|
Razno pricajte o svemu ostalom vezano za muziku i PC produkciju, predstavite sebe, svoj band, also speak in english about pro audio production... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#1 |
VIP Member
|
![]()
Super clanak / intervju u novom SOS magazinu o snimanju zadnjeg albuma Rod Stewarta (Another Country). Akusticni instrumeti, gitare, violine, folk / skotski pop fazon.
Bubanj su live loopovi (Drums on Demand) + triggeri (Addictive Drums). Klaviri, sintovi i SVI gudaci su soft synths. JEDINI preamp za SVE instrumente i vokale je bio Apollo Twin (!). Par njegovih mikrofona + par rentiranih. Snimano u Rodovoj kuci (dnevna soba) na laptop (Mac + Logic). Mixano ITB na Tannoy 601A i Hafler TRM6 (koje posedujem) zvucnicima. Prosek broj kanala po pesmi oko 50. Glavni plugin za vokal bio CLA Vocals (!) & Waves de-esser.. Itd itd.. Naravno, super muzicari su svirali gitare bas i violine, dobri aranzmani,itd, itd...lik koji je snimao i miksao, je co-write sve pesme, producirao i sve klavijature odradio. Opusteno...kucni snimak, opustena atmosfera, ljudi znaju sta rade, i naravno lik (Rod Stewart) zna da peva i ima do jaja glas ![]() ![]()
![]() |
#2 |
Senior Member
|
![]()
a ironicno, spot na terasi capitol recordsa, unutra sve moguce hi end audio dzidza-midze
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Junior Member
|
![]()
Čuje se ta ITB separacija, hladno do bola, odličan primjer ne primjerene pjesme za itb......
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
VIP Member
|
![]()
da..smrz'o sam se od hladnoce snimka... a tek ove "separacija".. Gde tacno cujes tu "separaciju" da vidim bas...?
![]() |
#5 |
Moderator
|
![]()
Hehe, vidim Tomo M-ov sarkazam ...
Ne mogu da se otmem utisku da bubanj zvuči kao...%$#&% Da je isti u "drugom planu"... Da je vokal "ispred i na mišiće" u matrici, poslušao sam i druge numere... Da ni sekunde to ne dovodim u pitanje da li je kod kuće ili u svemiru snimljeno! Snimak je tehnički odličan, nema tu zbora...! Ali da potpuno sve zvuči u skladu sa potrebama današnjice... Dakle, čovek je legenda, sve svira, nema ni greške ni duše! Zapravo, šteta što vreme u kom živimo nije obezbedilo da ovakvi mega kreativni ljudi ne moraju da "trbuhom za kruhom" i dalje rade i proizvode štetu sjajnoj biografiji udvarajući se imbecilima.... Tako mislim, oprostite... Sve kako treba! ![]()
![]() |
#6 | |
Member
|
![]() Quote:
Mislis fali malo analogije da ga utopli u matricu?,Jbg analogija je keva.. Jbg zajebo se,vjereujem kad je cuo snimak na youtube da je rekao sebi "pu… kako ovo ne propustih kroz neki neve..,pa makar i uad-ov ,samo da mi ova separacija ne zvuci ovako gadno digitalno i da ovi visoki od cla na glasu nestanu" Jbg grijese i stari ljudi! ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
Ali treba obratiti paznju na par stvari: - Troskovi snimanja mega zvezde kao sto je Rod Stewart - Lik prica da se Rod odusevio kad je video sta moze da se uradi u kucnim uslovima. Nema vise astronomskih troskova za studio (koji se u nedogled odbijaju od tantijema od prodaje ploca i CD i mp3); Radilo se u opustenoj atmosferi - ogromna dnevna soba, veliki TV, gledao se fudbal svaki dan, itd. - Rod Stewart treba novi materijal. Ne moze do kraja zivota da peva stare pesme. Sa serijom albuma American Classics (Jazz / Sinatra i ostali materijal) je pokidao. Do jaja mu je leglo, jesu obrade ALI je pokidao.. Sad malo na drugu stranu. Ne moze vise da peva rock (jer je deda) a i njegova publike su babe i dede i domacice u 40-im... nije nikakva "cool" publika. Ali kakva takva je - on i dalje puni velike dvorane. nema on sta da se dodvorava publici. - Njegovu publiku UOPSTE ne zanima analog / ITB scenario. Zanima ih melodija, tekst i njegov (do jaja) glas. Zato je uvek "in your face". Inace, sav radio materijal se tako miksa na zapadu - vokal je 80% pesme i mora da izlazi na svemu. - Ako novi materijal moze da se izbaci u "domacoj radinosti" za ne mnogo para - svi su srecni. Od disko kuce, do njega (pre ce videti neke pare nazad) pa sve do publike - Eto nove ploce! A od necega mora da se zivi. Album = novi materijal = turneja = neke pare se obrcu! - E sad da li ima dusu? Njima sigurno ima, ljudi ne fushere. Nije dotle doslo. To sto su sad ljuti profesionalci i mogu da odrade veliki posao (album da napisu i snime) za malo vremena, to ne znaci da su tezgarosi "trbuhom za kruhom". Nama koji ga pamtimo po albumima iz 70-ih i 80-ih, moze da zasmeta. Ali mi nismo ti koji kupuju njegovu muziku. necemo sad da kritikujemo (pljujemo) sve.. ![]()
![]() |
![]() |
#8 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
Koliko to ide u boles' jedan moj drugar (aranzer, producent koji voli da potapa vokale) mi je jednom poslao neku stvar i rekao "Poslusaj koliko je vokal lepo smiksan, tih, sitan" ![]() Naravno ne treba preterivati, ali u ovoj Rodovoj pesmi vokal jeste glasan, ali ne i preglasan, za danasnje standarde rekao bih da je tu negde, s obzirom da je glavna zvezda on, da ljudi slusaju te pesme zbog njega ok je, zakljucak cuo sam i glasnije vokale... Last edited by Jan; 25-01-2016 at 12:45 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
VIP Member
|
![]()
Sad sam bas preslusao na (dobrim) sluskama. Vokal nije prejak, bas je taman. I sve ostalo se bas dobro cuje, od violina i bendza, do basa... bubanj jeste ispod, ALI je totalno nebitan za pesmu i ima ga bas koliko treba.
Pesma je za "nedeljno popodne" za debele domacice ALI prica je bila o ITB snimanju kod kuce... @Jan - to sto se boris sa "producentima" - stara nasa boljka...samo sto takvi miksevi ne bi prosli preko. Ako nesto ne volim, to je kad je vokal pokriven. Imam ovde ortaka iz Zagreba, radi album vec 4-5 godina (!?) jedne iste pesme presvirava i pre-aranzira-va (?) i vokala nigde nema..On svira sve (gitare, bas , bubanj i peva + snima, miksa i producira) ALI vaznije su mu gitare od pevanja (????) Balkanski mentalitet ![]()
![]() |
#10 | |
Pro Member
|
![]() Quote:
A sto tice toga da je ovaj album miksan ITB, eh, odavno je prestalo da me zanima da li je ITB ili OTB... I s obzirom da se skoro nikad ne desi da ne moram da nesto ispravim, recall u mom slucaju ne bi dolazio u obzir... Skupi i kvalitetni mikrofoni (ovo smatram najbitnijim vise razlicitih) , preampi, outboard, odnosno jednom reciju front end, naravno da, ali recall miksa (zbog kako se klijentima prdne) ne, jer ne bih mogao da im objasnim da recall moraju da plate extra i zavrsavao bi sa ljudima na ratnoj nozi, ovako ITB i milina... Mozda kasnije u zivotu dodati neki summing box za karakter, bez ikakvog prckanja sa nivoima i panovima (npr Burl Vancouver) sto prostije moguce, mada nakon slusanja par (dobro odradjenih) testova sumiranja po netu siguran sam da mi ne treba jos tih 6-7k evra troska (za konverziju i sumu)... Last edited by Jan; 25-01-2016 at 11:00 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
OMD novi album | DaBear | Razno | 0 | 21-09-2010 07:15 AM |
SENSER-Novi album | silicon science | Razno | 5 | 21-08-2009 11:33 AM |
NiN novi album | Dushan_S | Razno | 5 | 21-02-2007 09:31 PM |
Novi snimak - izrazite utiske | marianna | Promocija radova | 20 | 09-06-2006 10:06 AM |