|
Audio Produkcija - Osnove ?elite da naučite osnove audio produkcije, postavite neko pitanje vezano za osnove, početnik ste, i ne razumete neke od pojmova ovo je pravo mesto za Vas. |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#11 | |
VIP Member
|
![]() Quote:
A manje vise, svo DAW su isti - svi snimaju na disk i edituju. Jedini koji se malo razlikuju su Reason i Ableton Live. Cubase / Logic / Nuendo / Pro Tools...manje vise isti princip rada, samo drugacije izgledaju...
![]() |
![]() |
#12 |
MAO
|
![]()
nažalost, nema easy way outa, sve zahteva trud, posvećenost i vreme koje ćeš potrošiti dok u nekom od programa ne napraviš svoj workaround u kome se brzo i lako snalaziš. Ipak su to profesionalna oruđa, i za većinu njih je potreban kurs ili obuka da se brzo snađeš, ili dug i uporan put provaljivanja logike stvari. Reason nije isti tip programa kao Cubase,Nuendo ili Logic i Sonar, već je više iz ekipe Ableton Live i Fruity loops, creative tool. Ovo ostalo su još komlpeksnije platforme za profesionalno snimanje, editing i arranging musice, i postprodukciju zvuka za sliku.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Member
|
![]() Quote:
Upravo se na ovom programu vidi da je postojala potreba da se cela ta priča sa muziciranjem uz pomoć kompjutera - pojednostavi i učini intuitivnom. Većina drugih programa tipa Cubase-a su priča sama za sebi i lako mo?e da te odvuče na sasvim drugu stranu od neke početne ideje. Program kao da je pravljen za tehnofile a ne za muzičare. Razumem da ima mnogo ljudi koji po ceo ?ivot proučavaju neke programe, srećni ?to su uspeli da "generi?u" nekakve zvuke..ali, gde je tu muzika? Kao da je savladavanje nekog programa postalo svrha sama za sebe. To je po mom mi?ljenju bez veze. E sad, videćemo da li će i ostali da krenu putem Mixcrafta koji je kao ?to rekoh, dosta intuitivniji (i ne zahteva nikakve kurseve) Ograđujem se naravno, kao pre svega muzičar (kome je do ne davno izazov bio samo da snimi gitaru u PC) i znam da ima tehnofila i audiofila koje muzika ne zanima toliko koliko sam zvuk ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
MAO
|
![]()
Ne nisam to hteo da kažem. Moć i fleksibilnost upravo Cubasea su neprocenljivi za gomilu autora koji od muzike očekuju nešto više do 4 instrumenta. Ja sam samo rekao da ne postoji easy way da se bilo šta konkretno i kvalitetno uradi. Znam gomilu ljudi koji se bave autorskom muzikom kojima su upravo neke od tih mogućnosti dramatično promenila način razmišljanja, oslobodile ih i otvorile im kreativnost. Teško je izvlačenje iz konteksta to da samo tehnofili i audiofili mogu voleti i beneficirati od ozbiljnijih programa. Naprotiv, mislim da je do vrhunskih kreativnih pa i tehničkih visina moguće doći upravo i jedino na ovaj način. Koji iziskuje trud i volju, svakako, kao i sve što valja u životu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
MAO
|
![]()
o kreativnosti samih produkcijskih zahvata i mogućnostima koje je tu DAW otvorio, ni da ne počinjemo.. za to je stvarno potrebno prvo imati maštu
|
![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Member
|
![]()
slažem se, samo..možda ta dramatična promena razmišljanja isključuje klasične instrumente, a uključuje razmišljanje da je PC, sa pravim DAW-om - nov instrument..što je ok. Ipak, za one muzičare koji se drže instrumenata i kojima je izazov sviranje, DAW je samo tehnička ili finansijska olakšica (da ne moraju da trče u studio i plaćaju snimanje)
mene kao gitaristu recimo nervira što moram silno vreme da izgubim na upoznavanje programa, a za to vreme sam mogao da vežbam gitaru. A opet..moram da pravim kompromis ako hoću da tu gitaru nekako snimim, dodam poneki tepih isl |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
MAO
|
![]()
relativno je lako i jednostavno snimiti bilo koji izvor zvuka u bilo koji od pomenutih programa. Čak i uraditi neke osnovne zahvate montaže i obrade. Za sve ostalo, možda je ipak bolje prepustiti to profesionalcima, ukoliko imaš iole ambicija po pitanju kvaliteta snimka.Ili to , ili naučiti sve to što ljudi koji žive od toga znaju.
Izbor je jednostavan ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Superoperater
|
![]() Quote:
![]() |
![]() |
#19 |
Member
|
![]()
zlikovci..ubediste me da opet instaliram Cubase..
![]() a taman sam kupio nove žice.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Superoperater
|
![]()
Ma nećeš se pokajati. Ako niko drugi ne nude hteo, ja ću lično pokušati da ti razjasnim neke osnove
![]()
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Darwine: Startovanje Windows programa u Mac OS X (samo za x86 procesore) | kejkz | Audio Software | 18 | 29-04-2010 09:34 PM |
Pro Tools (pomoc i savjeti oko kupovine ovog programa) | ferucci | Audio Software | 1 | 27-03-2010 01:16 PM |
Pomoc oko izbora klavijature. | Milanche_show | Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika | 12 | 02-03-2008 07:52 PM |
ZA NOVAJLIJE: Pomoć oko izbora audio opreme | kejkz | Computer Hardware | 0 | 20-02-2008 07:07 PM |
Pitanje dobrim poznavaocima programa Cubase SX | milosjeftic | Audio Software | 17 | 23-03-2005 03:59 PM |