Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Monitoring

Monitoring Aktivni i pasivni zvučnici, slu?alice, pojačala

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 20-02-2014, 01:15 PM   #21
SomiKnight
Junior Member

Default Re: Odabir slu?alica za monitoring

Quote:
a svako normalan jasno zna
I lepo ti stavi etiketu na mene da sam nenormalan. Jako kulturno nema sta, svaka cast.

Quote:
Ta rečenica je veoma smislena svakome ko je te slu?alice stavio na glavu i pomerio ih u par pozicija.
Meni i dalje nije jasno ako je to tacno, kako onda mogu da imaju epitet sjajnih slusalica?
Ok, ako imaju taj problem, imaju, ja stvarno ne znam, ali onda su valjda najobicnije djubre, daleko od toga da su sjajne? Makar za svrhu o kojoj pricamo.
SomiKnight is offline   Reply With Quote
Old 20-02-2014, 01:37 PM   #22
sira
Senior Member

sira's Avatar

Najbolje ti je da ih kupi? pa isproba?, i onda če? sigurno znat jesu li đubre ili nisu, i neče? gnjavit po internetu
sira is offline   Reply With Quote
Old 20-02-2014, 01:39 PM   #23
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Quote:
Originally Posted by SomiKnight View Post
I lepo ti stavi...

Vidi ovako, meni jedino nije jasno šta radiš, zašto ovaj zaista običan i normalan thread sa normalnom pričom pretvaraš u svoje probleme, kao da je o tebi sve ovo. Svi vrlo razumljivo pričaju i nije ovo thread koji treba da odluči koje su slušalice sjajne a koje đubre. Ljudi su izneli svoja iskustva i mišljenja. Ja kod tebe ne vidim ni jedno od ta dva, osim didaktičke analize postova. I niko te nije oslovio ili prozvao, osim sad ja.

Kao moderator, a ti slobodno misli da sam nadobudan, ti kažem: ovo liči na spam i samozabavu što radiš i molim te da prekineš! Ako imaš mišljenje o ovome o čemu je thread, iznesi svoj stav. Ako imaš mišljenje o ovom mom postu, odgovori na PM, jer ću sve drugo da sklonim odavde!

Molim i ostale da se ne osvrću na ovo i nastave o svojim iskustvima sa radom na slušalicama...

Pardon i hvala.

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 20-02-2014, 02:10 PM   #24
SomiKnight
Junior Member

Moderator bi trebao da opominje one koji oslovaljavaju druge sa "decko" i nazivaju druge nenormalnim... ali vi ste vecinom medjusobni poznanici verovatno pa se onda selektivno primenjuju pravilnici.

Quote:
Ljudi su izneli svoja iskustva i mi?ljenja. Ja kod tebe ne vidim ni jedno od ta dva
Ja sam inace vezano za temu vec napisao, na sta niko nije odgovorio, a to je da slusalice M50 koje tako olako preporucujete vise nisu iste, razlikuje im se pakovanje, i promenili su zvuk, pojacali basove i visoke.

Ali to nikome nije interesantno, zanimljivije je napadati mene kada ukazujem na neprimereno obracanje clana alfom.

I kada ukazem na to da nema smisla u istoj recenici napisati da su slusalice sjajne a da ne valjaju.

Ali dobro, vas forum, radite sta hocete, poz.
SomiKnight is offline   Reply With Quote
Old 20-02-2014, 03:38 PM   #25
Bockie
Moderator

Bockie's Avatar

Ništa neprimereno se nije desilo. Čovek je u dobroj nameri pričao, zaista ne vidim uvredu. Možda tek slobodnije, više prijateljsko oslovljavanje.
A o razlici sam već govorio na prvoj strani, ali mora da se čita...nego je preče spamovanje...

Quote:
Originally Posted by Bockie View Post
Čujem da postoje razlike u proizvodnji novijih modela. Ne čujem da su značajne.
E sad, ovo sam čuo i napomenuo to, ali ako neko (zaista mislim na širu populaciju a ne jednog člana) zna nešto konkretno o ovome, dakle empirijsko saznanje, lično se uverio, neka kaže, ali ne da quote-uje strane forume.

Imam "stari" tip, i ako neko ima neke razrađene od pre godinu do dve, a u NS je ili okolini, drage volje se javljam za uporedni test...pa ćemo tako znati kolike su razlike u pitanju.

Ja sam čuo ganc nove, ali to ne može biti relevantno, jer sve koje su nove, pa i kad bi našli "stari tip" koji je nekorišćen, bilo bi razlike u zvuku, jer svaki zvučnik, pa i slušalice imaju period "razrade"...da to tako kolokvijalno nazovem...
Slušao sam preko 20-tak pari M50 ukupno...i razlike su zaista minorne i zanemarljive...to je taj zvuk generalno...ali eto, i mene zanima noviji, razrađen par sluški, bar par meseci stare i radile, pa da vidim o kolikim je razlikama reč...

Sennheiser

HD25 ima nekoliko različitih inkarnacija, a najsličnije nekadašnjim mi deluju one sa oznakom HD 25 C II...za nešto ispod 200€
Ja ih pamtim kao izuzetno glasne, Bože, spalile su mi lobanju na snimanju bubnja '97.-'98.... Zvuk je stainless steel, oštar mid - hi mid. Definicija je najjači adut ovog modela. Sve je definisano, nema muljanja. Iskreno, ne znam koliko bih na njima miksao, možda uz naviku...

Sennheiser je osnovan odmah posle 2.sv rata, poznati su po izuzetno dobrim mikrofonima, slušalicama, konferencijskoj i drugoj audio opremi. Proizveli su i prve "otvorene" slušalice (čuvene 414-ice...negde krajem 60-ih - početkom 70-ih)
Ranih 90- ih Neumann, čuveni proizvođač mikrofona, postaje vlasništvo Sennheiser-a i tako je i danas...

Voleo bih da se jave ljudi sa iskustvom o Shure, Sony...

Bockie is offline   Reply With Quote
Old 20-02-2014, 04:20 PM   #26
Francuz
Member

Ja bi rado dao moje al sam daleko od vas. To bi bilo sjajno videti kolika je razlika dal uopste i postoji .I gospodo samo opusteno ipak smo nesta novo naucili
Old 20-02-2014, 05:27 PM   #27
alfom
Pro Member

alfom's Avatar

Kao što prije rekoh, ja sam imao DT770Pro. Trenutno imam nekoliko slušalica, ali za miksanje koristim isključivo SHR940. Prije par mjeseci sam ih kupio nemajući izbor, jer M50 nisu bile dostupne za brzu nabavku. Čak mi ni direktni predstavnici nisu mogli brzo obezbijediti taj model, pa sam nevoljko nabavio šurke.
* DT770i = odlična slušalica za studijski rad : brzo preslušavanje za otkrivanje grešaka u traku, neprikosnovene za snimanje vokala (snimanje solista) ; ti čuješ izvana a napolje beznačajan izlaz zvuka. Meni su bile teške, čvrste školjke ; izazivale su mi osjećaj gubitka ravnoteže kod dugog nošenja, znojenje ušnih školjki ; kao da vakuum gumom izvlačiš bubne opne, ako malo pogriješiš kod jačine slušanja ; moj model nije imao rastavljiv kabl, što mi je išlo na žice, jer sam po prirodi takav da pažljivo čuvam opremu, te su DT bile čuvane sve godine u njihovoj kutiji, itd. itd.
Što se tiče zvuka --> čuješ sve živo! Ali, odnos jačina, frekvencije, prostor u snimku, ... , ... , --> e to, vala, nema veze sa stvarnošću. Kao i za bilo koji izvor zvuka važi da je ono što neko čuje tipična individualna karakteristika. A slušalice su (recimo da bi trebalo) sve iste u jednom modelu.
* SHR940 = po mojim zapažanjima, dosta plastike i nezgrapnosti. Ne kao DT770i ; ali, obzirom na rezultate zvaničnih ispitivanja i poređenja sa drugim modelima, a prije svega u odnosu na cijenu, mislim da je Shure sam dizajn trebao povjeriti nekom maheru za vanjštinu. Ali, kada se ta sprava stavi na uši, sve zamjerke padaju u vodu. Opet podvlačim : moje uši, što znači da bi nekom ovaj model izgledao kao neki hi-fi stalno upotrijebljavajući model. Ono što sam primijetio 'na prvu' je da ni jedan problem koji sam imao sa DT770i, sa ovim modelom - nemam! Čujnost je izvrsna, a što je najvažnije, po spektru i gomilanju energije. Ono na što se ja nisam navikao do kraja, jer nisam mnogo radio od kada sam ih nabavio, jeste da nisam uvijek 100% siguran u količinu basa i donjih srednjih. Kod basa mislim na onaj sub-bas i srednje duboke bliske ovom. Ali, opet, različito od instrumenta do instrumenta ; sa prostorom, bez prostora, i sl.
Smatram da bih trebao odraditi bar još ovoliko projekata koliko sam, koristeći ih uradio do sada, da bih mogao nešto reći sa 100%. Za sada stvarno nemam neku izraženiju primjedbu. Iako u lancu imam mjesta u koja bih ih mogao uštekati, one su mi priključene na četvrto - direktno na zvučnu karticu.
*
Kako nemam tretiran prostor i kako sam godinama imao veliku muku koristeći DT770i i MkIIStudioOne sa Ra150, to sam demontirao i uz dosta prethodnih ispitivanja na licu mjesta, postavio neke čudne Saaba kutije sa Pioneer pojačalom. Kada sam nabavio SHR940, onda sam učinio jedan mali trik : kupio sam analogni ekvilajzer i vrrrrrloooo, vvvvrrrlllooo pažljivo ga podesio tako da iz kutija, na određenoj jačini, izlazi zvuk koji na poziciji na kojoj sjedim je najbliži zvuku kojega imam u slušalicama. Podrazumijeva se da se ovo štimanje nikada ne može izvesti kao 100% jednako. Ali, bez obzira da li je ovaj moj potez ispravan ili ne, ova 'caka' mi je dala komfor da slušalice koristim izuzetno kratko vrijeme - samo za kontrolu miksa i konačno podešavanje. Tako su mi uši neopterećene, normalno radim slušajući zvučnike, a slušalice su, dakle, konačna korekcija na toj poziciji. Imam i jedan par kontrolnih zvučnika koji su na drugoj poziciji i na drugom compu, pa, kada je na sva tri izvora sve O.K. mogu reći da je to 'tu negdje'. To znači da još nisam izučio do kraja svoje alatke za preslušavanje i ne znam da li ću ikada moći u mojoj dnevnoj sobi. Ali, definitivno imam neuporedivo bolji monitoring sa ovim komadima hardvera, nego što je to prije bio slučaj.
Htio-ne htio, za sada moram biti zadovoljan.
* Skoro zaboravih : ako neko isprobava više modela slušalica da bi se odlučio za kupovinu, mora znati da i one moraju proći period prilagođavanja / razrade, tako da isporbavanje novih slušalica nema veze sa stvarnim karakteristikama odn. nije tačan rezultat čujnosti nečijih ušiju.
*
Eto.

Last edited by alfom; 21-02-2014 at 12:18 PM. Reason: Dopuna - Popravka pogrešaka
alfom is offline   Reply With Quote
Old 23-02-2014, 02:31 PM   #28
77ari
Member

Zna li netko ne?to o ovim slu?alicama?
http://www.amazon.de/Beyerdynamic-CU...CUSTOM+ONE+PRO

Koliko sam vidio uspoređuju ih s ATH-M50, a koliko vidim po karakteristikama su slične DT 770.
77ari is offline   Reply With Quote
Old 23-02-2014, 05:48 PM   #29
radijator1
Junior Member

Kada je rijec o AKG slusalicama vidim niko ne spominje AKG K-141.Ja ih koristim od 1994.Nedavno sam kupio jos jedne (novija verzija MK-2) i sada su problem sa kablom rijesili.Uz slusalice dodju 2 kabla,ravni i spiralni.Takodje sam vlasnik i AKG K240.Moja preporuka su K-141 jer se mogu visestruko koristiti.Ja jednostavno bez njih ne bih mogao mnoge stvari da uradim.
radijator1 is offline   Reply With Quote
Old 30-04-2014, 10:19 PM   #30
nikolaivanic
Senior Member

Ja kupio NS10 za usi: Yamaha RH-5ma. Nisu se jos razradile ali primecujem odredjenu strogost, dobro otkrivaju mutne delove u mixu, nedostatak basa, nerazresenu gomilu zvuka u srednjim tonovima itd. Dobri mixevi zvuce ok, losi bas lose

Last edited by nikolaivanic; 30-04-2014 at 10:22 PM.
nikolaivanic is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules