Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Ostali muzički instrumenti i studijska oprema

Ostali muzički instrumenti i studijska oprema Pregled i karakteristike ostalih instrumenata, gitara, mikrofona, preampa, rack efekata, mikseta, patch bays, modula, semplera.... Diskutujte na ovom mestu

Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 11-07-2012, 03:35 PM   #1
markolakicevic
Junior Member

Default Putanja frekvencija i zamucen zvuk

Pozdrav!
Odmah ?elim da vas zamolim da mi oprostite sto mi prva poruka novi topic.
Naime, imam problem koji jednostavno ne znam kako da definisem, nemam predstavu odakle da pocnem pretragu.

Imam jedno malo asterovo pojacalo od 15w, ali zasta jako. Svestan sam da je pojacalo nula, ali trenutno nemam nikakvih prihoda da bih kupio nesto bolje, pa onda gledam da na sto jeftiniji nacin resim ovaj problem. Problem dolazi kod, kako sam ih nazavao, "putovanja frekvencija". Razumem da ljudsko uho hvat razlicite frekvencije u zavisnosti gde stoji covek. Medjutim na ovom pojacalu i zvucniku, to je potpuno drugi zvuk. Na primer ako stojim iznad pojaclao imacu neki pristojan zvuk. Spustim se samo malo nize ( ne do poda, nego na primer na stolici ), dobijem drugciji zvuk. Ako stojim u stranu pojacala opet dobijem drgukciji zvuk. Razlike su veoma veliki. Da je to neka mala razlika, zanemario bih ovaj problem, ali ovde se zaista potpuno razlikuje kvalitet i ton. Gledao sam pre godinu dana na netu da postoji neki predmet koji se stavi na zvucnik i valjda sprecava ovu pojavu. Ako bilo ko zna o cemu govorim neka javi.

I drugi problem koji imam jeste mutan zvuk. Od kada sam poceo da sviram pratio me je zamucen zvuk, koji je veoma neprijatan za uho ( pogotovo govorim o drajvu ). Godinu dana sam se majao u DAW-u, pokusavajuci d auklonim mutnocu, ali sa svaki pokusaj ima nuspojavu. Najce?će se de?ava, da dobijem one frekvence "zujalice". Ton postaje ne dfefinisan, previse digitalan itd. Probao sam 1000+ pluginova, ali nisam uspeo nikad da dodjem do potpuno zadovoljavajucih rezulatata. Zato sam pre?ao na analogiju i tu sam dobio bolje rezultate sto se tice cistoce zvuka, ali daleko od zadovoljavajucih. Citao sma i gledao na netu mnoge članke o tome kako "probistriti" zvuk, i isprobao te metode i donekle uspeo delimicno probirstiti, ali opet previse daleko od savsenog. Po 10 sati dvenvo ( bukvalno ) se majem podesavam, trazim.... Da li imate neki predlog ?ta bih mogao pokusati? Probao sam i kod same gitare, da stavim nmovu bateriju, da menjam polozaj PU.....

Jo? jednom izvnitite sto odmah otvaram nove teme.
Sve najbolje vam ?elim,
Pozdrav!
markolakicevic is offline   Reply With Quote

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules