|
|||||||
| Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas. |
![]() |
|
|
Thread Tools | Display Modes |
|
|
|
|
#1 | |
|
Moderator
|
Quote:
elem, nije mi jasan taj highpass filtering po defaultu. Gledam i na Gearslutzu threadove koji se ticu iste tematike. Kao da je neka vrsta trenda u pitanju... Kao prvo HP filtering, zavisno od eq-a daje ringing u visem delu spektra - sam po sebi i jeste neka vrsta distorzije. Stavljanje HP-a na maltene svakom instrumentu, meni licno, rezultuje prilicno tankim mixom i sa previse nagomilanih artefakata u gornjem midrange-u. Tipican slucaj da se ljudi posle zale na tanki 'ITB mix'. Zato je izbor eq-a za HP filtering jako bitan, mada ne i presudan.. Pored toga i previse filtriranja rezultuje mixom koji po meni zvuci 'diskonektovano', u nedostatku boljeg izraza Licno preferiram shelving jer mi zvuci prirodnije i sa manje artefakata I ja sam bio u fazi 'HP by default', a posle toga, kad sam presao na dodavanje low enda, cak i subharmonic procesorima, znaci totalno suprotan pristup, nekako mi je sve zvucalo bolje..bar kad je u pitanju moj licni ukus pozdrav
____________ http://www.facebook.com/everbeatz http://everbeatz.blogspot.com/ https://www.facebook.com/everbeatzNS https://soundcloud.com/everbeatz Last edited by Everbeatz; 11-06-2012 at 07:27 PM. |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Moderator
|
Meni je ovo bilo super! I sam to vrlo retko koristim i na pojedinim elementima miksa, ali 99% radim live pa je to razumljivo s' obzirom na "uslove" koje live podrazumeva.
Sa druge strane, ja sam pragmatičan po ovom pitanju. Sva muzika koju volim sigurno nije proizvođena ovom tehnikom ili je taj postupak korišćen u daleko primitivnijem obliku i obimu, jer se pre svega mnogo više vodilo računa o postavci mikrofona, kvalitetu mikrofona i uopšte snimanju i pripremama za isto, a o aranžmanima i uvežbanosti i umešnosti muzičara ne vredi ni počinjati... Imam latentan utisak da će ove stvari pogledati i prihvatiti ljudi sa malo iskustva i mišljenjem da "jebo mikrofon, postavku i snimanje" i sve se to kasnije "sredi kod drugara na kompu"... No to je svakako neminovnost... Ali eto konstatujem... Poz'
|
|
|
#3 | ||||||
|
Moderator
|
Evo da prvo odgovorim kolegi Everlast-u?mislim da svako mora usvojiti svoju tehniku miksanja?moja dijelomično bazira na "?tednji" energije u kontekstu korektivne upotrebe EQ i kontrole tranzijenata...
Quote:
Zbog toga neke kombinacije mikrofona i pretpojačala imaju specifičan "sound". A isto zavisi kakvu muziku radi??.kod moderne produkcije mora? strpati gomilu stvari u veoma malo prostora?i ne znam kak bi to uspeo napraviti ako negde ne u?tedi? energiju... Quote:
Quote:
Čak tvrdim da ne postoji ITB ili OTB tip mixa?postoji samo dobar ili lo? mix?a to nema nikakve veze sa upotrebom HPF/LPF na svakom kanalu. A sla?em se da je izbor karaktera HPF/LPF veliki dio u cijeloj priči?i vjerujem da je za različite namjere treba upotrebljavati različite HPF/LPF karaktere.. Quote:
Quote:
Quote:
pozdrav[/QUOTE] Pozdrav i tebi, Gregor
" If Pacman affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music." - Kristian Wilson [Nintendo Executive 1989] Earresistible Mastering Website Earresistible Mastering MySpace |
||||||
|
|
|
|
|
#4 | ||||||||
|
Moderator
|
Quote:
Quote:
Nema 'nepotrebnih frekvencija', samo vise ili manje pozeljne, stoga je sustina u, ako vec govorimo u snimanju, pozicioniranja i 'farbanja' tj. hvatanju zvuka koji mi treba u samom startu. Valjda je sad doba 'fixi it in the mix/mastering' pa je to vrsta znanja koje izumire.Quote:
Quote:
Quote:
Sto se tice samog dizajna HPF/LPF ima thread na GS gde Paul Frindle(kog jako cenim btw) cak i na primeru pokazuje prednosti/nedostatke - pogotovo kad je slope u pitanju, sam dizajn i zvucne rezultate upotrebe Quote:
...naravno i pored onoga sto sam naveoQuote:
Ako govorimo o prakticnijem momentu - mixanje snimljenog drum-a, ako uzmemo u obzir da je u samom startu sve ok fazno, preterana ekvilizacija koja rezultuje u velikim faznim distorzijama (posebno HPF/LPF) dovodi do toga da sve zvuci potpuno diskonektovano jer je narusen primarni fazni sklad. Ili kad ljudi stave HPF na master i dobiju jak skok peakova.. Quote:
Pozdrav opet Aleksandar
____________ http://www.facebook.com/everbeatz http://everbeatz.blogspot.com/ https://www.facebook.com/everbeatzNS https://soundcloud.com/everbeatz Last edited by Everbeatz; 11-06-2012 at 10:55 PM. |
||||||||
|
|
|
|
|
#5 | ||||||||
|
Moderator
|
Hey Everlast!
evo nekoliko mojih pogleda na tvoje odgovore...i mi?ljeni su pozitivno... ![]() Quote:
Quote:
Svako doba stvara novu muziku i nove upotrebe nje... ![]() Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
![]() Quote:
Pozdrav opet Aleksandar[/QUOTE]
" If Pacman affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music." - Kristian Wilson [Nintendo Executive 1989] Earresistible Mastering Website Earresistible Mastering MySpace |
||||||||
|
|
|
|
|
#6 |
|
Member
|
Gospodine Gregor, ispod koliko se mo?e rezati bez straha da se ne?e cuti, odnosno, Dali je mogu?e odrezati sve ispod recimo 30 hz, 35 hz i koliki bi taj slope na low pass filteru trebao bit???
Kick drum - dali tu isto pristupate tako, bri?ete sve ispod fundamentala koji je recimo na 50 hz i onda ga pikujete tamo SUB BASS LINE- druga?iji pristup ili...? puno hvala, ?ast mi je da odgovarate i to za besplatno
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
MAO
|
ako nije spomenuto, a može se videti na FabFilter tutorijalu, jako je slatko HPF odseći do fundamenta kick druma, a onda ga samim resonance ivičnim delom zapravo pojačati, umesto da se to radi posebnom tačkom.
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Member
|
Quote:
|
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Moderator
|
Quote:
slope - zavisi od aplikacije , kod mene najče?če 12 ili 24 db/oct Ako kick nema konkretne energije na subu , sve "bri?em" i dodajem layer - ili sample ili sintetiziram na jomoxu - isto va?i za live kickove. Za subbassline ista priča....najvip?e puta ga jo? dodatno "čistim" LPF-om i skoro sigurno side chain kompresiram na kick.
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Member
|
Quote:
sad mi ne? nije jasno, evo jedan post direktno se sudara s ovim ili ne shotov post molim vas ras?istite mi to maloShotov post jo? iz 2003. o pronala?enju karakteristi?nih frekvencija, s posebnim osvrtom na vokale: "Objasnit cu to na vokalima, iako naravno cijeli postupak vrijedi (i jednako se koristi) na svim drugim izvorima zvuka. Znamo da vokal ima nekoliko bitnih frekvencija: oko 150hz, oko 300-400hz, oko 800-900 hz, oko 2KHz, oko 3KHz, 5 KHz, 12Khz. Stvarno mi se ne da za svaku frekvenciju objasnjavat iz kojeg dijela tjela dolazi i na sto utjece. Ajmo se koncentrirat na ovu najdublju frekvenciju, cisto kao primjer. Hocete pojasnit razgovjetnost vokala u miksu, ne zelite ga poglasnjavat ili pretjerano kompresirat. Ona mu malo skratite najnizu osnovnu frekvenciju. Kako ju pronaci? Uzmite bilo koji PARAMETRICKI EQ (Waves Q1-10, Ultrafunk...). Bitno je da taj EQ omogucava jako uske Q-ove. Za te stvari Waves Renaissance EQ-ovi nisu najbolji izbor jer su vrlo blagi. Postavite Q na vrlo usku vrijednost (recimo u Wavesovom EQ na vrijednost oko 40). Dignite gain te frekvencije na maksimum (u Wavesima na +18db). Sad po malo - ali stvarno po malo - vozajte frekvencije u rasponu od 100 do 200 hz. U jednom trenutku primjetit cete da neka odredjena frekvencija pretjerano "zvoni" (gruva, pretjerana je). Sad samo promjenite gain na otprilike -5db i rasirite Q na oko 10-15. Vokal u ovoj varijanti puuuno bolje legne u mix, 200% bolje zvuci na klupskom razglasu (jer bas kutije u klubu ne pojacavaju toliko duboke frekvencije u bas podrucju vokala), ostavlja mjesta da bass gitara (synth, whatever...) bude definiraniji i blablabla... Ista procedura vrijedi za bilo koje frekvencijsko podrucje. Na primjer, ako je vokal "preostar", vjerovatno mu treba pronaci rezonantnu frekvenciju (tako se to inace zove u teoriji) oko 2kHz-3.5KHz i to blago spustit. Vrijedi pravilo da se niske frekvencije mogu spustati za vise decibela sa uskim Q-om, a visoke frekvencije za manje decibela ali s jako sirokim Q-om (Q moze biti cak i 2)." |
|
|
|
|
![]() |
| Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
| Thread Tools | |
| Display Modes | |
|
|