|
Computer Hardware Razmenite iskustva o muzickim karticama i bilo kom drugom hardveru koji koristite uz PC, konfigurisanje i optimizacija kompjutera za DAW |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Pro Member
|
![]()
Ni ja se ne bavim elektrikom pa se ne razumem u to. Sto se tice monitora, i ostale opreme oni idu u posebni produzni,i mogu ih iskljucivati posebno na samim uredjajima, samo mi je problem kontroler/i koji ide u sto. Ne znam da li sam najbolje razumeo, necu monitore iskljucivati i ukljucivati kao ni druge uredjaje direktno sa produznog kabla...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Senior Member
|
![]()
Struja putuje kroz vodič brzinom bliskoj brzini svijetlosti, dakle relej ispred uređaja samo kasnije propušta struju, odnosno isti je šok kao i kad uključite sklopku samo dođe par sekundi kasnije. Vremenski releji za izmjeničnu struju imaju smisla kod velikih potrošača koji vuku puno struje iz mreže u trenutku pokretanja kao šta su asinhroni elektromotori i slično, koji imaju najveći moment pri pokretanju, pa zato i vuku mnogo energije. Laički rečeno, napon je uvijek isti, a uređaj "povuće" onoliko struje koliko mu treba za pokretanje. (Moguće je da sam nešto i zabucao šta se tiće pokretanja velikih potrošaća, davno je bila 1993-ća kad sam maturirao
![]() Svi elektronički uređaji rade na istosmjernu struju, dakle kad vi uključite uređaj izmjenična struja dođe na ispravljački sklop koji je u uređaju, on prima "udarac" struje. Klasično je to bilo izvedeno transformatorom i LRC krugovima, danas je često izvedeno "impulsnim" ispravljačima. Veči su problem "kolebanja" u naponu odnosno pad ili porast napona, ako je gradska mreža loša, zato je poželjno imati UPS uređaj ispred jer on uređaje galvanski odvaja od gradske mreže, i održava stalni napon za potrošaće, jer UPS ima ispravljač koji ispravlja napon, i puni baterije, a onda preko pretvarača napon iz tih baterija opet pretvara u izmjenični napon koji ide na potrošaće. Last edited by sira; 13-02-2014 at 07:44 AM. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Senior Member
|
![]()
Najveca opasnost nastaje pri iskljucivanju uredjaja jer transformatori u njima proizvode veliki naponski impuls koji zvucnici (narocito) tj pojacala za zvucnike "cuju" , pojacaju i salju taj impuls u zvucnike. Tako mogu biti ostecene membrane i zavojnice zvucnika. iz tog razloga, zvucnici tj audio pojacala za monitore se iskljucuju prvi da bi bili imuni za impuls iskljucivanja ostalih uredjaja. Takodje, preporucljivo je prvo ukljuciti sve uredjaje a na kraju ukljuciti audio pojacalo tj monitore.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Fender bez struje,civija itd...kupujem | miljanpravnik | Kupujem/trazim | 0 | 22-06-2012 11:29 PM |
Pitanje-Stabilizator struje, HITNO!!! | Nemania | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 29 | 25-11-2010 12:02 PM |
PCI-e pitanje... | Bockie | Computer Hardware | 6 | 06-08-2009 01:31 AM |
Preamp vi?e ?umi zbog lo?ije struje? | analog | Ostali muzički instrumenti i studijska oprema | 10 | 23-04-2008 04:08 PM |
OSX & PC - pitanje | Cadaverous | Audio Software | 12 | 23-09-2007 01:05 PM |