|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#15 | |||||
Moderator
|
![]()
Mislim da je cak i ovde dobro navesti neke konkretnije odgovore bez ulaska u detalje, da bi video ima li sustinskih nejasnoca ili neslaganja.
Quote:
S obzirom na cenu prostora, ovo moze biti tema za cak i neku diskusiju i racunicu, jedino ne znam koliko je to, sad, na ovom nivou (predstavljanje novog akustickog dizajna) neophodno uraditi, posto su to samo, recimo, dva razlicita nacina realizacije istog principa. Quote:
Quote:
Proracune mozes uraditi sam do granica koliko je tvoje znanje. MyRoom princip je skup zahteva i kriterijuma po kojima se definisu granice za proracune i dizajn. Nije bilo ambicija da se sam postupak dizajna i proracuna opisuje (posto to niko pre nas nije radio), jer se ocekuje da dizajner to vec zna. Takodje se nisam zeleo uplitati u nacin realizacije, upravo zato sto sve to zavisi zavisi od konkretnih potreba, velicine konkretne prostorije, znanja dizajnera, ali i budzeta kojim studio raspolaze. Na kraju i ja sam mogu to uraditi na barem dva prilicno razlicita nacina (realizacije), ako ne i tri. Quote:
![]() Osnovni razlog je sto se moze mala soba (ne manja od odredjenih dimenzija), na ovaj nacin, dovesti do zadovoljavanja EBU, AES ili ITU kriterijuma za sobe za kriticko slusanje. Pri tom postoje i druge karakteristike sobe, koje nisu opisane u navedenim dokumentima, a znacajne su u audio produkciji. Kao sto su manji zamor posle duzeg rada, brzo navikavanje na prostor, odlicna translacija miksa, udobnost u radu, olaksana koncentracija itd. Takodje postoji i uniformnost akustickog tretmana u svim pravcima, ne samo levo-desno, nego i napred-nazad, tako da, pored Massenburg-ovog Blackbird studija, predstavlja jedini dokumentovani dizajn upotrebljiv za surround, bez preteranih kompromisa. Quote:
Hvala!
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 24-05-2012 at 08:15 PM. |
|||||
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Koga bi voleli u Beogradu da vidite | AcaHari | Razno | 48 | 20-03-2007 01:07 PM |