Go Back   Rumski Forum > Studijska tehnika i instrumenti > Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika

Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika Analogni i digitalni sintovi, ritam ma?ine, MPC sekvenceri, sempleri i ostali elektronski proizvođači zvuka.

Reply

Thread Tools Display Modes
Old 14-07-2011, 01:38 AM   #1
Matya
Member

Default Stigao Kronos... ili NeKo Le

Imao sam prilike da probam ovu novu alu...
Stigla je kod mojih bivsih kolega u Sky i mogu vam reci da treba da ucinite isto, strasna je sprava, klaviri i gudaci su nestvarni, tu su stvarno otkinuli...

Mislim da kida konkurenciju bez problema ako nista drugo bar zbog funkcionalnosti i prakticnosti, ali ima tu dosta toga sto je staro, akustare nisu cini mi se pipnuli, dosta duvaca i gudaca je staro itd, itd...

Sto se tice sint endzina super rade kao instant varijanta da ne vuces svaku od tih sprava pojedinacno i ako gledas sa te strane kronos ispada i jeftin, medjutim primetio sam da nedostaje patcheva koji te endzine treba da prikazu u pavom svetlu, mislim da bi kronos trebalo da parira bez problema i nekim VA sintevima i sigurno tehnicki to moze, ali tek ako sam napravis, jako malo gotovih patcheva ima. Konkretno Mod7 koji je emulacija FM sinteze ima gomilu varijacija na temu cuvenih zvoncica i rhodes-a ali jako malo preko toga, u poredjenju recimo sa FM-8 deluje na prvu loptu smesno i siromasno, da ne pominjem ms-20...

I najzanimljivija stvarcica koju sam saznao, ne bih sad rekao kako, je da Kronos u sebi zapravo sadrzi intel d510mo plocu od 50e sa atomom na 166ghz. Sa ostatkom sprave ploca je povezana usb konekcijom, cak je tu i integrisana zvucna, koja naravno ne radi!!! Tu je cak i atx mini napajanje.

Sprava radi mrak i ovo joj naravno ne umanjuje vrednost, strasno je jednostavna i prakticna, ali je ocigledno na koju stranu industrija ide, pitanje je samo kada ce neki kinezi da strpaju tri puta jacu masinu unutra, urade O.S. ostave slotove za vst i odvale Yamahice, Korgice, Rolande i pritom to naplate 500e...
Matya is offline   Reply With Quote
Old 14-07-2011, 03:31 AM   #2
psionic
Superoperater

psionic's Avatar

Default Re: Stigao Kronos... ili NeKo Le

Ne znam sta je unutra ali je predivno. San svakog muzicara (ili bilo koga ko je bar jednom u zivotu imao kontakt sa sintisajzerom)

Old 14-07-2011, 10:51 AM   #3
Matya
Member

Naravno, slazem se u potpunosti, treba probati spravu jer u sve ove demonstracije nemoze da stane 2% onoga sto poseduje...
Old 14-07-2011, 11:41 AM   #4
dogmeat
Member

dogmeat's Avatar

pa to za unutrasnjost kronosa su fantastisch vesti, takav je bio i hartmannov neuron, on je cak gario neki linux kao OS.
sad je samo pitanje vremena kada ce poput hackintosha da se pojavi i hackronos
dogmeat is offline   Reply With Quote
Old 14-07-2011, 03:07 PM   #5
wladymeer
Senior Member

wladymeer's Avatar

Ono što je sigurno, to je da je zaista ono što su ga i nazvali - game changer.

Svi koji žele da održe korak će morati da isprate trend koji je KORG postavio ili da krenu u drugom smeru, kao što je izgleda Roland uradio sa Jupiterom i poljuljaju Claviji poziciju na tržištu. Veliki plus je i to što su konačno klavirske dirke postavljene i na model od 73 dirke kao i za to što za razliku od M3, 73 dirke su poredjane od note E a ne od C. Idealno za sve, pa čak i za roadije

Veliki plus je i to što je konačno moguće prebacivati farbe a da ne bude prekida ni u tonu ni u efektu. Makar tako stoji na papiru a i deluje vrlo verovatno jer je jedno jezgro procesora zaduženo samo za efekt sekciju.

Ali ono o čemu se ne priča vezano za Kronos jeste da tih 9 enginea (ili kako negde još vešto mažu oči pa zovu sintezama) koje pompezno najavljuju, zapravo dodju nešto malo više od standardnih VSTova. Pogotovu se to odnosi na MS-20 i Polysix "engine". Isto tako se jako vešto zaobilazi činjenica da je ROMplerski deo prekopiran ceo sa M3.

Takodje se vešto zaobilazi podatak i da sistemu treba oko 2 minuta da se podigne, da ima kuler koji i nije baš tih, da je latencija u odnosu na sve ostale hardverske klavijature 8ms. Ne znam, možda i grešim, ali nekako imam utisak da će kako vreme odmiče doći i do podizanja latencije a bogami i dizanja sistema. Što u prevodu znači, bez UPSa ne planirajte Kronos uživo osim ako nećete da propustite pola pesme

Sve u svemu, ono što raduje, to je da je ovo korak koji će druge primorati da pruže više za iste pare kao i do sada. A to opet povlači i niže cene starijih sprava koje će možda mnogima završavati posao. A sad, da li je tako dobar klavir potreban, da li će neko imati koristi od FM sinteze, to je već stvar ukusa i muzike kojom se bavi.

S obzirom na to koliko je KORG cenjen kod nas, verujem da će ovo biti klavijatura prestiža u narednih par godina iako verovatno 90% njih neće koristiti ni desetinu mogućnosti i vrlo verovatno bi im Triton i dalje završavao posao.

Sledeći korak koji vidim u svetu hardverskih klavijatura jeste nešto slično sa Line 6 procesorima - model koji će doći prazan ili sa relativno malim opcijama a onda ćeš ići na njihov sajt i kupovati proširenja koja te zanimaju i preko USBa instalirati direktno u mašinu. A dok se instalira, možeš igrati Angry Birds
wladymeer is offline   Reply With Quote
Old 14-07-2011, 06:06 PM   #6
Dule A
Member

zao mi je i u isto vreme drago sto u skaju vise nema 73 i 88 modela za probu....
jer smo dve 73ice odneli barba i ja pre par dana.... )) jeeeeeeeeeeee

elem, domaci utisci iz prve ruke....

posle duuuuugo vremena, neki proizvod koji bas ne vredja inteligenciju od strane roland/korg/yamaha ekipe....

ovo nije samo budjavi rompler, vec je budjavi rompler jedna od 9 igrackica u masini

i naravno, ta hd1 od svih sinteza - UBEDLJIVO NAJGORE ZVUCI.... kao popravljeni triton da nema bas grozan zvuk eto....

PREDIVNO zvuce analogne sinteze , posebno zgodno je sto ima puno kontrola , pre svega vektor dzojstik (dosta lepo naprogramiran u puno farbi).... knobovi... slajderi...ribon...

fantastican zvuk roudsa i klavira...
standardni stari sasvim dobri cx3 klonvil..... (sto mi nesto engleski po vuku lezi danas ....cuj 'klonvil' hahaha)
ODLICNO izveden SETLIST

uzasno svirljiv instrument.... svirao sam u prvih 24 sata kad sam ga uzeo 17 sati.....

E sad, naravno, pitanje da li je potreban ljudima koji su vise kod kuce ili u studiju sa gomilom vst-a.

Za ono sto ja radim (popularna muzika - aranzmani, a istovremeno i ne manje vazno i koncerti - v.georgiev bend) vrlo zgodna klavijatura.
jako sam zadovoljan sto je izasao... i u studiju i lajv ce mi biti pravo osvezenje i brzo ce se isplatiti.
radostan sam i sto ce gurati konkurenciju da bude ozbiljnija...(rol,yam...)

sitne zamerke - (mene ne doticu, ne pretstavljaju mi opterecenje)
RH3 DIRKA - nije dovoljno dobra za ozbiljne pijaniste ... (ja nisam nikad bio niti sam imao aspiraciju niti mi uopste klavir igra presudnu ulogu na spravi....zato sam i ranije cesto koristio korg...)
dugo se podize (oko dva minuta) - medjutim kad upalim studio i pokrenem daw, kronos i pc boot + daw start zavrsavaju u isto vreme.... na lajvu i tako nosakam ups....

hmmmmm.... pa to je to... ne mogu smisliti jos nesto da je mana.... e sad RH3 piano filing ce sigurno biti ozbiljnim pijanistima blaga odbijalica.... mada ne znam... probah motif xf8 pre neki dan .... pa nije ni to bas savrseno.... al imam utisak da je za mrvu bolji fil dirke... mozda se varam.....

elem

kome treba ovakva sprava, TOPLE PREPORUKE, KLAVIJATURA JE UZIVANCIJA.

pozz kolegama svim

Last edited by Dule A; 14-07-2011 at 06:08 PM.
Dule A is offline   Reply With Quote
Old 14-07-2011, 07:56 PM   #7
wladymeer
Senior Member

wladymeer's Avatar

Quote:
i naravno, ta hd1 od svih sinteza - UBEDLJIVO NAJGORE ZVUCI.... kao popravljeni triton da nema bas grozan zvuk eto....

PREDIVNO zvuce analogne sinteze, posebno zgodno je sto ima puno kontrola , pre svega vektor dzojstik (dosta lepo naprogramiran u puno farbi).... knobovi... slajderi...ribon...
O ovome pričam - jadni ljudi kad budu prodavali svoje klavijature kad Kronos ima 9 sinteza a oni samo jednu

To su endžini, a ne sinteze. Od sinteza ima VA (koji opet nije analogna sinteza već bazirana na njoj ), FM, PM i S&S (u narodu poznatiji kao ROMpler)

Nego, jel iko probao dirku na 61, jel i dalje onako užasno plastična kao i obično kod KORGa?
Old 14-07-2011, 07:58 PM   #8
Matya
Member

Rece Miki da ste uzeli spravu, dva komada, upravo to, za instant live varijantu sa ovih 9 endzina nema mu premca, klavijatura na rame i on sljaka za sve pare, ovo za romplerski deo dobrim delom istina, mada ima dosta dobrih novijih stvari, tragedija i jeste sto velika vecina koja ce to pazariti pojma nema o cemu se tu zapravo radi, vecina njih me pita, je li matori, kako mu zvuci slap bass, jbg... a ljudima kojima bi stvarno radio posao i i te kako bi znali sta sa tim na zalost kroz svirku tesko mogu da ga isplate...

Ali za dve godine plafon sto kaze kolega, klot klavijatura pa skidaj sa neta...
Dok se M-audio ili Behringer ne okurazi i ostavi ti vst slotove...
Old 14-07-2011, 07:59 PM   #9
Matya
Member

Quote:
Originally Posted by wladymeer View Post
O ovome pričam - jadni ljudi kad budu prodavali svoje klavijature kad Kronos ima 9 sinteza a oni samo jednu

To su end?ini, a ne sinteze. Od sinteza ima VA (koji opet nije analogna sinteza već bazirana na njoj ), FM, PM i S&S (u narodu poznatiji kao ROMpler)

Nego, jel iko probao dirku na 61, jel i dalje onako u?asno plastična kao i obično kod KORGa?
Dirka na 61 je kao na m3, jedni dizu u nebesa, drugi kude...
Old 14-07-2011, 08:13 PM   #10
wladymeer
Senior Member

wladymeer's Avatar

Da sve bude još crnje, taj slap bass koji njemu treba može i na M1 da napravi i da zvuči isto.

Quote:
Dok se M-audio ili Behringer ne okurazi i ostavi ti vst slotove...
M-Audio je već počeo - izbacio VA synth koji je baziran na semplovima drugih legendarnih analognih klavijatura i prodaje to kao VA. Šta je to nego jedan VST kao što je Arturia izbacila Origin?

A kada smo već kod konkurencije Kurzweil planira nešto veliko možda čak već i za kraj 2012te godine... Mada PC3 ionako u mnogome podseća na mini Kronos - ima čak 4.5 endžina - ROMpler (uz stringse koji i dan danas zvuče sasvim pošteno pa ih računam kao pola ), VA, FM i emulator za organe sa sve 9 drawbarova i opcijama za rotary, percussion itd

Otkako sam ga nabavio pa se nekih mesec dana prešaltovao nazad na sveto "trojstvo" Roland/Korg/Yamaha shvatio sam o čemu pričaju kada hvale Kurzweila toliko što se tiče zvuka. Čak je i dirka na 61-verziji poštena, Fatarova.
Reply

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules