Go Back   Rumski Forum > Aktivnosti > Razno

Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 12-10-2017, 09:03 PM   #91
komil
Member

Default Re: Turbotronik novokomponovani folk sa alternativnim muzičkim formama

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
Jedini je problem u tome Å¡to su se ovde ljudi navukli na samo pominjanje narodnjaka/TF ko one velike brkate ribe na bućkalo
Mislim da su razlike u mišljenjima ovde mnogo manje od toga kako ih predstavljaš

Ti ovde braniÅ¡ neka prava TF/narodnjaka, ali na konkretna pitanja o muzici kažeÅ¡ ti tu muziku ne sluÅ¡aÅ¡/pratiÅ¡ i da nije tvoja Å¡olja čaja (parafraziram, da sad ne tražim ovde tačno). Lako je tako, to je kao da mene neko sada pita za muziku neke južne Malezije, boli me tuki, neka sviraju Å¡ta hoće(ju) jer me ne dotiče, ali mi malo para uÅ¡i da ih se neko gadi.
komil is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2017, 09:26 PM   #92
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Å*ta radiÅ¡ Komile, ako boga znaÅ¡?

Sad smo pukli ko bas.
Old 12-10-2017, 10:36 PM   #93
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by komil View Post
Ti ovde braniš neka prava TF/narodnjaka, ali na konkretna pitanja o muzici kažeš ti tu muziku ne slušaš/pratiš i da nije tvoja šolja čaja (parafraziram, da sad ne tražim ovde tačno). Lako je tako, to je kao da mene neko sada pita za muziku neke južne Malezije, boli me tuki, neka sviraju šta hoće(ju) jer me ne dotiče, ali mi malo para uši da ih se neko gadi.
Hm. Nijedna muzika nije moja šolja čaja, jer sam takav čovek. Ne volim žanrove, volim ono što mi muzika učini u mozgu, a mozak mi je komplikovan. Ne slušam ni rege ni narodnjake ni barokne majstore ni TF ni progresivni rok ni musique concrete – a sve to slušam, jer je sve to oko mene. I dok sam se bavio muzikom hteo sam da sve što čujem uglavim u onih par nota koje sam uspeo da pronađem na vratu gitare i par fazona koje sam pronašao na miks pultu, i da na taj način prepričam ono što sam čuo. To je otprilike sve što mogu da izjavim na temu muzike.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 12-10-2017 at 10:45 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2017, 11:12 PM   #94
Gillette
Member

Quote:
Originally Posted by Igor View Post
Ne slažem se sa tobom Žileteu

Devedesetih su nam donosili one bugarske kasete, pa onda ideÅ¡ od dilera do dilera, stalno neÅ¡to tražiÅ¡, eksperimentiÅ¡eÅ¡, kupiÅ¡ na ćoravo, učini ti se. S druge strane pacovskim kanalima ti doturaju fanzine, dođe i pokoja Heroina iz Hr, s ove strane pratiÅ¡ prvo Ritam, pa Ritam zabave, XZ, i tako redom.

Ja sam muziku godinama naručivao od jednog lika iz NiÅ¡a, imao je nebesku kolekciju svega mogućeg i nemogućeg. Načujem neÅ¡to u Kramerovoj i Perinoj emisiji na Radio Politici, pa pitam, levo, desno, mnogo viÅ¡e smo se tada družili, informacije su iÅ¡le od čoveka do čoveka, nije bilo Gugleta, pa na klik.

Ne znam, ja muziku ne delim na jaku, ili ovakvu, onakvu, samo na onu koja mi se sviđa, i na onu koja mi se ne sviđa. Pomenuo sam žanrove jer Fridom već milion godina neguje taj neki mračniji fazon, zato. Malo je, da ne kažem malo viÅ¡e zahtevniji za nekoga ko uÅ¡esa ne voli da izlaže klizećima u Å¡esnaestercu.

U principu, u redu je i ako smatraÅ¡ da je dobar mjuz samo onaj koji dolazi do tebe, međutim, u tom slučaju, ne bih se kladio da ne propuÅ¡taÅ¡ neke mnogo dobre note.
Ok, to je tzv diletantski pristup.
Pri tom ne mislim na negativnu konotaciju pojma diletant, već na izvornu - gde se stvari rade isključivo zbog ličnog zadovoljstva ili kakvog interesa.

Pitanje ukusa jeste intimno pitanje, i tu se slažem sa tobom.
Ono Å¡to ljudi previđaju je da se ukus formira na dva načina: sistematski i slučajno.

Sistematski podrazumeva disciplinu, učenje (čak i neprijatnih stvari) građenje temelja i to po nekakvom istorijskom redosledu. Å*to će reći - ne može prvo da se sluÅ¡a npr punk ili heavy metal, pa odatle da se vraća u Monteverdija, Bacha isl.

Tako je sa muzikom, tako je sa slikarstvom, vinima, tekstilom, sa književnoÅ¡ću, politikom..tako je sa svim stvarima.
Ukoliko naravno stvari žele da se 1) razumeju i 2) osete.

Tek kada se ispune ta dva uslova, možemo da razgovaramo o ukusu, u pravom smislu te reči.

Slučajno, to je sistem "kako mi padne".
To je sistem lutanja, nabadanja i neprestanog traženja po površini, bez suštinskog i dubinskog zadovoljstva.

Kao kada bi neko predstavio npr sliku jednoga Albrechta Dürera i mi stali da blenemo u nju pokuÅ¡avajući da vidimo da li nam se dopada ili ne.
NaÅ¡a sposobnost "dopadanja" biće veoma slabuÅ¡nog inteziteta u odnosu na intenzitet kojeg bi imali da smo prethodno razvili sposobnost tumačenja umetničkog dela. Njenu istoriju, kontekst nastanka, eventualno stvaraoca, zatim simbole koji su koriÅ¡ćeni, tehniku, koej sve boje i zaÅ¡to baÅ¡ te boje ita itd..

U suprotnom, naÅ¡e "dopadanje" ići će veoma plitko.

Isto je i sa muzikom.
To ugađanje sebi svodi muziku na puku prijatnost. Za takvu publiku se onda takva muzika i pravi i onda je to jedan začarani krug iz kojeg je tečko izaći. Sistem proizvodnje i potroÅ¡nje.
Pri čemu se doÅ¡lo i do hiperprodukcije i samim tim opadanja vrednosti muzičkih ostvarenja.

Muzika je postala jeftina, brza..njeni konzumenti lenji i nesposobni da uživaju na pravi način.

Kako možemo to sa sigurnoÅ¡ću da znamo?
Tako što vidimo da je svet otišao u k....

Jer, da su ljudi bili disciplinovani i koristili muziku za ono za Å¡ta ona postoji, nikada toliko lenjog, sitnosopstveničkog, plitkog egoizma ne bi bilo.

Da ne budem pogreÅ¡no shvaćen: ugađati sebi je prirodno i poželjno, ali..kada je muzika u pitanju, čovek treba da bude napre muzički vaspitan i osposobljen, pa tek onda da se prepusti izboru.

Ovo sada što imamo je izbor zombiranih diletanata.
Često tu ubrajam i sebe, prekorevajući se Å¡to nisam imao viÅ¡e discipline da odvojim kukolj od žita, nego sam kao kmača jeo svakakve splačine i zatrovao mozak nepovratno.
Gillette is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2017, 11:35 PM   #95
alavuk
Pro Member

alavuk's Avatar

zilet , o ukusima ne treba raspravljati , svako ima svoj kriterijum i kool , ja kao dete sam naucen da slusam sve i svasta , folk muziku stvarno ne volim , ne nalazim se u tome , ne branim aktere turbotronika vec ga gledam kao onomad kad se pojavio BB sa rokerima s'moravu , tako gledam i ovo , svako svoje vreme ima svoje rokere s'moravu , mora da ima neku satiru ...a to da je muzika postala fast food to je , tehnologija narodu pocevsi od rucno pravljenih gitara , pojacala , mikseta , sintisajzera , semplerima koji su radili posao za manje para (rani emu i akai) pa do laptopa i tableta ...

xxx says : "Preko dana zemljoradnik a nocu disko zvezda"
alavuk is offline   Reply With Quote
Old 12-10-2017, 11:40 PM   #96
Igor
Pro Member

Igor's Avatar

Brate kolko ti imaÅ¡ slobodnog vremena. Pročitao sam ti prve dve rečenice i odustao. Briga me i za sistematiku i za numizmatiku. Ima da sluÅ¡am Å¡ta hoću, i Å¡ta volim, i tu je gotova priča. Ende bejbe!

Sent from my ME173X using Tapatalk
Old 13-10-2017, 12:10 AM   #97
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Brate kolko ti imaÅ¡ slobodnog vremena. Pročitao sam ti prve dve rečenice i odustao. Briga me i za sistematiku i za numizmatiku. Ima da sluÅ¡am Å¡ta hoću, i Å¡ta volim, i tu je gotova priča. Ende bejbe!
PoÅ¡teno. A i stvaraćeÅ¡ onakvu muziku kakvu hoćeÅ¡ i voliÅ¡. I umeÅ¡. I to je poÅ¡teno.

Pozdrav,

Vasa
Old 13-10-2017, 07:28 AM   #98
Znak
Pro Member

Znak's Avatar

Default Re: Turbotronik novokomponovani folk sa alternativnim muzièkim formama

Quote:

Zezam se... Ne znam zašto ti ne otvara, embedovano je, meni otvara.
Ne otvara se zbog YU slova u internet adresi koja se ne renderuju dobro u tvojim postovima.

Elem, evo slušam taj podcast. Komercijalni potencijal te muzike je ravan nuli.
Umetnički... Ipak je ono "404 Page not found" bolje.
Old 13-10-2017, 08:43 AM   #99
Gillette
Member

Quote:

Sent from my ME173X using Tapatalk
Igore dragi, slobodnog vremena imam zaista dosta. Ali, to sam hteo i za to sam se izborio.
Naravno da ćeÅ¡ da sluÅ¡aÅ¡ Å¡ta ti se sluÅ¡a.
Tako razmiÅ¡lja većina.

Većina takođe umiÅ¡lja i da je slobodna, sposobna da bira i da zna Å¡ta je ukus

Eto, ukratko, za tebe samo dve rečenice .
Old 13-10-2017, 09:10 AM   #100
Gillette
Member

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
PoÅ¡teno. A i stvaraćeÅ¡ onakvu muziku kakvu hoćeÅ¡ i voliÅ¡. I umeÅ¡. I to je poÅ¡teno.

Pozdrav,

Vasa
Ovakvo razmiÅ¡ljanje je klasična zamka u koju se upada.
U ovom iskazu imamo jednačinu od čak 4 nepoznate:

- stvaraćeÅ¡: za stvaranje je potreban talenat, a talenat bez znanja je sirovina, ruda koju tek treba obrađivati. Kao kada bi neko uzeo četkicu i boje i platno i očekivao da odmah "stvara" i, Å¡to je joÅ¡ gore, da je to Å¡to je namazao nekakva slika.

- muziku: naravno, kada prvi uslov nije ostvaren nema ni govora ni o kakvoj "muzici" (nije svaka kombinacija zvukova isto Å¡to i muzika) Takođe, muzika nije skup zvukova za ličnu upotrebu, već treba da "uokolo traži jeku, da razdeli srce svoje međ braću neznanu, daleku" da citiramo pesnika, jel.

- hoćeÅ¡: ovo je posebna tema, veoma Å¡iroka i ukratko, svodi se na sve ono Å¡to nam se nalazi u glavi na pitanje koliko smo zapravo sopstveni, a koliko smo isprogramirani i, u skladu sa tim, koliko smo sposobni da neÅ¡to zaista hoćemo.

- umeÅ¡: zanatsko pitanje, koje takođe može da bude tricky. Pri čemu ogromantna masa ljudi misli da će razvijanjem tehnike sviranja ili nabavkom opreme, biti u stanju da ostvari prvu nepoznatu iz ove jednačine, tj kreativnost. I tu su stvari često postavljene naopačke: muzika je najpre ideja, pa tek onda tehnika. Dakle, Mozart koji leži u krevetu i diktira note Salijeriju. Beethowen koji ispisuje note po tapetima, a ne batica pred kompjuterom koji čeka da ga strefi ideja.

Znam, mnogi se neće složiti sa ovim kako ja razmiÅ¡ljam, ali to jesasvim ok
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules