Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Dizajn i konstrukcija studija

Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala...

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 19-11-2012, 03:20 PM   #1
mikron
Member

Default Re: Revolver Studio, iz temelja

Ko da je 16/9 tv
mikron is offline   Reply With Quote
Old 19-11-2012, 05:50 PM   #2
quake2
Banned

....tako nekako.
quake2 is offline   Reply With Quote
Old 27-11-2012, 01:34 AM   #3
quake2
Banned

Stiglo vreme za pricu o tehnikalijama,povezivanju opreme itd...pa idemo.
Posle dosta ITB i OTB previranja,menjanja ovog onog nacina rada,za mene je Hybrid studio resenje za neko duze vreme.Treba iskoristiti sto vise prednosti koje nude i "ovaj" i "onaj" modus.Pri biranju sprava i postavci set up-a,bile su mi bitne sledece stvari,i to ovim redosledom:

-kvalitet zvuka
-"udobnost" i inspirativnost alatki
-brzina kojom cu uraditi sta treba...

Krenucu pricu od trece stavke...
Old 27-11-2012, 02:34 AM   #4
quake2
Banned

Brzina u radu

....je po meni najzapostavljenija tacka u modernom studiskom biznisu kod nas a i sire.Iznecu ovde svoja razmisljanja o tome i neka se niko ne nadje prozvanim na bilo koji nacin.....Vremena su takva kakva jesu,bolje receno pare su koncentrisane na mestima i u krugovima ljudi kojima nemamo svi pristup...tacnije receno....retko ko od nas ima.Ako je pitanje opstanka u poslu, dali cu ono sto radim naplacivati onoliko koliko zaista mislim da vredi,shodno ulaganju i kvalitetu uradjenog,pa nemati nikada i nikakvu klijentelu jer ljudi to danas jednostavno nisu u stanju da plate....ili se koncentrisati na ljude sa kojima mi je lepo saradjivati i raditi im poslove na nase obostrano zadovoljstvo...tj....oni mogu da me plate,a ja od toga mogu pristojno da zivim i izgradjujem posao dalje....ja sam se odlucio za ovo drugo.Sta je problematika te price???....pa prva stvar je da ako mesecno nisam u stanju da odradim dovoljno pesama,mixeva,mastera,seshna...pucam sa racunicom na kraju.Zbog toga je brzina bitna.....=brz si,radices,nisi neces dugo raditi jer neces imati racunicu za to...Deja ili vec ko je skoro ponenuo da CLA godisnje uradi i do 500 mixeva...mislite da je cena po mixu ista kao i pre 10 godina?...mislim da ne....cene rada padaju takodje i svuda u svetu i ko pri tome jos nije BRZ,tesko da ce imati pozitivan bilans na kraju.....tako ja to shvatam u svojoj srednje budzetskoj varijanti studija...za ostale ne znam.Druga bitna stvar koju sem danasnjih cena rada u odnosu na nekadasnje treba pregrmeti je da klijenteli ipak morate ponuditi isto sto joj je nudjeno nekada....a to trazi skoro slicna ulaganja koja se mnogo teze vracaju....ko to tako prihvati,mislim da ce imati posla....ko nastavi da kuka u nekom budzaku kako super mixa a ocekuje da ce mu klijentela sedeti na krevetu pored budjavih carapa i verovati mu na rec kako ce vokal sniman pored kaljave peci biti super na kraju i kako su plug inovi isto sto i gomila HW-a koju su ocekivali da vide....morace bas bas dobro da mixa,tj onako kako se vecini potencijalne klijentele bas bas svidja....a to se iako se svako odusevljava svojim mixadziskim umecem i sebe uzima bas bas za ozbiljno,vrlo retko desava.Bitan faktor je ne potcenjivati muzicare....oni imaju svoju viziju,mixadjija svoju...ako nisu zadovoljni sa mixom koji sam uradio jutros,nekako cu se naterati da im do uvece sve to smixam onako kako su trazili....ako sam im materijal mixao nedeljama pa "emuliram" sve zivo od reverba pa do saturacije plug inovima, sto traje i traje...bojim se da ne bih imao snage da im jos naknadno ispunjavam zelje...Elem,sve to ispricah samo u cilju da objasnim zasto mi je brzina toliko bitna.....Prihvatam da su nekome ipak bitnije druge stvari a brzina nevazna.Vratimo se tehnikalijama.Sem sto uzivam snimajuci skoro 90% instrumenata live....siguran sam i da je to za mene najbrzi nacin da se na kraju stigne do pristojnih rezultata....Ako u recording room-u uvek imam bubanj sa vec postavljenim mikrofonima,vec povezanim sa svim potrebnim HW i uz malo twikovanja mogu odmah po dolasku da snimam ritam sekciju...ako imam HW namenjen za snimanje ostalih stvari koji je takodje stalno u niskom startu sve sa EQ-ima i kompresijom gde treba....imam dovoljan broj slusalica sa razlicitim monitoringom....za sta treba i hardvera i prostora...mislim da mogu biti izuzetno brz....lako je raditi sa ljudima koji imaju osmeh na licu.....a imaju ga ako usnimak odmah u startu zvuci lepo......Brzina je samo jedan od razloga zasto sam radio dva+jedan recording room-a i navukao za sada dovoljno hardvera....Naravno....dobar monitoring jednako je brzi mix takodje.Monitoring je inace Kef reference zvucnici na kojima radim vec petnaestak godina i uvek im se vracam posle raznih experimenata sa necim drugim.Kef guram sa zutim Bozo pojacalom,iliti Hypexom koji sam na sasvim pozitivno iznenadjenje nasao u Bozo kutiji.Vezani su Transparent audio ultra kablovima za koje mislim da vrlo dobrinose realnijem slusanju.Drugi sistem su Geniusi....mali plasticni naravno.

Last edited by quake2; 27-11-2012 at 06:23 AM.
Old 27-11-2012, 03:10 AM   #5
quake2
Banned

Za snimanje bubnja uvek stoje spremni:

OH-Presonus ADL600+Avalon 747 comp+eq sa Neumanima184
Snare-UA6176 sa sm57
Kick out-Focusrite voice master sa d112
sve ostalo-Mackie Onyx mixeta+Aphex copmresori i gate-ovi...sa sen.421 tomovi,sm52 kick in,kick out2 sa sub kickom,441 snare ispod,close akg414 room majkovi,room majkovi akg c451....itd....odmah usnimim barem 80% ambijenta pa je dovoljno kasnije ici sa jos malo gate-ovanog reverba i plate-a i to je taj zvuk koji vijam...sve to mi takodje pomaze da brze radim.

Za snimanje bass gitare tu je Avalon U5 kroz ADL600 kroz Aphex 661

Za klavijature tu su dva U5 kroz ADL600 kroz Avalon747

Za vokale UA6176 najcesce sa akg414...mada bude i zen.421 ili neuman184

Za gitare UA6176+ADL600 kroz Avalon 747 sa mikrofonima sm57,senn.421 i akg414 na pojacalu i u sobi....najcesce kamenoj mada idem i u drvenu u poslednje vreme ili vocal booth....
Old 27-11-2012, 03:26 AM   #6
quake2
Banned

udobnost i inspirativnost alatki

....pa ono....ne znam kako je vama,ali mene od stalnog buljenja u monitor bole oci i osecam da mi vid slabi.Ne osecam se dobro kada sve radim sa mishem i "vijam" tacku na koju treba kliknuti po monitoru.Takodje ne bih nikada koristio softverski talkback jer ce klijentela da ode na spavanje ako budem spor.To su neki od razloga zasto bubanj mixam kroz Mackie Onyx i koristim njegove EQ-e i HW kompresore....takodje i Yamahu rev7 za gateovan reverb i Lex PCM91 obicno za plate reverb....sve to pod rukom preko aux-a kojih imam sest.Cetiri su za efekte a dva za slusalice.Mackie Onyx je sa master out-a vezan na SPL MixDream i ustvari se ponasa kao expanzija ove sabirnice na kojoj pod rukom imam inserte in-out i mute po kanalu.Veliki deo posla ovako moze da se uradi "rucno" a da se ipak uz pomoc jednog najobicnijeg fotoaparata uvek ima neka vrsta backupa projekta.Vecinu automatizacije radim u sequenceru pomocu fadera i sendova a postavke eq-a i kompresora slikam.Jeste smaranje na kraju 5min. slikati i kontrolisati slike ali to je cena....Meni je,neznam za ostale, ipak okretati potove mnogo udobnije i inspirativnije nego raditi 100% sa mishem.Da...sijaju lampice na sve strane i to lepo izgleda...sta je tu problem???
Old 27-11-2012, 03:51 AM   #7
quake2
Banned

kvalitet zvuka

Prvo i najvaznije u ovom smeru mi je da imam monitoring sa kojim se dobro snalazim i ne moram mixeve da proveravam na "terenu".Bitno mi je da uvek cujem sta to tacno radim,pogotovo kada su u pitanju reverbi,tihi detalji i sam karakter i "velicina" zvuka jer sve to na kraju od pristojnog mixa u masteringu kada se snimak podigne "jos malo" zna da napravi krs i lom....Ono sto mislim da je vrlo vazno na duze staze a da sam RFZ dizajnom dobio je...da se dok mixam u prostoriji osecam krajnje opusteno i prijatno,da nema preterane i neprijatne zagluvljenosti prostora koja moze da bude i samo klaustofobicna iluzija u drugacijoj postavci,da se i svi ostali osecaju prijatno jer veca kolicina drveta u okruzenju deluje tako na njih...ili sta znam sta vec...da nema preteranih ostrih visokih frekvencija obicno izazvanih preteranom upotrebom difuzora na mestima prvih reflexija(to je moje misljenje)....i da nisam striktno vijao ravan grafikon izmerene prostorije vec ono sto je mom uvetu ravno sto opet doprinosi da mixam udobno i sa odredjenom dozom licnog senzibiliteta a da sve na kraju opet bude translatorno.Nekada sam morao da se ustezem odredjujuci kolicinu niskih frekvencija u mixu,da ih negde drugde ne bi bilo previse...sada ih sasvim lepo drapam,lepo me voze i pokrecu dok radim,i na kraju nema sa njima nikakvih problema kada predam radove.

Last edited by quake2; 27-11-2012 at 06:31 AM.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (0 members and 2 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules