Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 27-11-2012, 03:51 AM   #1
quake2
Banned

Default Re: Revolver Studio, iz temelja

kvalitet zvuka

Prvo i najvaznije u ovom smeru mi je da imam monitoring sa kojim se dobro snalazim i ne moram mixeve da proveravam na "terenu".Bitno mi je da uvek cujem sta to tacno radim,pogotovo kada su u pitanju reverbi,tihi detalji i sam karakter i "velicina" zvuka jer sve to na kraju od pristojnog mixa u masteringu kada se snimak podigne "jos malo" zna da napravi krs i lom....Ono sto mislim da je vrlo vazno na duze staze a da sam RFZ dizajnom dobio je...da se dok mixam u prostoriji osecam krajnje opusteno i prijatno,da nema preterane i neprijatne zagluvljenosti prostora koja moze da bude i samo klaustofobicna iluzija u drugacijoj postavci,da se i svi ostali osecaju prijatno jer veca kolicina drveta u okruzenju deluje tako na njih...ili sta znam sta vec...da nema preteranih ostrih visokih frekvencija obicno izazvanih preteranom upotrebom difuzora na mestima prvih reflexija(to je moje misljenje)....i da nisam striktno vijao ravan grafikon izmerene prostorije vec ono sto je mom uvetu ravno sto opet doprinosi da mixam udobno i sa odredjenom dozom licnog senzibiliteta a da sve na kraju opet bude translatorno.Nekada sam morao da se ustezem odredjujuci kolicinu niskih frekvencija u mixu,da ih negde drugde ne bi bilo previse...sada ih sasvim lepo drapam,lepo me voze i pokrecu dok radim,i na kraju nema sa njima nikakvih problema kada predam radove.

Last edited by quake2; 27-11-2012 at 06:31 AM.
quake2 is offline   Reply With Quote
Old 27-11-2012, 04:25 AM   #2
quake2
Banned

Takodje je ,meni licno najbitniji par konvertora u studiju onaj koji sluzi monitoringu.Od svih ostalih ocekujem samo pristojan rad za sta su mi dve motu kartice,jedna 896HD i jedna828mk2 plus jos externi RME ADI8DS 8-mo kanalni konvertori sasvim dovoljni.Zasto toliko konvertora...36 in-out???....pa cesto snimam bendove koji hoce sve live da odrade za potrebe YT i ostale...a takodje mi je u mixu kada izlazim na sabirnicu i efekte potrebno barem 30 DA konvertora.RME klokuje oba Motu-a i to je cujno,nije neka revolucija ali je ipak korak na bolje.U konvertore bih ulagao dalje,neki lynx ili slicno samo u slucaju da sve ostalo od opreme sto sam ikada pozeleo vec imam...opet,moje licno misljenje....ne kazem da to treba svima da bude pravilo.Lista mojih sveukupnih prioriteta izgledala je ovako:

1.Odgovarajuci monitoring i akustika rezije
2.Odgovarajuca akustika svih recording room-ova
3.Preampi tipa UA i ADL+HW kompresija i EQs
4.Odgovarajuci mikrofoni
5.Pouzdan komp tipa MacPro+OSX+UAD
6.Sabirnica
7.Master buss HW komresor
8.HW mixeta sa barem 24 kanala
9.HW reverbi
10.Moj licni bubanj
11.Konvertori

...i neovisno o svemu ovome sto je u sustini neupotrebljivo ako u studiju nemam DORAR BEND sa DOBROM PESMOM i ARANZMANOM...stara izlizana fraza,ali svejedno zvuk uvek najvise dolazi od onoga ili necega sto ga i generise...posle je sve lako ili tesko....zavisi...Takodje je vrloooo bitna opustena i prijatna atmosfera....snimatelj mora da balansira pozitivno sa svima i da iz svakog muzicara u svakom trenutku izvuce maximum.Ako se budete zalili na neki bend ili muzicara kog ste radili ili ga radite,postavlja se veliko pitanje zasto ste saradnju sa njim i pocinjali????...pogresna procena je VASA i niko vam tu nije kriv.Za mene je klijent UVEK u pravu jer ce iza pesme koja mu se radi uvek prvo on LICNO morati i da stane.....publika ne kritikuje producenta koliko ja znam...Koga je jos briga ko je to snimao....zvuci dobro ili ne,slusaju ili ne slusaju,za sve ce na kraju da "plati" klijent...pa ako je vec spreman da preuzme odgovornost na sebe,mislim da mu to treba i dopustiti.To sto ce Perica da misli kako svi ostali gradski producenti (kojih je sve vise) samo cekaju da mu klijent svojim "glupim" sugestijama upropasti produkciju pa da ga ogovaraju,je samo odraz neprofesionalnosti,nedoraslosti zadatku i poslu i problema sa kompleksima ko zna koje vrste.....ali i to se na zalost dogadja.Svako ko je ozbiljno u poslu,sto znaci da od snimanja i produkcije zivi...zna da je potpuno nemoguce da mu svaki snimak zvuci do jaja....jer ima hiljade faktora koji na to uticu i glupo je biti besan na svog klijenta ako nesto podje po zlu....te su tako ljudi ozbiljni u poslu kadri i da shvate jedni druge...koga je briga za hejtere???...Uvek ce se naci neki Perica sto visi 24 sata po forumima i vice kako je soft do jaja i kriv mu je ceo svet sto nema posla a nije se potrudio da svojoj klijenteli obezbedi ni pristojno mesto za sranje i pisanje.....Slobodno kupujte hardver ako sa njim radite BRZE i UDOBNIJE...isplati se dugorocno gledano u svakom smislu....jos ako usput sve to kod vas i bolje svira....milina;-).....nisam ni u jednom trenutku rekao da ne moze lepo da se radi i ITB!!!....da ne bude zabune!!!!.....ali klijentela mora da se oseca udobno,sto znaci da moraju imati odvojen WC,da moraju sedeti na udobnim stolicama ili foteljama ako su vec tu po ceo dan,moraju imati korektan i pozitivan "psihicki tretman" i moraju ponekad nesto i da pojedu i popiju....nisu to nikakvi strasni zahtevi sa njihove strane,i mi jedemo bar triput dnevno....zar ne????....zato sva ta "sminka" u studiju nije sminka,vec neophodan hardver kao i sve ostalo.Sve je to deo posla,glupo mi je vec da slusam ovde kojekakvu kuknjavu pa se zato na ovo u trenutku i osvrnuh.I mi pre idemo u cistu i urednu pekaru nego u neki svinjac gde gazda Sima umislja da ce sarmom nadoknaditi to sto mu je leb budjav.....sve je to,tako se uvek i pokaze,kratkog daha...a ulaganje u bilo kakav studio i dalje nije bas malo da bi se pucalo na kratko.

Last edited by quake2; 27-11-2012 at 07:02 AM.
Old 27-11-2012, 05:11 AM   #3
quake2
Banned

Da se vratim povezivanju sprava i tehnikalijama....U kamenoj sobi se nalaze dva multikora,jedan od sesnaest balansiranih vodova na koji su vezani preampi i cetiri para slusalica kontrolisanih cetvorokanalnim headphones preampima iz rezije a drugi od trinaest balansiranih zila na koji su vezani preampi sa mixete i jos jedne slusalice takodje kontrolisane preampom iz rezije....zasto iz rezije???....pa muzicare retko kada interesuje,i ne treba da ih interesuje kada pre za sluske klipuje...a cesto hoce sve jace i jace slusanje pa je opasnost od klipovanja i kvarova realna.U vocal butu i drvenoj sobi je takodje trinaest zila na koje se pomocu patch polja prestekaju preampi kada je to potrebno.Takodje su dva kanala za sluske poslata sa pre-a u reziji.Sva oprema u sustini ide na patch polja i sve je pogodno za bilo kakve transformacije setapa u bilo kom trenutku.Zato su patch polja dobra stvar...iako se nekome cine komplikovana....komplikovanije je non stop cackati po opremi i nesto vaditi iz reka i prestekavati i zavlaciti se negde.Doduse,ovo ne vazi za najprostija ITB studija gde se ne rade live snimci.Ako je neki studio dobro organizovan i opreme ima dovoljno,prckanje po patch poljima se svodi na minimum i nije smaranje.Kombinacija svih preampa,kompresora,eq-a i gejtova kod mene iz patch polja ide ravno u konvertore pa u komp.Svaki kanal je lepo obelezen duzinom celog lanca pa se nije tesko snaci gde je sta.

Last edited by quake2; 27-11-2012 at 07:10 AM.
Old 27-11-2012, 05:33 AM   #4
quake2
Banned

Svi projekti se pocinju od temeljno odradjenog template- fajla...sto u mnogome ubrzava posao...sve je vec spremno....sta na koju traku....gde je koji ulaz ili izlaz....midi kontrole za externe procesore sto obezbedjuje i njihovu automatizaciju,laksi rad i njihov back up....izlazi na kanale sabirnice,slicice na kanalima...dodatni procesing na buss-evima,i po kanalima sa vec nekim pretpostavljenim plug inovima i vrednostima u bajpas rezimu za pocetak....i kada se tako organizujem sve ide lako i opet kazem BRZO.Kanali se od pocetka slusaju preko MixDream sabirnice na kojoj je optrilike u startu namesten stereo wide i master limiter...kasnije se to ako je potrebno jos malo twikuje.Dobro je da ova sabirnica takodje ima i master buss insert pa mi je tu najcesce povezan prvo Avalon 747 koji u startu malo eq-om daje nesto vrlo lepo na 30khz...sto se odrazava i na nase cujno podrucje i uglavnom vrlo dobro zvuci na svakom mixu,onda ima tube mod gde u mix ulazi malo vrlo lepe saturacije a tu je i do duse vrlo blaga ali "lepak" kompresija sa tom nekom Avalonovom farbom koja meni po prilicno prija....Posle Avalona na master buss-u sabirnice imam jos i TC Finalizer....jeste...voljena i omrazena sprava koju uvek na kraju krajeva treba prvo probati pa onda o njoj komentarisati.Po meni odlicno stezanje mixa bez pumpanja pri redukciji i do 6-7 decibela,sto nikada ne koristim i pri ratio-u 4:1 i srednje brzim atack i relese kontrolama koje su programabilne na dugme (i staticne) a ne na pot....sreca je da ih ima vec sasvim dovoljno programiranih u startu inace bi sprava bila tesko ogranicena.

Last edited by quake2; 27-11-2012 at 06:48 AM.
Old 27-11-2012, 06:15 AM   #5
quake2
Banned

Dobra stvar u celoj prici sa odmah priblizno namestenim master kanalom po meni su mnogo manje verovatnoce greski pri kompresiji i eq-ingu pojedinacnih kanala i zvuk koji vec "lici" na ono sto ce na kraju i da bude.Nema mnogo iznenadjenja kada se sve to podigne za jos koji decibel kada je u pitanju rms.Meni je barem mnogo lakse da radim razmisljajuci da je to gde sam trenutno skoro konacna slika onoga sto cu imati na kraju...nego da sve vreme razmisljam sta ce se desiti kada na kraju mixa stavim neki master buss kompresor...obicno tada zna da zasusti i zakrcka nesto sto do tada nije krckalo i obicno krene "domixavanje" i radjenje na stvarima koje su vec radjene...sto je usporavanje u poslu a to nije dobro.Ako nekoga zanimaju jos neke pojedinosti u radu sa sabirnicama preporucujem video Hybrid Digital Analog Mixing-Puremix gde je do detalja objasnjeno dosta toga....a video nije skup....Sto se tice povezivanja eksternih FX procesora,na njih signal kroz konvertore saljem pomocu sendova na kanalima koji mi prvo omogucavaju automatizaciju a drugo uvek su siguran backup kolicine procesinga jer FX procesore drzim uvek na 100% wet.Prednost takvog slanja i povezivanja po meni je jos i ta sto se FX koristi u potpuno realnom vremenu...nema twikovanja kasnjenja i ostalog smaranja.Rekoh jos i da su povezani midijem pa po otvaranju projekta ne treba traziti user ili fabric preset sa kojim je ranije radjeno.Out sa FX procesora uglavnom ide na stereo kanale mixete koja je opet podseticu ustvari u mixu expanzija sabirnice...pa je FX-u uvek lako uraditi neki EQ-ing ili kompresiju u sekundi.Dobra stvar na ONYX mixeti je i njen vlastiti buss kompresor kog koristim ili na grupi bubnja ili za paralelnu kompresiju istog...opet dobra stvar pri ovakvoj paralelnoj kompresiji je sto nema sanse da se dese fazni problemi kao sto se znaju desiti u softverskoj prici.Vrlo bitna stvar za mene u celom ovom setapu je i gain staging....Kao prvo,nema sanse da u ni jednom trenutku,gde god mi potovi u sequenceru stajali i koliko god drapao eq (sto nikada ne radim) premodulisem MixDream.Potovi se sasvim udobno za rad sunjaju tu negde oko "nule" u sekvenceru i lako ih je twikovati...tako uostalom sve najbolje i zvuci....Dali je sam zvuk bolji sa sabirnicom u prici ili ne...sta ja znam sta je kome bolje....da ne svira isto....meni sigurno ne,pogotovo kada se sve poveze na ovaj nacin koji sam opisao...Talkback koristim sa mackie-a i saljem u sve kanale slusalica,a razlicite mixeve u slusalice iz sequencera send-ovima saljem kroz za to odredjene izlaze na motu-u.To bi otprilike bilo to sto se tice povezivanja i opreme u studiju...ako nekoga zanimaju neke pojedinosti-tu smo...samo cu za kraj da naglasim da je ovo setup koji licno meni pase i donosi mi najbolje rezultate...nekome drugom ce bolje pasovati nesto drugo.Bitno je da se svako dobro i inspirativno oseca u svom radnom okruzenju,kao i njegovi saradnici i klijenti i da je produktivan a rezultati rada takvi da su svi u studiju zadovoljni....tome sluze i alati i studiski prostor pa vec svako najbolje zna za sebe sta mu pase i sta mu je potrebno.Sve sto sam pisao moze nekome samo da posluzi kao inspiracija da uradi nesto slicno sto mu se ovde svidelo....ali je retko sta od toga neko "pravilo"....sve moze ako su svi sretni.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules