|
Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Junior Member
|
![]()
Heh... moguće je da je player u pitanju. Npr, meni se prvi put desio sličan "problem" kad sam baunsovao neke audio parčiće u Logicu. Kad sam uporedio originalni fajl (isti je audio, samo sam kopirao refrene i to baunsovao ) i taj novi u QuickTime-u ne da je delovao tanje nego je jedno 10-12dB ti?i
![]() Kad uporedi? ta dva fajla u Logicu, identični su -kako i mora da bude. Na kraju mi je jedino logično re?enje bilo da QuickTime drugačije reprodukuje aiff fajlove , po?to Logic po defaultu pravi aiff . Original je bio wav. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Senior Member
|
![]()
U kom meniju u winampu se selektuje drajver?
Iskliktah sve, ne nadjoh ![]()
![]() |
#3 |
Member
|
![]()
Da ne otvaram novu temu nadovezo bih se na renderovane fajlove.
meni interesuje ![]() dali ima neko pravilo koliko mora biti jaka svaka traka koju exportujem,naravno nesmije da klipuje ali ja mislim da tu nesto pogresno radim,trenutno radim jedan projekat,gdje ima odprilike ca.40 traka,evo vec sedam dana cackam oko miksa i uvijek isti rezultat,kada sve smiksam i negdje do -3 db sve lijepo zvuci i poslije poguram sve priblizno 0 db i dalje mi je pjesma tisa od ostalih komercijalnih,usporedjujem pjesme ne nesto prejerano skupe produkcije,u cemu je fora?pozz |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Superoperater
|
![]() Quote:
Mutna slika i mutan ton - ljubitelje filma muči on.. Last edited by psionic; 19-08-2011 at 07:05 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Superoperater
|
![]() Quote:
@Vasko: U onom delu gde je plavo selektovano, mozes da promenis npr na Wave Out ili Disk Writer (da ti sve sto pustis umesto na karticu izbacuje kao fajl na HDD) i onda na CONFIGURE dobijas podesavanja za selektovani drajver.
Mutna slika i mutan ton - ljubitelje filma muči on.. Last edited by psionic; 19-08-2011 at 05:54 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Senior Member
|
![]()
hvala!
![]() |
#7 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
U principu, potrebno je da komprimujes mix, prvo probas sa 1;4-1;6.. neki posle dodatno komprimuju sa 1;10 (neka vrsta limitera) Komprimovanje oduzima visoke pa mozes to popraviti sa nekim eq. Na kraju stavis limiter da samo ponekad na najglasnijem odseca. Ukoliko ides direktno limiterom bez kompresije, to unosi velika izoblicenja jer samo odseca vrhove signala, tj ozbiljno ugrozava thd))) Za razliku od limitera, kompresor posle nekog nivoa srazmerno smanjuje jacinu signala tj dinamiku ostavljajuci oblik signala slicnim (bez odsecanja) imas na Rumskom o kompresorima i limiterima izdvojenu temu pa procitaj. Last edited by nikolaivanic; 15-09-2011 at 08:29 AM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Superoperater
|
![]() Quote:
BTW compressor pre limitera se koristi, ali za kompresiju se ide sa blazim ratiom 1:2 do 1:3 i sa vecim attackom i releaseom. Ovi moderni limiting pluginovi imaju dovoljno veliki izbor parametara, da ne mora da se stavlja kompresor (bar ga ja vise ne stavljam) Sonar ima prilikom eksporta da se odabere tip dithera, tako da moze da se zaobidje u master traci, a dosta limitera kao sto rekoh, ima ugradjeni dither. U slucaju Sonara, najbolje je koristiti dither prilikom rendera tj njegov ugradjeni, jer si onda siguran da je dosao na kraju lanca.
![]() |
![]() |
#9 | |
Senior Member
|
![]() Quote:
![]() On bas samo ODSECA vrhove - sve sto je preko zadatog napona ostavlja ravno, tj ne prenosi nikakve informacije o naponu iznad limita. Stoga se i zove limiter. Ako zelis da ti mix bude nabudzen, kompresija 1:2, 1:3 je uglavnom premala. Nju ja cesce koristim u snimanju da ogranici dinamiku u pevanju, gitari, bassu, za svaki slucaj jer se i vokali i instrumentalisti tesko kontrolisu a snimanje ispod -10db mi nije interesantno. Paul White (sound on sound) preporucuje, za povecanje glasnoce u mastering fazi bas gornji recept, prvo 1;4-1;6, posle 1;6-1;10 (skoro limiting). Iz mog iskustva, nekako izadje slicno. Ako zelis da imas koliko toliko priblizni oblik krive zvuka originalu, limiter nikako nije resenje. Kompresor proporcionalno (u zavisnosti izabrane krive - ratio, soft, hard knee...) smanjuje dinamiku iznad odredjenog zadatog napona (treshold) za razliku od limitera koji iznad tresholda sve sto naidje ostavlja na nivou tresholda, tj ravno. Napravi probu sa sinusoidom u sound forgeu pa ces videti. I limiteri mogu imati promenjivo koleno koje se cesto koristi za emulaciju zasicenja magnetofonske glave/trake ili cevnih pojacala i tada (u ogranicenom obimu) daju interesantne rezultate. Druga je prica produkcijski zahtev tj boja zvuka koja moze da i pored velikih izoblicenja dobijenim jakim limitiranjem, odgovara projektu. Dosta uputstava o kompresorima iznosi pojavu utisavanja visokih... i ja sam primetio da posle prija malo eq... Postoje i multiband kompresori koji uz dobru postavku resavaju oba pitanja cak sa superiornim rezultatima ali treba dosta vezbe sa njima. Last edited by nikolaivanic; 15-09-2011 at 05:32 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Superoperater
|
![]() Quote:
![]() ![]() Bitna stvar ovde: Limiteri seku sve preko tresholda... Pa cemu onda onoliki parametri na njima ? Limiteri kao VST, nisu prosto - limiteri. Imaju svasta nesto da bi se sprecio totalni klip signala. Zamisljeni su kao finalni efekat, zato imaju u okviru sebe i dither (skoro svi) i cutoff filter za niske frekvencije (opet voxengo limiter) , oversampling, look ahead i svasta jos... Ne znam odakle ti ideja da prosto odseku peak signala. Pre toga urade jos gomilu stvari da bi se secenje izbeglo. A seces te vrhove i kompresorom sa ratiom od 1:10 koji pri tome ne vodi racuna da signal ne predje 0dB FS. Ni u jednom svom miksu nisam primetio da je neka sinusoida odsecena, a svaku pesmu proverim u forgeu... Koristim "limitere" dosta cesto. Dva kompresora, gde je jedan tzv glue kompresor sa ratiom 1:4, a drugi sa fast attackom i velikim ratiom je isto kao i kompresor + prosti limiter za ubijanje pikova koji su prosli kroz prvi kompresor. Vidjao sam i ja taj nacin, moze ali... to mi nije elegantno resenje ! Ima daleko boljih sprava za krajnje pikove i zovu ih limiteri Kompresor NE utice na visoke, sem ako je tipa analogne simulacije neke starudije LA2A i sl, pa ima pot za "flatness" Mozda moze da ti promeni percepciju visokih, zato sto menja generalno zvucnu sliku ostatka spektra, ali opet zavisi sta i koliko si ga namestio i gde si ga upotrebio... Ovako kako kazes, pravilo je da utisava visoke, kao LP filter na izlazu, sto je netacno. Najzad, dinamicki procesori se na kraju stavljaju da ispeglaju da ne kazem los ili ne tako idealan mix. Neki savetuju i da se stavljanje bilo kakvog kompresora/limitera na izlaz izbegava, ali za to je potrebno da mix bude totalno ujednacen... A ti saveti, tipa video sam na SoS i sl, mis'iiim... Pogledaj neki YT klip, da vidis na koji nacin ih ljudi koriste i zasto ih ima na kraju skoro svakog master lanca. Svako ima svoj nacin rada, neko ide peske, neko se vozi autom. Obojca ce stici... Negde...
Mutna slika i mutan ton - ljubitelje filma muči on.. Last edited by psionic; 15-09-2011 at 08:10 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Pogledajte prije nego ?to pitate - KOMPRESOR tehnike :) | voomighty | Tutorijali | 3 | 26-09-2015 02:39 PM |
Pogledajte prije nego ?to pitate - EQ tehnike | Shot | Tutorijali | 21 | 20-06-2013 04:08 PM |
jedan...mnogo bolestan !!! | DaBear | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 16 | 11-12-2010 05:34 PM |
Mnogo jak lik... | silicon science | Pricaonica | 4 | 16-03-2009 09:04 AM |
debil! Slucajno obrisan npr fajl | dawid | Audio Software | 33 | 25-08-2008 10:40 AM |