![]() |
Putanja frekvencija i zamucen zvuk
Pozdrav!
Odmah ?elim da vas zamolim da mi oprostite sto mi prva poruka novi topic. Naime, imam problem koji jednostavno ne znam kako da definisem, nemam predstavu odakle da pocnem pretragu. Imam jedno malo asterovo pojacalo od 15w, ali zasta jako. Svestan sam da je pojacalo nula, ali trenutno nemam nikakvih prihoda da bih kupio nesto bolje, pa onda gledam da na sto jeftiniji nacin resim ovaj problem. Problem dolazi kod, kako sam ih nazavao, "putovanja frekvencija". Razumem da ljudsko uho hvat razlicite frekvencije u zavisnosti gde stoji covek. Medjutim na ovom pojacalu i zvucniku, to je potpuno drugi zvuk. Na primer ako stojim iznad pojaclao imacu neki pristojan zvuk. Spustim se samo malo nize ( ne do poda, nego na primer na stolici ), dobijem drugciji zvuk. Ako stojim u stranu pojacala opet dobijem drgukciji zvuk. Razlike su veoma veliki. Da je to neka mala razlika, zanemario bih ovaj problem, ali ovde se zaista potpuno razlikuje kvalitet i ton. Gledao sam pre godinu dana na netu da postoji neki predmet koji se stavi na zvucnik i valjda sprecava ovu pojavu. Ako bilo ko zna o cemu govorim neka javi. I drugi problem koji imam jeste mutan zvuk. Od kada sam poceo da sviram pratio me je zamucen zvuk, koji je veoma neprijatan za uho ( pogotovo govorim o drajvu ). Godinu dana sam se majao u DAW-u, pokusavajuci d auklonim mutnocu, ali sa svaki pokusaj ima nuspojavu. Najce?će se de?ava, da dobijem one frekvence "zujalice". Ton postaje ne dfefinisan, previse digitalan itd. Probao sam 1000+ pluginova, ali nisam uspeo nikad da dodjem do potpuno zadovoljavajucih rezulatata. Zato sam pre?ao na analogiju i tu sam dobio bolje rezultate sto se tice cistoce zvuka, ali daleko od zadovoljavajucih. Citao sma i gledao na netu mnoge članke o tome kako "probistriti" zvuk, i isprobao te metode i donekle uspeo delimicno probirstiti, ali opet previse daleko od savsenog. Po 10 sati dvenvo ( bukvalno ) se majem podesavam, trazim.... Da li imate neki predlog ?ta bih mogao pokusati? Probao sam i kod same gitare, da stavim nmovu bateriju, da menjam polozaj PU..... Jo? jednom izvnitite sto odmah otvaram nove teme. Sve najbolje vam ?elim, Pozdrav! |
Re: Putanja frekvencija i zamucen zvuk
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
|
Los zvuk gitare je cesto prouzrokovan losim pojacalom ili neadekvatnim podesavanjem istog. Kvalitetna pojacala/zvucnici mogu dati i los ton sa pojacanim drive/gainom. Izlaz smanjiti gain. Ako nema dovoljno lead zvuka ili overdriva, nabaviti pedalu.
promena jacine zvuka u zavisnosti od pozicije slusaoca/zvucnika je normalna i zavisi od pravca ose zvucnika, velicine i oblika prostorije, kvaliteta zidova iste... itd U dawu se ne moze popraviti los zvuk dobijen na pojacalu a zatim snimljen. Izlaz je u nabavci pedale koja daje dobar zvuk prikljucena na neki hifi, karticu itd. |
boggy i awacs, normalno da sam svestan toga da je pojacalo u pitanju, ali kao sto rekoh, trenutno nemam novca da bih priustio bilo sta bolje, pa zato gledam da napravim neko cudo i od ovog sto imam. Polako skupljam kintu da kupim neku manju lapmasku glavu. Do tada cu iskoristiti ovu sicu sto imam da kupim neki bolji zvucnik, koji cu prikacim na jedan drugi , bolji, poweramp rucno radjen. Zamolio bih vas da mi predlozite dobar zvucnik 12" koji ima "topao i mek" ton, a pritom da nije mutan.
Nikola, tacno je da prelikin gain moze upropastiti zvuk, zato koristim pedalu kao neku vrstu overdriva. Tacno da zavisi od polozaja, ali sam siguran da nije u ovolikoj meri. Pre ovog "kineskog" imao sam manje lampase, medjutim u jednoj razmeni za sam veliku kintu prevaren, pa sam morao d apocnem iz pocetka. Ovaj amp sam kupio za nekih 3000 od prijatelja, jer nisam imao vise. Nisi me razumeo. Nisam ja snimao zvuk ampa, fizickog, nego sam koristio vst simulacije amp-a. Sa cime da snimam sa onim kompjuterskimmikrofonom ? :D |
Marko, jasnoca naravno zavisi od pozicije, zvuk iz pojacala je isti, menjas poziciju? menja se zvuk... sta ti to govori?
Koju pedalu imas? ako je dobra, iskoristi je umesto vsta. Vst simulacije su uglavnom lose, ima par dobrih, probaj ampeg. Guitar rig je tresh. |
Quote:
?to se tiče "zamućenog zvuka"... moglo bi da bude zbog toga ?to Layla nema DI (Hi-Z, "instrumentalni") ulaz. Opet, rekao bih da ti je gitara aktivna (pominjao si bateriju), pa bi mogla kako-tako da funkcioni?e čak i sa linijskim ulazima, ali će u svakom slučaju biti za nijansu "mutnija" nego sa DI inputom. Da skratim: napi?i koji instrument ima?, okači desetak sekundi snimka (bez pluginova), čisto da ne bismo i dalje "plesali o arhitekturi". Pozdrav, Vasa P.S. Sad vidim da prodaje? i pojačalo i interfejs. Eto, kad bude? kupovao sledeći, uzmi neki koji ima DI/Instrument input. A i mikrofonski ulaz ne bio bio na odmet... |
Nikola probao sam hiljade simulacija, najbolje mi se pokazao amplitube. Inace imam hardwire tl2 ( neka heavy distorzija, zajebasao am se sto sam je kupio trebao sam sc2 koja je itekako blaza ). Distorzija je dobra samo sto me opet je*e taj zamucen zvuk. Gledam da skupim kintu da narucim celestion g12t i da si napravim rucno neki kabinet.
"Tvoj prvi post je navodio na potpuno suprotan zaključak, ali nema veze."- Verovatno sam pogresno objasnio, moja greska. Vidis, nisam imao svest o tome da hi-z ulaz moze utaccati na to. Opet sam se vratio na analogiju,jer je mnogo prakticnija. Za sada cu malo zapustiti komp, te gledam da ovaj mutan zvuk iskorenim. |
Kod malih pojacala je vrlo zgodno upravo to sto promenom polozaja mozes da se igras sa zvucnom slikom. Najcesce je dobitni polozaj monitorski, tj. pod uglom sa poda prema tebi ili sa stalka, odignuto od zemlje u potpunosti.
Aster je samo za vezbu, da ne trosimo reci. Jos gore sa tako agresivnom pedalom. Celestion zvucnici spadaju u hardwire koji se moze kupiti na slepo. Referenca. DI izlaz iz losih pojacala je obicno podjednako neupotrebljiv kao i sama pojacala. Svakako je bolja opcija gitara-DI-snimanje. EQ gitare je krucijalan i nemoguce je to dovoljno naglasiti!!! Drasticno je razlicit za razne upotrebe gitare,a sve ostalo je mulj, koji se ne cuje samo iz tvog astera od 3000, nego i iz vecine domace i svetske produkcije! Eto samo ukratko, kazi sta se dalje desava. |
taj aster je sranje - probaj da nadjes neki box sa selection zvucnikom i prikljuci ga na aster umesto originalnog. Poboljsanje moze biti bitno jer su zvucnici najosetljiviji po pitanju kvaliteta.
Ukoliko uspe, samo zameni zvucnik. Gitarska pojacala u pravilu imaju hiz ulaz i verovatno je to slucaj i sa asterom. preporucujem da probas neku digitalnu, ne analognu pedalu, recimo novije zoomove, digitech, korg od jeftinijih... imaju drasticno kvalitetnije overdrivove od jeftinih analognih pedala. probao sam analogni dod, KTG1 seimour duncan RACK-cevas original, vox buldog-cevas sa mrtvom triodom, sve je shit. Jedino je vox imao ok ton ali skoro na cleanu. Drive je bio jadan... pri koristenju digitalnih pedala pojacalo radi u clean rezimu... |
All times are GMT +1. The time now is 10:19 PM. |