|
Dizajn i konstrukcija studija Diskusije i pomoc oko svih aspekata dizajna i konstrukcije kucnog/pro studija, gluve ili kontrolne sobe, tretman zidova i materijala... |
![]() |
|
Thread Tools | Display Modes |
![]() |
#101 | |||
Moderator
|
![]() Quote:
![]() Quote:
Quote:
pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#102 |
Member
|
![]()
udri neko 'ladno pivo... Domaci lek
![]() ok. Posto u QRDude ima ona 3 osnovna nacina za racunanje difura sa odredjenim brojem (kako to u bukvalnom prevodu biva "bunara" ili udubljenja). Na osnovu: -"Design frequency in hz" -"Deepest well" -"2D build depth" (stojim idalje pri tome da bi da pravim 2D) Tu frekvenciju koju sam dobio kao najnizu za koju ima mesta da se razvije 3-4 puta, jel tu frekvenciju unosim u "Design frequency in hz" i tako racunam difuzor? Jer on tu frekvenciju (npr. 600hz) predstavlja pored kao "duffuze frequency" a postoji i Scatter koji je za unetih 600hz 300hz i HF cutoff u ovom slucaju 1911hz. Pretpostavljam da je 1911hz najvisa frekvencija na kojoj on radi nesto (ili gresim?) Najvise me buni Scatter (ono sto "rastura"), sta je to? Da ne treba da namestim da najniza frekvencija u mojoj prostoriji koja moze da se razvije 3-4 puta bude tu ili je to nesto sto ne treba da me buni? I jel sam dobro shvatio da se "Number of wells" kvadrira za 2D difuzor? |
![]() |
![]() |
![]() |
#103 |
Senior Member
|
![]()
Neka me neko ispravi ako gre?im, ali mislim da je jedino bitno da rastojanje od difuzora do mesta slu?anja bude 3-4 talasne du?ine, a ne od izvora zvuka do difuzora.
?to se tiče QRDude, ne sećam se napamet kako je tamo ?ta označeno, ali ti ovo mo?e pomoći kao neka referenca: Za difuzor 13. reda i najni?om freq od 1kHz najdublji well je oko 8cm. Talasna du?ina na 1kHz je 343mm * 4 = 1.372m |
![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Moderator
|
![]()
Imas i "design frequency" a i korespodentnu informaciju "minimum distance to seating position"
Gornja granicna frekvencija je odredjena sirinom well-a. Scatter je pojava u akustici, tebe preterano ne zanima jer je tesko mozes kontrolisati. Nikakav problem nije da se uradi i 2D. pozdrav bogi
![]() |
#105 | ||
Moderator
|
![]() Quote:
Quote:
pozdrav bogi
![]() |
![]() |
#106 |
Senior Member
|
![]()
Opcija optimise, makar u mojoj verziji mora posebno da se klikne, tako da po defaultu se dobija "standardni" raspored wellova. U zavisnosti kojeg je reda difuzor onda zavisi i najdublji well [ne najdublji ratio], a pomenuh da sam mislio na N13
|
![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
Moderator
|
![]() Quote:
EDIT: Ne vidim zasto mi dajes informaciju o redu difuzora, jer donja granicna frekvencija (barem u mom shvatanju projektovanja difuzora) ne zavisi od reda difuzora nego od dizajnirane dubine... pozdrav bogi
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 01-05-2011 at 08:37 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Senior Member
|
![]()
Sla?em se sa tim. Samo fokus mog posta nije bio na tome. Referencu sam mu dao jer se dizajnirana frekvencija i minimalna blizina u QRDude ne poklapa sa tvojim i mojim "standardima".
|
![]() |
![]() |
![]() |
#109 |
Senior Member
|
![]()
Zato ?to se najdublji well [fizički, ne teoretski] menja u zavisnosti od reda difuzora. A informacija koju sam znao napamet je da je najdublji well 8cm za N13
|
![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
Moderator
|
![]() Quote:
![]() ![]() qrdude mi je izgledao kao upotrebljiv alatic pozdrav bogi
Email: boggy@myroom-acoustics.com --"We can never see past the choices we don't understand." (Oracle, The Matrix Reloaded) Last edited by boggy; 01-05-2011 at 08:51 PM. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Currently Active Users Viewing This Thread: 2 (0 members and 2 guests) | |
Thread Tools | |
Display Modes | |
|
|
![]() |
||||
Thread | Thread Starter | Forum | Replies | Last Post |
Vrata, prozori, prostor ??? | File | Dizajn i konstrukcija studija | 14 | 28-01-2011 10:43 PM |
Kako ukrotit prostor | UptempoDRM | Dizajn i konstrukcija studija | 5 | 25-12-2010 09:04 PM |
kako najbolje sredit ovaj prostor za studio?pls | ninowash | Dizajn i konstrukcija studija | 1 | 08-05-2009 12:36 AM |
Prazan i nesredjen prostor, kako poceti.... | hrkljus | Dizajn i konstrukcija studija | 14 | 06-03-2008 04:00 PM |
Prostor Za Probe I Studio | grada27 | Dizajn i konstrukcija studija | 45 | 29-09-2007 11:56 PM |