¡ta volim, i tu je gotova priča. Ende bejbe!
Sent from my ME173X using Tapatalk
![]() |
#97 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Pozdrav, Vasa
![]() |
![]() |
#98 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Elem, evo slušam taj podcast. Komercijalni potencijal te muzike je ravan nuli. Umetnički... Ipak je ono "404 Page not found" bolje.
![]() |
![]() |
#99 | |
Member
|
![]() Quote:
Naravno da ćeÅ¡ da sluÅ¡aÅ¡ Å¡ta ti se sluÅ¡a. Tako razmiÅ¡lja većina. Većina takođe umiÅ¡lja i da je slobodna, sposobna da bira i da zna Å¡ta je ukus ![]() Eto, ukratko, za tebe samo dve rečenice . |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Member
|
![]() Quote:
U ovom iskazu imamo jednačinu od čak 4 nepoznate: - stvaraćeÅ¡: za stvaranje je potreban talenat, a talenat bez znanja je sirovina, ruda koju tek treba obrađivati. Kao kada bi neko uzeo četkicu i boje i platno i očekivao da odmah "stvara" i, Å¡to je joÅ¡ gore, da je to Å¡to je namazao nekakva slika. - muziku: naravno, kada prvi uslov nije ostvaren nema ni govora ni o kakvoj "muzici" (nije svaka kombinacija zvukova isto Å¡to i muzika) Takođe, muzika nije skup zvukova za ličnu upotrebu, već treba da "uokolo traži jeku, da razdeli srce svoje međ braću neznanu, daleku" da citiramo pesnika, jel. - hoćeÅ¡: ovo je posebna tema, veoma Å¡iroka i ukratko, svodi se na sve ono Å¡to nam se nalazi u glavi na pitanje koliko smo zapravo sopstveni, a koliko smo isprogramirani i, u skladu sa tim, koliko smo sposobni da neÅ¡to zaista hoćemo. - umeÅ¡: zanatsko pitanje, koje takođe može da bude tricky. Pri čemu ogromantna masa ljudi misli da će razvijanjem tehnike sviranja ili nabavkom opreme, biti u stanju da ostvari prvu nepoznatu iz ove jednačine, tj kreativnost. I tu su stvari često postavljene naopačke: muzika je najpre ideja, pa tek onda tehnika. Dakle, Mozart koji leži u krevetu i diktira note Salijeriju. Beethowen koji ispisuje note po tapetima, a ne batica pred kompjuterom koji čeka da ga strefi ideja. Znam, mnogi se neće složiti sa ovim kako ja razmiÅ¡ljam, ali to jesasvim ok ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Turbo folk ili sta god ? | ugljesa | Promocija radova | 8 | 24-10-2012 01:46 PM |
gastos folk.......... nova kategorija | shashko | Razno | 12 | 27-11-2010 11:30 AM |
Folk(Narodna)muzika | master29 | Kutak za glazbenike. kompozitore, tekstopisce, aran?ere... | 111 | 03-03-2008 03:28 AM |
YU Pop & Folk VS. ....... | idekius | Razno | 53 | 28-11-2007 10:48 AM |