Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Audio Software

Audio Software VST, DX, AU.... plug-in instrumenti i efekti, modularni sintovi i dizajn modularne sinteze, semplovanje, semplovi i sample libraries diskusije, koje sekvencere, editore, plug-inse koristite. Da li je bolji Sonar ili Cubase? Sound Forge ili WaveLab?..

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 25-08-2012, 01:51 PM   #41
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Default Re: DAW: Razlike u kvaliteti zvuka

Quote:
Originally Posted by Danilo S View Post
Kako je tebi ova rasprava potpuno besmislena, nemoj učestvovati u njoj. TAČKA.

?ao mi je ?to sam te iznervirao, nisam imao namjeru. Komentar nije upućen nikome lično.

Search opciju poznajem. Tema ima, diskusija ima ali ponoviću: malo je ko i?ta ustvari rekao o ovome. Za?to razlike postoje, kako funkcioni?u ti algoritimi koji ih prave, da li isto "rade" vst-vi u različitim softwerima i sl. Meni je to zanimljivo. Mo?e proći 5, 10 godina, cijeli ?ivot, ali ja bih volio sada da raspravljam o tome s nekim ko zaista zna ne?to o tome i to na na?em jeziku, s na?im ljudima.
Niko nije rekao da si nekome uputio licno, nego si pogresno razumeo ono sto sam napisao.
Da stvarno zelis da naucis onda bi do sada shvatio da je ova tema koju si zapoceo beskrajna i totalno beskorisna jer nema ni poceta ni kraj - ni da ni ne- ni valja ni ne valja.... dakle vrtis se u krug. A ako stvarno koristis search funkciju kako onda nisi nasao odgovore na pitanja??? Stoga ako hoces da naucis nesto preskoci ovu temu na ovom forumu i pitaj nesto drugo, a ako te bas toliko zanima ta tema onda brate mili pravac na google i udri, jer na nasem jeziku neces naci dovoljno duboko beskorisne rasprave na tu temu. Ako te zanima digitalizacija i njeni principi i algoritmi e to je nesto sasvim drugo ali si onda pogresno postavio pitanje.

Mene je iznervirao lenj stav koji imaju mnogi novopridosli na ovom forumu koji postoji skoro 10 godina, i na kojem je za te godine akumulirano ogromno znanje u vidu stotine hiljada postova....ja to vidim kao nepostovanje ljudi profesionalaca (od kojih novopreceni ocekuju odgovore kao da se to nesto podrazumeva) na ovom forumu koji svoje (skupo) slobodno vreme ne mogu da trace prezvakavajuci jedno te isto baljezganje...TACKA !
Old 25-08-2012, 01:58 PM   #42
branoy
Pro Member

branoy's Avatar

plugin se zove D16 Group Decimort. nije decimator, sad sam procitao u cubase ga. dosao je momak kod mene iz Ch, u mene bio neki projekat 32 bit, ustvari svi su bili defaul po mom, i 5 nexusa i jos nekih vsti,, lebdi sve, siroko , ovo ono, dobar je mix odnosi kao odnosi al presiroko i presvetlo, EQ ne pomaze,, stavio je taj plug na sve istrumente, spustio im bite, pipno ga malo levo desno, to je bilo toliko mekano i zazvucalo je, cak ostalo prostora za jos 10 nexusa. a vi pricajte sta hocete .cuo, video, i podelim tajnu. poz!!

Last edited by branoy; 25-08-2012 at 02:01 PM.
branoy is offline   Reply With Quote
Old 25-08-2012, 02:01 PM   #43
Danilo S
Member

Danilo S's Avatar

Quote:
Originally Posted by Moritz View Post
Niko nije rekao da si nekome uputio licno, nego si pogresno razumeo ono sto sam napisao.
Da stvarno zelis da naucis onda bi do sada shvatio da je ova tema koju si zapoceo beskrajna i totalno beskorisna jer nema ni poceta ni kraj - ni da ni ne- ni valja ni ne valja.... dakle vrtis se u krug. A ako stvarno koristis search funkciju kako onda nisi nasao odgovore na pitanja??? Stoga ako hoces da naucis nesto preskoci ovu temu na ovom forumu i pitaj nesto drugo, a ako te bas toliko zanima ta tema onda brate mili pravac na google i udri, jer na nasem jeziku neces naci dovoljno duboko beskorisne rasprave na tu temu. Ako te zanima digitalizacija i njeni principi i algoritmi e to je nesto sasvim drugo ali si onda pogresno postavio pitanje.

Mene je iznervirao lenj stav koji imaju mnogi novopridosli na ovom forumu koji postoji skoro 10 godina, i na kojem je za te godine akumulirano ogromno znanje u vidu stotine hiljada postova....ja to vidim kao nepostovanje ljudi profesionalaca (od kojih novopreceni ocekuju odgovore kao da se to nesto podrazumeva) na ovom forumu koji svoje (skupo) slobodno vreme ne mogu da trace prezvakavajuci jedno te isto baljezganje...TACKA !
Pričaš sa mnom s neke visine, kao da mi držiš predavanje (: Tako lijepo nisam našao odgovore. Ja nemam veze sa tim novopridošlim članovima lenjih stavova. Ni počemu nisam prekršio pravila foruma a boga mi ni običaje. Troluješ mi temu a meni propovjedaš o tome kako treba. Tvoje izgleda i nije skupo vrijeme čim postuješ ovoliko na ovoj beskorisnoj temi.

Last edited by Danilo S; 25-08-2012 at 02:06 PM.
Danilo S is offline   Reply With Quote
Old 25-08-2012, 02:21 PM   #44
Moritz
Pro Member

Moritz's Avatar

Imas pravo, bolje da odmaram nego sto tebi pokusavam da nesto saopstim da bi naucio ali izgleda bazuspesno. Tacka

Last edited by Moritz; 25-08-2012 at 02:25 PM.
Moritz is offline   Reply With Quote
Old 25-08-2012, 02:44 PM   #45
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Quote:
Originally Posted by branoy View Post
plugin se zove D16 Group Decimort. nije decimator, sad sam procitao u cubase ga. dosao je momak kod mene iz Ch, u mene bio neki projekat 32 bit, ustvari svi su bili defaul po mom, i 5 nexusa i jos nekih vsti,, lebdi sve, siroko , ovo ono, dobar je mix odnosi kao odnosi al presiroko i presvetlo, EQ ne pomaze,, stavio je taj plug na sve istrumente, spustio im bite, pipno ga malo levo desno, to je bilo toliko mekano i zazvucalo je, cak ostalo prostora za jos 10 nexusa. a vi pricajte sta hocete .cuo, video, i podelim tajnu. poz!!
Decimort raspolaze sa filter sekcijom, decimatorom(sample rate i bitcrush), nekom vrstom modulacije frekventnog odziva i distorzije - znaci zbir signal procesinga koji neminovno nesto radi. Setim se one stare izjave - sta god da stavis da procesira signal, nesto uvek gubis i nesto dobijas - bitno je taj odnos da bude u pozitivnom smeru.

Ono sto ti se, pretpostavljam, svidelo sto je taj plug uradio je da je smanjio bandwith (opseg) frekvencija i dinamike, sto se vrlo lako postize ostalim default alatima koje imas u svakom DAWu. I vrlo je cesto iliti neretko prilikom mixa koristiti to bas da bi mogao da pravis prostora izmedju instrumenata.

Pored svega i dalje ostaje bitno nauciti osnovne stvari vezane za svaki DAW, jer je u svakom, ali bas svakom kolicina 'stock pluginova' koju ces naci sasvim dovoljna za odlican mix

poz
Everbeatz is offline   Reply With Quote
Old 25-08-2012, 03:36 PM   #46
fix3r
Member

Quote:
Originally Posted by awacs View Post
http://www.rumski.com/forum/showthre...int#post315813

i:

http://www.rumski.com/forum/showthre...int#post315925

... toliko o tehnolo?kim razlikama između DAW softvera. ?to se tiče razlika u njihovom tretmanu zvuka u realnom radu, njih već mora? sam da prepozna? i da odluči? da li su ti (i na koji način i koliko) bitne.

Pozdrav,

Vasa
Napisao sam podugacak post na tu temu sinoc i obrisao ga, ostavio samo "2+2=4", sto je i vise nego dovoljno da objasni stvari ne-programerima. (sto bi rekao taj post iz gornjeg linka, i ja sam profi programer vec 20+ godina, radio na low level stvarima, game audio engine-ima itd).
Na zalost ima dezinformacija svuda na ovu temu, pa i u tim citatima. Npr. 64bitni audio tj. floating point se koristi samo i iskljucivo zbog skoro pa duple preciznosti "oko keca", ne zbog maksimalnog broja koji se moze izraziti, nema 64 cifre preciznosti vec oko 16 ukupno itd. Ali to sabiranje u floating point domenu je suva (i surova) tematika, i bolje je izbegavati zarad licnog mentalnog zdravlja.
Dovoljno je reci da su razlike u digitalnom domenu kod audio engine-a nepostojece ili se srecu u "granicama greske" zbog tehnickih ogranicenja digitalne predstave zvuka i nisu "namerne" (osim ako neko namerno ne uradi sabirnicu koja dize i spusta harmonike). Man'te se corava posla ljudi
fix3r is offline   Reply With Quote
Old 25-08-2012, 03:53 PM   #47
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

Quote:
Originally Posted by fix3r View Post
Napisao sam podugacak post na tu temu sinoc i obrisao ga, ostavio samo "2+2=4", sto je i vise nego dovoljno da objasni stvari ne-programerima. (sto bi rekao taj post iz gornjeg linka, i ja sam profi programer vec 20+ godina, radio na low level stvarima, game audio engine-ima itd).
Odlicno! Ja bi te licno zamolio da nam napises iskustva iz prakse na tu temu jer info-a nikad dosta, a ako neko nece da se zamara neka ne cita.

Ako vec izneses korisnih informacija koje bi koristile clanovima ne vidim nikakav problem da se to stavi i na sticky.

A stav, 'ja znam, ali necu da vam kazem' ili 'ne zamarajte se time' bi bio pogodniji da je ovo forum koji okuplja clanove do 12 godina

poz
Old 25-08-2012, 04:00 PM   #48
awacs
VIP Member

awacs's Avatar

Quote:
Originally Posted by fix3r View Post
Dovoljno je reci da su razlike u digitalnom domenu kod audio engine-a nepostojece ili se srecu u "granicama greske" zbog tehnickih ogranicenja digitalne predstave zvuka i nisu "namerne" (osim ako neko namerno ne uradi sabirnicu koja dize i spusta harmonike). Man'te se corava posla ljudi
Dabome! Mada, što kaže Everlast, ne bi bilo loše da to obrazložiš, čisto zarad onih članova koje još uvek muči to pitanje.

Pozdrav,

Vasa

Last edited by awacs; 25-08-2012 at 04:07 PM.
awacs is offline   Reply With Quote
Old 25-08-2012, 04:09 PM   #49
Everbeatz
Moderator

Everbeatz's Avatar

stivo za citanje koji dodiruje tematiku

http://www.soundonsound.com/sos/apr1...es/it-0411.htm

Quote:
Not All DAWs Sound The Same
By last August, it became untenable for Vee to commute between France and the US, and he moved to Manhattan, where he now again is building his own studio space. ?I have a big room in my flat,? explains Vee, ?which was soundproofed by Whisper Room, inside of which they also built a vocal booth. I like working where I live, and I?m looking for a big studio to buy. I have a 12-core Mac in my studio with two 27-inch Apple screens and my monitors are Dynaudio Acoustics BM15A, which sound great, and a pair of Avantone Mixcubes, which are good for checking a mix after you?ve finished it. I also have several external synths, like the [Roland] V-Synth and the [Access] Virus TI, Korg M3, [Yamaha] Motif XS, and Korg Radias.
?To be honest, I?ve been working more and more with soft synths and in the box in general,? explains Steinberg endorsee Vee (see box overleaf). ?Having said that, I do miss faders and buttons, and I?m talking with the guys at SSL about getting an SSL AWS924 for my next studio, which is great because you can control your DAW with it. I use [Steinberg?s] Nuendo 5, and have used Nuendo for many years. Now that I?m in the US, I encounter Pro Tools all the time, so I also have Pro Tools 9. However, I still far prefer working in Nuendo. I write in Nuendo, and will often export tracks as stems to Pro Tools, using AAF, with everything sounding great. We know what colours we want, so it?s not a problem to have less flexibility. After recording in Pro Tools, I will at the end select everything and export it again as an AAF file, and I?ll then import that into a new Nuendo session. In that way, I have the same arrangement in Nuendo as I had in Pro Tools. Everything is flat ? ie. without plug-ins ? but it?s the way I want it when I begin to arrange and then mix a song.
?I know Pro Tools very well, but for me that system is a bit 2000. It?s slow, particularly when you are using the TDM. I did a test recently with virtual synths. I opened 200 virtual synths in my native Nuendo system, and the demand on my CPU was around six percent. When I tried to do the same thing with Pro Tools, I had run out of CPU when I had opened just eight virtual synths! Pro Tools is cool for tracking ? it has hardly any latency and is really easy to use ? but my Nuendo rig with two Universal Audio Quad cards simply destroys an HD6 system. In Nuendo, I can have a session with 200 tracks, and have 300 plug-ins open and 30 VSTi virtual instruments, all at the same time, and it?s totally stable. The audio in Nuendo also sounds fantastic. Everyone says that all DAWs sound the same, but that?s simply not true. I?ve done tests comparing the sound of the same session in different DAWs, and Ableton sounded terrible, Logic and Pro Tools were OK, and Nuendo sounded incredible. Editing in Nuendo is also really fast. Pro Tools is just a standard, it was the first to come onto the market and everybody uses it now, almost out of habit. People in the US don?t know about Nuendo, but I?m sure that if they did, many would switch.?
Izgleda da 'tripuju' ovi i koji se 'ozbiljno' bave muzikom ...a mozda i Steinberg dobro placa...pun k parametara
Old 25-08-2012, 04:14 PM   #50
fix3r
Member

Quote:
Originally Posted by Everlast View Post
Odlicno! Ja bi te licno zamolio da nam napises iskustva iz prakse na tu temu jer info-a nikad dosta, a ako neko nece da se zamara neka ne cita.

Ako vec izneses korisnih informacija koje bi koristile clanovima ne vidim nikakav problem da se to stavi i na sticky.

A stav, 'ja znam, ali necu da vam kazem' ili 'ne zamarajte se time' bi bio pogodniji da je ovo forum koji okuplja clanove do 12 godina

poz
Aj nemoj se osecati prozvanim, nije mi bila namera da spustam bilo kog. Samo ne osecam da bas ima dosta audio inzenjera koji bi se zezali s tim bez dobrog razloga. Ako gresim, my bad

Razlog sto navodim "2+2" kao primer dovoljan ljudima koji nisu programeri je zato sto tako u osnovi i funkcionisu daw-ovi: konacni sempl = sempl1 * volume + sempl2 * volume + ... i tu nema mesta varijacijama.
Nije problem da napisem detaljnije ako ima interesovanja, ali to tek kad se vratim kuci za koji dan, smrt mi je i ovo kratko tapkati na iPad-u.
fix3r is offline   Reply With Quote
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules