|
|||||||
| Audio Produkcija - Tehnike Audio in?enjering, usnimavanje, tehnike mixa. Mesto za razmenu iskustva vezanih za DAW produkciju. Imate pitanje? Potreban vam je stručan odgovor? Podelite sa nama tajne produkcije i recording/editing tehnike |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
#7 | |
|
Moderator
|
Quote:
Tako sam i ja u početku gađao minus nešto, ali "uvek počnem čorbu a završim paprikaš"...! ...još malo ovog, još malo onog...Mastering...uh... Ja imam svoj stav o masteringu... Sa jedne strane mislim da se pridaje previše pažnje nečemu što se omanje razume, a sa druge to je, ako se ozbiljnije pristupi tome, veoma skup i proces koji je zahtevan u smislu opreme i znanja i svrhe, pa ne mislim da je to "tri klika" na kompu... Kad kažem "previše pažnje" mislim na to da se previše očekuje od toga! Odnosno da se proces pre toga relativno zanemaruje u veri da će "mastering promeniti dosta toga"... Dok miksam, taj proces ima svoj određeni tok... U nekom momentu "popalim" alate koje koristim na "master šini"... I tada miks ima svoj drugi tok, i fino miksam "pod postom"... To je rad na suptilnijim promenama ukupnog zvuka... Za mene, ta dva procesa su usko povezana, kada je u pitanju dolazak do krajnjeg zvuka, pa mi je teško da to razdvojim, bar sada kada je sve digitalizovano i kada je to moguće. U vreme traka i "nošenja" sa mesta na mesto (iz studija u fabrike ploča ili kazeta ili cd-a) to je bilo drugačije, i moralo je tako, jer su se jedni bavili stvaranjem muzike a drugi proizvodnjom medija, tehničkim aspektima vezanim za to... Sada 'pak ne! Kako se zove to što radim onda? -"Mastering"? ...Baš me briga... "Finalizacija", "Pakovanje", kako hoćeš, nek je "post produkcija" eto....Hej, svira...!
|
|
| Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|